Het is Floor, dé Recruiter van dé landsadvocaat!

Floor Koch Pels Rijcken Landsadvocaat carriere recruiter

Wist je dat advocatenkantoor Pels Rijcken de landsadvocaat is? Wist je dat zij bijna alle procedures van de Staat der Nederlanden behandelen? En wist je dat Floor Koch de recruiter van dit Haagse kantoor is? Bij drie keer nee, moet je wel doorlezen en bij drie keer ja ook, trouwens. Want in dit interview ga je erachter komen hoe je carrière kan maken bij dit mooie kantoor. Dus daar gaan we!

Floor! Welkom! Wie ben jij?
Hi! Ik ben Floor, 25 jaar en geboren in Amsterdam. Als kind heb ik overal en nergens gewoond. De kleuterklas heb ik in Amerika gevolgd en daarna ben ik verhuisd naar Nederland waar ik eerst in Den Haag heb gewoond en daarna in Haarlem en omgeving, mijn middelbare school heb afgemaakt. Na mijn opvallend rustige puberjaren ben ik naar Utrecht gegaan om daar de studie Human Resources te doen.

Sinds kort woon ik in Amsterdam en werk ik bij – al zeg ik het zelf – het leukste advocatenkantoor van Nederland.

Had jij, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Voor mezelf had ik bedacht dat ik sowieso een studie wilde doen waarbij de mens centraal stond. Human Resources was voor mij dan ook de perfecte keuze omdat deze studie vakken bood die mij boeiden en bovendien echt een vertaalslag maakten naar de praktijk.

Ik zou deze studie opnieuw kiezen omdat ik door de studie ben gekomen waar ik nu ben, maar de opleiding zelf was achteraf misschien iets té praktisch. Gedurende mijn studie had ik wel iets meer theoretische kennis willen opdoen. Ik heb drie stages gelopen, waardoor ik kennis heb gemaakt met de diverse bedrijven. Ik heb verschillende aspecten van het HR vak meegemaakt, waardoor ik snel kan schakelen en met verschillende taken tegelijk bezig kan zijn. Met mensen werken en hen op weg helpen vind ik echt heel leuk. Gedurende een werkdag vlieg ik van hot naar her. Mij moet je niet 8 uur per dag achter een computer zetten.

Floor Koch Pels Rijcken Landsadvocaat carriere recruiter

Wat fijn! Hoe wist jij als HR professional, ik wil carrière gaan maken bij Pels Rijcken?
Nou, in eerste instantie wilde ik nog wel doorstuderen, maar nadat ik mijn studie had afgerond en naar Amsterdam was verhuisd was ik in de tussentijd op zoek naar een baan. Ik wist nog niet goed wat ik als vervolgstudie moest kiezen, dus wilde ik dat uitzoeken terwijl ik al werkte. Een huisgenootje wees me op een vacature via LinkedIn en dacht dat campus recruitment in een corporate bedrijf wel wat voor mij zou kunnen zijn. Toen ben ik me daar meer in gaan verdiepen en ben ik eigenlijk via KnappeKoppen, waar ik mijn afstudeerstage liep, beland bij Pels Rijcken (Thankyou!!). Na een heel leuk (en heel lang) gesprek met Jet, mijn mede recruiter, was ik compleet overtuigd. Dit past helemaal bij mij!

Waar ben je als Recruiter allemaal verantwoordelijk voor?
Voor heel veel! Eigenlijk alles wat te maken heeft met studenten en starters. Zo ben ik verantwoordelijk voor invullen van vacatures, het organiseren van events en,- business courses, het plannen van kantoorbezoeken, het contact onderhouden met studieverenigingen, het voeren van sollicitatiegesprekken en alles wat daarbij komt kijken. Het is een hele diverse baan en dat maakt het voor mij heel erg leuk.

Floor Koch Pels Rijcken Landsadvocaat carriere recruiter

Papieren sollicitatie: waar let jij op in een CV en sollicitatiebrief?
Helaas zie ik nog vaak fouten in sollicitatiebrieven. Het is niet dat je sollicitatie meteen wordt afgekeurd, maar zeker in deze branche is het belangrijk om hier goed op te letten. Vaak kun je in een motivatiebrief wel aflezen of iemand echt een intrinsieke motivatie heeft om te solliciteren voor het kantoor. Verder vinden we het bij Pels Rijcken vooral belangrijk dat iemand zichzelf is. Er wordt nog wel gekeken naar (master)cijfers en stagebeoordelingen, maar met een goede brief en goed verhaal kan je echt het verschil maken.

Wat ik veel zie in motivatiebrieven is een opsomming van iemands CV. Dit zou ik afraden. Je werkervaring etc. leest een recruiter wel in je CV. Zie daarom je motivatiebrief als de kans om je interesse en drijfveren voor een carrière bij Pels Rijcken kenbaar te maken. Deze hoeft dan ook echt niet lang te zijn. Kort en bondig is helemaal goed. Een half tot heel A4tje volstaat.

