Heerlijk, Helder, Lennard!

Lennard Terlouw Mydearbeer

Wat is er nou leuker dan een verrassing? Bier natuurlijk. En wat nou als je de surprise-factor en het gouden goedje combineert? Dan krijg je My Dear Beer van ondernemend talent Lennard Terlouw. (Gersten)Nat achter de oren heeft hij net de master Entrepreneurship afgerond en gaat nu volle bak voor zijn onderneming. Dat vinden wij meer dan leuk om te horen én wij mochten hem ook nog eens interviewen! Lees snel het interview met KnappeKop Syb!

Hi Lennard, wie is Lennard?
Gelukkig begeef ik mij nog niet in de midlifecrisis, dus hier kan ik wel wat op antwoorden. Ik ben dus Lennard Terlouw (nee, niet van de schrijver, helaas), 22 jaar oud, heb mijn bachelor bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gedaan en heb inderdaad deze maand (juli 2021) mijn master Entrepreneurship aan de UvA & VU afgerond. Ik zou mezelf wel omschrijven als ambitieus en gedreven. Ik kan genieten van het moment maar ik kijk ook altijd vooruit. Vaak doe ik ook veel verschillende dingen, of het nou om ondernemen, vrijwilligerswerk, een studentenvereniging of een ander project, ik ben vaak van de partij. Soms breekt je dat ook wel eens op trouwens, dus af en toe moet ik even bewust op de rem trappen. Ondanks dat mensen mij wel eens een onuitputtelijke bron van energie noemen, moet dat ook gebeuren 😉

Lennard Terlouw MydearbeerWaarom heb je voor de master Entrepreneurship gekozen?
Om heel eerlijk te zijn heb ik lang getwijfeld om überhaupt een master te doen. Ik had al een onderneming en wilde eigenlijk gewoon lekker aan de bak. Daarentegen ben ik natuurlijk wel nog superjong, en zou het wellicht dom kunnen zijn om niet ook even die master te doen. Echter na lang wikken en wegen kwam deze, vrij praktische, master op mijn pad. Kijkende naar het vakkenaanbod was ik wel redelijk snel overtuigd. Daar kon ik wel wat leren dacht ik. Daarbij is zo’n master ook weer goed voor je netwerk, en netwerk is belangrijk naar mijn bescheiden mening.

Al met al is deze master mij goed bevallen. Het praktische aspect lag wat hoger (zelf bedrijf starten bijvoorbeeld) en dat is wel fijn. Er waren ook erg interessante vakken als “The entrepreneurial individual” en “Corporate Entrepreneurship”, dit gaat over hoe je het ondernemende karakter kan vasthouden ook als je groter wordt. Vaak zie je namelijk dat je dan toch een logge organisatie wordt. Erg interessant vond ik dat. Mijn scriptie is wel iets waarvan ik weet dat ik er niet goed in ben, en waar ik dus ook wel tegenop zag. Uiteindelijk viel dit reuze mee, ook omdat ik op tijd begonnen was.

Ondernemen in bier, veel studenten dromen ervan, maar jij doet het! Hoe is het idee ontstaan?
Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor ambacht, dat geeft een bepaald gevoel waar ik wel van houd. Of het nou om handgemaakte borden, koffie of dus bier gaat, ik vind het mooi. Dan iets concreter over het bier: Ik hield als student uiteraard van bier. Echter kom je er op een gegeven moment achter dat je de supermarkt bieren wel hebt uitgespeeld. Toen ging ik online wat bestellen (bij wat nu mijn concurrenten zijn). Echter kreeg ik toen gewoon een kale bruine doos met maximaal 1 zin uitleg per bier. Als we het over die beleving en dat gevoel hebben van ambacht, straalde dat het dus niet uit. Daar moest wat aan gebeuren. Zo ontstond het idee om een leuke, kleurrijke verpakking om de bieren te doen waarop we wat extra’s vertellen over de bieren. Dit zouden we dan thuis bezorgen bij mijn klanten. Dit wilde ik graag op abonnementsbasis doen, want abonnees zijn vaak erg loyaal en het is fijn om zo’n loyale klantenbasis op te bouwen. Daarnaast biedt een abonnement het voordeel dat je je abonnees dus elke maand kan meenemen op reis door de bierwereld, en dat is wat ik wil. Iedereen laten zien hoe mooi bier is en hen fantastische bieren laten ontdekken.

