Irma en Loes got your Back(pack)!

Loes Irma Benniepack Enactus Utrecht

Festivals! Ze mogen, maar het seizoen is weer voorbij. Domper. En heb je wel eens nagedacht over hoeveel afval een festival produceert? Domper twee? Nee, want wat jij misschien nog ziet als afval, zien Loes de Groen en Irma Dikker als grondstof voor nieuwe producten. Hoe cool is het dat zij met Bennie van festival banners de coolste én handige rugtassen maken. Deze studenten-startup verdient niet applaus, maar een staande ovatie. En ga weer zitten voor het interview met KnappeKop Janicke! Let’s go!

Loes en Irma! Hi! Wie zijn jullie?
Loes: Hoi. Ik ben Loes en ik ben 21 jaar. Ik ben opgegroeid in Arnhem maar ben naar Utrecht gegaan om Filosofie en Liberal Arts and Science te studeren. Als hoofdrichting binnen Liberal Arts and Sciences doe ik Global Sustainability Science dat goed aansluit bij Bennie.

Irma: Ik ben Irma, ik ben 22 jaar en ik kom uit Apeldoorn en woon ook in Utrecht. Ik studeer ook Liberal Arts and Sciences met als hoofdrichting duurzaam ondernemen en innovatie. Op het moment doe ik een rechten minor aan de VU. Naast studie en Bennie vind ik het leuk om te roeien.

Loes Irma Benniepack Enactus Utrecht

Loes, heb je lang nagedacht om Filosofie te gaan studeren?
Ik heb altijd interesse gehad om diep op onderwerpen in te gaan, te discussiëren en maatschappelijke vraagstukken te behandelen. Toen ik via mijn broer, die ook filosofie studeerden, wat van filosofie mee kreeg wist ik dat het iets voor mij was. Ik ben ontzettend blij dat ik Filosofie heb gestudeerd omdat ik geleerd heb kritisch en inventief naar maatschappelijke problemen te kijken; zo ook klimaatverandering.

Uit de Veluwse schoolbanken wist jij het zeker dat je in Utrecht ging studeren, Irma?
Nou eigenlijk niet. ik ben erg slecht in keuzes maken dus had de studiekeuze ook tot het laatste moment uitgesteld. Op gegeven moment was ik aan het reizen tijdens mijn tussenjaar en appte mijn moeder me dat het de laatste dag was om me aan te melden voor studies. Toen heb ik me diezelfde dag voor Liberal Arts in Utrecht en bedrijfskunde in Groningen aangemeld. Ik ben uiteindelijk Liberal Arts gaan doen omdat ik de keuze dan nog wat langer uit kon stellen (is een hele vrije studie waarin alles nog open ligt in het eerste jaar). Uiteindelijk is het gelukkig de goede keuze geweest en ben ik blij dat ik nu hier in Utrecht zit!

Loes Irma Benniepack Enactus Utrecht

Bij Enactus Utrecht hebben jullie elkaar gevonden! Sociaal-Entrepreneurship-Liefde op het eerste gezicht?
Loes: Enactus Utrecht is een studentenorganisatie voor sociaal en duurzaam ondernemerschap. Enactus zit door de hele wereld en er is dus ook een in Utrecht. Enactus ondersteunt studenten bij het opzetten van hun eigen sociale onderneming. Dit zijn ondernemingen waar winst maken niet op nummer 1 staat, maar het meer gaat om de sociale of duurzame impact die je als onderneming maakt. Enactus Utrecht organiseert ook om de week een interessante workshop of training op het gebied van ondernemen.

Irma: Loes en ik kenden elkaar dus al eerder omdat we dezelfde studie doen. Aangezien Liberal Arts and Sciences een best individuele studie is, omdat iedereen zijn eigen vakken kiest, zijn Loes en ik elkaar pas in het derde jaar tegengekomen. Toen hebben we samen met twee studiegenoten een scriptie geschreven over de circulaire economie in Utrecht. Loes vertelde me toen dat ze bij Bennie zat, waarna ik ook enthousiast werd en me heb aangemeld.

Loes Irma Benniepack Enactus Utrecht

Ja Bennie! Voor wie onder een steen heeft geleefd: wat is Bennie?
Bennie is een sociaal duurzame start-up die onderdeel is van Enactus Utrecht. Met Bennie upcyclen wij oude festival banners naar nieuwe duurzame tassen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan het afvalprobleem in Nederland en een leuk product te bieden aan festival liefhebbers.

