Hi Camiel, Mr.President!

Camiel Janssen FSA

Een van de grootste studentenorganisaties is de Financial Study association Amsterdam (FSA). En ook zij hebben het in deze tijd niet makkelijk. Veel evenementen zijn uitgesteld en dat is erg jammer! Maar president Camiel Janssen gaat niet bij de pakken neerzitten en is druk in de weer met van alles en nog wat voor (toekomstige) leden! Ben je al benieuwd? Lees snel het interview met KnappeKop Stephan!

Daar gaan we! Wie is Camiel? 
Ik ben Camiel, 23 jaar oud en woon in Amsterdam in de Rivierenbuurt. Afgelopen jaar heb ik mijn master Digital Business & Innovation afgerond aan de VU. Dit jaar doe ik een bestuursjaar als voorzitter van de FSA. In deze gekke tijden rondom het Coronavirus ben ik oude hobby’s weer aan het oppakken. Zo ben ik vol enthousiasme aan het puzzelen geslagen en lees op dit moment het boek over Paul Polman, CEO van Unilever. Verder speel ik graag piano en volg(de) ik voetbal en Formule 1 op de voet.

Je LinkedIn liegt er niet om! Waarom heb je voor de master Digital Business & Innovation gekozen?
Ik heb lang niet echt geweten wat ik nou het leukste vond. Aangezien bedrijfskunde een hele brede studie is waarmee je alle kanten op kan, ben ik in 2014 met de Bachelor Bedrijfskunde aan de VU begonnen. Tijdens mijn Bachelor koos ik voor de minor E-business and online commerce. Tijdens een Bachelorvak heb ik onderzoek gedaan voor Foodora Amsterdam en mijn scriptie geschreven over (platforms zoals) Airbnb. Ik vond zulke bedrijven altijd super interessant en merkte dat ik meer over digitale innovaties te weten wilde komen. Na mijn stage bij de E-commerce afdeling van Ahold kwam ik er achter dat ik het leuk vind met een tastbaar product te werken. Vooral de FMCG ‘Fast Moving Consumer Goods’ sector in combinatie met digital vind ik interessant. Daar sloot voor mij binnen de VU deze mastertrack het beste op aan.

Camiel Janssen FSA

Je hebt o.a. bij Ahold en Heineken stage gelopen! Wat waren de overeenkomsten en verschillen?
Pfoe, deze twee zijn moeilijk zo te vergelijken. Laat ik eerst kort vertellen wat beide inhouden. Bij Ahold heb ik stage gelopen bij Albert Heijn Online. Dit is de tak van Albert Heijn die over de bezorging aan huis en de website gaat. Hier zat ik in het E-commerce team als Business Analyst en hield ik me bezig met analyses van de verschillende productcategorieën voor leveranciers zoals Heineken en Unilever. Daarnaast was ik binnen een E-shop team verantwoordelijk voor de categorie ‘Houdbaar, dranken en Gall&Gall’ waar een mix van sales en marketing bij kwam kijken.

Bij Heineken heb ik gewerkt als tourguide en hospitality employee in de oude brouwerij – ookwel de Heineken Experience. Dat zit aan de Stadhouderskade waar je vast een keer die rijen toeristen buiten hebt zien staan. Hier vertelde je dagelijks met een groep van 40 andere studenten verhalen over de geschiedenis van Heineken en het brouwproces. Daarnaast gaf ik tapcursussen en heb ik een keer bier mogen serveren bij de British Formula 1 Grand Prix op Silverstone. De Heineken Experience is eigenlijk een soort attractie waar toeristen los worden gelaten. Aan de Hollandse studenten de taak hen te vermaken, zodat ze Heineken geweldig vinden.

Om dan terug te komen op je vraag, zijn een studentenbaantje en stage moeilijk te vergelijken qua werkzaamheden. Qua cultuur vond ik Heineken een stuk corporaler. Iedereen is goed gebekt, super sociaal en neemt geen blad voor de mond. Met alle studenten was er een hechte band, maar je merkte binnen het kantoor wel een hiërarchische structuur. Binnen Ahold voelde het meer als een familie en was er meer diepgang. Omdat ik daar veel projecten deed in teams met mensen van verschillende afdelingen moest iedereen van nature al meer open staan voor samenwerking.

