Kim staat voor meer diversiteit in de corporate cultuur!

Al jaar en dag staat Deloitte hoog boven in de lijstjes van meest populaire werkgevers op het gebied van consultancy én accountancy. Aan de top komen is makkelijk, wordt soms gezegd, maar aan de top blijven, dat is pas een echte uitdaging. Er zijn veel factoren om goed te scoren en daar is diversiteit een belangrijke in. En juist daar hecht Kim Jap Tjoen San als Campus Recruiter bij Deloitte veel waarde aan. Benieuwd hoe zij dit doet? Lees snel verder!

Kim! Welkom! Wie is Kim?
Thanks – hi! Ik ben Kim Jap Tjoen San, 27 jaar, ben ook in een ver verleden KnappeKop geweest en werk nu bij Deloitte. Sinds m’n studie woon ik in Amsterdam (zo’n 6 a 7 jaar) maar kom oorspronkelijk uit een dorp vlakbij Hilversum. Ik heb een master in Arbeids- en Organisatiepsychologie en daarnaast ben ik afgelopen jaar gecertificeerd Yoga Teacher geworden – maar ik gebruik de kennis nu vooral voor m’n eigen practice en zelfontwikkeling. Ik ben graag buiten: zwemmen, fietsen, dansen, borrelen😊  en ik hou van lezen.

Solliciteren Deloitte Kim Jap Tjoen San als Campus Recruiter bij Deloitte

Had je, terugkijkend, nog steeds voor de dezelfde studies gekozen?
Absoluut! Sinds de middelbare had ik al een interesse in Psychologie. Dit uitte zich vooral in oprechte interesse in mensen om me heen. Altijd uitvragen waarom men iets deed: waarom werd je dan boos bijvoorbeeld? Of waarom reageerde je zo? Beetje analyseren van redenen waarom mensen doen wat ze doen. Maar: het klinische trok me niet. Ik hou heel erg van de focus op de positieve kant – positieve psychologie – en dit vond ik meer terug in A&O en daarbij vond ik A&O ook concreter dan de andere takken van psychologie.

Hoe ben jij bij Deloitte terecht gekomen?
Tijdens mijn studie heb ik eigenlijk nooit nagedacht over grote corporate bedrijven of überhaupt de zuidas. Ik dacht: daar pas ik niet bij. Maar door een vriendin en medestudiegenoot toch op koffie/borrel gekomen bij Accenture. En dat was heel erg leuk, waardoor ik mijn afstudeerstage ben gaan lopen daar. Helaas kon ik er niet blijven na afstuderen en ben ik verder gaan zoeken. Het recruitmentvak vond ik wel nog steeds heel erg leuk, vanwege de afwisseling in het werk: interviews, events met borrels, stakeholdermanagement met de hiring managers etc. Het sociale aspect is geweldig, maar ook de grote verantwoordelijkheid die je meteen krijgt. Hoe groter een bedrijf, hoe meer de verschillende HR-stappen uit elkaar zijn gehaald. En ik vond het vooral leuk om enkel op recruitment te focussen, dus ik ben toen weer op zoek gegaan naar een groter bedrijf voor een recruitment rol. Daarbij sprak consultancy me ook aan: vaak werken er veel ambitieuze en jonge mensen en er zijn veel doorgroeimogelijkheden. Want ik wist wel: experienced recruitment gaat niet mijn vervolgstap zijn.

De vacature van Deloitte kwam ik tegen: wederom een groot bedrijf (een stuk groter nog zelfs) en een consultancy bedrijf. Daarbij had ik altijd goede verhalen gehoord van Deloitte, dus ik wilde wel een kans wagen. Als recruiter weet ik hoe goed het werkt als je via-via binnenkomt, dus ik heb toen de broer van een vriendin van me geappt met de vraag: ‘ken je iemand in het recruitment team?’. Naar zijn contactpersoon heb ik toen m’n CV opgestuurd and the rest is history 😊 . Nu 2,5 jaar verder en ik ben nog steeds heel erg blij met m’n keuze.

