It’s a bird flying high!

Is it a bird? Is it a plane? Is it superman? Met een beetje fantasie kan je drie keer ja antwoorden op deze vragen, want het heeft allemaal met de lucht en vaart te maken. Wat is het dan? Het is Frederik Boven, een uit de Gooische klei getrokken business talent met een bijzonder verleden, wonend in Bangkok en werkend voor Etihad Airways. Waarschijnlijk heb je nu al duizend-en-één vragen. Wij ook! Daarom zijn we heel blij dat Frederik tijd voor KnappeKop Syb kon vrijmaken! Dus fasten your seatbelt, remove before flight en catch him if you can!

Daar gaan we Frederik, wie ben jij?
Ik ben Frederik Boven, 28 jaar, woonachtig in Bangkok en geboren in Groningen – Winschoten. Na vijf weken Winschoten, heb ik mijn eerste zeven levensjaren in het buitenland gewoond. Respectievelijk Nigeria, Engeland, Zuid-Korea en India om vervolgens 10 jaartjes me jeugd door te brengen in Bussum. Na het afronden van mijn middelbare schooltijd ben ik op mijn 17de begonnen aan mijn tussenjaar. Drie maanden Engels les in Cambridge en zeven maanden een all round traineeship in Abu Dhabi. Na een waanzinnig gapyear ben ik gaan studeren aan de Hogere Hotelschool Den Haag, vestiging Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik twee halfjaarlijkse management stages in Wenen en Dubai gelopen – een zeer leerzame periode in mijn leven. Nu kwam het moment, kies je ervoor om nog door te studeren of begin je aan die eindeloze reis tot je 67ste? Mijn broer Friso Boven (check hem uit op Instagram: upstairz) zei altijd ‘als je haar maar goed zit’ en ‘succes is een keuze’ en zo is het ook. Mijn keuze was duidelijk, zo lang mogelijk het werkend leven uitstellen en een vervolgstudie beginnen en uiteraard afmaken. Uiteindelijk heb ik mijn Master in Business Administrations in Barcelona afgerond binnen tien maanden en moest ik toch echt beginnen aan het werkend leven. Inmiddels ben ik werkzaam bij Etihad Airways, gevestigd in Abu Dhabi, waarbij ik een driejarig management traject volg als Sales Manager. Afgelopen jaar werkte ik vanuit het hoofdkantoor in Abu Dhabi, op het moment ben ik aan mijn tweede jaar bezig in Bangkok en waar ik volgend jaar zit is nog een raadsel.

De Hogere Hotelschool staat bekend als een brede opleiding, had je met de kennis van nu deze studie nog steeds gekozen?
Ja, de combinatie tussen theorie en praktijk die de Hogere Hotelschool biedt, geeft mij veel voldoening. Ik ben liever bezig met mijn handen dan dat ik uren research doe voor een business case. Ik wil tijdens mijn werk hands-on bezig zijn en vooral organiseren. Dit aspect komt heel erg terug in het praktijkgedeelte van de studie. In het algemeen denk ik dat het voor elke studie verstandig is om een (praktijk)stage te implementeren. Dan kom je in aanraking met het echte werkleven, waar je sneller tegen de muur loopt dan constant in de boeken te zitten. Van fouten maken leer je toch echt wel.

Je master in Barcelona, dat moet wel een waanzinnige tijd zijn geweest?
Wat een waanzinnige tijd was dat. Vier weken hard studeren, één week tentamens, één week vrij. Je kan wel voorstellen dat je dan met je witte billen op het strand gaat zitten, een koud pilsje drinkt en ‘s avonds de barbecue aanzet met een ondergaande zon. Barca is voor ons Nederlanders om de hoek dus mijn familie, vriendin en vrienden zijn vele malen overgevlogen voor een weekendje zon, zee, tapas en feest. Daarnaast woonden er in Barcelona veel Amsterdammers, waar vele mooie momenten mee gedeeld zijn. Denk aan El Row festival, electronic picnic brunches en strandfeestjes. Barca is in één woord fantastisch. Echt een aanrader!

Het werkend leven; een traineeship bij Etihad Airways, dat hoor je niet vaak en wat cool! Hoe ben je hier be/geland?
Om eerlijk te zijn is het heel erg snel gegaan. Mijn eerste sollicitatie was meteen raak. Ik vernam dat er open sollicitaties voor management traineeships op verschillende afdelingen werden aangeboden bij Etihad Airways. Van jongs af aan vind ik de vliegwereld al heel interessant, dit komt mede doordat mijn ouders hun hele leven in de vliegwereld hebben gewerkt. Mijn moeder als KLM stewardess en mijn vader in het management. Het is mij dus met de paplepel ingegoten.

Etihad Airways bestaat pas sinds 2003, hoe kan je in relatief korte tijd zo’n gerenommeerde, een van de meeste luxe en best gewaardeerde speler ter wereld worden?
Tja ja, ik zit er nu bijna twee jaar, dus aan mij zal het niet gelegen hebben. Maar goed we bestaan nu 14 jaar en staan inderdaad bovenaan alle lijstjes van de meeste luxe en zeer gewaardeerde vliegtuigmaatschappijen ter wereld. Etihad Airways beschikt als enige vliegtuigmaatschappij in de wereld over een drie kamer suite. Hiervoor krijg je een woonkamer, twee-persoonsbed met een ensuite douche en een personal butler voor terug. De luxe mag er zeker wezen ja. Probeer het uit zou ik zeggen.