Camiel Janssen FSA

Voor wie jullie nog niet kent (wat ik haast niet kan geloven), wat is de FSA?
De FSA is de grootste financiële studievereniging van Nederland met ongeveer 4500 leden. Wij helpen ambitieuze studenten de stap te maken van universiteit naar de arbeidsmarkt. Dit doen wij voornamelijk door het organiseren van 21 carrière evenementen binnen finance, maar ook accounting, business, consulting en economics. Je kent ons wellicht van evenementen zoals de Beroependagen, Consultition, London Banking Tour of het Research Project. We werken daarvoor samen met meer dan 100 partners en hebben meer dan 200 vacatures om je te linken aan een(scriptie)stage, werkstudentschap of voltijds positie.

Nu ik bijna een jaar er op heb zitten en terugkijk, merk ik dat ik nu heel anders kijk naar wat wij als FSA doen ten opzichte van een jaar geleden. Een van onze evenementen, de London Banking Tour, is daar een goed voorbeeld van. 26 studenten gaan dan voor twee weken naar Londen waar ze de crème de la crème van investment banking bezoeken. 90% van de deelnemers komt door de London Banking Tour binnen bij topkantoren, zoals Goldman Sachs, J.P. Morgan en Morgan Stanley. Dan besef je pas wat voor impact de FSA kan hebben. Niet alleen voor studenten, maar ook voor de grote kantoren.

Je kan actief worden binnen de FSA door één van onze 21 commissies te organiseren. Deze groep van ongeveer 60 man ‘FSActief’ zijn allemaal ambitieuze studenten in de eindfase van hun bachelor of master. Met deze groep hebben wij maandelijkse borrels, actieve ledendagen, een skitrip naar Val Tho en meer! Daarnaast bouw je een ontzettend goed netwerk op van meer dan 600 alumni. Solliciteren kan weer vanaf juni door een mailtje te sturen naar internal@fsa.nl.

Van zo’n grote organisatie voorzitter worden lijkt me niet heel makkelijk?
Vorig jaar rond maart/april stond ik natuurlijk in eenzelfde situatie. Ik wist al redelijk welke sector me leuk leek, maar nog niet goed welk bedrijf mij het meest aansprak. Met 22 jaar was ik ook nog niet klaar om te gaan werken. Tijdens mijn master heb ik een commissie bij de FSA gedaan. Dit heeft toen zeker geholpen in mijn keuze om een bestuursjaar bij de FSA te gaan doen.

Wat betreft het solliciteren denk ik dat je vooral duidelijk moet hebben wat je wilt bereiken in een bestuursjaar. Bij de sollicitatierondes zal je goed moeten kunnen onderbouwen waarom je kiest voor de FSA en dan specifiek over de functie waarvoor je kiest. Als voorzitter moet je van nature een drive hebben om anderen verder te helpen om samen tot een oplossing te komen. Leiding geven aan een vereniging met 5 andere bestuursleden en 60 commissieleden zonder echt iemand aan wie je moet verantwoorden is heel leerzaam maar ook een grote uitdaging. Waarom past dat dan specifiek bij jou en wat wil je er van leren moet je jezelf goed afvragen.

Camiel Janssen FSA

Bij FSA krijg je training en begeleiding van corporates coaches, waar heb jij persoonlijk veel aan gehad? [Van wie / wat]
Vooropgesteld had ik nooit verwacht zoveel aan de persoonlijke trainingen gehad te hebben. Wij hebben meerdere volle dagprogramma’s met het hele bestuur gehad, maar er was ook ruimte voor individuele gesprekken met coaches. Ik zal je een paar leuke voorbeelden geven. Het begon allemaal bij een sollicitatietraining van Deloitte om ons te helpen met het aannemen van 60 actieve leden. Daarnaast hebben wij meerdere individuele en groepstrainingen gehad met o.a. ORMIT en volgens de DISC formule. Ook hebben we een persoonlijk ontwikkel plan met een oud-bestuurder, met wie waar je een paar keer per jaar zit. Tot slot hebben we meerdere trainingen bijgewoond die gegeven werden door bedrijven voor besturen tezamen. Door een hele dag bezig te zijn met hoe jij binnen een team fungeert en veel feedback te ontvangen leer je ontzettend veel over hoe je overkomt op anderen. Ik heb vooral veel meegenomen van hoe ik mijn minder sterke kanten kan verbeteren.