Wat goed! Waar ben je op het moment allemaal verantwoordelijk voor?
Als Tax & Technology recruiter ben ik verantwoordelijk voor het werven en aannemen van fiscale studenten en starters voor onze zuidelijke kantoren (Rotterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven en Maastricht). Daarbij richt ik me ook op onze niet-fiscale teams, waar developers, testers en Data analisten kunnen starten bijvoorbeeld. Hierbij komt ook een stuk strategie kijken: hoe benaderen we studenten, hoe laten we hen op de beste manier kennis maken met ons – is dat via events? Of online exposure? Hierin moeten keuzes worden gemaakt en dat doe ik samen met mijn ander twee Tax & Legal campuscollega’s. Wat het ook leuker maakt: want we werken echt als een team. Hiernaast pak ik ook andere projecten op. Zo heb ik afgelopen jaar met andere HR-collega’s het hele onboarding van alle Tax & Legal collega’s in kaart gebracht, het proces gestroomlijnd en waarvoor handboeken zijn opgesteld waardoor nieuwe starters zich meteen welkom voelen en ze sneller zijn ingewerkt. Ik coach daarbij werkstudenten in ons team en help ook met het onboardingproces van onze eigen recruitment collega’s. En ten slotte maak ik onderdeel uit van het CDN (Cultural Diversity Network) team van Tax & Legal (T&L).

Solliciteren Deloitte Kim Jap Tjoen San als Campus Recruiter bij Deloitte

Je bent actief binnen de Deloitte Inclusie & Diversiteit community. Vertel!
Klopt! Binnen T&L bestaat het CDN team uit ca 6 collega’s, waarvan 5 fiscalisten zijn. Onderwerpen gaan vooral over hoe we diverser maar ook vooral inclusiever kunnen zijn als afdeling en in de subteams. We zorgen ervoor dat het onderwerp bespreekbaar wordt en vooral niet wordt vergeten. Vanuit CDN hebben we bijvoorbeeld het CDN mentorprogramma opgezet. Het zit nog in de pilot-fase, maar hiermee willen we biculturele junioren linken aan managers die ook een diverse culturele achtergrond hebben. Hierdoor hopen we een veilige haven te bieden voor de junioren om met hen te bespreken waar ze mogelijk tegenaan lopen. En de managers kunnen inzichten geven over hoe zij hun carrière hebben doorlopen bijvoorbeeld. Het vervolg hierop is dat we met mogelijke feedbackpunten van de junioren naar het management kunnen, om vervolgens te kijken naar hoe een inclusievere omgeving gecreëerd kan worden.

Als recruiter en als persoon vind ik het heel erg belangrijk om kandidaten gehoord en geaccepteerd te laten voelen, wat voortkomt uit een echte connectie maken. In interviews stel ik dan ook wel eens wat persoonlijkere vragen: waar iemands roots vandaan komen bijvoorbeeld en of ze de cultuur hebben meegekregen van hun ouders/opa en oma. Ik denk dat het superbelangrijk is om interesse te tonen in iemand op dit vlak – want door er meer over te weten, kan je ook daadwerkelijk inclusiever zijn en rekening houden met iedereen. Als het Ramadan is bijvoorbeeld – wie er aan de Ramadan meedoet of mooier zelfs: waarom. Ik was bij de Deloitte Iftar afgelopen jaar en heb die vraag voor het eerst gesteld aan mensen. Hier kwamen hele mooie antwoorden uit, waar ik zelf nog nooit over had nagedacht! Of als mensen geen alcohol drinken, dat je ook teamuitjes organiseert zonder borrels, of het feit dat mensen niet altijd bij borrels kunnen zijn omdat ze wekelijks veel hun familie zien. Hoe zorg je er dan voor dat je ook op een persoonlijk vlak connect met deze collega’s (wat vaak gebeurt op de vrijmibo)? Het lijkt misschien klein, gewoon de vraag stellen, maar de impact is groot.