Stel ik mag op gesprek komen, hoe kan ik mij het beste voorbereiden?
Vertel vooral waarom je solliciteert. Waarom wil je werken in de advocatuur en waarom bij Pels Rijcken? Denk na over jouw kwaliteiten, ontwikkelpunten en wat jou aanspreekt in de vacature waarvoor jij solliciteert. Wees jezelf en ik snap als geen ander dat dat heel spannend is. Maar hoe natuurlijker, hoe beter. En stel vragen, en dan niet omdat het moet, maar omdat je bepaalde dingen echt wil weten. Het is heel leuk om te horen hoe enthousiast je wordt van een bepaald rechtsgebied of hoe bevlogen je over je scriptie kan vertellen!

Floor Koch Pels Rijcken Landsadvocaat carriere recruiter

Altijd “aan” staan! Hoe vind je alle recruitment events?
Soms kan het wel intens zijn, dit is vooral in de periode waarbij veel verschillende evenementen plaatsvinden, maar het is wel heel erg leuk. Je probeert natuurlijk als recruiter alle studenten te bereiken, maar dat is in de praktijk niet altijd even makkelijk. De evenementen lijken ook sinds Corona minder bezocht te worden, dus voor ons is het een taak om alsnog een zo groot mogelijke groep studenten te bereiken. Daarover nadenken vind ik juist heel erg leuk, hoe we dat als kantoor kunnen doen.

Heeft GenZ andere behoeftes?
Ja, hier merk ik wel verschil in als je het vergelijkt met de andere generaties. GenZ vraagt over het algemeen veel en willen er zo min mogelijk voor doen. Een groot vraagstuk op het moment is: hoe behoud je deze groep mensen van de generatie flexwerken? Sinds Corona is het een trend dat vooral deze jongere generatie graag thuis wil werken en ik krijg regelmatig de vraag hoe de werk-privé balans is. Dit kan bij Pels Rijcken zeker, maar voor sommige aspecten moet je toch echt naar kantoor komen. Daarnaast blijft de advocatuur geen 9-tot-5 baan en werk je over het algemeen wel langere dagen. Al heb ik het idee dat de balans, bij Pels Rijcken beter is dan bij andere grote kantoren.

Floor Koch Pels Rijcken Landsadvocaat carriere recruiter

Waarin onderscheidt de Landsadvocaat zich van de Zuidas kantoren?
Dat is lastig te zeggen omdat ik nooit op een Zuidas kantoor heb gewerkt. Ik denk dat het verschil onder meer zit in onze zaken. Veel van onze cliënten zijn naast de Staat, provincies en overheden en daarbij komen meer bestuurlijke en politieke aspecten bij kijken. De focus binnen kantoor ligt vooral op de inhoud. Het is belangrijk dat je het juridische aspect heel erg leuk vindt.

Daarnaast heerst er een fijne (misschien typisch Haagse?) sfeer; er wordt heel informeel met elkaar omgegaan en je kunt altijd bij iedereen naar binnen lopen voor vragen. Ik kijk altijd uit naar de wekelijkse vrijdagmiddagborrels. Ik zit met diverse collega’s in de barcommissie en wij organiseren leuke thema borrels en uitjes.

Dilemma: Ik heb de hoogste cijfers cum laude, rechtswinkel-ervaring en woon bij mijn. ouders of een eigen student onderneming gehad, in het buitenland gestudeerd, maar ‘zesjes’ en ‘zevens’ op mijn diploma. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?
Dit vind ik wel een lastige. Ik denk dat er niet er één een grotere voorkeur heeft. Enerzijds vinden we het binnen kantoor belangrijk dat de inhoud goed zit en dat je als student ervaring opdoet, maar anderzijds vinden we het ook heel belangrijk dat studenten iets doen wat zij leuk vinden en niet hun CV opbouwen omdat zij denken dat dit moet.

Komen er nog leuke evenementen aan waar we Floor kunnen tegenkomen?
Jazeker! Wij werken samen met verenigingen door heel het land dus ik ben aankomend jaar in vele studentensteden te vinden. Om (jong) talent aan te trekken hebben we bijvoorbeeld kantoorbezoeken, externe evenementen, recruitmentborrels, -diners en onze 3 daagse masterclass, mr. Z. Elk jaar doen hier 21 studenten aan mee en stellen we een commissie samen van ongeveer 7 advocaten en 3 mensen van recruitment. Omdat wij een nationaal kantoor zijn, blijven wij altijd in Den Haag. We slapen gedurende de 3 dagen dan ook in een mooi hotel in het centrum van Den Haag. Tijdens mr. Z wordt er hard gewerkt aan een fictieve maar representatieve casus en leer je vele kantoorgenoten en de o zo mooie stad achter de duinen kennen. Dit jaar heeft de masterclass van 10 tot 12 mei plaats gevonden; check hieronder de aftermovie. De voorbereidingen voor volgend jaar zijn al weer gestart. Wil je in 2024 graag deelnemen aan de masterclass, kijk dan voor meer informatie op onze site.

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand van Floor?
Voor Pels Rijcken vond ik het vreselijk om in de spotlight te staan, stiekem ben ik best verlegen haha! Maar als Recruiter ben je de hele dag met studenten in contact en op evenementen en tijdens kantoorbezoeken geef ik veel presentaties. Inmiddels vind ik het leuk om te doen en is daar het spannende vanaf.

Floor Koch Pels Rijcken Landsadvocaat carriere recruiter

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.