Julia et Superprof, het leven van een start-up Parisienne!

“Wie oude kennis koestert en voortdurend nieuwe vergaart, mag een leraar van anderen zijn”. Dit gezegde komt van de wijze Chinese filosoof Confucious die ongeveer 500 jaar voor Christus in het oude China indruk maakte. Hij was een Wanshishibiao wat vrij vertaald een voorbeeld voor alle leraren betekent. Leuk wisjedatje maar wat heb je hieraan?! Met superfastforward naar het heden zien we dat kennisdeling heeft geresulteerd in een wel heel coole start-up genaamd Superprof! Al in 19 landen, and counting, worden leraren en leerlingen via het platform aan elkaar gekoppeld voor bijles in allerlei disciplines. Het Amsterdamse megatalent Julia Vié kreeg de kans om in Parijs de Nederlandse tak van deze start-up op te zetten en KnappeKop Syb mocht via Skype op de café oléé komen!

On y va Julia! Wie ben jij?
Ik ben Julia, 22 jaar oud en sterrenbeeld Ram (en zoals een echte Ram hoort te zijn inderdaad soms best koppig). Ik heb psychologie en communicatie gestudeerd aan Amsterdam University College (AUC). Daarna had ik zoals veel afgestudeerde studenten geen idee wat ik met mijn leven wilde/wie ik was/hoe ik eigenlijk heette, dus besloot ik ‘maar eens lekker naar mezelf op zoek te gaan’ in Australië, de VS en Cuba. Uiteraard kwam ik nog verwarder terug dan toen ik wegging, dus besloot ik te gaan werken om uit te vinden waar mijn grootste interesses lagen.

Had je nu nog steeds voor University College gekozen?
Ja, zeker. Hoewel ik er wel nog veel meer van had genoten als ik het opnieuw had gedaan. Ik heb hier geweldige vrienden gemaakt, hele interessante dingen geleerd en de gezelligste tijd van mijn leven gehad in mijn studentenkamertje met alleen maar vrienden als buren. Ook heb ik hier de kans gekregen om op exchange te gaan naar New York, een stad waar ik echt verliefd op ben geworden.

Is het studeren in Amerika echt zoals in de film met Red Cups, Beerpong en Seven Minutes in Heaven?
Ik heb van vrienden gehoord dat het er op de Amerikaanse campussen buiten de grote steden wel echt zo aan toe gaat. In New York zijn de campussen niet echt een ding, maar op de weinige huisfeestjes die ik heb meegemaakt waren de Red Cups natuurlijk wel volop aanwezig. Met uitgaan in New York heb ik wel een paar van de raarste dingen van mijn leven meegemaakt. Op één of andere manier kwamen we altijd op de meest random plekken terecht, omringd door gekkies die zó op Dumpert konden…

Hadden we maar de tijd om ook dat de bespreken! Voor nu let’s go Superprof, hoe ben je hier be/geland?
Mijn goede voornemens voor dit jaar waren eigenlijk veel te veel gevraagd: een uitdagende baan vinden en een derde taal vloeiend leren. Ik bedacht dat ik dus het best naar een baan kon zoeken in Spanje, maar helaas was dat niet echt te vinden. Opeens kwam ik deze baan tegen op Facebook. Het is niet alleen een superleuke en uitdagende functie, maar de voertaal van het bedrijf is ook nog eens Frans! Levert overigens erg grappige situaties op aan de lunchtafel met mijn nog niet echt perfecte Frans…

Voor wie nog geen idee heeft, c’est quoi Superprof?
Superprof is hét wereldwijde platform dat hen die graag willen leren verbindt met hen die graag les willen geven. Leerlingen komen naar onze site om een privéleraar te vinden in onze database voor welk onderwerp dan ook (we bieden meer dan 1300 onderwerpen). Een win-win situatie dus: iedereen kan bij ons iets bijverdienen door bepaalde kennis of een skill te delen, terwijl leerlingen altijd kunnen blijven leren met extra veel persoonlijke aandacht.

Je bent als Country Manager verantwoordelijk voor de Nederlandse markt, waarin verschillen wij van de andere landen waar Superprof al actief is?
In de meeste andere landen is het grootste deel van de leraren student. In Nederland hebben de meeste studenten al een bijbaan, of ze zijn te druk om er iets anders naast te doen. Superprof biedt eigenlijk juist een heel toegankelijke bijbaan. Je hoeft er namelijk niks voor bij te leren, alleen maar de kennis te delen die je al hebt! Daarnaast is het heel vrijblijvend en kun je er dus nog andere dingen naast blijven doen.

