Juan helpt studenten met mentale gezondheidsproblemen!

Juan Bambuch YU Amsterdam

Hey student! Was dit de tijd van je leven? Waarschijnlijk niet en dat is gewoon sh*t, daar hoeven we niet omheen te draaien. Het blijkt zelfs dat 1 op de 4 studenten vandaag de dag kampt met mentale gezondheidsproblemen. Maar nu houden we op met deze depressiviteit en gaat de zon schijnen, want Juan Bambach heeft met zijn team het kledingmerk YU opgericht. Deze student-startup verkoopt duurzame en comfortabele kleding waarbij de winst gedoneerd wordt aan MIND, de organisatie die psychische gezondheid bevordert voor iedereen die hiermee te maken heeft. Ze verkopen helaas (nog) geen petten, maar petje af voor dit initiatief. En voor dit interview!

Welkom Juan! Wie ben jij?
Ik ben Juan, 22 jaar en woon in het centrum van Amsterdam. Op dit moment zit ik in mijn derde jaar van mijn studie Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben opgegroeid in Maarssen, een dorp naast Utrecht. Veel van mijn vrienden zijn uiteindelijk ook naar Amsterdam gegaan. Ik heb nog getwijfeld om naar Groningen te gaan, maar ik heb geen spijt van mijn keuze. Daar had ik zeker weten een leuke tijd gehad, maar het chille aan Amsterdam is dat je ook even anoniem kan zijn.

Toen ik 18 was verhuisde ik vanuit Maarssen naar Amsterdam met het idee dat ik hier een leuke tijd ging hebben en studie niet echt uitmaakte. Dit bleek toch even anders te zijn haha. Uiteindelijk ben ik na een jaar gestopt met HRM, want dat was echt niks voor mij. Ik wilde wat creatievers gaan doen. Zo ben ik via open dagen en studiekeuze testen bij Creative Business terecht gekomen.

Juan Bambach YU Amsterdam

Had jij, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Ik denk het eerlijk gezegd niet. De studie is prima te doen alleen word ik niet echt uitgedaagd. Na mijn eerste jaar HRM had ik het wel gezien op de HvA. Ik wilde naar de universiteit en daarvoor moest ik mijn propedeuse halen. Dit ging ik in mijn tweede jaar doen, maar door een miscommunicatie met de opleiding had ik mijn cijfer te laat gekregen. Toen besloot ik maar af te zien van de uni en gewoon maar weer aan een HBO opleiding beginnen. Misschien was Commerciële Economie wel meer iets voor mij, maar uiteindelijk maakt het niet heel veel uit denk ik.

In het eerste jaar krijg je zoveel verschillende vakken, van filmpjes maken tot nieuwsartikelen schrijven. Hierdoor ben ik er wel achtergekomen wat ik in ieder geval niet wil. De eerste twee jaar voelde ook niet echt als studeren. De opdrachten die je moest doen en alle verplichte lessen voelde meer als de zesde klas van de HAVO. Ik ben blij dat dat achter de rug is zeg. Nu is het allemaal wat serieuzer en heb ik het gevoel dat ik echt ergens mee bezig ben. En dan bedoel ik het ondernemen met YU en mijn stage bij Unilever waar ik 1 februari ben begonnen.

Ja op je Linkedin zien we dat je wel hele coole dingen doet bij Unilever, vertel!
Op dit moment loop ik stage in het marketing team van De Vegetarische Slager bij Unilever. Ik ondersteun mijn brandmanagers met projecten en later ga ik zelf ook een aantal projecten afhandelen. Dit zal gaan om projecten voor de Nederlandse markt, want ik loop stage in het Nederlandse team.

