Het Is Jasper Dé Millennial Vinoloog!

Jasper Halfes

Wijnenwijnenwijnen betekent toch eigenlijk gewoon ordinair zuipen? Of Martien de vinologie een dienst heeft bewezen laten we nu even in het midden. Wat we wel kunnen zeggen is dat het duurzaam genieten en produceren van wijn steeds populairder wordt. Hier speelt Jasper Smit met zijn Halfes heel goed op in. Hij is elke dag bezig met wijn (geen zorgen, hij drinkt niet elke dag) en verkoopt juist “kleine” flessen wijn om verspilling tegen te gaan. Speciaal voor de millennial, voor jou! En KnappeKop Lotte mocht bij hem op bezoek. Lees je snel verder? 

Jasper! Who are you?
Bonjour! Who is me? “Een echte levensgenieter met ondernemende skills”. Ooit heb ik twee jaar Rechten gestudeerd, dat vond ik op dat moment niet zo leuk en ben toen gestopt. Daarna ben ik Sociale Geografie gaan studeren, maar uiteindelijk ben ik daar ook mee gestopt, omdat mijn scriptie en ik niet zulke goede vrienden bleken te zijn. 

Had je, met een-terug-in-de-tijdmachine, je studies anders aangepakt?
Jazeker! Om te beginnen zou ik andere studies hebben gekozen! Van allebei heb ik veel geleerd en algemene aspecten zoals onderzoek doen, gebruik ik nog dagelijks. Wat ik wel precies zou hebben gekozen? Geen idee. Hotelschool en Bedrijfskunde klinken logisch, maar ik weet niet of ik daar het juiste type voor ben. Denk dat het zeker praktisch is om juist vanuit een heel ander vakgebied te komen. Het geeft je in het begin een achterstand, want je kent bijvoorbeeld de ongeschreven regels niet, maar dat zorgt wel voor een frisse blik. 

Wanneer is de passie voor de gebottelde druif begonnen?
Altijd heb ik wel een passie gehad voor lekker eten, wijn kwam daar al snel bij. 

Tijdens mijn studietijd verkocht ik al flessen wijn aan vrienden, maar dat was meer de snelle handel die ik interessant vond. De echte kennis over wijn kwam pas toen ik met Halfes begon en mij steeds meer erin begon te verdiepen. Het belangrijkste vind ik altijd de wijnreizen, die naar de meest bijzondere plekken van de wereld gaan waar je alles over wijn leert van de wijnboeren, de echte experts. Ook al spreek ik soms met hen via Google Translate, het maakt het waard om van iemand die het al jaren doet de passie mee te krijgen.

Halfes begon op een afgetrapte bank in een dito studentenhuis. En toen?
Ik vroeg mij af waarom er hier geen kleinere flessen wijn te koop waren. Dit had ik in Frankrijk ooit gezien en het leek mij, zeker als student, handig als je een wijn wil drinken die toch best duur is. 

Ik ben in die weken en maanden erna gaan uitzoeken hoe je wijn moet inkopen, wijn moet importeren en ook hoe je wijn het beste kan verkopen. Vooral de inkoop duurde heel erg lang (daarvoor moest ik helaas colleges missen). Je gaat met heel veel dingen te maken krijgen die je niet leert tijdens een studie, zoals een importvergunning van de Douane, een grote opslag zoeken, verzenddozen laten maken, van alles is nodig en eigenlijk weet je van heel weinig iets af. 

Uiteindelijk is dat een hele leuke en leerzame periode geweest. Want je komt dus van alles tegen en gaat ook steeds beter rekening houden met veel dingen. 

Is het wereldje van wijnexperts niet heel klein en traditioneel? Kom je daar als jonge speler gemakkelijk tussen?
Ja! De wijnwereld is heel hiërarchisch. Maar er is wel een redelijk tweedeling: je hebt de hiërarchisch groep en de groep vernieuwers. Deze eerste groep kijkt niet altijd even positief tegen bijvoorbeeld nieuwe wijnregio’s, zij kijken bijvoorbeeld heel erg naar Bordeaux en Barolo. Heel leuk en lekker, maar er is veel meer te ontdekken! 

