KNAPPEKOPPEN VERKIEZINGEN #2: Sabine van GroenLinks-PvdA!

Sabine Scharwachter Groen Links PVDA

Op 22 november is het weer tijd om naar de stembussen te gaan. Daar gaan we natuurlijk allemaal naartoe, maar om jullie een zo goed mogelijk wegwijs te maken in het politieke landschap, gaan wij de komende weken de next generation van verschillende politieke partijen een elftal vragen stellen! Deze week is Sabine Scharwachter van GroenLinks-PvdA aan de beurt. Let’s go!

Hi Sabine! Welkom! Wie ben jij?
Hoi! Mijn naam is Sabine Scharwachter, 26 jaar, ik kom uit de buurt van Nijmegen en woon nu in Amsterdam. Als freelancer werk ik voor verschillende maatschappelijke organisaties, zoals de Klimaatmars aankomende 12 november! Daarnaast ben ik als eeuwige student bezig met het afronden van mijn studie geschiedenis en postkoloniale studies. In 2021 was ik voorzitter van de DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, en sindsdien ben ik op allerlei manieren actief binnen de partij. Daarbij hou ik me vooral bezig met de ideologische koers. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat mijn partij scherp is op haar groene, sociale en inclusieve idealen, én oog heeft voor hoe die idealen met elkaar samenhangen. Daarom werk ik nu veel samen met DE*BEWEGING, een coalitie van sociale bewegingen die samen strijden voor een duurzame, eerlijke en rechtvaardige samenleving.

Had jij, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Als rasechte generalist hou ik van politiek omdat het over álles tegelijk gaat, maar ik vond het dus ook super moeilijk om één studie te kiezen. Dus heb ik een heleboel studies geprobeerd: psychologie, politicologie, gender studies…Achteraf gezien had ik misschien beter Liberal Arts & Sciences kunnen doen, haha. De rode draad door mijn studies, maar ook mijn activisme, is wel hoe machtsstructuren in de samenleving werken én hoe we die kunnen doorbreken. Geschiedenis helpt om die te begrijpen, want machtsstructuren als klassenongelijkheid, het patriarchaat en systemisch racisme hebben een oorsprong in het koloniale verleden. Maar omdat ik vooral geïnteresseerd ben in maatschappijvisie en politieke verandering in het heden, had ik met de kennis van nu denk ik voor sociologie of filosofie gekozen.

Wat is de leukste bijbaan die je vroeger hebt gehad?
Aan het begin van mijn studie werkte ik bij een huiswerkbegeleidingsinstituut. Daar stond ik na schooltijd voor klasjes met middelbare scholieren en hielp ik hen met huiswerk plannen en toetsen leren. Ook heb ik veel opgepast op kleine kinderen. Ik denk dat ik beide zo leuk vond, omdat het me herinnerde aan mijn eigen jeugd, toen alles nog veel zorgelozer en vrijer was. Als je jong bent ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Ook vond ik de vrijheid en autonomie in het werk heel fijn. Dat vind ik nog steeds het allerbelangrijkst in mijn werk.

Ben je al lang geïnteresseerd in politiek?
Nee, vroeger kwam het nooit in me op dat politiek ook iets voor mij kon zijn. Ik associeerde het met oude witte mannen in grijze pakken. Wel heb ik altijd een groot gevoel voor rechtvaardigheid gehad en zette ik me bijvoorbeeld in voor de leerlingenraad op school of haalde ik geld op voor een goed doel. Maar van mijn ouders leerde ik vooral dat de wereld nu eenmaal is zoals die is. Ik kom uit een nest van filosofen en psychologen, dus ging het thuis meer over de zin van het leven dan maatschappelijke kwesties.

Later leerde ik dat dat niet klopt: politieke keuzes bepalen hoe de wereld eruit ziet, en dus kan je de wereld wél veranderen, door de politiek te beïnvloeden. Sterker nog, veel dingen die wij vandaag doodnormaal vinden, zoals de 8-urige werkdag en het algemeen kiesrecht, hebben we te danken aan gewone mensen die opstonden en in actie kwamen tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid. Toen wist ik ook direct dat dát is waar ik mijn leven aan wil wijden: als het leven zinloos is, is het beste wat je kan doen de wereld beter achterlaten dan toen je er kwam. En omdat iedereen maar één leven krijgt, betekent dat voor mij: een wereld waarin ieder mens in vrijheid kan bestaan.

