Ilse vertelt over het BMC Traineeship!

Ilse in ‘t Ven BMC Traineeship

In de laatste 35 jaar heeft BMC zich ontwikkeld tot het grootste advies- en detacheringsbureau in de publieke sector van Nederland. Of het nou gaat om de energietransitie, digitale transformatie of sociale veranderingen; de traineeships van BMC richten zich op deze vraagstukken. Maar hoe zien deze programma’s eruit? Hoe is het eigenlijk om te gaan werken, na je studententijd? En wat zijn je mogelijkheden na een traineeship? Met deze vragen klopten wij aan bij Ilse in ‘t Ven, HR trainee bij BMC. Benieuwd? Lees snel verder!

Hi Ilse! Leuk dat we je hier mogen interviewen! Vertel, wie is Ilse?
Ja! Leuk om hier te zijn! Ik ben in Tilburg geboren. Tot mijn 7e heb ik in Berkel-Enschot gewoond, waarna we naar België zijn verhuisd – een dorpje dat Poppel heet vlak over de grens bij Tilburg. Daar ging ik naar de basisschool en ondanks dat 52% van de inwoners van Poppel Nederlands is, waren er toch grote verschillen. In België is alles veel strenger. Zo moesten we bijvoorbeeld op de basisschool op alfabetische volgorde in een rij naar binnen als de bel ging. Dan moest je stil zijn, anders had je een probleem. Eenmaal binnen moest je in stilte achter je stoel gaan staan; dan zei de leraar dat je mocht gaan zitten.

Na de basisschool heb ik zelf gekozen om in Tilburg naar de middelbare school te gaan. Eerst iedere dag met de bus, daarna op de scooter. Op dat moment wilde ik dierenarts worden, maar omdat ik niet goed was in natuur en scheikunde viel die droom in duigen. Ik heb toen veel open dagen bezocht en uiteindelijk psychologie in Nijmegen gekozen. Dit bleek een goede keus en ik zou het zo opnieuw kiezen! Ik vind het razend interessant. En je kan er alle kanten mee op! Terugkijkend had ik alleen andere vakken gekozen. Ik wilde in eerste instantie klinisch psycholoog worden, maar de arbeid- en organisatiepsychologie had uiteindelijk meer mijn interesse. Eigenlijk wilde ik in Tilburg die master gaan doen, maar daar was ik door mijn vakkenpakket niet toelaatbaar. In Nijmegen was ik dat wel – dus toen koos ik voor de master Work, Organization and Health. Dit bleek een goede keuze te zijn, ik vond namelijk praktisch álles uit mijn master interessant!

Ilse in ‘t Ven BMC Traineeship

Leuk! Hoe ben je in aanraking gekomen met het BMC traineeship?
Omdat ik alles interessant vond, was de vraag wat ik wilde gaan doen na mijn master niet super makkelijk te beantwoorden. Op de universiteit doe je natuurlijk vrij weinig werkervaring op; ga dan maar eens een baan zoeken. Dan is een traineeship een goede keus! Een oude huisgenoot, die dezelfde master had gedaan, vertelde me over hoe leuk zij het traineeship vond wat zij eerder dat jaar gestart was. Dat was het HRM traineeship bij BMC!

Hoe ging het sollicitatieproces in z’n werk?
Mijn eerste gesprek was met een recruiter en een trainee. Dat gesprek was meteen heel positief! Het 2e gesprek was vervolgens met de manager en de accountmanager die verantwoordelijk is voor mijn regio. Het proces is ondertussen iets aangepast: ze hebben een assessment toegevoegd na het eerste gesprek. Deze assessment gaat over je persoonlijkheid, drijfveren en motivatie. Dit is dus geen capaciteiten test, maar echt een test om te kijken of er een match is tussen jou en het traineeship. De resultaten van deze assessment bespreek je vervolgens met een ontwikkelmanager – die zal tijdens je traineeship verantwoordelijk blijven voor je begeleiding. Daarna volgt dan het tweede gesprek. Als tips wil ik meegeven om lekker jezelf te zijn. Probeer niet een soort toneelstukje op te voeren en zie het ook echt als een kennismaking met BMC. Als BMC ga je ook bij een sollicitant op gesprek en andersom. Dus als je vragen hebt, zeker niet bang zijn om ze te stellen! Beschouw het als een gelijkwaardige kennismaking, van beide kanten kom je onderzoeken of het matcht.

Ilse in ‘t Ven BMC Traineeship

Heb jij eigenlijk onderhandeld over de voorwaarden?

Nee, dat heb ik niet gedaan. Alle arbeidsvoorwaarden staan vast en zijn hetzelfde voor alle trainees binnen BMC. Anders weet ik ook niet of ik had onderhandeld, eigenlijk. Ik vind dat best lastig! Ik kreeg al tijdens mijn afstuderen een voorstel en heb dat geaccepteerd. Ik kon in oktober beginnen! Toen heb ik eerst nog even veel gefeest – de Nijmeegse Vierdaagse, daaropvolgend de Tilburgse kermis. Ik heb die zomer een mooie reis gemaakt met mijn moeder naar Amerika. Bij thuiskomst ben ik vervolgens begonnen aan het traineeship.

Wat is je bijgebleven van je eerste werkdag?
Mijn eerste werkdag was op één oktober. Dit was een introductiedag samen met alle nieuwe collega’s die in oktober begonnen. Een algemene introductie dag waarop we onze laptop kregen – en vooral heel veel informatie. De rest van de week volgden meer introductiedagen en kennismakingen met de andere trainees van het traineeship zelf. De meeste indruk maakte het besef ‘dit gaat echt m’n leven worden voor de komende jaren!’. Een nieuwe start.

