Het zijn Roos & Marlon, Sustainable Fashion Entrepreneurs!

Marlon Berfalo Roos Koks

De Devil draagt waarschijnlijk nog wel Prada. Helaas, want de mode-industrie is een van de grootste vervuilers in onze huidige maatschappij. Blij worden we van initiatieven die hier een oplossing op bedenken en laat dat nou net STUDIO QRATED van Marlon Berfelo en Roos Koks zijn. Deze student-ondernemers blazen nieuw leven in tweedehands shirts met unieke design van lokale kunstenaars. Daar willen we snel meer over weten, dus let’s go interview!

Roos en Marlon, Welkom! Wie zijn jullie?
Roos: Hoi! Mijn naam is Roos Koks, ik ben 22 en zit in het laatste jaar van mijn bachelor Antropologie aan de UvA. Ik ben momenteel bezig met de minor Entrepreneurship omdat ik in het najaar van 2020 ROOS Creative Lab ben begonnen; een bedrijfje waarmee ik online zelfgemaakte tassen en kleding verkoop. Ik merkte dat ik graag meer wilde weten over de skills van het runnen van een eigen bedrijf en heb daarom voor de minor Entrepreneurship aan de UvA gekozen.

Marlon: Hoi! Ik ben Marlon, 22 jaar oud en ik kom uit Zutphen. Ondertussen heb ik mijn Bachelor in Psychologie afgerond en doe ik de minor Entrepreneurship van de business faculteit om te kijken of ik hier nog extra van kan opsteken.

Marlon Berfalo Roos Koks

Hadden jullie, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Roos: Jazeker! Ik vind Antropologie een super interessante en waardevolle studie! Ik leert erg om je bewust te worden van de relatie tussen wereldwijde ontwikkelingen en hoe ongelijkheid tussen samenlevingen daaruit voort is gekomen. In combinatie met ondernemerschap hoop ik dat ik zelf een manier kan vinden om met mijn bedrijf bij te kunnen dragen aan een eerlijkere wereld.

Marlon: Op de middelbare school deed ik al kapperswerk en had ik eigenlijk geen idee wat ik wilde studeren, dus dan kies je psychologie haha. In retrospectief ben ik superblij met deze keuze omdat het mij veel inzicht in gedrag van mensen heeft gegeven, maar mij ook heeft geleerd heel kritisch naar bronnen en situaties te kunnen kijken.

Marlon, naast ondernemer ben jij ook kapper van de sterren! Vertel!
Toen ik net in Amsterdam kwam wonen moest ik eigenlijk een hele nieuwe clientèle weten te krijgen. Na twee jaar was dit aardig gelukt, mede door de studentenvereniging D.E.R.M. waar ik bij zit. Hier heb ik Roos ook leren kennen! Toch was het tijd voor de volgende stap. Via mijn hair Instagram account @marlonberfelohairr kwam ik in gesprek met een de eigenaar van Coup d’État, een boutique kapsalon in de Jordaan. Tijdens mijn knipbeurt had ik meteen een sollicitatiegesprek en zo geschiedde. Twee jaar later kan ik met trots vertellen dat ik veel heb kunnen leren en het haar van een paar BN’ers heb mogen doen zoals: Romy Monteiro en de familie Meiland.

Marlon Berfalo Roos Koks

En Roos Creative Lab is ons ook niet onopgemerkt gebleven!
Ik was ooit een tasje verloren en besloot die zelf na te maken met m’n naaimachine. Die tas viel best goed in de smaak bij vrienden en zo kreeg ik de eerste vragen om er ook voor hen eentje te maken. En zo is het eigenlijk een beetje gaan rollen. Steeds meer vrienden (en als snel daar buiten) wilden wel een tas en ik besloot een instagram-account aan te maken die ik @rooscreativelab noemde. Hier plaatste ik foto’s van nieuwe stoffen die ik had gekocht en waar ik tasjes van kon maken. Ook maakte ik foto’s van hoe ik de stoffen knipte in de garagebox onder m’n huis en het daarna tot tas vermaakte op m’n kamer. Precies een jaar geleden kreeg ik de kans om een atelier te huren in het centrum van Amsterdam, wat een mega leuke maar spannende stap was. Gelukkig geen verkeerde, want ik zit er nog steeds twee a drie dagen per week en heb inmiddels meer dan 300 tassen gemaakt en verkocht 🙂

Hoe zijn jullie op Studioqrated gekomen?
Voor ons was het al heel snel duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk thema is. Als we iets gingen neerzetten wilden we dat het impact zou hebben en zou bijdragen aan bewustzijn omtrent de vervuilende textiel sector. In samenwerking met Zuza en Ipek werd ook het probleem van een tekort aan exposure van kleine kunstenaars toegevoegd. De ingrediënten duurzaamheid, kunstenaars en ervaring in product ontwikkeling kwamen we tot Studio QRated. Het is een duurzaam kledingmerk waar t-shirts vanuit overproductie van de brandstapel worden gered en opgefleurd worden door een designs van kunstenaars. Zo geven we niet gedragen kleding een nieuw leven en geven we kleinere kunstenaars een platform doordat mensen in hun kunst rondlopen.