Heb je altijd al de ambitie gehad om voor GroenLinks de politiek in te gaan?
Toen ik in 2017 voor het eerst bij Tweede Kamerverkiezingen mocht stemmen, ben ik actief geworden bij GroenLinks omdat ik meer wilde leren over politiek, zodat ik een goed geïnformeerde stem kon uitbrengen. GroenLinks sprak mij direct aan, omdat het een partij is met een duidelijke visie voor een groenere, socialere en progressievere wereld. In plaats van dweilen met de kraan open, wil GroenLinks problemen bij de wortel aanpakken. Systeemverandering dus! Tegelijkertijd snapt GroenLinks dat politiek gaat over compromissen sluiten, en wil dat ook best doen. Maar zonder je principes zomaar overboord te gooien. Mijn politieke ambitie kwam pas later, toen ik jonge, vrouwelijke politici zoals de Amerikaanse Alexandria Ocasio-Cortez leerde kennen. In 2022 stond ik op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Deze keer ben ik niet verkiesbaar. Wie weet kan je volgende keer weer op mij stemmen!

Waarom is het zo belangrijk dat jongeren naar de stembussen gaan?
Persoonlijk ben ik elke dag dankbaar dat we in een democratie en niet in een dictatuur leven. Maar een democratie werkt alleen als wij als burgers onze stem laten horen. In het stemhokje, maar ook daarbuiten. Voor jongeren is dat extra belangrijk, want jongeren zijn ondervertegenwoordigd in de politiek. Het aantal mensen in de Tweede Kamer onder de 30 jaar is op één hand te tellen. Ook stemmen jongeren relatief vaak niet. En dat terwijl jongeren ten opzichte van 35+-ers al in de minderheid zijn. Daar komt nog eens bij dat veel politieke keuzes over onze toekomst gaan! Wij zitten nog het langst opgescheept met de gevolgen van de politieke keuzes van vandaag. Hoe meer jongeren stemmen, hoe groter onze impact op de wereld van morgen is.

Waarom moeten jongeren op jullie stemmen?
Mijn generatie heeft te maken met een enorme opeenstapeling van immense problemen als gevolg van twee decennia rechtse regeringen: de klimaatcrisis bedreigt ons bestaan, het woningtekort rijst de pan uit, alles wordt duurder, de ongelijkheid neemt toe, racisme en discriminatie zijn aan de orde van de dag en de democratie staat onder druk. GroenLinks en PvdA hebben goede ideeën om op korte termijn puin te ruimen en op lange termijn te werken aan een écht betere wereld. De stip op de horizon? Een samenleving waarin we leven in harmonie met de natuur, iedereen zichzelf kan zijn en niemand iets tekort komt. Daarvoor moeten we dingen wel écht radicaal anders doen. Nu hebben grote bedrijven en een kleine groep rijke mensen veel meer invloed dan burgers op de samenleving: ze vernietigen de planeet en buiten mensen uit. En ook zijn je gender, seksualiteit, huidskleur en economische achtergrond nog te bepalend voor wie erbij hoort, gehoord wordt en kansen krijgt.

Is het lastig je positie bij GL-PvdA te combineren met je baan
Al mijn inzet voor GroenLinks momenteel is geheel vrijwillig. Dat is soms wel pittig naast studie en werk, zeker in verkiezingstijd. Maar ik steek er ook wel heel veel tijd in. Dat geldt niet voor iedereen die actief is voor een politieke partij: het verschilt per rol hoeveel tijd je eraan kwijt bent.

Wat is je favoriete politieke podcast?
Campagne Daily van campagnebureau BKB! Elke dag tot aan de verkiezingen is er een nieuwe aflevering met analyses en juice over de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarnaast luister ik als politieke junkie het hele jaar door graag naar NRC Haagse Zaken, de wekelijkse podcast over alles rondom de landelijke politiek.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Momenteel vind ik het fijn om me als actief lid tegen de koers van de partij aan te bemoeien, omdat die wat mij betreft nog wel een stuk linkser en radicaler mag. Over 5 jaar hoop ik dat GroenLinks-PvdA een écht uitgesproken groen, links en progressief verhaal heeft, waar we heel veel mensen mee inspireren én we Nederland hebben omgetoverd tot een super rechtvaardig, gelijkwaardig, democratisch, ecologisch en verwelkomend land. Maar over 5 jaar hoop ik ook dat ik het stokje heb overgedragen aan een nieuwe generatie kritische en activistische jongeren, die mij dan hopelijk weer scherp mogen houden 😉

Tot slot, dit weet stiekem nog bijna niemand over Sabine?
Dat ik naast politiek nog een leven heb, haha! Ik hou van cultuursnuiven, heb een grote passie voor slow fashion, vind het leuk om snuisterijen van een vlooienmarkt te verzamelen of stambomen uit te pluizen. Ook ben ik een groot liefhebber van nachtcultuur en zit ik namens burgercampagne Nacht=Leven in de Nachtraad van Amsterdam!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.