Investeer een Keer met Scott!

Scott van den Berg

Na het succes van Dragons Den NL, wist Scott van den Berg het zeker; zijn podcast ‘Investeer een keer‘ gaat er komen! En hij is er! Anderen laten floreren zit in zijn DNA en met het opzetten van een competitie in Toronto en werken bij Business Models Inc. is het nu tijd om zelf ook te shinen, terwijl hij anderen helpt. Over de podcast en Scott willen wij en jij meer weten. KnappeKop Syb kwam erachter. Dus tune als de wiedeweerga in!

Hi Scott, who is you?
Om te beginnen, mijn naam is Scott van den Berg en ik ben 22 jaar. Ik heb een enorme passie voor ondernemerschap en ben al sinds kleins af aan bezig met het starten van mijn eigen bedrijfjes. Als ik zelf niet bezig ben met het uitwerken van een nieuw idee, help ik graag andere met het starten van een eigen onderneming. Dat vind ik echt ontzettend leuk en krijg ik heel veel energie uit. Op dit moment studeer, werk en onderneem ik alle drie tegelijk. Ik studeer ondernemerschap op Team Academy in Amsterdam. Ik werk bij Business Models Inc, een consultancy firm voor strategie en innovatie. En daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfjes en heb ik geholpen internationale organisaties zoals Holland in the Valley (in San Francisco) en ABC Business Academy (in Toronto) van de grond af te krijgen.

#Studie – Wie of wat heeft jou doen overhalen om de Team Academy opleiding Entrepreneurship te volgen? En bevalt het?! 
Tijdens mijn tijd op de middelbare school had ik mij niet heel goed georiënteerd op een vervolgopleiding. Ik had daarom dus geen idee wat ik wilde doen. Mijn ex-vriendin kwam toen met de naam Team Academy en zei dat het erg goed bij mij zou passen. Ik had toen niet goed geluisterd en heb de studie niet bezocht. Ik ben toen wel naar een open dag van bedrijfskunde op de VU geweest en vond dat echt verschrikkelijk. Ik wilde echt niet nog eens 4 jaar lang door brengen in de schoolbanken.

Tot op een avond mijn vader thuiskwam en ook vertelde dat hij had gehoord over Team Academy. Die naam had ik natuurlijk al eens eerder gehoord, dus toen moest ik natuurlijk wel de open dag bezoeken. En eigenlijk vanaf moment een was ik verkocht. Ik houd al sinds klein van ondernemen. Ik houd van in teams werken en heb altijd aan teamsport gedaan. En ik hield super veel van reizen. Deze drie dingen kon ik allemaal terugvinden op Team Academy.

Ik ben bijna klaar met mijn derde jaar en kijk terug op de afgelopen drie jaar als een grote achtbaanrit. Ik heb hele hoge pieken gehad, maar ook hele diepen dalen. Naast het ondernemerschap is de studie ook echt gefocust op zelfontwikkeling. Ik kwam mezelf dus echt tegen in het eerste jaar en heb even getwijfeld om zelfs te stoppen. Maar door mezelf constant af te vragen wie ik ben en wat ik later wil doen, kwam ik erachter wat ik wilde doen en ging ik daaraan werken. Hierdoor kreeg ik veel meer energie en deed ik de dingen die ik leuk vond. Daarnaast heb ik fantastische dingen meegemaakt zoals het starten van twee eigen bedrijven, reizen naar Boekarest, Kaapstad, en San Francisco en werken met de meest innovatieve bedrijven van Nederland. Momenteel doe ik zoveel dingen tegelijk dat ik ook wel heel blij zal zijn als ik klaar ben en me compleet kan focussen op de dingen die ik leuk vind en goed in ben, zonder hier en daar nog wel eens een essay hoeven in te leveren.

#Werk – Hoe ben jij bij Business Models inc – DE uitvinder van het Business Model Canvas – terecht gekomen?
Een van de opdrachten voor Team Academy is dat je bedrijven moet bezoeken waarin je geïnteresseerd bent. Vaak doen wij dit ook als team. Een van onze teamgenoten had een bezoek geregeld bij Business Models Inc, en zo ben ik in contact gekomen met het bedrijf. Wij zijn toen met ze alle langsgegaan en kregen een rondleiding en een presentatie over wat BMI allemaal doet. Het kantoor is echt fantastisch en was al een van de redenen dat ik daar graag vaker rond zou willen lopen. Mijn nu collega Niki Seelen gaf toen de presentatie en vertelde ontzettend enthousiast over haar ervaring en wat ze allemaal deden. Ze vertelde toen dat werken bij BMI als een ‘betaalde school’ was. Een baan wat ze leuk vond en geld mee verdiende, maar tegelijk ook ontzettend veel leerde.

