Hoe Robin de grote webshops lokaal verslaat!

Lokaal shoppen is nog nooit zo populair en gemakkelijk geweest. Voor de consument is de keuze eindeloos en het comfort erg groot en voor de kledinggigant is het een van de grootste bronnen van inkomsten. Alleen maar winnaars? Nee! De lokale ondernemer krijgt het steeds moeilijker. Dat vindt Robin Broekhuizen ook en daarom is zij in 2018 gestart met Robin Retail, het digitale platform voor de lokale retailer. Hoe zij te werk gaat en wat de toekomstplannen zijn, lees je hieronder in het interview.

Hi Robin, wie is Robin?
Hey! Ik ben Robin, 24 jaar oud, en een lokaal mode liefhebber. Ik ben in Zwitserland geboren & getogen en ben op mijn 18e naar Amsterdam verhuisd om een studie en carrière in mode te beginnen. Nadat ik mijn Bachelor in Fashion Business bij de Amsterdam Fashion Academy, en een Master in Fashion Enterprise Creation bij AMFI heb afgerond ben ik aan de slag gegaan om mijn bedrijf Robin Retail te laten groeien.

Had je, terugkijkend, nog steeds voor de AMFI (Amsterdam Fashion Institute) gekozen?
Zeker. Het Master programma dat ze destijds hadden was erg effectief in het ondersteunen van jonge mode ondernemers. Het is enorm behulpzaam om een groep docenten, andere studenten, en industrieprofessionals om je heen te hebben terwijl je bezig bent met het opbouwen van je eigen bedrijf. Daarin leer je veel, maar bouw je ook een sterk netwerk.

Robin Broekhuizen Robin Retail

Tijdens je studie heb je denk ik meegekregen hoe machtig grote merken zijn. Ben je hierdoor ook op het idee van Robin Retail gekomen?
Ja, deels wel. Robin Retail is geboren uit mijn passie voor lokale boetieks en de mensen die daar achter staan. Dus toen ik zag hoe grote (online) ketens het shoppen van die lokale boetieks totaal kannibaliseerden, ben ik in die markt gesprongen.

Het business model van Robin Retail komt voort uit wat ik om me heen zag. Uber Eats en Deliveroo waren de nieuwste go-to’s in Amsterdam, en toen viel het me op dat het eigenlijk heel gek was dat zoiets nog niet bestaat voor lokale winkels, waaronder ook mode boetieks. Met die gedachtegang heb ik Robin Retail opgezet als e-commerce shop met fietsbezorging.

Van idee tot lancering, wat waren de uitdagingen in de opstartfase?
Uit mijn onderzoek bleek dat winkeliers een automatisch systeem wilden – zodat ze hun focus op hun winkel kunnen houden. Logisch, natuurlijk. Dus ik, zonder technische kennis, ging op pad om die digitale koppelingen gebouwd te krijgen. We hadden vrij snel een partner die dit voor ons wilde doen – score! Alleen bleek het in het begin een grotere uitdaging dan verwacht en kregen we telkens issues met die koppelingen…

Iedere winkel heeft namelijk een verschillend online systeem waarmee ze werken, of hebben het allemaal anders ingedeeld. Het duurde een tijdje voordat die koppelingen helemaal soepel gingen en we precies door hadden hoe we het moesten aanpakken. Dat leverde in die periode veel stress op, ook omdat ik niet veel echt technische IT kennis had. Ik kijk daar gelukkig nu met een glimlach op terug. Het was uiteindelijk ook allemaal niet zo erg en we hebben er enorm veel van geleerd. Maar dat was wel even spannend!

Je hebt stage gelopen bij een andere startup in je jonge jaren, wat heb je hiervan meegenomen in het opzetten van je eigen bedrijf?
Ja, dat was super leuk. Omdat ik een business studie volgde kon ik best wel veel bijdragen aan deze early stage startup. Daardoor had ik het gevoel dat ik echt impact maakte terwijl ik enorm veel aan het leren was – ook over de creatieve kant van mode.