Tot nu toe zijn er hele gaven projecten waar we mee bezig zijn, zoals de Vleesch Lobby in Rotterdam. Dat is een pop-up restaurant van De Vegetarische Slager. Ook gaat er deze week een campagne van start voor het nieuwe Gehacktmanschap. Het is heel erg interessant om te zien hoe het allemaal gaat binnen een multinational als Unilever. Ik probeer hier ook zoveel mogelijk te leren en wie weet ooit te eindigen. Het is een groot verschil met mijn eerdere stage, maar daar heb ik expres voor gekozen. Ik ben nu nog jong en heb de mogelijkheid om van alles te proeven waardoor ik later weet wat ik wel en niet wil.

Wat heb je tijdens je stage bij Pockies geleerd wat nu van pas komt als (fashion) ondernemer?
Tijdens mijn stage bij Pockies heb ik gewerkt aan verschillende leuke projecten. Jammer genoeg kon niet alles doorgaan vanwege de coronamaatregelen die steeds aangescherpt werden. Wat ik vooral uit de stage heb gehaald is het productief samenwerken in teamverband, out of the box denken en continu aanstaan met creatieve ideeën. Creatieve ideeën moesten worden uitgewerkt in bijvoorbeeld korte campagnes, maar daarbij moest je wel rekening blijven houden met de identiteit van het bedrijf. Vooral de creativiteit in het denkproces en de uitwerking zijn mij bijgebleven. Dit is te zien in de manier van marketing van Pockies. Uniek, anders en met veel humor. Denk niet altijd in hokjes, maar lekker daarbuiten, want wie zegt dat iets geen succes kan worden als je het anders doet dan de rest?

Juan Bambach YU Amsterdam

Let’s go YU! Hoe zijn jullie hierop gekomen?
Ik volgde afgelopen semester een themasemester Mediaondernemerschap en daarvoor heb ik samen met drie anderen studenten YU Amsterdam opgezet. In het begin moest je bedenken wat voor jou belangrijk is en waarom jij een onderneming wil oprichten. Voor mij was dat, iets creëren waar je anderen mee blij maakt en waar ik zelf ook achter sta. Gelukkig dachten Tim, Diede en Sterre er ook zo over. We kenden elkaar nog geen twee weken en toch moesten we toen beslissen wat voor een onderneming we met elkaar wilden beginnen.

We dachten vanuit een probleem wat we bespreekbaar wilden maken. We moesten meteen denken aan mentale gezondheid onder jongeren. In mijn omgeving ken ik genoeg mensen die hier mee worstelen of hebben geworsteld… Toen we het daar over eens waren moesten we nog bedenken wat we hiermee zouden gaan doen. We kwamen op het idee om een kledingmerk te beginnen waarvan de winst wordt gedoneerd aan een goed doel. MIND is een organisatie die ik ken van eerdere inzamelacties, dus daarom hebben we voor dit goede doel gekozen. Kleding is een product wat mensen verbind en het kan een unieke boodschap hebben. En eerlijk is eerlijk, iedereen wil er goed bijlopen. Duurzaamheid was voor ons alle vier belangrijk, dus wilden we, in ieder geval kleding van organisch katoen. Het design moest uniek zijn en het liefst speciaal ontworpen voor YU. Zo kwamen we op het idee om dit te laten maken door jonge kunstenaars, om hen op deze manier ook een podium te geven. Toen waren we er bijna, maar moesten we alleen nog een naam. In een brainstormsessie kwamen we op YU! Je spreekt het uit als ‘you’, want je koopt het voor jezelf maar doneert ook gelijk voor de mensen om je heen. Check de eerste collectie in onze webshop.

Juan Bambach YU Amsterdam

Wat goed! Wat waren de grootste uitdagingen in de opstartfase?
Er waren en zijn veel uitdagingen in het begin, omdat niemand van ons ooit zoiets eerder had gedaan. De grootste uitdagingen zaten in het vinden van een leverancier, een kunstenaar die bereid was om dit voor ons te doen, contact opnemen met MIND en überhaupt alles regelen met amper budget.

