Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen & I LOVE IT!

Bij rolgordijnen denk je meteen aan Luxaflex en bij startup ondernemen denk je meteen aan pizza en bier. Dat is een feit, maar niet heel vrouwvriendelijk. Over het algemeen valt associatief gezien het begrip ondernemen meer in het mannelijke dan vrouwelijke kamp. Natuurlijk is het lastig pingpongen op naaldhakken, maar dat betekent niet dat er weinig tot geen vrouwen te vinden zijn in startupland. Sterker nog, steeds meer vrouwen gaan ondernemen. Zo ook Naomi Vlietman, onderneemster in hart, nieren en buikspieren en uitvinder van Zakenmeisje.nl, dé lifestyle blog voor ondernemende vrouwen! KnappeKop Kim mocht haar interviewen, dus lees snel verder als je durft!

Trossen los, wie is Naomi?

Ik ben Naomi (28) en na mijn studie Leisure Management ben ik vrij snel begonnen met ondernemen. Naast mijn fulltime baan ben ik in 2011 Weddingfairy begonnen, waarbij ik bruidsparen hielp bij de organisatie van hun bruiloft in het buitenland. Dit was een super leuke tijd, maar ik miste het contact met andere jonge ondernemers. Ik deed alles alleen en Google was mijn beste vriend(in). Op Internet vond ik leuke communities, maar deze waren in Amerika en daardoor was niet altijd alle informatie toepasbaar én kon ik nooit naar die leuke events. Ik miste het contact met Nederlandse vrouwen, waar je ook gewoon eens gezellig een koffietje (ok, thee in mijn geval) mee kunt drinken. Er moest dus een platform komen waar jonge Nederlandse vrouwen die ondernemen elkaar kunnen ontmoeten en waar ze ook worden geïnspireerd en gemotiveerd om hun bedrijf te groeien. Daarom ben ik in 2016 Zakenmeisje.nl gestart en is sinds 1 februari 2017 de Zakenmeisje Members’ Club live!

Over de studie vrijetijdskunde wordt vaak een beetje lacherig gedaan. Merkte jij dit ook?
Dat klopt inderdaad. Mensen dachten vaak dat ik aan het studeren was om een soort coach te worden voor mensen die niet weten wat ze in hun vrij tijd moeten doen. Terwijl ik juist enorm veel heb geleerd over event marketing en management. Ik heb wel het idee dat het inmiddels al wat normaler is dan 10 jaar geleden en dat het steeds meer geaccepteerd wordt als volwaardige studie.

Na je studie ben je weddingfairy begonnen om huwelijken te regelen in het buitenland. Megacool! Wat komt er allemaal kijken bij het vak weddingplannen?
Het is enorm leuk om als weddingplanner te werken (dit doe ik inmiddels niet meer), maar er komt ook heel erg veel bij kijken. Je regelt alles rondom de bruiloft; van de uitnodigingen tot de ambtenaar en van de taart tot de muziek. Je bent een event planner, maar moet ook op de hoogte zijn van de regelgeving, alles rondom de reis regelen en het budget in de gaten houden. Je moet een echte duizendpoot zijn en goed tegen stress kunnen.

Inmiddels ben ik al een tijdje gestopt met het werken als weddingplanner en heb alleen nog de website van Weddingfairy, die meer als informatieve website online staat. Hier kunnen bruidsparen nog steeds informatie vinden over trouwen in het buitenland, maar ik organiseer geen bruiloften meer. Ik heb al mijn tijd en energie ook hard nodig voor Zakenmeisje.nl met alle projecten die eraan komen!

Een kritiekpunt op Nederlandse ondernemers, man of vrouw, is dat ze ondernemen om er een leuk salaris uit te halen, maar niet om te gaan voor world domination. Deel jij deze mening?
Als ik naar mijzelf en de vrouwen in de Zakenmeisje Members’ Club kijk, denk ik dat wij ondernemen om anderen te helpen en er zelf gelukkig van te worden. Ik vind het heerlijk om de vrijheid te hebben zelf mijn tijd in te delen, te werken waar en wanneer ik wil en vooral om andere vrouwen te helpen om hun bedrijf op te zetten en te groeien. Ik word enorm blij van alle positieve berichten die ik dagelijks ontvang.

Op dit moment ligt mijn focus inderdaad alleen op Nederland (en België) en wil ik hier zo veel mogelijk vrouwen bereiken. Ik denk ook dat mijn kracht ligt in het feit dat ik het juist alleen voor Nederlandstalige vrouwen doe en niet in het Engels, wat je nu ook veel ziet gebeuren. Maar je weet maar nooit, wat niet is kan nog komen.

