Hey Millennial, meet Roos!!

RoosBen je boos? Pluk een roos. Zet hem op je hoed. Dan komt alles weer goed! Boos hoef je niet te zijn, maar om je weer goed te voelen is Rosalie Hoorn er zeker voor je. Onlangs is zij gestart met haar eigen bedrijf Ask Roos, het life-coaching bureau die ervoor zorgt dat jij gelukkiger en gebalanceerder in het leven gaat staan! Hoe? Daar zijn wij erg benieuwd naar! Dus wolkenkrabber-hoog tijd voor een interview met KnappeKop Syb!

Daar gaan we Roos, wie ben jij?
Hi! Ik ben Rosalie Hoorn en geboren in Overijssel. In 2016 ben ik afgestudeerd aan de Academie voor Musicaltheater en op dit moment woon ik alweer vijf jaar in deze fantastische stad vol mogelijkheden: Amsterdam!

Vier jaar geleden heb ik een carrière-switch gemaakt en inmiddels heb ik (bijna) de bachelor psychologie aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Ik ben nog altijd blij dat ik deze stap (tegen alle verwachtingen in) heb durven zetten. Naast mijn studie ben ik teamleider van de start-up Fresh-Bag, vanuit Enactus. En projectleider van het bedrijf Carrière-Lab. Sinds 1 mei 2020 mag ik mezelf ook zelfstandig ondernemer noemen en ben ik het bedrijf Ask Roos gestart. Samen met mijn vriend (en verloofde ;-)) woon ik in de Czaar Peterstraat in ons (zelf verbouwde) heerlijke appartement!

Op jonge leeftijd werd ik geconfronteerd met een aangeboren afwijking: scoliose. In 2007 heb ik daardoor een ingrijpende rugoperatie ondergaan waardoor mijn leven jarenlang bepaald werd door ziekenhuisbezoeken en revalidatie. Toch is deze intense periode heel waardevol voor mij geweest. Het heeft mij geleerd om geen “nee” aan te nemen voor een antwoord en door te zetten, te geloven in mijn eigen kracht. En juist altijd je hart te volgen! Ik geniet intens van het leven en probeer altijd mogelijkheden te zien. Juist doordat ik jaren lang fysiek ben ‘tegengehouden’ voel ik zoveel drive en ben ik extra dankbaar voor elk succes. Ik heb al heel jong geleerd dat veel niet vanzelfsprekend is, en dit heeft mede bepaald waar ik nu sta.

Psychologie is het toverwoord in jouw studies, ga je ook nog een master hierin volgen?
Jazeker! In september ga ik starten met de master: klinische psychologie aan de UvA. Doordat ik al jong geconfronteerd werd met grote tegenslagen was ik mij altijd heel erg bewust van mijn eigen (positieve) mindset. Daarnaast heb ik altijd de natuurlijke neiging gevoelt om in gesprekken de diepte in te gaan, en te kijken wat er achter zit i.p.v. op het eerste verbale gedrag af te gaan. Waarom stelt iemand zich ‘zo’ op? Waar komt dit vandaan? Wat voor invloed heeft dat op mij, of de ander? Toen ik 12 jaar was heb ik gekozen voor de musical wereld, uiteindelijk mocht ik afstuderen met mijn eigen solo-voorstelling. Ik zong “mens durf te leven” en “laat me” van Ramses Shaffy. De boodschap van mijn voorstelling was dat er altijd een keuze is, je hebt geen invloed op de dingen die je overkomen, maar wel hoe je ermee omgaat. Dat bepaal jij zelf! Het voelde fantastisch om mensen te kunnen inspireren, en dit smaakte naar meer! Ik besloot de prestatiedruk achter mij te laten en volledig te gaan voor de psychologie. Een hele goede keuze, dit vak ligt zo dichtbij mijn hart dat deze studie nooit heeft gevoeld als een ballast, maar als iets waar ik energie van krijg!

Roos is ook nog zangeres en actrice! Wat is je gaafste optreden tot nu toe?
The Sound of Music! Ik heb een heel seizoen full time mogen spelen in deze fantastische musical van Albert Verlinde. Iedere dag speelden we één of meerdere shows, en tourden door heel Nederland. Wat een ervaring! Toch ben ik het meest trots op mijn eigen solo-voorstelling, omdat ik deze zelf gecreëerd heb en dit heel dicht bij mijzelf stond.

Better Ask Roos! Wanneer kwam de eureeeeka-ik-ga-voor-mezelf-beginnen?
Vanaf het moment dat ik begon met mijn psychologie studie had ik dit idee. Maar wanneer ben je er klaar voor? Deze corona tijd is tot nu toe heel waardevol voor mij geweest. Het heeft mij uit mijn normale dagelijkse ritme gehaald en doen beseffen dat ook als alles weg valt en onzeker lijkt, je kan blijven werken aan persoonlijke groei. Hier liggen al-tijd kansen! Ondanks de druk van het afstuderen, de verschillende functies bij eerdergenoemde bedrijven en mijn trouwplannen wilde ik niet langer meer wachten. Dit is het moment!

