Jan Schipper Wint €1000 Met Virtual Reality Voor Ouderen!

janDonderdag 27 juni stond Jan Schipper in de finale van de Study Club Pitch waar hij het opnam tegen 5 andere future changemakers die met hun (startup)idee een maatschappelijk probleem willen oplossen. Het werd voor de jury een zware kluif, maar uiteindelijk mocht Jan met zijn Maya VR de roem en 1000 EURO in ontvangst nemen. Nu willen wij en jij alles en meer weten over Jan VR, dus #groteblij dat KnappeKop Syb hem mocht interviewen!

Trossen los, wie is Jan?
Dat ben ik! Ik kom uit een hecht gezin van 3 kinderen en ben opgegroeid in Hilversum. Ik volg een studie aan de Erasmus Universiteit en woon daar in een huis met 8 andere jongens. Ik ben een groot voetbalfan en mik erop om zo’n 3 keer per week in de sportschool te staan. Een feestje of andere ‘verplichting’ kan dit aantal nog wel is reduceren naar 2 keer, of 1 keer. Terwijl ik in de winter graag voetbalwedstrijden bezoek van mijn favoriete club, breng ik de zomer het liefst door op, dan wel aan het water.

Waarom ben je in Rotterdam gaan studeren?
Aangezien ik uit de buurt van Utrecht en Amsterdam kom, kozen veel jongens in mijn omgeving om in deze steden te gaan studeren. Ik vond het leuk om te kiezen voor een compleet nieuwe plek. Rotterdam kwam al snel naar voren door zijn mentaliteit en universiteit. Terwijl ik er zelden kwam, heb ik me van jongs af aan altijd aangetrokken gevoeld door de haven en de bedrijvigheid die daar plaatsvindt. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn beslissing, door de keuze voor een nieuwe stad heb ik een brede, diverse vriendengroep. Dit komt dan ook terug in de studies van mijn vrienden. Zo zijn er studenten psychologie, rechten, economie/bedrijfskunde en medicijnen. Deze mengeling van persoonlijkheden en vakgebieden zorgt dan ook voor luidruchtige en ietwat aparte discussies.

Het studentenleven zelf heeft gezorgd voor voor veel plezier maar ook voor een ietwat moeizame start van mijn studie. Gelukkig kan ik nu wat beter mijn tijd en aandacht verdelen over de verschillende facetten van het leven. Hoewel ik mijn prioriteiten nu wat beter op orde heb, breng ik nog steeds veel tijd door met vrienden, het liefst zowel vaak als lang!

Je liep al geruime tijd rond met het VR idee voor ouderen?
Ik heb naast mijn studie gewerkt voor een organisatie die entertainment verzorgde bij oudereninstellingen. Hier sprak ik veel zorginstellingen en ouderen en kwam ik er achter hoe groot de behoefte is aan vermaak onder deze groep. Naast vermaak is het belangrijk dat ouderen een soort luik hebben om zo in verbinding te staan en kijk te hebben op de maatschappij.

Een oplossing hiervoor is echter lastig, er zijn obstakels om deze eenzaamheid tegen te gaan. Zo vormen financiële lasten en een gebrek aan mobiliteit een probleem. Naast het feit dat het ontzettend duur is voor tehuizen om grote groepen naar een plek te krijgen, is het soms simpelweg onmogelijk voor ouderen zelf om een dag lang onderweg te zijn voor een uur in bijvoorbeeld een museum. Daarnaast vormt ook de stijging van het aantal ouderen een extra horde. Wist je dat het aantal 65+’ers in dertig jaar tijd is gestegen van 2.15 miljoen naar 4.25 miljoen? Dat is bijna een verdubbeling! Het was dus ook belangrijk dat ik een groot aantal ouderen op hetzelfde moment kon helpen.

Het probleem was duidelijk, een ongelofelijk grote groep ouderen die vermaak nodig heeft en daarnaast een brug vinden die deze groep verbindt met de maatschappij. Het moest betaalbaar zijn voor ieder tehuis en dit alles moest beschikbaar zijn vanaf de luie stoel bij de bewoner zelf in het tehuis. Mijn plan kon alleen slagen als ik deze drie hekelpunten kon wegnemen.

De oplossing die ik hiervoor heb bedacht, heb ik eerst met veel mensen besproken, was het gekkenwerk en was ik de enige die hierin geloofde of dachten mensen er net zo over? Toen ik veel positieve reacties kreeg vanuit mijn omgeving en kenners op het gebied van zorg was ik vastbesloten mijn idee om te zetten in een bedrijf, om op deze manier zo snel mogelijk mee te werken aan de oplossing van dit maatschappelijke probleem.