En waarin verschilt het werken voor een Frans bedrijf in vergelijking met een Nederlands bedrijf?
Er zijn meer cultuurverschillen tussen ons en de Fransen dan ik had gedacht, maar op werk zijn die niet per se heel merkbaar doordat we een heel internationaal team hebben. We beginnen hier wat later met werken, maar eindigen ook weer later dan in Nederland. Het grootste verschil is dat ze de lunch erg belangrijk vinden. Ze lunchen minstens één en soms twee uur, en gaan ook heel vaak uit eten voor lunch (waarbij de flessen wijn ook vrolijk op tafel worden gezet). Ik herinner me nog goed de eerste verjaardagslunch die ik hier meemaakte: met het hele team (30 personen) aan de lange tafel in de salle à manger waar eten was besteld voor iedereen en veel flessen champagne op tafel stonden. Ik weet niet hoe ze dat doen hoor, daarna nog kunnen werken…

Mag, kan en wil je iets vertellen over het verdienmodel? 
Zeker, we willen juist graag doorzichtig zijn in wat we doen! Voor de Nederlandse website is het op dit moment voor zowel leraren als leerlingen gratis om met elkaar in contact te komen. Voor leraren zal Superprof altijd gratis blijven, want we geloven dat degene die het harde werk verricht ook al het lesgeld verdient! In andere landen waar Superprof al langer bestaat, is het wel betaald voor leerlingen, omdat deze landen al een groot platform op hebben gebouwd en we natuurlijk wel geld moeten verdienen om onze service te kunnen blijven verbeteren. In Duitsland bijvoorbeeld, waar de site nu langer dan een jaar bestaat, betalen leerlingen eenmalig €9. Voor die €9 kunnen ze een maand lang alle leraren in alle mogelijke onderwerpen contacteren die ze willen, bij wie ze na die maand voor onbeperkte tijd lessen kunnen blijven volgen.

Wat is het doel voor Superprof NL dit jaar?
De grootste website worden voor privéles in Nederland natuurlijk! Het is logisch dat ik als country manager daar blij van word, maar stiekem hoop ik ook dat sommige huiswerkinstituten zullen inzien dat het oneerlijk is dat ze rijk worden over de ruggen van hun leraren die soms niet eens 40% verdienen van wat de leerling betaalt.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Hmmm, ik weet niet of deze vraag heel geschikt is voor mij aangezien ik niet echt zelf onderneem. Wat ik zelf heel leuk vind aan deze baan is dat ik wel in loondienst ben, maar eigenlijk alles zelf mag beslissen en er mijn eigen project van mag maken. Best of both worlds dus eigenlijk, want bij ondernemen komt natuurlijk nog heel veel meer kijken dat soms redelijk lastig kan zijn lijkt me.

Hoe is het leven in Parijs? Ben je al een echte Parisienne?
Als je onder een echte Parisienne iemand rekent die elke ochtend een vers croissantje in haar café (au lait) doopt en ’s middags na werk in de rij staat bij de bakker voor een baguette voor bij de rode wijn tijdens het avondeten, dan ben ik al aardig op weg ja 😉 Waar ik me vooral mee kan identificeren is de Parijzenaren hun liefde voor lekker eten. Een van mijn favoriete bezigheden is gewoon zonder doel door de stad wandelen, want alle gebouwen en huizen hier zijn zo mooi en klassiek dat ik nooit verveeld raak.

Wat moeten we echt gezien hebben in Parijs (naast jou bezoeken uiteraard)?
Parc de Buttes Chaumont is echt een pareltje, vooral in de zomer (nog leuker om samen met mij te bezoeken natuurlijk 🙂 ). Het is iets verder weg van het centrum, maar zeker de metrorit waard. Behalve de heuvels en het mooie meer, kun je vanaf hier ook over de hele stad uitkijken met de Sacré Coeur in de verte. In de zomer zijn er ook leuke terrasjes in het park waar je in de zon kunt genieten van een apéro (de typisch Franse borrel met wijn en kaas voor het diner).

Tot slot, van welke Superprof zou jij zelf heel graag een les willen?
Ik wacht eigenlijk nog op de Superprof die zich aanmeldt voor curling, want dat lijkt me echt grappig om een keer te doen. Op dit moment zou ik heel graag een fotografiecursus willen volgen bij Anna, een fotografe wiens werken geëxposeerd worden in Parijs en gepubliceerd zijn in de Vogue. Of samen met vrienden een tafeltennistoernooi opzetten en daarbij gecoacht worden door Elena, die op vijf Olympische Spelen heeft getafeltennist en voormalig bondscoach was! Er is zoveel keuze!

Wil jij ook Superprof worden? Lees hier voor meer info en meld je aan! Check ook de FB en site

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.