Kim Jap Tsoen San Deloitte

Solliciteren, CV en motivatiebrief, waar wordt je echt blij van?
Ik word er heel erg blij van als een CV concreet is opgesteld: je kan in 1 oogopslag zien wat de kandidaat studeert en in welke fase in de studie diegene zit. Daarbij is het belangrijk om het bij 1 of maximaal 2 bladzijdes te houden. Het liefst zet je natuurlijk alles op je CV – maar wat is echt relevant voor de vacature? Verder hou ik er van als mensen persoonlijk zijn in hun brief: want dat is al het perfecte moment om iets meer van jezelf te laten zien: wie ben jij? In plaats van wat je allemaal hebt gedaan, want hier is je CV voor. En zoals ik al zei: via via werkt toch vaak goed met solliciteren. Contact alvast iemand die je kent die werkt bij het bedrijf, plan een koffietje in en vraag tips aan diegene of laat hem/haar je connecten met iemand uit het recruitment team 😉 . En ten slotte: contact met de recruiter voordat je solliciteert kan zeker helpen, maar wat eerder averechts werkt, is bellen om te bellen. Soms krijg ik vragen van sollicitanten die in de vacature staan bijvoorbeeld. Tja…

Eenmaal op gesprek, wat zou je studenten aanraden om wel én niet te vertellen?
Altijd eerlijk zijn! We zijn benieuwd naar wie jij bent, niet naar de te-gepolijste versie van jezelf. Uiteraard moet je wel representable en professioneel zijn. Maar ik heb liever eerlijke dan gemaakte antwoorden. Maar geef ook aan bij het benoemen van een ontwikkelpunt van jezelf in hoeverre je hiermee bezig bent – of hoe je dit countert of managet bij anderen (verwachtingmanagement is vaak key!). En bereid je goed voor op mogelijke vragen die er gesteld kunnen worden, over jezelf maar ook zeker over het bedrijf. Check hier de Deloitte sollicitatietips die wij op een rijtje gezet hiervoor.

En daarbij geef ik weleens het voorbeeld van hospiteren: het gaat niet alleen om of zij jou kiezen, maar wil jij daar wel wonen met deze mensen als huisgenoten? Of in het geval van solliciteren dus: wil jij hier wel werken, met deze mensen als collega’s? Het gaat altijd om een wederzijdse match. En soms kan een afwijzing dan ook een blessing in disguise zijn.

Komen er nog leuke business courses en events aan? 
We hebben dit jaar onze Business Course in een nieuw jasje gestoken, genaamd: Tax & Legal Talent Class. Hierbij zullen studenten niet 1 maar 2 reizen gaan maken met ons, in combinatie met een werkstudentschap van 3 maanden. Elk facet zit er dus in: werkervaring, persoonlijke ontwikkeling, professionele uitdaging, Deloitte leren kennen en je netwerk uitbreiden. Kijk hier voor meer informatie!

Cliché en Oké, waar zien we Kim over 5 jaar? 
Ik merk dat ik altijd weer terug kom bij psychologie – dat dat toch een van m’n grootste interesses is en ik daar de meeste energie uit haal. Uiteindelijk zou ik dus wat meer de coaching-richting op willen gaan en wellicht wel studenten helpen met hun loopbaan keuze: dus echt carrière en loopbaancoach worden. Let’s see of ik daar over 5 jaar al ben en/of wil zijn.

Kim Jap Tsoen San Deloitte

Welke media (boeken, docu, influencers) zou jij adviseren om meer te verdiepen in Diversiteit en Inclusiviteit?
The Culture Map van Erin Meyer is hier een hele goeie voor! Het geeft heel gaaf weer hoe culturen op bepaalde vlakken van elkaar verschillen of juist weer op elkaar lijken. Hierbij plot ze de landen om meerdere spectra: wat goed werkt voor visueel-ingestelde mensen.

Tot slot, dit weet nog (bijna) niemand over Kim?
Haha, nou, iets randoms waar ik op het moment heel erg gelukkig van word: m’n ochtendduik vanaf de kade van m’n studio’tje. ’s Ochtends zwem ik nu elke dag in de gracht en het is heerlijk verfrissend en voelt heel vrij! Dus echt een goed geluksmoment om de dag mee te beginnen 😊

Solliciteren Deloitte Kim Jap Tjoen San als Campus Recruiter bij Deloitte

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.