Er zijn weinig leveranciers die op korte termijn kleding kunnen drukken dat duurzaam en ook nog eens betaalbaar is. Gelukkig hebben we samen een heel groot netwerk en zo zijn we bij een leverancier uitgekomen in een dorpje aan de grens van België. Niet alle kunstenaars waren erg enthousiast vanwege de tijd die het hun zal kosten om iets te maken en de promotie die ze zouden krijgen. Gelukkig raakten Sterre en ik met Danique Merkestein aan de praat tijdens een expositie bij Sissi’s in Amsterdam. Na een paar zoomcalls was het eerste ontwerp al een feit. En wat betreft MIND, zij zijn natuurlijk ook heel erg druk, maar gelukkig lukt het wel om af en toe contact te hebben. In de tussentijd gaan wij natuurlijk gewoon door. Door met weinig budget en veel energie, want je moet wel positief blijven. Ook als alles tegenzit en er enorme tijdsdruk achterzit. Soms maak je fouten, maar daar leer je altijd weer van. Wij kunnen nu al lachen om dingen die in het begin fout zijn gegaan.

Samen met Diede Deneef en Tim Walroth en Sterre vorm jij het YU team. Hoe zijn de rollen onderling verdeeld?
Nou wij hebben een goede en duidelijke rolverdeling binnen de onderneming. Dit is in de loop van de tijd zo gegaan, maar iedereen heeft een rol waar hij of zij het beste in is. Op dit moment bestaat YU uit drie personen: Tim, Diede en ik. Tim houdt zich bezig met het financiële gedeelte van YU en zorgt ervoor dat de marketingkant online goed uitgevoerd wordt. Diede is de content creator van YU. Alles wat je ziet op social media is gemaakt en vaak ook bedacht door Diede. Ik ben vooral bezig met de sales van YU. Ik heb contact met andere partijen, zoals agency’s, leveranciers, kunstenaars en MIND. We hebben iedere maandag en woensdag een call en daarin bespreken we de belangrijkste zaken. Samen bedenken we ook nieuwe ideeën voor content, marketing, samenwerkingen, etc. Sterre Bregman is is na het themasemester gestopt. Zij hockeyt in het eerste van Bloemendaal en kan haar topsport niet combineren met YU. Toch blijft ze in de chat en helpt ze waar dat kan.

Juan Bambach YU Amsterdam

Na bijna 2 jaar in een niet zo leuke tijd, merk jezelf (en om je heen) dat je het mentaal zwaarder krijgt?
Ja, en dat laat maar weer zien dat dit probleem bespreekbaar moet worden gemaakt. Steeds meer studenten zitten niet zo lekker in hun vel. Vraag het maar aan je vrienden, familie of lees het nieuws. De laatste tijd komen er ook steeds meer artikelen online met informatie over de mentale gezondheid onder studenten. De mentale problemen van jongeren zijn veroorzaakt of verergerd door de lockdowns. Het sociale contact was beperkt en mensen werden geïsoleerd van hun vrienden en familie.

Nu wij YU zijn gestart krijgen wij ook berichten van mensen dat ze het zo goed vinden dat wij dit probleem aankaarten, omdat ze er zelf mee zitten. Soms krijg ik dit te horen van mensen van wie je het echt niet verwacht. Pas als je hier met mensen over praat, kom je erachter dat het probleem veel groter is dan je denkt. De wachtlijsten bij de gezondheidsinstellingen zijn nog nooit zo lang geweest. Steeds meer jongeren hebben in deze tijd behoefte aan hulp bij hun mentale klachten. Wij als jongeren voelen vaak een enorme druk om te presteren, studie af te ronden, een goede baan en stabiele relatie te hebben en daarnaast ook nog oprecht gelukkig zijn. Dit zijn de verwachtingen, maar niemand kijkt echt naar ons en vraagt hoe het met ons gaat. Praten over je problemen is al de eerste stap.