Wat cool! Hoe zijn de taken tussen jullie verdeeld! 
Loes: Samen met een team van 6 meiden werken wij nu samen aan Bennie, ik vervul hierin de rol van teamleider. Ik vind het erg leuk om samen met ons team na te denken waar we heen willen met Bennie en hoe we dit kunnen bereiken.

Irma: Ik ben de penningmeester van Bennie. Dat betekend dat ik ga over alle financiële zaken. Het klinkt misschien niet als de meest spannende functie maar het is heel leerzaam en een heerlijk gevoel als alle cijfertjes aan het eind van de rit kloppen. Naast wij tweeën zijn er dus nog drie andere teamleden die de marketing, acquisitie en design op zich nemen. Daarnaast hebben we hebben ook een producent in Amsterdam.

Loes Irma Benniepack Enactus Utrecht 

Jullie hebben net een Presale achter de rug! Gefeliciteerd! Wat zijn jullie plannen voor dit studiejaar!
Ja de pre-sale! Dank je wel! Door corona heeft de festival branche het zwaar gehad. Gelukkig hadden we voor de corona tijd al veel banners verzameld, deze gaan we nu gebruiken voor de tassen. We hadden gekozen voor een Presale omdat we op het moment niet genoeg geld hebben om te investeren in een grote hoeveelheid tassen, daarnaast lijkt het ons ook leuk om mensen zelf te laten kiezen van welke banner zij een tas gemaakt willen hebben. Zo nemen we ze mee in het process en maken we niet meer tassen dan er vraag naar is.

De vraag die we altijd stellen: zouden jullie het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Loes: Als je ambities hebt om te ondernemen zou ik aanraden om deze gelijk om te zetten in acties. Werkervaring is heel waardevol maar deze ontwikkel je ook als je je eigen dromen najaagt.

Irma: Ja mee eens! Ik denk dat ondernemen echt iets is wat je in de praktijk kan leren en werkervaring zal hierbij wel van pas komen maar is denk ik zeker geen vereiste.

Loes Irma Benniepack Enactus Utrecht

Welke celebrity zouden jullie heel graag met een Bennie zien rondlopen? [En waarom]
Celebrities die zich inzetten voor duurzaamheid, Leonardi Di Caprio lijkt me ons wel wat (ja Bennie wordt wel geleid door 6 meiden :p)

Welke docu’s, boeken en/of andere media zouden jullie studenten echt adviseren om meer te willen weten over sustainable entrepreneurship?
Irma:( Loes is hier mee eens) Ik merk dat ik het meeste leer van andere sociale ondernemers. Laatst hadden we een avond waar de oprichter van groene bouwhekken een ted-talk gaf. Hij runt nu een heel succesvolle onderneming die ook nog eens sociaal is. Dat soort verhalen geven mij persoonlijk echt een goede inkijk in wat sociaal ondernemen is en inspireren mij enorm.

Loes: Verder vind ik het ook belangrijk te blijven verdiepen in de problemen die je wilt oplossen. Hierdoor blijf ik ook persoonlijk de noodzaak voelen om sociaal of duurzaam te ondernemen.

Loes Irma Benniepack Enactus Utrecht

Waar zouden we jullie over 5 jaar kunnen tegenkomen?
Irma: Over vijf jaar hoop ik dat Bennie is uitgegroeid tot een op zichzelf staand bedrijf en dat er geen enkele festival banner meer op de afvalhoop terecht komt.

Loes: Ik hoop ook dat we met Bennie meer bewustzijn hebben gecreëerd over afval verspilling bij festivalgangers. Idealiter zouden wij niet meer nodig zijn!

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Loes en Irma?
Loes: ik doe de sport Ultimate frisbee en heb ik een zwarte band in Aikido.

Irma: Ik hou van spoilers! het liefst weet ik van tevoren hoe film/serie of boek afloopt. Van boeken lees ik vaak al de laatste paar bladzijden en van films zoek ik van tevoren een samenvatting op.

Loes Irma Benniepack Enactus Utrecht

Loes Irma Benniepack Enactus Utrecht

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.