Get Fat With Karima!

Get Fat With Karima

Gewichtsproblemen, je denkt er misschien niet meteen aan, maar ondergewicht is een serieus probleem. Gek eigenlijk dat er weinig aandacht is voor dit onderwerp. Het lijkt wel of er een soort taboe op rust. HvA studente (en Rising Star 2020) Karima El Bakkali ondervond zelf problemen met ondergewicht en heeft na een weinig bevredigende (online) zoektocht het platform Get Fat With Me opgericht. En dat is een groot succes. En dat vinden wij heel leuk. En KnappeKop Syb mocht haar ook nog interviewen! Wauw! 

Wat een eer Karima, welkom! Wie ben jij?
Karima el Bakkali, dat ben ik! 22 jaar, studente Communicatie aan de HvA en eigenaar van het platform Get fat with me.

Als je terug in de tijd zou kunnen, had je nog steeds voor de studie communicatie gekozen?
Goeie vraag! Ik denk het enerzijds wel, want het heeft me zeker wel geholpen bij het opbouwen van mijn platform en het past ook goed bij mij. Aan de andere kant zou ik misschien ook wel voor commerciële economie zijn gegaan, omdat je daar meer meekrijgt over het ondernemen en hoe je een bedrijf opzet. Of ik was voor psychologie gegaan! Ik ben gek op leren over mensen, gedrag, persoonlijke groei en het brein. Dat sluit ook mooi aan bij hetgeen ik nu doe, want het start allemaal mentaal.

Op je site lezen we dat jouw ondergewicht problemen begonnen op je 14e?
Ik heb inderdaad een aantal kilo ondergewicht gehad. Mijn ondergewicht komt door de aanleg die ik heb. Ik heb van mezelf een slanke bouw, dus hoeveel ik soms ook at, ik kwam traag aan. Ik ervaarde gelukkig geen gezondheidsklachten. Alleen dat ik vaker verkouden, koorts of een griepje had, wat soms wel vervelend kon zijn. Ik wilde aankomen om van mijn ondergewicht af te komen en om me fitter te voelen. Dat ging helaas niet zo gemakkelijk, want naast dat we het in de maatschappij heel weinig over het aankomen hebben, zo bleek dat ook toen ik naar adviezen zocht op het internet. Ik kon vrij weinig hierover vinden. Gelukkig heb ik niet opgegeven en ben ik me breed gaan oriënteren op het gebied van voeding. Ik wist het toen voor elkaar te krijgen om in twee maanden tijd 10 kilo aan te komen!

Wanneer had je het idee voor Get Fat With Me en hoe waren de eerste reacties hierop?
Het idee voor Get Fat With Me ontstond eigenlijk een paar jaar later, nadat ik zelf was aangekomen. Ik kwam na mijn eigen proces met andere vrouwen in contact die ook wilde aankomen. Ik wist wel dat ik niet de enige was, maar toen ik dat online op Facebook zag, dacht ik: ‘Bijzonder! Ik ga je helpen’. Ik bood dus mijn hulp aan. Ik gaf al mijn adviezen: wat ik at, waar ze op moeten letten en gaf veel uitleg over voeding zelf. Een aantal van deze vrouwen wilde meer hulp, dus besloot ik mijn nummer te geven. Daar begon het balletje te rollen, want in no time had ik rond de 100 vrouwen op WhatsApp. Er was duidelijk vraag naar support en begeleiding in dit traject. Het werd mij alleen na drie jaar wel heel veel op deze manier, dus besloot ik op te schalen naar een community, waar ik mijn kennis in een keer kan delen met iedereen. Deze community was gestart met de intentie om deze vrouwen verder te helpen, maar is middels mond-tot-mond reclame uitgegroeid tot een community van meer dan 10.000 vrouwen en sinds 2 jaar ook een bedrijf. 