Ilse in ‘t Ven BMC Traineeship

En hoe bevalt het werkende leven? Zijn er grote verschillen met je studententijd?
Voor mij een grote praktische aanpassing: op tijd naar bed! Dit was de eerste weken killing. Ik moest elke dag naar Amersfoort, wat betekende dat ik om half 8 in de auto moest zitten. Dus was ik helemaal gesloopt. Dit ritme was voor mij het belangrijkste verschil. Daarnaast wordt het allemaal iets serieuzer, ik had wel opeens verantwoordelijkheden; ondanks dat het soms nog steeds voelt alsof je maar wat doet, haha!

Waar ben jij als HRM trainee bij BMC allemaal verantwoordelijk voor?

Omdat we een detacherings- en adviesbureau zijn, verschilt dat natuurlijk een beetje per opdracht. De komende zes maanden zit ik intern bij BMC op een recruitment opdracht. Ik ben dus verantwoordelijk voor de werving van de nieuwe trainees. Als je klaar bent met een opdracht, volgt er weer iets anders. Daar heb je absoluut inspraak in; je persoonlijke ontwikkeling staat heel centraal. Zowel op professionele doelen als ook op persoonlijk vlak stel je namelijk een ontwikkelplan op en dit bespreek je met de accountmanagers; zij zijn verantwoordelijk voor de verdeling van de opdrachten die zij binnenkrijgen. Ze kunnen niet altijd garanderen dat je op een bepaalde opdracht geplaatst wordt, het hangt natuurlijk ook af van wat er beschikbaar is in jouw regio. Maar er wordt wel rekening gehouden met je doelen en interesses!

Ilse in ‘t Ven BMC Traineeship

Waar let jij op in een CV en motivatiebrief?
Nou, het zal je verbazen, maar sommige mensen sturen alleen hun CV op! Naast volledigheid, let ik erop of het er professioneel uitziet. Het hoeft echt niet super fancy opgemaakt te zijn, maar alles moet gewoon overzichtelijk en compleet zijn. In een motivatiebrief lees ik graag terug waarom iemand een traineeship wil doen en welke kant ze daarna op willen. Extra bonuspunten kan je verdienen door uit te wijden over waarom je bij BMC wil werken. Qua studieachtergrond en ervaring ligt het aan het traineeship – er zijn er namelijk tien. Ik ben verantwoordelijk voor vier daarvan: HRM, finance, bedrijfsvoering in de zorg en politiek en bestuur.

Eenmaal op gesprek, hoe kom jij erachter wie echt geschikt is voor het traineeship?
Ik vind het belangrijk dat je echt openstaat voor het leren van nieuwe dingen. Tijdens het traineeship volg je namelijk ook één dag per week samen met je groep trainingen gegeven door adviseurs van BMC. Hier leer je veel nieuwe dingen die je meteen kan toepassen bij je opdracht in de praktijk. De trainingen zorgen er ook voor dat je je kan blijven ontwikkelen en zo steeds meer senior opdrachten kunt doen. Je wordt namelijk na je traineeship zelfstandig adviseur bij BMC.

Ilse in ‘t Ven BMC Traineeship

Merk je dat de behoeften van de afgestudeerden zijn veranderd vandaag de dag?
Ja, ik merk dat ik meer waarde hecht aan een gezonde werk-privé balans. Als ik naar mijn ouders’ generatie kijk; die blijven maar overwerken! De jonge generatie bevraagt dat een stuk meer; die moet daar even over nadenken. Daarnaast hebben studenten vandaag de dag een sterkere behoefte aan persoonlijke ontwikkeling en speelt het perspectief dat wordt geboden een belangrijkere rol. Met haar traineeships speelt BMC hier ook op in. BMC vindt het belangrijk om in verbinding te blijven met medewerkers, maar dat is soms lastig als de meesten bij opdrachtgevers werken. Daarom wordt er veel georganiseerd om de gezelligheid en informele sfeer te bewaren, zoals de Connectdag; alle adviseurs van een domein komen dan bij elkaar en er worden dan relevante workshops en lezingen gegeven. Ook worden er netwerkborrels, sportdagen, spelletjesavonden, gala’s en feesten georganiseerd!

Ilse in ‘t Ven BMC Traineeship

Cliché maar oké; waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Moeilijke vraag! Ik vind het al moeilijk om verder te kijken dan mijn huidige opdracht! Misschien is dat wel een goeie: over 5 jaar ben ik er in ieder geval erachter gekomen van welke thema’s ik energie krijg en wat ik echt leuk vind. Misschien heb ik zelfs wel een passie gevonden!

Ilse in ‘t Ven BMC Traineeship

Hoe houd jij een gezonde balans tussen werk en je eigen leven?
Als de werkdag klaar is, dan is het ook echt klaar. Ik zorg ervoor dat ik niet ‘s avonds mijn mail ga checken en geen telefoontjes beantwoord. Vanaf vijf uur heb je de avond voor jezelf. Daar moet je gewoon goed de grens in aangegeven! Bij BMC is dat eigenlijk niet lastig, want deze mentaliteit is steeds meer de norm. Dat komt misschien wel door de aantallen jonge mensen die er werken, die hebben meer die mentaliteit dan de Boomers. Het is eigenlijk zelfs nog nooit voorgekomen dat ik heel actief die grenzen moest bewaken, dat gaat vanzelf.

Tot slot, wat is je grootste Guilty Pleasure?
Slechte programma’s kijken! Temptation Island, Ex on the Beach, name it! Niet in je eentje, met iemand samen en er dan heerlijk over praten!

Ilse in ‘t Ven traineeship BMC

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.