Ik ging met de eigenaar van het bedrijf mee naar New York – ik mocht zien hoe zij haar nieuwe onderbroekenlijn ging pitchen aan de coolste boetieks van de stad. Ik was zo onder de indruk over hoe zij, als solo founder, mega cool-headed op die mensen af stapte en haar onderbroeken verkocht – en dat in New York City! Dit heeft me enorm geholpen bij mijn eigen pitches naar boetiek eigenaren. Ik kreeg er een “just do it” mentaliteit van en leerde snel om over mijn angst voor afwijzing heen te stappen. Ook al wilde een boetiek niet mee doen, kreeg ik veel energie uit de persoonlijke connecties die ik met hen had opgebouwd tijdens onze gesprekken.

Robin Broekhuizen Robin Retail

Wat betekende de corona periode voor Robin Retail?
Eigenlijk heel stom om te zeggen, maar de corona periode was voor ons juist een tijd waar wij heel hard moesten gaan. Winkels gingen dicht en moesten opeens alles online doen. Om dan tegen een grote online keten te concurreren die ook nog eens gratis bezorging en retouren heeft is mega lastig.

Winkels kregen daardoor ook een klap waardoor veel begonnen te begrijpen dat online belangrijk was, en nog steeds is. Het was een goed moment om voor ons in te stappen en deze winkels een helpende hand te geven om toch nog wat artikelen te verkopen en leveren bij (lokale) klanten.

Het was een tijd die mij enorm veel drive gaf omdat ik oprecht emotioneel werd door de lege straten en moeilijke gesprekken die ik had met winkels die aan het overwegen waren of ze permanent moesten sluiten. Een simpele fietstocht door de Negen Straatjes was kaal en confronterend. Wat ben ik nu blij om te zien dat het weer goed gaat met meeste boetieks, en dat er ook weer nieuwe komen!

Robin Broekhuizen Robin Detail

In een drukke stad als Amsterdam kan ik me voorstellen dat niet ieder huis makkelijk te bereiken is. Hoe krijg je dit voor elkaar?
Eigenlijk is dat tot nu toe altijd goed gekomen! Wij geven klanten ook altijd de mogelijkheid om hun gekochte artikelen zelf een keertje te gaan ophalen, wat best wel vaak wordt gebruikt. Voor de winkelier ook fijn, want die krijgen een kans om de klant te ontmoeten en de winkel te laten zien.

Je hebt op dit moment al een mooi netwerk aan boetiekjes in Amsterdam op gebouwd! Waar hoop je over 5 jaar te staan?
Dankje! We willen de komende 5 jaar in meer steden operatief te zijn, ook buiten Nederland. En overal willen we dat iedere boetiek met een glimlach met ons blijft werken, en waar voor onze klanten grote e-commerce bedrijven altijd op de tweede plaats komen.

Een vraag die niet mag ontbreken: zou je het studenten aanraden om eerst werkervaring op te doen of gelijk te gaan ondernemen?
Ondernemen. Los van de feit dat je weinig te verliezen hebt, kan je met zo’n versneld tempo echt veel leren. Opeens ben je een CEO, CMO, CTO, CFO, en/of COO, en dat allemaal tegelijkertijd. Je moet mensen gaan aansturen, sales pitches doen en je eigen financiën beheren. Zulke ervaringen krijg je nooit bij een entry level job. Dus, als je dit leest en een student bent met een tof idee: gewoon doen!

Tot slot, dit weet nog (bijna) niemand over Robin?
Ik ben dol op mode, maar stiekem is mijn favoriete outfit om te dragen een simpele jeans met een lekker hoodie en sneakers. Comfort blijft toch prio! Ik krijg door het werken met al die unieke boetieks veel inspiratie, waardoor een (te) groot gedeelte van mijn klerenkast uit speciale items bestaat.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.