En ondertussen doe je veel meer dan coaching?
Ik bied voeding- en trainschema’s op maat aan, begeleid vrouwen 1-op-1 en heb sinds kort ook GFWM Academy gelanceerd. Dit is de groeicommunity van Get Fat With Me, waarbij ik vrouwen middels cursussen mentaal wil helpen met groeien. Ik zie bij mijn doelgroep, maar dit zie je ook in de afvalwereld, dat vrouwen en mannen zich op het afvallen en aankomen storten, maar de oorzaak niet wordt opgelost. Denk hierbij aan onzekerheid, negatief zelfbeeld, discipline of stress. Je hoopt eigenlijk dat het aankomen je zelfverzekerd zal maken. Je negeert je stress en blijft hierdoor continu een jojo-effect krijgen. Je begint maandag weer met sporten, maar na een week of twee gooi je de handdoek alweer in de ring. We zouden eigenlijk een stap terug moeten doen en beginnen bij het oplossen van de oorzaak. Het is anders alsof je een vergiet vult met water, wat continu blijft leeglopen. 

De eerste cursus die ik heb gelanceerd zal gaan over zelfliefde. Sinds de start van Get Fat With Me merkte ik namelijk al dat mijn gesprekken en de adviezen die ik gaf veel verder gingen dan voeding en sport. Ik had het bij sommigen vaker over zelfbeeld, jezelf leren accepteren en omarmen. In deze cursus wil ik vrouwen daarom vooral leren en meegeven dat het gevoel van goed genoeg zijn ook nu gecreëerd kan worden! We moeten stoppen om vanuit frustratie, haat en wrok aan de slag te gaan, maar meer vanuit zelfacceptatie en liefde voor jezelf en je lijf. 

Kan je het succes verklaren van jouw groeiende communities?
Het succes van mijn community valt deels te verklaren door de moeite en het harde werk dat ik erin steek. Ik postte bijvoorbeeld, toen de community net gelanceerd was, zeker 3 keer op een dag. Ik deelde veel waarde met de leden en was ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Je moet je voorstellen dat je van diëtiste naar diëtiste gaat, maar dat je niet altijd de hulp krijgt die je zou willen en je je niet altijd begrepen voelt. Dat is helaas een probleem dat ik regelmatig hoor en iets is waar ik me ook over uitspreek. De behandelplannen moeten beter en opleidingen moeten de studenten ook opleiden om klanten met ondergewicht te helpen! Dit heeft er, naar mijn idee, ook wel voor gezorgd dat de community hard is gegroeid. Ik bied de oplossing voor velen. Je krijgt hier veel waarde, het is een plek van herkenning, je kan je vragen stellen en de hulp krijgen die je zelf mist. Vrouwen durven zich hier ook uit te spreken over onzekerheden en waar ze tegenaan lopen. En je hoeft het niet uit te leggen, we begrijpen je! 

Dat is de kracht van mijn communities. Je hebt een gedeelde frustratie of wens. En door mijn aanwezigheid heb ik een bepaalde verbinding met de leden weten op te bouwen, wat voor vertrouwen en een warme sfeer heeft gezorgd, waardoor anderen het ook aanbevelen aan anderen. De eerste twee jaar had ik het namelijk nergens gedeeld, maar zaten er toch ruim 5000 leden in, die vaak via anderen werden getipt.

De vraag die we altijd stellen: zouden jullie het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Dat hangt af van meerdere factoren. Tijdens mijn opleiding kon ik al veel in de praktijk toepassen. k weet dat dit niet voor iedere opleiding geldt, als je natuurlijk wil gaan ondernemen in de richting waarin je bent afgestudeerd. Bij vele opleiding is het veel theorie en weinig praktijk. Ik kan begrijpen dat je dan eerst werkervaring wil opdoen, om te ervaren hoe het in de praktijk eraan toegaat. Doe je het echter omdat je bang bent dat je nog niet genoeg kennis hebt: je zal nooit genoeg kennis hebben om voor jezelf te starten. Het kan namelijk altijd beter, dus laat je je daar niet door tegenhouden en start gewoon! En blijf niet te lang plakken bij een werkgever als je echt voor jezelf wil starten. Zorg ervoor dat je naast je werk al de eerste stappen zet en aan je eigen droom gaat werken, want als het eenmaal comfortabel voelt en je zo gewend bent aan die zekerheid, ga je het lastiger vinden om los te laten. 