Gaandeweg is onze huisstijl wel wat verandert en hebben we bijvoorbeeld sinds kort nieuwe dozen, maar dit idee komt nog steeds naar voren, dus extra info bij de bieren inclusief eettips. Verder is zo’n abonnement natuurlijk ook gemakkelijk, want je hebt altijd wat leuke biertjes in je koelkast liggen. Of je er nou zelf zin in hebt, of als je wat vrienden over de vloer hebt. Tevens zag ik om mij heen allerlei abonnementen die als een malle gingen, dus daar kon dit ook wel bij, naar mijn mening! Denk aan abonnementsvormen voor onderbroeken, fietsen, bloemen, eten etc.

Lennard Terlouw MydearbeerCool! Wat waren de uitdagingen in de opstartfase?
In het begin heb je natuurlijk nog niet alles zo goed geregeld. Dus de opslag was mijn eigen kamer, vanuit daar deed ik elke keer het inpakken en het rondbrengen naar adressen en het postkantoor. Op een gegeven moment liep ik er tegenaan dat ik geen ruimte meer had, dus toen ben ik tijdelijk uitgeweken naar mijn ouderlijk huis en daarna weer naar de kelder van een bierwinkel in het centrum van Nijmegen (De Bierhoeder). Dat waren wel stressvolle momenten waarop je heel snel iets moest regelen, want binnen een maand kwam er weer een nieuwe levering aan bieren. Ook hebben we een tijdje gehad dat via een bepaalde vervoerder er regelmatig pakketten kapot terugkwamen. Dat is nu gelukkig allemaal niet meer zo! Zo wordt het inpakken nu gedaan door een sociale werkplaats in Nijmegen en wordt alles keurig afgeleverd door onze bezorgdienst.

Samen met John Geluk vorm jij het ideale dreamteam. Hoe zijn de taken verdeeld?
In september 2021 heeft John zich inderdaad ingekocht. John is de wat preciezere van ons twee. Ik kan nog wel eens als een jonge hond alle kanten opschieten waar John mij dan even op het rechte pad houdt. Tegelijk ben ik denk ik wel weer meer visionair en heb ik meer plannen voor de toekomst. Praktisch gezien doet John meer interne dingen (administratie, logistiek, duurzame partner-relaties) en ik doe wat meer de externe dingen (marketing, netwerken, social media etc.). Vaak ben ik dus ook wat meer bezig met de toekomst en groeiplannen die daarbij horen. Ik ben in ieder geval tevreden met onze samenwerking!

Lennard Terlouw MydearbeerDe vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ja, ik zou iedereen zeker adviseren om te ondernemen! Het ding is wel: ondernemen is echt niet voor iedereen. Sommigen willen het überhaupt niet, anderen kunnen bijvoorbeeld op lange termijn de stress en onzekerheid niet aan (ja, dat is zeker ook part of the deal). Maar er is maar één manier om daar achter te komen! Probeer het gewoon en kijk eens of het je lukt, mits je die ambitie hebt. Ik zeg daarbij ook altijd: ga zo vroeg mogelijk ondernemen, want je hebt echt nog nul verantwoordelijkheden (geen hypotheek, geen vrouw, geen kinderen, geen auto, geen salaris om op terug te vallen) en je hebt ook nog eens een gratis (0%-rente) studentenlening! Mocht het niets voor je zijn, ga dan lekker ergens solliciteren, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Ik geloof daarbij ook niet echt in “falen”, want ik heb juist respect voor mensen die wat anders gaan doen. Die hebben iets geprobeerd en zijn er achter gekomen dat datgene niets voor hen is. Alleen maar respect als je daar op kan reflecteren, als je daar naar luistert en als je dus wat anders gaat doen! Want in the end moet je gewoon doen waar je blij van wordt, het heeft geen zin om iets te doen waar je geen energie uit haalt.