Voor wie je pitch gemist heeft, wat is Maya VR?
Maya is een startende onderneming in de zorgsector, zij bezorgt cliënten van zorginstellingen een unieke ervaring door hen met behulp van moderne virtual reality brillen mee te nemen voor een ervaring in het heden, het verleden en zelfs de toekomst. De cliënt gaat op een reis die op de traditionele manier véél inspanning en geld zou kosten of voor mensen die niet goed ter been zijn zelfs onmogelijk is.

Het werkt heel eenvoudig we kunnen per sessie tot wel 40 cliënten voorzien van een VR bril en die de keuze geven uit een aantal ervaringen bijvoorbeeld cultuur, een tour door een bekend museum (Anne Frankhuis, Louvre), een bezoek aan een natuurgebied zoals de Grand Canyon, een wandeling door het Soerabaja van 1936 of zelfs een ski afdaling. En dit alles zo vanuit de stoel in het tehuis zelf. Er is altijd ondersteuning van minimaal 3 enthousiaste studenten van Maya VR en dat is niet alleen voor instructie, maar ook om met de deelnemers te praten over hun ervaring.

Naast plezier brengen wij de ouderen ook meer in contact in het tehuis zelf. Zo is er tussen de sessies door meer dan voldoende tijd om onder het genot van een kopje koffie de enerverende ervaringen te bespreken met de tehuisgenoten. Ik ben er van overtuigd dat ouderen gezien de content van de brillen een sterkere verbinding voelen met de maatschappij en daarnaast geïnspireerd zullen worden en meer op de hoogte zullen blijven van de nieuwe ontwikkelingen.

Je hebt al een twee pilots uitgevoerd met ouderen! Hoe zijn de eerste reacties?
Het is ontzettend leuk om de reacties te zien van de mensen in een tehuis. Iedereen is enthousiast en wil de bril eigenlijk niet meer afzetten. Bij het selecteren van het soort bril heb ik uitvoerig gekeken naar specifieke aspecten van de VR bril. Zo moet de bril lekker zitten en weinig wegen. Ook moeten er speakers in de bril zitten die hard genoeg kunnen om zo ook de ouderen met gehoorproblemen dezelfde ervaring te kunnen bieden. Als laatste is het belangrijk dat de bril draadloos en toegankelijk is. Zo ondervinden ouderen geen last van overbodige kabels en kunnen zij zelf voor de volumeregeling zorgen.

Wat betreft de content is de vraag verschillend. Veel ouderen willen een tour (onder begeleiding van een guide) door een museum. Andere komen met specifieke vragen, zo was er een mevrouw die in Suriname is geboren, zij wilde graag nog een keer de straat zien waar zij had gewoond. Met behulp van maps heb ik haar straat kunnen lokaliseren en hoewel er veel veranderd was, herkende zij nog veel punten, dat is gewoon top! De categorie sportevenementen doen het ook altijd goed, oudere mannen en soms vrouwen worden weer tieners bij het zien van een mooie goal of worp.

Wie zijn je beoogde strategische partners? 
Mijn beoogde strategische partner is de branchevereniging, ACTIZ. Op dit moment bestaat mijn doelgroep uit verzorgingstehuizen. Door middel van het contact te houden met tehuizen in plaats van individuele ouderen kan ik zoveel mogelijk mensen tegelijk voorzien van deze onvergetelijke ervaring. Daarnaast wil ik graag naamsbekendheid verwerven door middel van met zoveel mogelijk mensen te spreken met verstand op het gebied van amusement onder ouderen en virtual reality kennis. Wat ik verder ga onderzoeken is of zorgverzekeraars partner kunnen worden want plezier brengen bij ouderen is ontzettend gezond!

Ik kan mij voorstellen dat de technologie (software en brillen) een behoorlijke startende kostenpost is. Hoe ga jij de volgende stap zetten?
Ik heb enkele maanden geleden een bedrijfskrediet gerealiseerd en ben direct aan de slag gegaan met veldwerk. Vorige week maandag is mijn site online gegaan en die donderdag stond ik al bij jullie te pitchen ;). Dit was voor mij een fantastische mogelijkheid om mijzelf op de kaart te zetten met het idee wat ik heb. Op dit moment ben ik druk bezig met de marketing van Maya, wat ik vrij lastig vind. Ik zoek tijdschriften en andere media om op die manier mijn bedrijf verder te promoten. Daarnaast ga ik beginnen met het vinden van zoveel mogelijk tehuizen die geïnteresseerd zijn in mijn diensten. Mijn doel is om medio 2020 minimaal 25 tehuizen te hebben aangesloten. Voor mij is het belangrijk dat tehuizen mij niet gaan zien als een eenmalige moment van vermaak, maar als een maandelijks terugkerende activiteit waarnaar de ouderen kunnen uitkijken. Daarom is het voor mij belangrijk dat ik op en top ben voorbereid bij het eerste bezoek aan het tehuis, er is namelijk geen tweede kans op een eerste indruk.

