Klaar met de ‘Fake It Until You Make It’ generatie!

Influencers. Naast dat dit het buzzword van het moment is, hebben invloedrijke teens en tweens zonder popster status in toenemende mate meer macht. Echter valt het voor hedendaagse marketinggoeroes niet mee om gerichte campagnes op te stellen die aansluiten op de identiteit van de influencer. Over alles en dit meer mochten wij Hanne Gerhards interviewen en zij is niet zomaar iemand. Als PR consultant bij Merktroubadour heeft ze dagelijks hiermee te maken. Daarnaast heeft ze haar eigen lifestyle blog WKND Amsterdam en maakt ze hele mooie foto’s! Reden genoeg voor een interview! KnappeKop Roos op likehunt bij Hanne!

Wie is Hanne?
Ik ben Hanne! 24 jaren jong en wonende in Amsterdam, de stad waar ik ook geboren ben. Mijn middelbareschooltijd bracht ik samen met Roos door op het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum, waarna ik voor een halfjaar naar Australië vertrok voor een toneelopleiding. A life changing moment. Daarna ben ik nooit opgehouden met toneelspelen (nu bij TG Venster) én het opzoeken van de zon: ik ben gek op reizen en heb een hekel aan winters. Ohja, ik ging na Australië in Amsterdam studeren en begon een bachelor Theaterwetenschap aan de UvA (nu kunnen we door naar de tweede vraag).

Wauw Theaterwetenschap, dat hoor je niet vaak?!
Klinkt heel cool hé. Ik twijfelde een beetje tussen de toneelschool en een universitaire studie en omdat mijn voorkeur toch uit ging naar een universitaire achtergrond koos ik voor het laatste. Theater was de richting die mij op dat moment het meest interesseerde, maar het blijft een wetenschappelijke studie: veel theorie en weinig praktijk. Vakken als theatergeschiedenis, dramaturgie en veel tekstanalyse. Highlights waren wel de vele voorstellingen die ik mocht bezoeken en de voorstelling die ik in mijn tweede jaar mocht regisseren. Een bewerking van Harold Pinter. Dat vond ik fantastisch!

Hoe ben je Merktroubadour gekomen?
Na mijn bachelor ben ik een halfjaar de wereld rond gaan reizen en me gaan afvragen wat mijn next steps in life zouden zijn. Ik kon geen theorie meer zien en een master zat er dus (nog) niet in. Zoekende naar een eerste baan kwam ik via een vacature bij Merktroubadour (PR & Content) terecht. Door mijn lifestyle blog WKND Amsterdam, waarmee ik goed mijn passie voor fotografie en content kon aantonen, mocht ik hier als social content producer aan de slag. Na een halfjaar werd me een baan aangeboden als junior PR consultant. Een totaal andere richting dan theater, maar ik moet toegeven dat deze commerciële rol me wel bevalt ☺

Op welke campagne ben je het meest trots?
Eigenlijk viel ik al meteen bij het begin van mijn baan met mijn neus in de boter: we mochten de PR-campagne voor de Parade van IEDER1 doen, een initiatief dat zich inzet om de diversiteit onder Nederlanders te vieren. IEDER1 bracht een stoet van 10.000 liefdevolle Nederlanders op de been door de straten van Amsterdam. En ik maar heen en weer fietsen met een ballon waarop in grote letters PERS stond om pers van interviews met initiatiefnemers te voorzien. We hebben nog nooit zoveel publiciteit behaald én een mooi item in de De Wereld Draait Door. Heel cool!

Waar ik toen nog vooral een ondersteunende rol had, draai ik nu mijn eigen PR-campagnes. Van influencersamenwerkingen voor Danerolles (jeweetwel de croissantjes in blikjes) tot de Week van het Geld voor Deloitte, waarbij kids middels een geldexamen beter met geld om leren gaan. Die laatste campagne was mijn eerste zelfstandige project en ook een beetje mijn trots: een aantal grote items, waaronder in het AD en een tof persevent in Rotterdam met burgemeester Aboutaleb.

