Het is No Waste Kees!

Kees Dekker No Waste Chair

Soms moet je je ogen dichtdoen om echt te kunnen zien. Soms moet je staan om iemand te zien zitten. De kunst van kijken, is een kunst op zich. En precies dat inspireert aanstormend creatief talent Kees Dekkers ook. Met zijn No Waste Chair is hij de designwereld aan het opschudden en laat hij veel mensen ervaren hoe vervuilend we nou eigenlijk bezig zijn. Benieuwd naar zijn verhaal? En wat hij met het Koningshuis te maken heeft? Lees snel verder!

Kees! Welkom! Wie ben jij? 
Dag en dank voor de uitnodiging om mezelf te mogen introduceren bij jullie knappe koppen! Afgelopen zomer heb ik de opleiding ontwerpend meubelmaker afgerond aan het Hout- en Meubileringscollege, met als afstudeerproject de No Waste Chair. Dat sloeg aan en daar ben ik nu mijn eigen bedrijf in gestart. Inmiddels zijn de stoelen in Milaan tentoongesteld en op een aantal andere plekken, en worden ze sindskort ook in de eerste winkel verkocht.

Was studeren iets voor jou? 
Nee, dat is voor mij duidelijk. Werken met mijn handen past veel beter bij mij. Ik koos als jochie al voor de Vrije School, waar je veel meer creatieve en praktische vakken hebt dan op de gemiddelde middelbare school. Ondanks dat ik goed dacht te weten waar mijn talent lag, maakte ik niet direct de juiste studiekeuze. Ik beschouwde de dingen die ik leuk vond op school misschien toch meer als hobby’s, maar toen ik kennismaakte met het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam viel alles op zijn plek.

Kees Dekker No Waste Chair

Hoe zou jij kunst omschrijven?
Dat is een interessante vraag. Voor mij is kunst iets wat een onderwerp aansnijdt, een verhaal vertelt, een metafoor is voor iets groters, of puur een expressieve uiting. Ik wil middels mijn stoelen bijvoorbeeld het afvalprobleem aansnijden. Het lastige aan kunst is dat iedereen het anders ervaart. Tegelijkertijd is dat ook het mooie eraan; het kan de een raken en een ander volledig koud laten. Zo was er veel verbazing over de banaan die met ducktape aan de muur werd vastgeplakt op een kunstbeurs in Miami. Toch legde iemand er 120.000 dollar voor neer. Zo zie je maar: het is maar wat de gek ervoor geeft.

Helder! Hoe ben je op de No Waste Chair gekomen? 
Steeds vaker viel het mij op hoeveel afval er op de grond wordt gegooid. Achter elk blikje en elke wikkel van een of andere reep, heeft een heel team gezeten die met aandacht iets heeft ontworpen. Dus toen dacht ik; Laat ik die ontwerpen gebruiken. Zo is het idee van een transparante stoel in combinatie met afval ontstaan; het afval krijgt een tweede leven, niet recyclen maar upcyclen!

Kees Dekker No Waste Chair

Wat doe je precies met No Waste Chair?
Er zijn eigenlijk twee verschillende concepten. Ten eerste laat de stoel een maatschappelijk probleem zien, bijvoorbeeld gevuld met zwerfafval, medisch afval of afgedankte kleding. Hierbij is het doel bewustwording te creëren. Daarnaast is de stoel bedoeld voor bedrijven, gevuld met eigen restmateriaal of afval kan de stoel tentoongesteld worden in de lobby, kantine of vergaderruimte. De stoel wordt de gespreksstarter om het met collega’s en klanten over duurzaamheid te hebben. Bovendien doneert het bedrijf met deze investering automatisch ook een stoel aan een school naar keuze, inclusief bewustwordingscampagne.

Wat cool! En nu heeft Koningin Maxima een stoel gekocht?!
Ja, dat klopt! Dat Maxima een stoel kocht was een onvergetelijke ervaring. Tijdens de opening van het MBO-schooljaar 2021-2022 kreeg ik de eer om iets te vertellen over No Waste Chair. Aan het einde van mijn praatje schonk ik haar één van de twee No Waste Chairs die op het podium stonden. Na de bijeenkomst kwam haar adjudant naar mij toe om de schenking uit haar naam te organiseren en verraste mij met de boodschap dat Maxima de andere stoel wilde kopen; wauw! Een week later leverde ik bij Paleis Noordeinde twee stoelen af en kreeg ik een rondleiding.