Cool! Iedereen die hulp nodig heeft, is welkom?
Klopt! Sterker nog, iedereen is méér dan welkom, en mag mij altijd appen voor vragen. Ik vind toegankelijkheid heel erg belangrijk en zal je vraag altijd veilig en respectvol behandelen. Ik richt mij met het bedrijf Ask Roos op millennials. Door de druk van de prestatiemaatschappij en de ultrasnelle veranderingen in de wereld worstelt deze doelgroep met veel vraagstukken en uitdagingen. Als millennial weet ik zelf als geen ander waar deze doelgroep mee te maken heeft! Ik start altijd met een vrijblijvend inspiratiegesprek via een video call om elkaar wat beter te leren kennen. Daarna gaan we zo snel mogelijk van start met de coach sessies! Ik vind het mooi om te merken dat hulp vragen aan een life coach steeds ‘normaler’ wordt, en terecht! Je mag juist trots zijn op het feit dat jij jezelf gunt om te groeien en te investeren in jezelf.

Je site ziet er heel professioneel uit! Wat waren de uitdagingen tijdens het opzetten van Ask Roos?
Thanks! Goed om te horen. Nou… ik denk snel heel makkelijk over dingen. Mijn gedachtes waren, “even een website bouwen” en “inschrijven bij de KVK” en let’s go! Ik wist wat er kwam kijken bij het starten van een eigen bedrijf, maar de hoeveelheid tijd dat het kost om iets heel goed te willen doen heb ik overschat. Ik heb de lat voor Ask Roos heel hoog gelegd, de input om die lat zo hoog te krijgen kost veel tijd. Daarnaast was mijn doel om dit in een hele korte periode op te zetten en te gaan doen wat ik het liefste doe, namelijk het coachen zelf en onderdeel mogen zijn van persoonlijke groei. Tussen het moment dat ik besloten had Ask Roos te starten en de lancering van dit bedrijf zaten 3 weken. Dat betekende 3 weken iedere dag, avond en in het weekend knallen!

Jouw veelzijdigheid is jaloersmakend inspirerend voor andere studenten, maar te veel willen is ook kenmerkend voor de deze generatie. Welk advies zou jou hierop willen geven?
Ik voel me vereerd dat je dat zegt! Maar je hebt helemaal gelijk, heel kenmerkend! 1,5 jaar geleden heb ik ook een periode gehad waarbij op verschillende vlakken van het leven veel van mij verwacht werd. Ik was uit balans en voelde de grond onder mijn voeten verdwijnen. Toch heeft ook deze periode mijn ogen doen openen om mijn leven weer even te “herstructureren” en in te richten op een manier die goed bij mij als persoon past. Focus je op de dingen die jij echt wil doen, en doe niet alles tegelijkertijd. Wanneer je veel dingen tegelijkertijd wil doen is het belangrijk om iets op te pakken, dit te beheersen en dan weer naar het volgende ding te gaan. Houd de controle! Om dit te doen is het belangrijk om de vaardigheden discipline en time management goed te beheersen, en deze eigenschappen zijn zeker aan te leren!

De vraag die we altijd stellen (en jij als geen ander kan beantwoorden): zou je studenten aanraden om na hun studie te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik vind dat dit heel erg aan het vakgebied ligt en wat jij precies wil gaan doen. Bij sommige vakgebieden ligt de focus naar mijn idee meer op netwerk, ervaring en aangeleerde skills. Voor andere vakgebieden zijn je eigen kwaliteiten en hoe jij bent als persoon belangrijker. Toch staat dit los van een uniek bedrijfsidee, ik vind dat je daar nooit mee moet wachten en hier altijd voor moet gaan! Ik ben blij met mijn wetenschappelijke psychologie achtergrond, en daarom voelt de combinatie van ondernemen en een master ook goed!

Een opgeruimde kamer is een opgeruimde geest. Heb jij nog meer slimme tips voor studenten om happier in het leven te staan?
Afgelopen zomer heb ik een maand door Azië gereisd, wat een verademing en verruiming van de geest! Het deed mij beseffen hoe belangrijk het is om af en toe even helemaal uit je eigen patroon te stappen, dat vraagt deze coronacrisis ook van ons! Wanneer je altijd op hetzelfde tempo, over dezelfde paden blijft wandelen leef jij je leven. Maar wanneer je af en toe eens stopt, of juist gaat rennen ga je die zelfde paden anders zien. Dit kan ook al heel klein zijn i.p.v met een grote reis, bijvoorbeeld door je ochtend routine eens helemaal om te gooien. Sta vooral open en strijk niet tegen je eigen gevoelens in, beweeg mee en zorg dat je doet wat goed voelt, dan sta jij in je kracht. Ook als dit even een stapje terug betekent!

Cliché en oké, waar staat Roos over 5 jaar?
Over 5 jaar ben ik getrouwd en ik zou het fantastisch vinden om dan ook moeder te mogen zijn. Als life coach en psycholoog geef ik dan kortdurende trainingen om dichter bij jezelf te komen. Deze trainingen kunnen een midweek zijn of in de vorm van een weekend (ergens op een hele fijne plek;-)). Ask Roos is dan gegroeid en heeft een heel fijn team om de wereld een stukje mooier, lichter en helderder voor de ander te maken!

Tot slot, dit weet nog niemand over Roos?
Voor mij zijn festivals een grote uitlaatklep en ultieme ontspanning. Ik vind het heerlijk om helemaal in het moment op te gaan en puur te genieten. Een hoogte punt voor mij was Fusion, een heel vrij festival in Duitsland, fantastisch!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.