Waar ben je dit jaar erg trots op? 
Ik ben trots op hoe wij gezamenlijk als bestuur gestructureerd en relatief kalm met de Corona situatie zijn omgegaan. Voor veel problemen die je tegenkomt kan je makkelijk een oplossing bedenken, maar voor Corona ligt er geen handboek klaar. In het bestaan van de FSA is zoiets nog nooit gebeurd. Zo zaten we in het begin na de toespraak van Mark Rutte in een onzekere periode waarin alles tot 1 april was geannuleerd. Wij hadden evenementen die van 30 maart tot 3 april liepen. Ook hadden we een meerdaags evenement dat op 7 april van start zou gaan. Hoe wij hier met zijn zessen in die beginperiode samen zijn uitgekomen, vind ik achteraf wel bewonderenswaardig. Zeker gezien het feit dat wij een non-profit vereniging zijn die om moet gaan met de verschillende belangen van bedrijven. Daar komt nog bij dat wij een volledig nieuwe begroting hebben moeten maken. Dit is een uitkomst van de manier waarop wij het hele jaar al samengewerkt hebben en dan is het ook mooi om te zien hoe wij dit zo hebben weten te regelen.

Camiel Janssen FSA

Wat goed! Wat betekent dit voor de geplande evenementen?
Al onze carrière en sociale evenementen zijn tot het einde van dit academische jaar geannuleerd toen duidelijk werd dat een aantal regels, waaronder die van het verbod op evenementen t/m 1 juni werden verlengd. Met onze carrière evenementen hebben we gekeken naar een passende oplossing. Dit verschilde enorm aangezien elk kantoor een andere policy had. Voor ons Research Project waar 18 student-consultants voor 5 weken naar Chili gaan zijn we nu naar alternatieven aan het kijken. De London Banking Tour gaat wel gewoon nog door aangezien dit evenement van 8 t/m 19 september plaats vindt. Wil je er achter komen hoe het leven van een investment banker in Londen eruit ziet? Meld je dan aan vóór 1 juni via deze link.

Onze sociale evenementen gaan nu vooral digitaal door. Zo hebben wij afgelopen vrijdag een vrijmibingo gehad met meer dan 30 actieve leden waar prijzen werden verdeeld. De volle bingo kaarten kregen een borrelbox thuisgestuurd en een verticale bingo een jägershotje bij de eerste borrel.

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Als ondernemerschap jouw grootste passie is moet je dat zeker niet links laten liggen. Ik denk dat het tot op zekere hoogte te combineren is naast je studie of part-time werken, maar het is een ander verhaal als je er je brood mee wilt gaan verdienen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je doet waar je energie van krijgt, maar zonder het maandelijkse loonstrookje en de zekerheid van een vast contract is het belangrijk om een goed alternatief klaar te hebben liggen. Ik zou pas aanraden om je studie op te geven en je volledig te focussen op ondernemen als je bijvoorbeeld in een vergevorderd stadium van je startup zit. Uiteindelijk willen heel veel mensen ondernemen, maar zijn er maar weinig echt succesvol.

Camiel Janssen FSA

Als we uit de quarantaine komen zit jouw jaar er (waarschijnlijk) bijna op, wat ga jij hierna doen?
Hopen mag altijd, want wij zouden 19 juni onze laatste kantoordag hebben. Het zou mooi zijn als we daar nog kunnen afsluiten, maar dat lijkt er nu niet meer in te zitten. Ik ben nu druk aan het solliciteren voor traineeships binnen de FMCG-sector. Daarnaast heb ik contact met meerdere consultancy kantoren. Probleem is dat een groot gedeelte nu een hire stop heeft. Eerst maar eens kijken wat er uit de traineeships komt en dan kan ik altijd nog verder kijken!

Tot slot, dit weet nog niemand van Camiel?
Ik kijk graag naar filmpjes van chiropractor “Dr. Rahim”. Dat knakkende geluid, wat overigens gewoon een gasbel is die verplaatst in je gewricht, heeft op mij een soort mediterend effect. Aanrader!

Camiel Janssen FSA

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.