Na de sessie was ik daarom gelijk op Niki afgestapt met de vraag of ze nog mensen zochten. Ondanks dat BMI nog nooit met studenten had gewerkt, dachten ze dat het wel een mooi experiment was om een keer uit te proberen. Zodoende ben ik begonnen, en heb nu al heel veel ervaring op gedaan. Ik heb geholpen het nieuwe boek te schrijven genaamd Business Model Shifts die aan het einde van het jaar uitgebracht gaat worden, ik heb meegeholpen innovatie op het állerhoogste niveau te implementeren, en ik heb zowel ons kantoor in Taipei (Taiwan), en San Francisco (Verenigde Staten) bezocht en vanuit daar gewerkt.

#Ondernemen – Investeer Een Keer! Voor wie (nog) geen idee heeft, wat kunnen we in de podcast verwachten?
In de podcast, bieden wij kapitaal zoekende ondernemers de kans om te pitchen tegenover VC’s, investeerders en de rest van Nederland. Na de pitch zullen Abel en ik vragen stellen met betrekking tot de onderneming. Deze vragen zijn bedoeld om een zo eerlijk mogelijk beeld van de onderneming te schetsen. Dus denk hierbij aan typische vragen die investeerders ook zullen stellen om een duidelijker beeld te krijgen van de onderneming, of de ondernemers uit het juiste hout zijn gesneden, en of ze een duidelijke visie voor de toekomst hebben.Vervolgens zullen wij deze podcast verspreiden over een grote pool van VC’s en investeerders die wij hebben verzameld, maar ook de rest van Nederland. Wij hebben gemerkt dat er ook heel veel interesse is vanuit het ‘normale publiek’. Dragon’s Den trekt op dit moment 1.4 miljoen kijkers, en wie weet zit er iemand tussen die normaal geen investeerder is maar denkt ja dit is echt iets waarin ik geloof en wil investeren. Daarnaast willen wij de podcast ook gebruiken als educatie kanaal, waarin we jonge ambitieuze mensen willen laten zien wat er allemaal komt kijken bij het starten van je onderneming en het ophalen van een investering. Maar ook door ze te enthousiasmeren met de meest innovatieve ondernemingen van Nederland.

Tijdens het starten van onze eigen ondernemingen liepen Abel en ik, net zoals heel veel andere ondernemers, tegen het probleem aan van een grote zak geld nodig te hebben. Abel Bijlsma is met zijn start-up Sloft al een lange tijd bezig met een investering ophalen, wat hij hoopte dat makkelijker en sneller ging. Met Sloft wil hij de huur en verhuur van woning vergemakkelijken en heeft daarvoor een platform gebouwd. Tijdens mijn tijd in San Francisco zag ik dat het ophalen van een investering daar veel makkelijker ging, en vaak ook om veel grotere getallen. Als je hier 200.000 probeert op te halen, heb je vaak al een werkend product nodig en een groot aantal klanten. Waar ik in San Francisco zag dat er soms 20 miljoen in slechts een idee werd geïnvesteerd, zonder dat daar al echt iets was gebouwd of er goede market validatie was gedaan. Met onze eigen ervaring als startpunt hebben we onszelf de vraag gesteld of het ophalen van een investering niet makkelijker kan. Daarom zijn we een podcast gestart waarin we het proces voor de ondernemer willen vergemakkelijk door in een keer de pitch naar een grote pool van VC’s en investeerders te sturen en daarmee de kans te vergroten op het aantrekken van de juiste investeerder. Maar ook het proces voor investeerders te vergemakkelijken. In plaats van vele meetings en papierwerk, kunnen zij door middel van een korte podcast te luisteren precies weten wat de onderneming doet, waar ze staan, wie erachter zit en gebaseerd daarop in contact komen als ze denken dat het een interessante investering kan zijn.

Indrukwekkend! Wat maakt dat jij en Abel een goed team zijn?
Allereerst denk ik dat Abel en ik echt een ondernemershart hebben. Wij zijn echt helemaal gek van startups en de nieuwste innovaties in Nederland en de rest van de wereld. Tijdens het drinken van een biertje hebben we het natuurlijk ook over voetbal en andere zaken maar ook vele gesprekken gaan over wat er gebeurt in de startup scene en hoe wij dingen anders kunnen doen. Wij zijn hier dus constant mee bezig. Daarnaast vullen we elkaar ook goed aan. Abel weet alles van het ophalen van een investering omdat hij hier zelf mee bezig is geweest met zijn startup Sloft. Als startups dan komen pitchen en onzin zitten te verkopen, weet Abel daar goede en directe vragen over te stellen.Terwijl ik natuurlijk veel ervaring heb opgedaan in Toronto en San Francisco, waar ik het ‘echte werk’ van dichtbij heb meegemaakt. Mijn sterke kant ligt meer bij het opbouwen van relaties en het strategisch nadenken over business modellen en innovatie.

