Gerben, Mind en Body!

Gerben Roosink Mind the Body
Feit
: we leven in een prestatiemaatschappij. Dit gegeven is een zegen want we willen allemaal het meeste uit onszelf halen. Een rijk sociaal leven gepaard met een carrière, we want it all and we want it now. En het kan ook! De darkside van de hoge druk die hiermee gepaard gaat is dat steeds meer millennials met klachten zitten van niet-lekker-in-mijn-vel tot aan echte burn-out. Blij zijn wij dat Gerben Roosink bestaat en hij Mind the Body heeft opgezet. Middels work-out en coaching helpt hij young professionals en bedrijven verder met het aanpakken van fysieke en mentale uitdagingen. Wij juichen dit, hem en onszelf toe! Waarom? KnappeKop Syb mocht hem interviewen, dus lees snel verder!

Wie is Gerben?
Haha, de eeuwige zoektocht… Ik ben 27 jaar geleden geboren in Twente. Vanaf m’n 18e heb ik 5 jaar bij het Korps Mariniers gezeten, daarna Kunst & Economie gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (wel in Amsterdam gaan wonen uiteraard) en in de laatste twee jaar van de studie heb ik gewerkt als hoofd-productie bij Tosti Creative.

Waarom heb je toentertijd voor de Mariniersopleiding gekozen?
Op m’n 16e wilde ik in eerste instantie naar de rockacademie om de beste drummer ter wereld te worden, maar dat vonden m’n ouders niet zo’n goed idee. Toen wilde ik kijken hoe ik op een andere manier het maximale uit mezelf kon halen. Het leger stond me daarin wel aan. Teamwork, doelen behalen, fysiek uitgedaagd worden en avontuur. In die periode raakte ik bevriend met een jongen die de mariniers opleiding ging doen. Op dat moment had ik daar nog niet zo over nagedacht, maar toen ik me erin verdiepte las ik de zin die me overhaalde: Korps Mariniers, zwaarste opleiding binnen defensie. Dit was voor mij redelijk duidelijk dat ik die wilde halen.

Merk je dat als ex-Marinier een andere werk- en denkwijze hebt?  
Ik denk meer dat het de combinatie van Marinier en een opleiding aan een kunstopleiding is wat ervoor zorgt dat ik het anders aanpak. Bij de Mariniers leer je heel goed te denken in: ‘niet janken, doorgaan en doen’. Op m’n opleiding leerde ik naar m’n gevoel te luisteren, vertrouwen in m’n kunnen en niet in kaders te denken. In ons vak is beide van belang. Soms is het goed om niet te piekeren en ‘gewoon’ te doen. Dit kan ervoor zorgen dat een klant inziet dat die het toch kan of misschien ook wel niet. Wat beide prima is. Maar vervolgens kijken we wat iemand wil en hoe hij/zij zichzelf hier dan in tegenhoudt. Het grote verschil met collega’s zit hem in eerst doen en ontdekken, zodat letterlijk wordt gezien, gevoeld en ervaren wat er in lichaam en hoofd gebeurt. Daarna kijken we welke impact dat op iemands dagelijks leven heeft en hoe dat verandert kan worden.

Dat is toch anders dan alleen een gesprek. Om een voorbeeld te geven. In de eerste training gebruik ik altijd de oefening waarin iemand 5 minuten met de armen gestrekt staat (denk aan de afbeelding ‘De Mens van Vitruvius’ van Da Vinci). In principe kan iedereen dit halen alleen is het voor het lichaam buiten de comfortzone, omdat.. ja wie gaat er nou 5 minuten lang zo staan? Maar wat er gebeurt als je 5 minuten lang zo staat is super interessant. Geef je op, of moet je het van jezelf halen? Bedenk je trucjes om te smokkelen of blijf je heel secuur op de oefening gefocust? Alles zegt wat over hoe jij omgaat met je lichaam en met je doelen. Dit gebruiken we dan later in een gesprek om te kijken waar het gedrag vandaan komt, wat het je oplevert en waarin het je tegenhoudt.

Omdat ik dus bij de Mariniers heb gezeten snap ik hoe het heeft en het lichaam werken op het moment dat het fysiek zwaar wordt. Door m’n kunstopleiding en coaching achtergrond kan ik daar dan later weer dieper op ingaan.

Je bent net terug van een lange reis (10 maanden) in o.a. Afrika en Nieuw-Zeeland. Wat zijn de belangrijkste (levens)lessen learned?
Poeh, where to start? Alle clichés kunnen uit de tas gepakt worden.