Nog niet zo heel lang geleden kopte de NOS dat luchtvaartmaatschappijen elkaar kapot concurreren. Hoe denk jij hierover? Of geldt dit voornamelijk voor de prijsvechter?
Zoals het artikel aangeeft, concurrentie in de luchtvaart is inderdaad moordend, de snelle groei vanuit het Midden-Oosten en de sterke toename van low-cost carriers maakt het er niet makkelijker op. Het kan snel gaan in de vliegwereld, de ene dag maak je tonnen, de andere dag verlies je miljoenen door een natuurramp, slecht weer of een staking. Misschien is het wel goed dat we elkaar kapot concurreren. De toekomst zal het uitwijzen. Op het moment bestaan er meer dan 1000 vliegtuigmaatschappijen, die het zeker niet allemaal kunnen blijven volhouden in deze huidige situatie. Ik zie het een beetje als de ‘survival of the fittest’, waar Etihad er zeker ééntje van is.

Op het moment zit je in Bangkok met je vriendin Catrien! Blijft het voorlopig Azië of kijken jullie niet heel erg in de toekomst?
We wonen nu voor het eerst samen. We hebben 2,5 jaar op afstand geleefd en dan nu ineens samen in het drukke Bangkok voor alweer bijna vier maanden. We willen hier zeker nog wel even blijven. Minimaal één jaar is het idee. We denken zeker wel eens aan de toekomst, maar je weet het nooit in dit wereldje. Over een jaar stuurt Etihad Airways mij (en dus hopelijk ook Catrien) naar een nieuwe bestemming, waar we weer helemaal opnieuw gaan beginnen. Nieuwe omgeving, nieuw onderdak, nieuwe vrienden, alles nieuw. Ik heb er nu al zin in.

Pfff ik ben mega jaloers! Kan je mij nog jaloerser maken door iets meer over je baan te vertellen?
Tijdens mijn eerste jaar ben ik voornamelijk bezig geweest met ‘ancillary revenue’, in andere woorden neveninkomsten. Hier was ik projectmanager waar ik onder andere bezig was met het bedenken en uitwerken van nieuwe ideeën om extra inkomsten te genereren. Een project waar ik lang aan gewerkt heb, was de ‘neighbour free seat’. Een concept waar passagiers kunnen bieden op minimaal één en maximaal drie extra lege stoelen naast hun gereserveerde zitplaats. Als het bod wordt gewonnen, blijven de extra stoelen vrij voor de duur van de reis van de passagier, wat betekent dat je een volledige rij helemaal voor jezelf kunt hebben. Momenteel zit ik in mijn tweede jaar en ben ik verantwoordelijk voor een aantal travel agency accounts in Bangkok. Ik bezoek onder andere verschillende agentschappen, waarmee ik relaties opbouw en uiteindelijk een samenwerking mee creëer.

In Nederland staat KLM als werkgever al jarenlang bovenaan het verlanglijstje van studenten. Kan jij de magie van het werken bij een luchtvaartmaatschappij beschrijven?
Het werken in de luchtvaart brengt veel diversiteit met zich mee. Of het nou operationeel, sales, marketing, catering, logistiek, IT of social media is, noem het maar op, voor velen zijn er verschillende mogelijkheden in het bedrijf. Voor mijzelf zijn de doorgroeimogelijkheden, het in contact komen met verschillende nationaliteiten en de buitenlandervaring de drive geweest om in de luchtvaart te gaan werken. Daarnaast zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden wel een leuke bijkomstigheid, zoals het vliegen in business class naar de andere kant van de wereld voor een prikkie. Alles bij elkaar is het een 24/7 business wat maar niet ophoudt, al helemaal nu je steeds gemakkelijker van A naar B kan vliegen.

Je broer Friso is fotograaf, hij is de (digitale) Rembrandt en jij de Wolf of Wall Street?
Nou zo zou ik het niet zeggen, we zijn er beide nog lang niet, dan had Friso al de meest invloedrijke fotograaf van het moment moeten zijn en ik een BMW I8 voor de deur moeten hebben en dat zijn op dit moment alleen maar dromen. Daarentegen heb ik wel het volste vertrouwen dat mijn broer en ik gaan slagen op welke manier dan ook. In ieder geval op een manier waar wij ons beide goed bij voelen.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Ik neem liever het zekere voor het onzekere, ben niet risicovol ingesteld en werk graag in een team. Vandaar dat ik voor de “makkelijke” weg heb gekozen en in loondienst ben gegaan. Het ligt dus aan je karakter, als jij het tegenovergestelde bent en er een goed gevoel bij krijgt, ga lekker ondernemen. Ik kan het niet en zou het ook niet snel vanuit mezelf gaan doen. Zodra ik een lekker zakcentje heb gespaard zou ik het daarentegen wel heel vet vinden om met een paar vrienden (of toch alleen) te investeren in een start-up, restaurant of stuk onroerend goed.

Tot slot, mis je Venz Hagelslag/Calvé pindakaas niet een beetje?
Haha, ja die mis ik zeker als die weer op zijn. Voor familie en vrienden die langskomen is het dan ook een must om een pot Calvé pindakaas zonder nootjes, melk Venz hagelslag en stroopwafels mee te nemen vanuit Nederland. Zonder onze typische Nederlandse lekkernijen redden wij het wel, dus dat zou geen reden zijn om weer naar Amsterdam terug te komen. Ik zie mezelf overigens niet snel weer terugkomen naar Nederland. Het leven als een expat bevalt me erg goed, je ervaart constant nieuwe momenten, ontmoet zeer verschillende mensen en verbreed je sociale kring intens. Dingen die je in Amsterdam minder snel zou ervaren dan als je in het buitenland woont. Ik moet wel toegeven dat ik me beste vrienden, de Albert Heijn en het fietsen over de grachten zo nu en dan wel een beetje mis hoor..

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.