Zie je grote verschillen in eetgedrag, mindset en zelfbeeld als je de islamitische met de westerse cultuur vergelijkt?
Nee, niet echt. Het enige verschil is dat mijn islamitische klanten en ik bepaalde producten niet eten. Dat is geen cultuur, maar een geloofskwestie. Je hebt wel, als je naar diverse culturen kijkt, wel culturen waarbij er sprake is van een ander ideaalbeeld. Denk aan het hebben van curves als Kim Kardashian. Soms zie je dan wel dat vrouwen, die daar totaal niet aan voldoen, een negatief zelfbeeld hierdoor ontwikkelen. Die horen soms van familieleden: ‘Je moet meer eten. Je bent te dun!’ Maar het is niet zeker te zeggen dat dit echt vanuit cultuur wordt veroorzaakt, want het is ook te wijten aan de mediacultuur. We zijn connected als nooit tevoren en ook onderzoeken tonen aan dat social media voor onzekerheid zorgt en dat kan zeker invloed hebben op je eetgedrag, mindset en zelfbeeld.

De energie spat van je platform af en ik kan me voorstellen dat je grootste plannen hebt. Daarom (lekker cliché): waar hoop je over 5 jaar te staan?
Over vijf jaar wil ik nog steeds bezig zijn met ondernemen. Ik hoop dat GFWM zowel nationaal als internationaal een succes is en dat ik vrouwen op zowel mentaal als fysiek vlak mag verder helpen. Zolang er geen betere behandelplannen zijn, realiseer ik die! Het is een droom om dit met een sterk team uit te breiden in de toekomst. Er staat namelijk nog veel op mijn lijstje, zoals een boek schrijven, GFWM Academy uitrollen en de rest hou ik nog even geheim!

Je broer is ook in de business gestapt! Wat leuk! Hij richt zich meer op mannen met ondergewicht?
Klopt, ik krijg ook regelmatig berichten van mannen die willen aankomen. Ik richt me eigenlijk vanaf het begin al op enkel vrouwen, maar ik weet dat dit ook onder mannen speelt. Gelukkig heb ik een broer die hier ‘the man’ voor is, want hij is zelf 40 kilo aangekomen! Dit kwam door een zeldzame ziekte, waar hij momenteel nog mee leeft. De ziekte maakt het lastig voor hem om te slikken, omdat hij een afwijking heeft aan zijn slokdarm. Hij heeft hier lang mee gelopen en dokters wisten zich hier geen raad mee. Dit zorgde ervoor dat hij enorm veel afviel en dit bleef doorgaan, tot ze het gelukkig op tijd konden verklaren. Gelukkig heeft hij zich nooit laten afremmen door zijn ziekte en heeft hij alles op alles gezet op aan te komen. Hij is inmiddels 40 kilo zwaarder en wil anderen als personal trainer helpen en motiveren. Hij is de persoon tegen wie ik destijds ook opkeek in mijn proces, toen hij zo druk bezig was in de keuken en van alles aan het voorbereiden was. Ik stuur de mannen dus naar hem toe, zodat ook zij verder geholpen kunnen worden. 

Tot slot, dit weet nog bijna niemand over Karima?
Dat ik in de eerste virtual reality film heb gespeeld en dat ik ooit op Amsterdam Fashionweek heb gestaan! Dat was het jaar waarin ik mezelf ging ontdekken en erg zoekende was, dus ik probeerde vooral van alles uit en kwam bij toffe plekken terecht.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.