Iedereen met een goed idee kan zich aanmelden voor de podcast?
Wij willen het liefst alle kapitaal zoekende ondernemers de kans geven om te pitchen. Daarom is de enige echte voorwaarde die we hebben gesteld dat het minimaal moet gaan om een investering van €25.000. Daarnaast doen Abel en ik ook een kwaliteitscontrole. We gaan met de onderneming in gesprek om te kijken of het een match is. We willen namelijk niet dat jantje en pietje wie 3 weken geleden een idee hadden gelijk komen pitchen zonder dat ze hier daadwerkelijk mee bezig zijn geweest. We willen dus dat er kwalitatief goede ondernemingen komen pitchen. Het leuke is dat er ook een hele grote variatie zit in de afleveringen. Zo hebben wij een jongen gehad die zijn eigen investeringsmaatschappij heeft gestart, enkele tech ondernemers, twee dames die hun eigen horeca zaak hebben, en nog veel meer.

Had je het maken van een podcast onderschat?
Nee totaal niet! Het starten van een podcast is eigenlijk veel simpeler dan je denkt. Abel en ik zijn totaal niet technisch en zijn dus begonnen met filmpjes kijken op YouTube over hoe je een podcast moet editten. Ik zeg altijd Google is je beste vriend. Als je invult ‘hoe start ik een podcast’, krijg je 1001 beschrijvingen hoe je dat het beste doet. Als je die simpele stappen volgt heb je binnen een week je eerste podcast opgenomen.

Er zijn drie tips die ik wil meegeven aan andere die hun podcast of zelfs hun een eigen onderneming willen starten. Ten eerste gaat het om snelheid. Vroeger had ik vele ideeën over bedrijfjes die ik wilde starten. Echter deed ik er dan een week niks mee en kwam er weer een nieuw idee. Door zoveel mogelijk zo snel mogelijk te doen blijf je er echt in betrokken en bereik je dus veel meer. Elke dag vraag ik mezelf af wat kan ik nog meer doen vandaag om het sneller tot een succes te maken en hierdoor doe ik dus meer en gaat het allemaal sneller.

Ten tweede denk ik dat het goed is om een bepaalde commitment te maken. Vroeger werkte ik dan een plannetje uit, maar op het moment dat ik €1000 moest investeren haakte ik af en liet ik het eigenlijk gaan. Alhoewel je ook een podcast kan maken via je laptop of telefoon, wilde Abel en ik het gelijk goed doen. We kochten daardoor apparatuur dat bepaald niet goedkoop was, maar dit geeft ons wel de commitment om week in week uit afleveringen op te nemen en ondernemers te helpen. Doordat je dat geld investeert, heb je wel het gevoel of je moet en daardoor vergoot je je kansen op succes.

En ten derde denk ik dat het goed is om met zoveel mogelijk mensen te praten. Je zult versteld staan over hoe behulpzaam mensen zijn en wat ze voor je kunnen betekenen. Vaak geven ze hele goede feedback, of openen ze deuren die jij zo 1,2,3 niet had kunnen opnemen. Door dit zelf te doen zijn wij in contact gekomen met tientallen kapitaal zoekende ondernemers met de meest inspirerende verhalen. Maar ook heel veel VC’s, en investeerders die ons meer leren over investeringen.

Voor studie en werk zat je de afgelopen tijd in Silicon Valley en moest je (helaas) te vroeg terugkomen. Welke lessen neem je mee uit de (start-up) US and A?
Ik denk dat ik een boek vol lessen kan schrijven over mijn tijd in Silicon Valley. Ik heb hier de meest bijzondere en indrukwekkende dingen mee gemaakt met betrekking tot ondernemerschap. Maar als ik dan echt concrete lessen moet aanwijzen zijn dat er drie.