Geldt er voor vrouwelijke ondernemers ook een glazen plafond? Worden ze bijvoorbeeld minder serieus genomen dan mannelijke ondernemers?
Al wil ik dit liever niet toegeven, denk ik dat dit er wel is. Toen ik aan mijn omgeving vertelde dat ik ontslag had genomen om mij fulltime op mijn eigen bedrijf te richten, ging zo’n 80% er vanuit dat ik op de zak van mijn vriend zou gaan teren.

Of, bijvoorbeeld, investeerders vrouwen minder serieus nemen dan mannen weet ik niet. Ik denk dat dit voor een groot deel ook ligt aan de manier waarop een vrouw zich presenteert. Vrouwen zijn al snel geneigd om te praten over een bedrijfje in plaats van een bedrijf en houden zichzelf hierdoor klein. Wanneer jij je op zo’n manier positioneert dan zullen anderen jou ook zo zien.

Vind je dat (vrouwelijke) studenten meer moeten worden geënthousiasmeerd om te gaan ondernemen?
Ik heb het idee dat dit al aardig gebeurt, al ligt dit misschien ook aan de opleiding en school waar je zit. Toen ik studeerde heb ik een ondernemingsplan moeten schrijven en dit vond ik enorm leuk om te doen! Ook is er vaak de mogelijkheid om een minor richting ondernemen te volgen. Ik denk wel dat er meer focus mag komen op hoe je het beste als freelancer of zzp’er aan de slag kunt gaan, met handige tips & trucs die je kunt toepassen. Ik moest bijvoorbeeld een vrij uitgebreid ondernemingsplan schrijven, terwijl dit vaak helemaal niet nodig is. Voor veel starters is het invullen van het Business Model Canvas (meer dan) genoeg om mee van start te gaan. Mijn tip is dan ook: droom groot, begin klein.

Hoe kan je met een Zakenmeisje.nl geld verdienen?
Op 1 februari 2017 heb ik de Zakenmeisje Members’ Club gelanceerd. Members betalen een klein bedrag per maand en krijgen dan toegang tot een actieve community van zakenmeisjes waarbij ze terecht kunnen om te sparren, elkaar te helpen, samenwerkingen aan te gaan of eens koffie mee te drinken. Een aantal keer per maand organiseer ik events voor de members, zoals samenwerkingsdagen, masterminds en netwerkborrels. Ook nodig ik elke maand een expert uit die haar kennis en tips met de zakenmeisjes deelt, waar zij direct mee aan de slag kunnen. Op deze manier groeit het netwerk en de kennis van de zakenmeisjes en kunnen zij hun bedrijf laten groeien.

Naast de Zakenmeisje Members’ Club organiseer ik een aantal keer per jaar een workation naar een inspirerende stad of (ei)land. Hier gaan we met zo’n 10 zakenmeisjes netwerken, masterminds houden en ons laten inspireren. De eerste workation is van 15 t/m 22 april en gaat naar Ibiza!

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Ik moedig iedereen altijd aan om ook te gaan ondernemen en bedenk (in mijn hoofd) vaak allerlei manieren waarop vrienden en vriendinnen een eigen bedrijf zouden kunnen beginnen. Maar ik ben er inmiddels wel achter dat het ondernemerschap wel bij je moet passen en dat niet iedereen die passie en drive heeft om een eigen bedrijf te beginnen. Veel mensen vinden het heerlijk om in loondienst te zijn en om 5 uur de laptop dicht te kunnen klappen om vervolgens heerlijk van hun avond te genieten.

Ik denk wel dat bedrijven steeds meer met freelancers samen gaan werken en dat vaste contracten straks weinig meer betekenen, als ze nu überhaupt nog iets betekenen. Een baan in loondienst betekent tegenwoordig geen veiligheid meer.

Tot slot, blijf je ondernemer voor het leven of zou je ooit nog voor een (mannelijke) baas kunnen gaan werken?
De komende jaren blijf ik zeker ondernemer! Ik vind het heerlijk om de vrijheid te hebben om te werken waar en wanneer ik wil, om zelf alle beslissingen te maken en écht te doen wat ik leuk vind. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen & I LOVE IT! Maar zeg nooit, nooit.


Nog meer weten over Zakenmeisje? Check hier, hier, hier en hier!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.