Ik ben begonnen door naar verschillende wijnevenementen en -proeverijen te gaan. Dat moet rustig groeien. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met de RVO en zij hebben mij heel erg geholpen in mijn zoektocht naar nieuwe wijnproducenten. Hun netwerk was en is essentieel voor mijn netwerk (in het buitenland). Zoals in iedere sector moet je je hoofd laten zien en moet je toevallig geluk hebben om soms iemand te ontmoeten die je heel goed verder kan helpen.

Ons eet- en drinkgedrag veranderd constant en dat geldt ook voor wijn. Hoe blijf je met Halfes voor op de trend?
Ik probeer heel veel onderzoeken te lezen waarin de trend op eet- en drinkgebied wordt voorspeld. Soms kan je er iets mee en soms ook niet. Ik kijk hierbij vooral naar Frankrijk, het VK en de VS. Dat zijn toch de landen die belangrijk zijn. Gelukkig maken heel veel banken en andere instanties grote rapporten en andere visies waar je heel veel mee kan. Voor iedere branche geldt volgens mij ook: kijk altijd naar het buitenland voor inspiratie en inzichten.

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Doe het niet! Doe het niet als je geld wil verdienen of als je het ‘als leertraject’ ziet. Dat werkt niet zo goed. Je moet bereid zijn soms 100 uur per week te werken, soms slapeloze nachten te hebben en soms gewoon geen tijd voor leuke dingen. Je moet er ook veel voor laten en je gaat jezelf heel vaak tegenkomen. Dat is heel leerzaam. Maar als je echt iets wil veranderen en een product of dienst daarvan het resultaat is dan moet je het zeker doen. Tuuuurlijk ga je fouten maken, dat hoort erbij, als je dat realiseert is het een topervaring en moet je het doen. 

Met Vivino is iedereen expert! Is de app een vloek of een zegen voor de millennial?
Vivino is heel handig! Zeker om je smaak mee op te bouwen en te kijken wat je lekker vindt en om bij te houden welke wijnen je nog een keertje wil drinken, als een soort van logboek. Ga alleen niet altijd blindelings uit op de reviews van anderen. Smaak is iets heel persoonlijks en dat is juist ook helemaal goed. Blijf altijd zelf ontdekken!

Als wijnstartup en jonge ondernemer zit jij vol creativiteit en ideeën! Wat kunnen we binnenkort allemaal verwachten op Halfes!
De Online Wijnproeverijen met bedrijven en vriendengroepen zullen nog wel even blijven. Ik hoop binnenkort wel weer echte wijnproeverijen en festivals te kunnen doen. Maar er zijn ook heel veel mooie trends die de komende jaren ook Nederland gaan bereiken. Vooral Nederlandse wijnen zijn erg populair en dat zien wij zeker bij onze doelgroep (millennials) groeien in Nederland.

Is Wietze Snaak (die vaak bij Business Class en Veronica Inside zit) een groot voorbeeld?
Zeker! Nu zitten we met Halfes nog echt in de kinderfase. Er zijn veel verbeteringen doorgevoerd maar er kunnen veel meer aspecten worden verbeterd. Maar als Halfes ooit groot is en net zo’n marketingbudget als Wietze heeft voor bij Businessclass, dan is dat natuurlijk helemaal perfect!

Welke wijnen moeten we echt gedronken hebben?
Dit is natuurlijk de moeilijkste vraag die er bestaat. Heel veel wijnen zijn natuurlijk erg lekker. Maar voor bubbels kies ik persoonlijk voor het Dotje van Domein Holset uit Vaals. Een mooie Nederlandse wijngaard die alleen bubbels maken. Niet goedkoop, maar zeker de moeite waard. Qua witte wijn kies ik al gauw voor de Mafesousa uit Portugal. Een wijn met weinig alcohol (trend!) en echt perfect voor de borrel. Licht van smaak en fantastisch om van te genieten. Ook rode wijn uit Portugal is fantastisch: bijvoorbeeld de Teoria uit de Dourovallei (waar port gemaakt wordt). Dit is een krachtige rode wijn waar je echt van gaat genieten.

Tot slot, dit weet nog niemand over Jasper?
Ik drink zelf niet heel erg veel, maar soms na een dag wijnproeven is een biertje drinken heel erg lekker. Klinkt heel stom, maar soms wil je iets anders. Privé hou ik zeker van een drankje, maar dat probeer ik echt te beperken. Per jaar proef ik zo’n 5.000 flessen wijn tijdens wijnreizen, wijnproeverijen en als we kijken welke wijnen we willen importeren. 

 

 

 

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.