Ten eerste heb ik geleerd om 10x groter te denken. In Nederland hebben wij de neiging om nuchter te zijn en klein te denken. Amerikanen zijn totaal niet zo. Bij het starten van een onderneming denken zij echt over het overnemen van de wereld. Hierdoor heeft het woord ‘startup’ ook een compleet nieuwe definitie gekregen. In Nederland spreken wij over een startup als iemand zijn eigen bedrijf is gestart. In Amerika heb ik met heel veel startups gesproken die vervolgens $45 miljoen in funding hadden en 120 man personeel op de loonlijst hadden staan. Het gaat daar dus echt om veel groter denken. Als ik nu bezig ben met ondernemerschap probeer ik dus ook zo te denken en niet te denken in limieten.

Ten tweede heb ik ook geleerd om veel meer risico te nemen. Zelf studeer, werk en onderneem ik. Dat kennen ze daar echt niet hoor. Het is daar all-in or nothing. Zo heb ik vele ondernemers ontmoet die hun huis hadden verkocht, familie achtergelaten, en naar Silicon Valley zijn gekomen om er echt alles aan te doen om hun idee tot een succes te brengen. Mochten ze mislukken hebben ze niks om op terug te vallen, omdat het Amerikaanse zorgsysteem hier ook totaal niet op is gebouwd. Dat heeft me wel anders laten kijken naar hoe ik het zelf doe. Zeker op mijn jonge leeftijd. Als ik aankomende 5 jaar alles op alles zet en faal, ben ik 27 en kan ik altijd nog een baan nemen.

Ten derde heb ik daar ook echt geleerd om te ‘netwerken’. Ik heb een verschrikkelijk hekel aan dat woord omdat het niet oprecht overkomt. Maar in San Francisco ging ik bijna dagelijks naar events, waar ik echt honderden ondernemers heb ontmoet. Dit ging mij niet om connecties te maken waar ik gebruik van kon maken, maar echt om meer te leren van wat er zich allemaal afspeelt in Silicon Valley. Zodoende heb ik echt de meest bijzondere mensen ontmoet zoals succesvolle ondernemers als de founder van Kickstarter en de founder van Rent-The-Runway, mensen die naar Jeff Bezos refereren als ‘Jeff my friend’, en heel veel ondernemers die bezig zijn met het starten van hun eigen onderneming. Hier heb ik echt ontzettend veel van geleerd en veel inspiratie opgedaan. Met vele ben ik nog steeds in contact en proberen we elkaar allemaal te helpen.

De vraag die we altijd stellen (en jij als geen ander kan beantwoorden) zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik denk dat er geen goed of fout is. Er is voor beide iets te zeggen. Ondernemerschap is niet echt een pad wat je gelijk kan kiezen. Mensen vergeten namelijk dat ze daarvoor wel eerst een idee nodig hebben. Ik denk dat ik in een unieke situatie zit waarin ik studeer, werk en onderneem. Allereerst zal ik zeggen dat ondernemerschap mij echt ontzettend veel heeft gegeven. Zowel persoonlijk als professioneel. Door te ondernemen leer je jezelf echt kennen en weten wie je bent. Het geeft je ook echt goede inzichten in je goede en slechte kanten.

Toen ik 18 was ben ik mijn eigen online webshop begonnen waar ik producten uit China verkocht. Hierin moest ik dus leren hoe je alles legaal opzet via de KVK en de belastingdienst. Ik moest leren om een eigen website te bouwen. Ik moest leren om producten te importeren en daar goede productfoto’s van de maken. Ik moest leren om mijn eigen boekhouding te doen. En ik moest natuurlijk leren hoe ik marketing moest doen via Instagram en Facebook. Ondanks dat vele studies je dit ook leren, leer je veel meer als je het daadwerkelijk ook echt doet. Dit lijkt misschien allemaal erg veel, maar je hebt het echt zo onder de knie en tegenwoordig kan je het antwoord overal vinden als je het zelf niet weet. Op werk leer ik ook echt ontzettend veel. Ik leer veel meer over innovatie op het allerhoogste niveau. Ik leer over business modellen. Ik leer over strategie en het opstellen van je visie. Voor beide valt dus wat te zeggen.

Van mijn eigen ervaring kan ik twee adviezen geven. De eerste is dat je OOIT in je leven moet proberen te ondernemen en het liefst zo vroeg mogelijk. Ondernemen zal je zoveel leren dat is echt ongekend. Daarnaast wie weet ben jij de nieuwe Steve Jobs, Mark Zuckerberg, of Elon Musk. Als je 18 bent en je probeert 5 jaar lang iets van de grond te krijgen en het lukt niet ben je slechts 23 en ligt je hele leven nog aan je voeten. En het is niet dat je je tijd verliest, ik durf namelijk te zeggen dat je meer leert in die vijf jaar dan dat je in de schoolbanken zit. Het tweede advies wat ik kan geven is zoek een baan waar je ook echt iets leert, zelfs als je daar wellicht iets minder verdiend. Of je nou €12 of €10 euro per uur verdiend op een jonge leeftijd, dat zal geen significant groot verschil uitmaken in hoe je zal leven. Echter zal je de dingen die je leert voor altijd meenemen en maakt het natuurlijk ook een verschil op je CV, die ik overigens hoop nooit nodig te hebben. Ga dus echt op zoek naar een baan waar je iets kan leren. Je zult ook versteld staan hoe open bedrijven zijn om jou aan te nemen.