De 1000 EURO (mogelijk gemaakt door Scalehub Amsterdam) is lekker! Nogmaals gefeliciteerd! Had je verwacht te winnen?
Voor mij was het erg lastig in schatten wie er van door ging met de winst. Er waren veel goede ideën waar ik zelf nooit op was gekomen. Opvallend was dat iedereen zo ontzettend leuk over zijn plan kon vertellen. Ik vond de oplossing voor het plasticprobleem van IMPACKED ontzettend goed. Naast het idee was ook de interactie tussen de twee sprekers erg goed. Ik was dan ook blij verrast dat ik had gewonnen, naast het feit dat het geld fijn is, was het voor mij voornamelijk een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Ik ben dan ook blij dat ik hulp krijg van KnappeKoppen, het houdt me scherp en het is een fijne stok achter de deur. Naast KnappeKoppen zijn er meerdere mensen en instanties die naar aanleiding van de wedstrijd hun mening hebben gegeven over mijn idee. Dit waren zowel plus- als minpunten, naja minpunten ik moest het altijd verbeterpunten noemen van mijn mentor op de middelbare school. Kortom ik heb er nu al ontzettend veel aan te danken!

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Eigenlijk heb ik hier niet zozeer een eenduidige mening over. Ik ben tenslotte pas net begonnen en sta nog aan het begin van mijn bedrijf. Ik denk dat er voor beide veel valt te zeggen en het zal per persoon verschillen. Zo zie ik bij mijn ouders dat het fijn is dat zij zelf hun tijd kunnen indelen, echter zal dit ook gepaard gaan met een verhoogd risico.

Ook loondienst zal voor veel mensen aantrekkelijk zijn, het belangrijkste lijkt me dat je aan je eigen project werkt zodat je resultaat kunt zien. Dit kan in zowel loondienst als bij het opzetten van een bedrijf.

Over 5 jaar is Maya VR…..
Mijn doel is om te zorgen dat over 5 jaar Maya VR een vast onderdeel is bij veel zorginstellingen. Dat zorginstellingen mijn mening gaan delen dat VR een onmisbare brug is tussen ouderen en de maatschappij. Waarbij de ouderen ontzettend veel plezier beleven aan deze bezoekjes van Maya.
Daarnaast zou ik op den duur meerdere mogelijkheden willen onderbrengen bij Maya.

Zo spar ik met een idee om een soort platform te realiseren waarbij ouderen worden gematcht met een studenten op basis van interesses, afkomst of studie. Eigenlijk een soort Tinder maar dan met een ander doel, namelijk het matchen van jong en oud! Om vervolgens al deze ouderen die onder zijn gebracht bij Maya weer bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld een zaaltje huren om met iedereen de klassieker te kijken, of om een soort speeddate evenement te organiseren voor diegene die geïnteresseerd zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er naast VR meerdere manieren zijn om de brug te kunnen vormen tussen ouderen onder elkaar en ouderen en de maatschappij!

Tot slot, dit weet nog niemand over Jan?
Voor mij kan alles niet snel genoeg gaan, ik heb helemaal niks met treuzelen.

Wil jij, net zoals Jan, ontdekken wat ondernemerschap voor jou kan betekenen? Doe mee met onze summerschool Ondernemen in de zon, dé ondernemende course van Nederland. In 4 dagen ontdek jij wie de ondernemer in jou is!

Jong ondernemerschap stimuleren en versnellen dat is onze gedeelde missie. Daarom organiseren Frisse Blikken en KnappeKoppen van 26 tot en met 29 augustus 2019 een 4-daagse summer school waarin jij als student of starter met je ondernemerschap aan de slag kan gaan. Klik hier voor meer en meld je aan!

Ondernemen in de zon is dé ondernemende summer school van Nederland. In 4 dagen ontdek jij wie de ondernemer in jou is! Jong ondernemerschap stimuleren en versnellen dat is onze gedeelde missie. Daarom organiseren Frisse Blikken en KnappeKoppen van 26 augustus 2019 tot en met 29 augustus 2019 een 4-daagse summer school waarin jij als student of starter met je ondernemerschap aan de slag kan gaan.

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.