Welke lessen heeft de Covid periode jullie zelf en jullie business geleerd?
Niets is zeker, niets is risicoloos. Het heeft me ook geleerd om soms even wat rustiger aan te doen, je kunt niet altijd doorgaan. Qua bedrijfsvoering heeft het ons denk ik niet per se veel geleerd. Wij hebben niet zo veel van Covid gemerkt met My Dear Beer. Wel is alles een stuk professioneler geworden, maar dat hoort ook bij groei denk ik.

Lennard Terlouw Mydearbeer

Van alcoholvrij tot aan tompouce bier. Wat zijn de nieuwste trends in speciaal bier?
Haha ja, dat tompouce bier heb ik zelf niet op, want ik heb het niet zo op mierzoete bieren. Wel leuke marketingstunt. Ik denk dat de biermarkt zich enorm mooi aan het ontwikkelen is. De alcoholvrij bieren (tot 0.5%) zijn hier een goed voorbeeld van. Ik drink met plezier af en toe een alcoholvrije topper. De ontwikkeling van deze bieren gaat hard, meer en meer brouwerijen brouwen leuke alcoholvrije alternatieven.

Daarnaast zie ik dat de trend van foodpairing, bier met eten combineren, hard groeit. Wij doen ook veel hiermee, in de vorm van eettips bij onze bieren en ook in de vorm van een recept bij ons abonnement elke maand. Dat recept past dan weer bij een van de bieren. Wat leuk is, is dat we dit ook voor de horeca doen, dus wij kunnen horeca adviseren in hun keuze voor speciaalbier en we kunnen het ook aan ze leveren. Wij zitten namelijk midden in de wereld van het speciaalbier en krijgen altijd de laatste specials en nieuwste bieren toegestuurd van brouwerijen uit ons netwerk. Zo kunnen we ieder restaurant helpen in hun keuze voor topbieren wat ook nog eens aansluit bij het eten op hun kaart!

Wat staat er op de bier agenda? Komen er coole proeverijen / events / samenwerkingen aan?
We zijn bezig met extern groeikapitaal en hebben mooie plannen om groot in Nederland te gaan worden!

Lennard Terlouw MydearbeerHeb je nooit getwijfeld om in een markt te gaan ondernemen waar je moet concurreren tegen de grootste bedrijven ter wereld?
Ik denk niet dat je direct concurreert met de grootste uit je markt. Je concurreert in het begin met soortgelijke partijen die ongeveer even groot zijn. Die moet je eerst zien te verslaan op bepaalde vlakken. Daarna groei je door en krijg je andere concurrenten en ook andere vormen van concurrentie. Maar omdat jij dan gegroeid bent, kun je die ook weer op een bepaalde manier uit het veld slaan (als je het goed doet natuurlijk). Dus nee, ik twijfel daar niet aan. Ik denk eerlijk gezegd daarom dat geen een grote wereldspeler een moer geeft om My Dear Beer op dit moment. Je moet jezelf ook niet te serieus nemen 😉 Over 5 jaar is dat natuurlijk wel anders…

Heel goed! Nu ben ik wel heel erg benieuwd naar jouw top 5 bieren!
Haha het verschilt enorm per moment waar ik zin in heb hoor, maar ik heb wel wat toppers die ik iedereen kan aanraden!

???? Van Pohjala kan ik zeker de Valge Öö PX aanraden, een white stout uit Estland. Fantastisch.
???? Van Bruut bier vond ik de Gajes, een tripel, erg lekker!
???? Van Pohjala is ook zeker de Ülo erg goed, een kruidige wijn-achtige saison
???? Van Lervig heb ik erg genoten van de Patio Lanterns, een New England Pale Ale
???? De Kracht Hout van brouwerij Breugem was een steengoede quadrupel.

Lennard Terlouw Mydearbeer

Tot slot, dit weet nog (bijna) niemand over Lennard?
Ik luister graag naar rap, niet alle soorten, maar bijvoorbeeld NF – Nathan John Feuerstein is echt goed. Verder houd ik best wel van koken (mits ik de tijd heb), maar bestel ik eigenlijk veel te vaak Uber Eats om dat te mogen zeggen..

Lennard Terlouw Mydearbeer

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.