Scott van den BergNaast de Podcast heb je nog meer grootse plannen! Een tipje van de sluier?
Mijn ultieme doel is om mijn eigen investeringsmaatschappij te starten en andere ondernemers helpen hun droom te verwezenlijken. Hier heb ik een soort 10-jaar plan voor gemaakt om daar te komen. Stap 1 daarin is dat ik mijn eigen cursus aan het ontwikkelen ben waarin ik alles zal leren over hoe je je eigen bedrijf moet starten. En nee, deze cursus zal niet €1000 zijn en tegen je geadverteerd worden op elk mogelijk social media kanaal dat je zit. Deze cursus zal slechts €24,99 zijn, waarbij ik ook echt de persoonlijke coaching wil aanbieden. Het leuke van deze cursus is dat al het geld wat ik ermee verdien, in een pot zal worden gestopt en vervolgens zal worden geïnvesteerd in de bedrijven die uit de cursus komen. Dit zal tevens ook een soort eerste stap worden naar mijn uiteindelijke investeringsmaatschappij. Zoals ik al eerder had benoemd. Ik krijg ontzettend veel energie van andere helpen te ondernemen. Dit geeft mij de kans om dat te doen en echt een verschil te maken.

AI, Apps, Platformeconomie, Consuminderen, Klimaat, Zerowaste, Vegan, SAAS en ga zo maar door. Wat wordt the next big thing/trend in de start-up scene
Ik denk het leuke van deze tijd is dat er niet één next big things is, maar echt ontzettend veel trends die de aankomende jaren hele grote verschillen gaat brengen in de manier waarop wij leven. Dat is ook het fascinerende van deze tijd. Er gebeurt zoveel. Grote trends zijn inderdaad de bovengenoemde onderwerpen. Ik denk dat wij grote stappen in technologie zullen zetten. Zo heb ik in Amerika bijvoorbeeld al veel zelfrijdende auto’s gezien, maar ook robots die je eten komen bezorgen als jij in het park zit.

Daarnaast wordt er natuurlijk heel veel data gebruikt om dingen te optimaliseren, maar ook om een stuk persoonlijker te maken. Maar je ziet natuurlijk ook een hele circulaire trend, waarin bedrijven afstappen van het traditionele ‘take-make-waste’ model, en echt nadenken hoe ze zo duurzaam mogelijk kunnen produceren. Maar als ik dan toch een voorspelling moet doen. In de aankomende 5 jaar gaan China en India de start-up scene overnemen en de meest innovatieve bedrijven naar de massa brengen. Op dit moment zijn er al meer unicorns in beide landen dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Er gebeuren daar echt fantastische dingen. Ik heb ook een ontzettende affiniteit met China, en zou daar sowieso een tijd van mijn leven willen wonen. Dus ik hoop het ook alleen maar.

Tot slot, dit weet nog niemand over Scott?
Iedereen weet dat ik echt ontzettend van sport houd. En dan niet slechts een sport zoals voetbal, maar echt bijna elke verschillende sport. Uiteindelijk zou ik daarom heel graag eigenaar worden van een grote sportorganisatie. Wat mensen niet weten is dat ik echt ontzettend van statistiek houd. Ik ben helemaal niet goed in wiskunde, maar er is iets in spreadsheets en Excel wat mij fascineert. Op mijn oude computer heb ik honderden spreadsheets met gegevens van voetbalwedstrijden waarin ik bij hield hoe vaak een bepaalde club een ingooi had of hoe corners werden genomen.

Mijn favoriete film is ook ‘Money Ball’ gebaseerd op een echt gebeurd verhaal waarin door statistiek te gebruiken een niet zo goede honkbalploeg, uiteindelijk kampioen wist te worden in de hoogste competitie van Amerika. Ik hoop dit over te doen met een andere sportorganisatie en iets onwerkelijks neer te zetten. Denk hierbij aan het kampioenschap van Leicester City of de run van Ajax in de Champions League vorig jaar.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.