Wat cool! En jullie hebben al aardig wat verkocht?
We hebben onze eerste sales gemaakt in december. We kregen de kans om op een duurzame markt te staan bij de Ceuvel in Amsterdam Noord. Het was super cool om zo het spits van onze eerste verkoop af te bijten. Hier hebben we met veel mensen gepraat en nieuwe connecties gemaakt. Kort daarna kwam helaas de lockdown. We moesten over op alleen online verkoop. We doen dit via onze instagram @studioqrated. Hier posten we de shirts die we hebben en dan kunnen mensen zo een shirt kopen, om de verkoop alsnog door te laten gaan ondanks de lockdown.

Jullie team wordt aangevuld met internationale studenten Ipek Kirmiziyesil en Zuzanna Dziwok. Hoe zijn de rollen onderling verdeeld?
In totaal zijn we een team van vier, wat mega leuk is. Ipek en Zuza studeren allebei Media en Cultuur wat zeker een toevoeging is op de studieachtergrond van Roos en mij. Het is leuk dat zij een andere kijk brengen om Studio QRated zo divers mogelijk te houden. Ipek is heel goed in filmen en fotograferen en Zuza kan mega goed visueel vormgeven. Ze kan heel goed posters maken en content creëren voor de socials. Wij hebben ervaring met productontwikkeling en klantcontact vanuit hun eigen bedrijven. Dit helpt het team door een realistisch beeld te schetsen van hoe business to customer in zijn werk gaat.

Wat hebben jullie onder- of overschat tijdens dit ondernemende avontuur?
Roos: Ons voornaamste doel was om een kledingmerk op te zetten waar duurzaamheid centraal staat. We werken met shirts die door overproductie anders weggegooid zouden worden en maken er door er een vet design aan toe te voegen weer wat nieuws van. Wat ik onderschat heb is dat het moeilijk was om als beginnend bedrijf aan deze shirts te komen. Hoewel grote kledingmerken enorm veel nieuwe shirts weggooien, willen ze dat niet toegeven omdat het slecht is voor hun duurzame imago, wat het voor ons erg lastig maakte om deze shirts in handen te krijgen. Hierdoor zijn we eerst gaan printen op tweedehands shirts wat niet de kwaliteit opleverde waar we voor gingen. Gelukkig hebben we nu een grote partij deadstock shirts gevonden waar we voor de tweede drop op kunnen printen 🙂

Marlon: Wat ik het meest heb onderschat is hoeveel werk eigenlijk gaat zitten in een onderneming bestaande uit meerdere mensen. Als freelance kapper kan ik zelf mijn agenda inplannen en hoef ik alleen rekening te houden met wat ik zelf leuk vind. In een groepsverband gaat veel tijd zitten in het afstemmen van agenda’s, meningen en doelen. Echter is dit juist ook super leuk. Ik heb mega veel geleerd van het starten van een onderneming in groepsverband en zie ook duidelijk dat je veel sneller meer kan neerzetten als je met meer mensen bent dan in je eentje. Ook is het super fijn dat je elkaar aanvult en elkaar kan motiveren in tijden van twijfel, die natuurlijk vaak voorkomen bij het starten van een onderneming.

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Marlon: Ik denk dat het iets wat simultaan gaat. Werkervaring heeft mij enorm geholpen om inzichten te krijgen in hoe een bedrijf in elkaar steekt, hoe het is om met collega’s te moeten afstemmen en je kan veel vaardigheden vergaren. Echter zie ik ondernemen niet als iets waarvoor je kan leren en het ineens kan gaan doen. Je moet ergens beginnen en je gaat waarschijnlijk toch fouten maken en tegen dingen aanlopen die je niet had kunnen voorzien uit je eerdere werkervaring. Het mooiste is als dat elkaar aanvult; dat je klein begint met ondernemen zodat je de fouten kan permitteren en dat je werkervaring opdoet die je kan vertalen naar je onderneming, om het zo te laten groeien.

Roos: Daar sluit ik me bij aan! Ik wist dat ik het leuk vond om zelf kleding en tassen te maken en dat ik daar uren mee kan verliezen. Vanuit daar is mijn hobby eigenlijk langzaam gaan rollen in een onderneming. Ik raad andere studenten vooral aan om te gaan ondernemen in iets wat ze oprecht heel erg leuk vinden en waar ze een passie voor hebben. Met ondernemen ben je veel tijd kwijt, dus je dan bezig houden met iets wat je eigenlijk niet leuk vindt omwille van het eigen baas kunnen zijn is niet de juiste manier.

Wat voor leuks staat er op de Studioqrated agenda? 
Om meer betrokken te worden met kunstenaars hebben we een contest opgezet. In deze contest kunnen jonge designers een print insturen met als thema duurzaamheid. Onze volgers kunnen dan via onze Instagram gaan stemmen welk design ze het leukst vinden en die wordt dan gebruikt voor onze volgende launch. Zo staan we dichtbij de kunstenaars en de community wat voor ons heel belangrijk is.

Tot slot, welke celebrity zouden jullie heel graag in een shirt van jullie zien rondlopen?
Leuke vraag 🙂 Omdat onze missie is om een duurzame impact te hebben zou het ons mega leuk lijken om juist willekeurige personen op straat te zien lopen in een Studio QRated-shirt. En dan het liefst mensen die voorheen fast fashion kleding droegen maar die door onze boodschap hebben besloten om mee te helpen aan een eerlijkere en milieuvriendelijkere industrie.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.