Een goed voorbeeld van een #influencerfail is het zogenaamde “duurzame” flesje van Shell waarmee Anna Nooshin een (vervuilde) zee aan kritiek over zich heen kreeg. Hoe denk jij hierover?
Bij Merktroubadour vertrekken we altijd vanuit de ‘why’ om een verhaal relevant te maken. Die ‘why’ mistte ik een beetje toen ik Nooshin met dit “duurzame” flesje zag poseren. Waarom komt Shell met deze campagne en waarom gaan ze met uitgerekend deze influencer een samenwerking aan? Ik zag geen verband tussen de influencer en het merk, een misstap die vele merken maken om slechts bereik te genereren. Zonde, want hierdoor wordt de boodschap meteen ongeloofwaardig.


Moeten merken en bedrijven meer rekening houden met de identiteit van influencers?|
Absoluut. Wij houden ons tegenwoordig veel bezig met paid PR, ofwel influencercampagnes, en zien het als een noodzakelijk onderdeel om goed te kijken of er wel een match is tussen de influencer en het merk. Daarom laten we influencers vaak op campagnes pitchen. Zo kom je er snel achter of ze echt affiniteit met het merk hebben.

Een blik in de toekomst: waar staat influencer marketing over 5 jaar?
Pff… lastige vraag. De ‘fake it until you make it’ generatie influencers komt zo nu en dan echt de neus uit. Er zijn genoeg influencers die hele mooie en inspirerende content maken, maar er zijn er ook heel veel die hun brood verdienen met oppervlakkig zijn. Ik denk dat dit laatste soort samenwerkingen niet ‘long lasten’. Merken willen zich uiteindelijk binden met mensen die in staat zijn om echt hun verhaal te vertellen. Ik hoop dan ook dat er een tegenbeweging ontstaat waarin truthtelling centraal komt te staan. Hierbij zullen merken er misschien eerder voor kiezen om lange termijn samenwerkingen (partnerships) met matchende influencers aan te gaan.

Wat wil je met WKND Amsterdam bereiken?
Eerlijk gezegd staat mijn blog sinds mijn fulltime baan op een lager pitje. Ik post nog dagelijks op Instagram, maar mijn website staat even op inactief. En dat heeft een reden: ik ben momenteel bezig met het bouwen van een nieuwe website en wil er, zodra deze staat, weer meer energie in stoppen. Het zou mooi zijn als het uitgroeit tot een inspiratieplatform met een bewuste ondertoon. Al helemaal leuk als ik hier straks mijn brood mee kan verdienen en de wereld rond kan reizen om mooie inspirerende content te maken. Een droom van menig mens. Ik zou zeggen: stay tuned! ☺

Is fotografie meer een hobby of wil je hier uiteindelijk je brood en beleg mee verdienen?
Ha, die werd me laatst ook gevraagd! Ik zie fotografie echt als een (uit-de-hand-gelopen) hobby. Voor mijn fotografie en blog ben ik ZZP-er en doe ik zo nu en dan opdrachtjes. Toch zou ik uit alleen fotografie geen voldoening halen. Ik wil meer dan dat: reizen, toneelspelen, verhalen vertellen, inspireren… Eigenlijk wil ik gewoon heel veel.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om avontuurlijk te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel fijn vind om nu in loondienst te werken, maar zie me uiteindelijk wel zelfstandig ondernemen. Ik heb nu de mogelijkheid om mee te kijken bij een jong bedrijf (Merktroubadour bestaat pas vier jaar) en te zien hoe alles in zijn werk gaat. Mijn baas neemt me overal in mee waardoor ik veel kennis opdoe over het ondernemen. Daar ben ik haar erg dankbaar voor en dit zie ik echt als een voordeel voor als ik later zelf iets wil beginnen.”

Tot slot, heb jij (insta)tips voor studenten die ook influencer willen worden?
Post vooral eigen content waar je zelf 100% achter staat en ga niet anderen imiteren. Ja, je moet heel actief zijn op Instagram, de juiste hashtags plaatsen en de juiste mensen volgen. Interactie is essentieel om te groeien. Maar het is vooral belangrijk dat jij geloofwaardig blijft. Volgers kopen is dus echt een no go. Die fake followers vis je er snel genoeg uit.

Meer weten over Hanne? Check hier, hier, hier en hier!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.