Wat organiseert / doet MIND om studenten hiermee te helpen?
MIND is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die zich sterk maakt voor een psychisch gezonder Nederland en een stem geeft aan alle mensen met (beginnende) psychische klachten en hun naasten. MIND is hét aanspreekpunt in Nederland voor alle vragen rond psychische gezondheid.

MIND bestaat uit Stichting MIND en Vereniging MIND Platform. Stichting MIND is een fondsenwervende organisatie die onder andere publieksvoorlichting geeft en anoniem hulp en advies biedt via de hulpverleners van MIND Korrelatie. Vereniging MIND Platform heeft 19 lidorganisaties en werkt samen met meer dan honderd cliënten-/naastenorganisaties en zelfregie-/herstelinitiatieven in Nederland.

Juan Bambach YU Amsterdam

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik zal studenten aanraden om gewoon te beginnen met ondernemen. Probeer het, leer ervan en zet doelen voor jezelf en de onderneming. Je leert het meest door het gewoon te doen, al brengt dat ook weer risico’s met zich mee. Maar zonder risico’s te nemen kom je ook niet ver.

Het is wel fijn om in de beginfase een vriend, kennis, familielid of docent te hebben die je een beetje kan begeleiden. Helemaal als je het alleen doet is dat fijn, want je loopt vaak tegen dingen aan waar je het best wel wat hulp bij kan gebruiken. Je netwerk is daarom enorm belangrijk. Wees vooral niet bang om dingen aan mensen te vragen. Zo is het met alles: een nee heb je, een ja kan je krijgen. Als student heb je ook een enorme gunfactor en dat komt goed van pas.

Juan Bambach YU Amsterdam

Jullie zijn o.a. te koop in de HvA University Store! Staat er nog meer leuks op de agenda?
Op dit moment zijn wij druk bezig met het opzetten van een campagne genaamd DARE TO FEEL. De campagnevideo wordt op dit moment gemonteerd en deze komt halverwege februari online samen met het nieuwe design. Dit design is ook ontworpen door Danique Merkestein, maar is totaal anders dan het eerste ontwerp. Meer ga ik niet verklappen. Houd de insta en website in de gaten en laat je vooral verrassen door wat nog komen gaat.

Welke celebrity zou je heel graag willen zien in jullie kleding?
Hmm… Misschien denken we nog niet ruim genoeg, maar op dit moment richten we ons vooral op de mensen in Nederland. We willen eigenlijk dat je overal in Nederland mensen met een YU shirt ziet lopen. In de hoop dat zij daarmee ook bewustzijn hebben gecreëerd voor het maatschappelijke probleem en daarover gepraat hebben met anderen.

Juan Bambach YU Amsterdam

Wat kan je studenten adviseren die het mentaal zwaar hebben, maar niet zo goed weten hoe hiermee om te gaan?
Over je problemen en gevoelens praten is de eerste stap. Zorg ervoor dat je dit met iemand kan delen. Een vriend of vriendin, huisgenoot, broer, zus of ouders. Iemand bij wie je je vertrouwd voelt. En schaam je er vooral niet voor, want het moet geen taboe zijn om erover te praten. Voor de buitenwereld moet het altijd goed met je gaan, maar dat is niet realistisch. Wees vooral jezelf en niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Verder is het ook belangrijk bezig te zijn met leuke dingen. Ga naar buiten en probeer te genieten van de kleine dingen.

Tot slot, dit weet nog niemand over Juan/Yuan?
Hahah nou wat niemand over Juan weet, is dat wanneer ik de trap op loop, ik altijd een trede oversla. Dit gaat automatisch en ziet er soms een beetje raar uit, maar zo ben ik voor mijn gevoel wel altijd eerder boven. En ohja, woordgrappen. Ik vermaak mijn vrienden en mezelf altijd met woordgrappen. Yuan vind ik trouwens een hele sterke.

Juan Bambach YU Amsterdam

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.