Kian Is Een Pretpark!

Kian

De carrière van Kian Danaie is nog pril, maar wel bewogen en bevlogen. Om maar even op te sommen: Taalvirtuoos bij De Gladiool, Artiest onder het alias Dr.Uggs, Levende jukebox en ondernemend Creativelieveling. Te veel om op te noemen eigenlijk. Te veel leuk. Te veel gaaf. Kian’s leven is geen achtbaan, maar een pretpark. Hoog tijd om even voor een interview met KnappeKop Stephan om orde op zaken te stellen!

Trossen los, wie is Kian?
Op z’n Lingo’s: mijn naam is Kian, ik ben 28 jaar en recentelijk heb ik mijn studie psychologie afgerond. Ik heb een eigen bedrijf dat creatieve concepten ontwikkelt, maar op dit moment verdien ik mijn centjes vooral door op te treden als levende jukebox op feestjes en festivals. Hoewel ik van nature meer een rocker ben, maak ik tegenwoordig zelf hip-hop onder het alias Dr. Uggs. Verder word ik erg warm van chille boeken en alles wat met wielrennen dan wel de werking van het menselijk brein te maken heeft.

Had je, terugkijkend, je studie- en studentenleven anders aangepakt?
Laat ik het zo zeggen: op sociaal gebied heb ik het maximale uit mijn studententijd gehaald. Ik heb enorm goede vriendschappen opgebouwd en veel van de wereld ontdekt. Wel vond ik het moeilijk om om te gaan met de vrijheden van de universiteit en het bruisende stadsleven. Voor mijn gevoel heb ik wel iets te veel studievertraging opgelopen. Aan de andere kant, hierdoor heb ik wel een enorm netwerk opgebouwd. Dat is ook iets waard toch?

Hoe vet was je tijd bij De Gladiool?
Ik vond het enorm cool om mijn creatieve uitspattingen eindelijk aan het grote publiek te kunnen tonen. Bovendien was het uitermate leerzaam. Ten eerste omdat ik leerde om kort en bondig te schrijven (in plaats van academisch en langdradig). Daarnaast werden al mijn projectjes door medestudenten altijd enthousiast ontvangen, ik ontving weinig tegenwicht. Nu kreeg ik ineens een stortvloed aan feedback en rode strepen door mijn stukken. Dat was even schrikken! Dit heeft mij gelukkig uit mijn bubble gehaald, waardoor ik zowel als schrijver als als persoon ben gegroeid.

Kian Creative is een roeping en geen keuze! Wie, wat, waar, waarom is dit?
Op school word je ingeprent dat studie en serious business de enige wegen naar succes zijn. Je gaat daar zelf ook in geloven. Maar op een gegeven moment merkte ik dat het innerlijke duiveltje in mij gek aan het worden was. Wat was ik aan het doen? Alleen al de gedachte dat ik zou kunnen eindigen in een functie als ‘beleidsmedewerker regio midden-zuid’ gaf me de rillingen. In feite was het kiezen tussen ongelukkig blijven op het veilige pad of meer risico’s nemen om mijn innerlijke behoeften te vervullen. Ik zeg nu wel kiezen, maar dat was het natuurlijk niet. Een mens wil uiteindelijk toch gelukkig zijn en dus zit er niets anders op dan te gaan voor de dingen die je diep van binnen echt wil.

Wat is het leukste wat je vanuit je eigen onderneming hebt meegemaakt?
Oeii moeilijke vraag… Ik heb ooit een kinderfeestje georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. De vibe was erg kicken en de dankbaarheid groot. De voorbereidingen waren wel een zware kluif omdat ik me moest verdiepen in repetitieve kindermuziek. Ook heb ik verkleed als Elvis Presley schijnhuwelijken afgesloten. Je kunt vast wel raden dat mijn publiek toen vooral dronken yuppen waren!

Afgelopen augustus was je deelnemer aan onze eerste Summerschool met Frisse Blikken! Hoe heb jij deze week ervaren?
Als enorm leerzaam! Als ik ergens een broertje dood aan heb is het van die gemaakte gezelligheid. Zo van ‘kijk wij zijn een groep die het leuk met elkaar moeten hebben en dus gaan we dat maar de hele tijd zo hard mogelijk roepen’. Bij deze Summerschool was hier absoluut geen sprake van! De sfeer en het enthousiasme waren erg oprecht. Ook was het programma zorgvuldig geselecteerd, waardoor alle aspecten van het ondernemen aan bod kwamen. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in ondernemen.

Vertel meer over jouw idee!
Yes. Tijdens de Summerschool heb ik gewerkt aan mijn idee van de RolKoning. Dit is een klikbaar systeem om je kratje bier om te toveren tot een soort rolkoffer. Nooit meer lamlendige armen of geforceerd je kratje op je riem duwen. Het was destijds een conceptueel idee, maar inmiddels ben ik bezig met de technische uitvoering ervan.

Cliché en oké, wat kunnen we de komende jaren van Kian verwachten?
Allereerst komt dit jaar nog mijn nieuwe single ‘Onderweg’ uit. Het is een soort smartlap meets hip-hop, maar dan met een cynisch sausje. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat dat groot wordt, maar anders heb ik genoeg andere projectjes. Voorlopig heb ik bijvoorbeeld nog steeds elke maand een act bij EdelWise in Amsterdam. Ook ben ik begonnen om oude t-shirts nieuw leven in te blazen door er autogordels op te naaien. Een mens moet wat he…

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Ik denk dat het een valkuil is om te denken dat er één juiste keuze of richting is… Het ligt er heel erg aan wat je ondernemingsidee is en hoe je als persoon in elkaar zit. Zelf ben ik direct na mijn bachelor als ZZP’er begonnen en na een half jaar merk ik dat ik me financieel toch wel genoodzaakt voel om ernaast in loondienst te gaan. Financiële zekerheid geeft me de vrijheid om met minder druk te werken aan creatieve projecten. Maar goed, voor iedereen kan dit anders zijn dus mijn enige advies is: kies vooral waar jij je prettig bij voelt.

Lange Frans zei ooit over de rapscene in Nederland: ‘waar hiphop een kind van 30 is en je mag zelf in gaan vullen hoe vet dat is’. Hoe denk jij hierover?
Ze (Lange Frans en Baas B) schijnen weer samen te komen he? Lijkt me dope. Veel mensen vinden dat het de glorietijd van NLe hip-hop is, maar dat vind ik absolute bullshit. Van wat ik in de top-40 voorbij zie komen vind ik het meeste ordinair, simpel en smaakloos. Soms schaam ik me zelfs om te zeggen dat ik hip-hop maakt, vanwege deze associatie. Gelukkig heb je nog artiesten als Fresku en Typhoon die wel in staat zijn muzikale en lyrische kwaliteiten te combineren en succesvol te maken.

Tot slot, dit weet nog niemand over Kian?
Ik heb pas in groep 8 mijn A-diploma gehaald, wat daarmee ook mijn enige zwemdiploma is.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.