Kees Dekker No Waste Chair

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Dat ligt eraan wat bij je past. Persoonlijk vind ik in loondienst werken lastig, tenzij dit aan de zijde van een andere ondernemer is waar je kunt meelopen en van kan leren. Als ondernemer houd je ervan om de leiding te pakken, initiatief te nemen en dingen op jouw manier te doen. Als werknemer betekent dit vaak twee dingen: óf er ontstaat een mismatch en je wordt in het ergste geval ontslagen, of je krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en groeit door. In een organisatie zullen medewerkers vroeg of laat, dan wel binnen gestelde kaders, ook de kans krijgen om te ondernemen.

Jouw werk toont aan hoe belangrijk kunst in onze maatschappij is. Er zou eigenlijk meer subsidie moeten komen voor dit project? 
Meer? Op dit moment krijg ik geen subsidie. Wat mij betreft heb ik gewoon een onderneming en als het product commercieël niet aanslaat, zal ik ermee moeten stoppen. Ook een goede les voor de milieuvervuilende boeren met megastallen. Verder ben ik het er volledig mee eens dat de cultuursector gesteund moet worden. Wat mij betreft: gratis musea, regelmatige museabezoeken voor middelbare scholieren en meer waardering voor makers. Musea zijn cruciaal. Ze vertellen verhalen uit het verleden, het heden en leren ons de toekomst zo goed mogelijk vorm te geven. Het is een medium om verhalen over te dragen aan volgende generaties, laat ons kijken naar zaken die we zijn vergeten, niet willen zien of ons niet kunnen voorstellen.

Kees Dekker No Waste Chair

Welke media zou je aanraden voor geïnteresseerden die zich meer willen verdiepen in design & duurzaamheid?
Ik word vaak op goede ideeën gebracht wanneer ik podcasts luister. Die gaan niet zozeer over design, maar kunnen uit allerlei verschillende hoeken komen. Verder volg ik het nieuws en observeer ik overal waar ik kom mijn omgeving met aandacht voor details.

Over 5 jaar is Kees de nieuwe Piet Hein Eek?!
No Waste Chair is hopelijk een symbool geworden voor de afvalproblematiek en heeft zichtbare impact gemaakt. Ze staan wijdverspreid in scholen, kantoren en musea, waar ze mensen aan het denken zetten.

Kees Dekker No Waste Chair

Wat zou jij jongeren adviseren die ook graag iets willen creëren, maar niet de laatste (daadwerkelijke) stap zetten?
Bij jongeren zie ik nog vaak een drempel om een praktisch beroep te kiezen. In de huidige maatschappij worden praktische vaardigheden minder gewaardeerd dan theoretische. In mijn ogen kun je als creatieve vwo-er beter een kunstopleiding gaan doen dan een nietszeggende management-studie. Zelf iets tastbaars ‘maken’ is gewoon heel vet en geeft enorm veel voldoening. Ik hoop dat die waardering voor de praktijk weer terugkeert, want die houdt Nederland op veel vlakken draaiende. Plekken waar we onze vrije tijd doorbrengen, ter ontspanning of inspiratie, worden vaak bediend door praktisch opgeleiden, ga maar na: horeca, winkels, festivals, enzovoorts. Mijn advies aan jongeren die graag iets willen creëren, is daarom: Geloof in jezelf en ga het doen!

Wat voor leuks staat er op de No Waste Chair agenda?
Leuk dat je het vraagt! Deze week sta ik namelijk op de Nock Nock Art Fair, in de De Hallen Studios, van 26 – 28 augustus. Daarnaast worden vanaf deze week mijn stoelen verkocht in Spektakel Wonen. Er komt nog een boel ander leuks aan, maar dat kan ik nog niet verklappen. Houd dus vooral de instagrampagina @nowastechair in de gaten!

Tot slot, dit weet nog (stiekem) niemand over Kees?
Een hobby die ik sinds de No Waste Chair heb ontwikkeld is om bij evenementen afval te rapen. Zo deed ik dit bij het kampioenschap van Ajax en de Nations League finale van Feyenoord. Mocht je het leuk lijken om een keer met mij mee te lopen; hit me up!

Kees Dekker No Waste Chair

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.