De grootste les is dat ik op een gegeven moment echt het gevoel en de gedachte had van: ‘zoals ik me nu gedraag, is exact de persoon die ik wil zijn’. Dat is sowieso chill om te weten voor mezelf, maar ik besefte ook dat dat niet uit de lucht was komen vallen. Een aantal jaar geleden kon ik dat gedrag namelijk bij lange na niet vertonen. Ik gaf niet goed m’n grenzen aan en liet me vaak meeslepen door groepsdruk. Wanneer ik me niet liet meeslepen dan kon dat alleen door boos of geïrriteerd te worden, wat de sfeer nogal drukt. Verder keek ik heel erg de kat uit de boom bij een nieuwe groep (want wat zouden die anderen wel van me denken als ik vooraan sta), in plaats van vrienden te maken. Ook de combinatie tussen serieus en plezier vond ik lastiger, het was vaak het één óf het ander. Terwijl ik de plezierige kant van mezelf toch echt leuker vind, maar de serieuze kant heel geïnteresseerd is in anderen en productief is.

Verder is een belangrijke les dat niets in één nacht verandert, al zou ik dat maar al te graag willen. Maar het kost tijd en geduld om verandering te krijgen. Een mooi metafoor vond ik het groeien van gras. Haha, komt die boeren jongen toch nog in me naar boven. Ik werkte 3 maanden op een boerderij in NZ en daar moesten we een weiland inzaaien. In het begin moet je ervoor werken, het land te ploegen, in te zaaien etc. (voorbereiding en letterlijk het zaadje planten) daarna is het wachten. Je kan het gras niet omhoog trekken of zeggen om sneller te groeien. Dat werkt niet. Je kunt daarna alleen nog voor de goede omstandigheden zorgen, genoeg zon en water (wat de natuur over het algemeen verzorgt), dan ontstaat er een mooie grasmat. Zo werkt het ook in het leven. Het zaadje moet gepland worden en de omstandigheden verzorgen, dan ontstaat er vanzelf een positieve verandering. Maar het willen forceren gaat niemand verder brengen. Sterker nog, als je aan het gras zou trekken, dan maak je het kapot.

Hoe ben je op Mind the Body gekomen?
Door verloop van omstandigheden. Een concept ontwikkeld zich en krijgt naarmate je er mee bezig bent meer vorm, daarin zal iedere ondernemer of creatief zich wel herkennen. Maar wanneer het kwartje eigenlijk viel was op zondag 5 augustus. Ik was net 5 dagen terug in Nederland en ging met een goede vriend een koffietje drinken om even bij te praten. Het idee om aan coaching te beginnen was toen al behoorlijk duidelijk. Ook dat ik teambuilding trainingen wil gaan geven in het buitenland en dat fysieke uitdaging daar wel een onderdeel van is. Die vriend gaf toen aan: ‘waarom begin je eigenlijk niet met het geven van personal training? Je bent Marinier, veel kennis over trainen en het is een eerste stap om mensen te helpen’. Dit gaf mij eigenlijk het idee om ook het coachen en sporten volledig te combineren en het niet als twee losse producten te doen, maar als een geheel. En ik moet toegeven dat ik in het begin soms verbaasde was hoe goed zichtbaar het wordt, wat iemands patronen zijn.

Waar liep je tegenaan in de opstartfase?
Geld. Of geen geld moet ik eigenlijk zeggen. Na 10 maanden reizen was m’n portemonnee toch wel behoorlijk leeg wat er voor zorgt dat het moeilijk investeren is. Daarnaast is social media of PR niet m’n sterke kant. Gelukkig heb ik daarin vrienden die me graag willen helpen.

Met de combinatie van coaching en sport heb je het gouden ei gevonden! Hoe werkt jouw concept precies?
Het gouden ei, dat zal blijken, ik vind het vooral heel mooi dat sport mensen echt inzicht geeft en helpt. Een sessie begint eigenlijk altijd aan de hand dat iemand iets wil veranderen in haar of zijn leven en dat dat maar niet lukt. Dat kan zijn in: meer rust ervaren, meer geld verdienen, zelfverzekerder zijn, noem het maar op. Dit komt naar voren aan de hand van een vragenlijst en een intake sessie van zo’n 30 minuten. Daarin kijken we van beide kanten of we het met elkaar zien zitten. Beide wil je een goed gevoel hebben over elkaar, anders werkt coaching niet. In de sessie bespreken we ook de doelen op mentaal en fysiek gebied. Zodat we aan het einde weten of het doel bereikt is of niet.

Daarna gaan we een keer lekker sporten met elkaar. Zo’n 75 minuten waarin we de status van het lichaam testen. Hoe fit en lenig ben je? We doen wat mentale oefeningen en je wordt lekker fysiek uitgedaagd. Het sporten staat ook centraal om echt even aan jezelf (Mind en Body) te werken en nergens anders aan. Kort daarop gaan we met z’n tweeën een coachingssessie in. Waarin we kijken wat er op mentaal gebied gebeurde tijdens de sportsessie en wat daar achterlicht. Daarmee creëren we inzicht in wat iemand doet. Dan kijken we wat de impact daarvan is op iemands dagelijks leven en uiteindelijk welke invloed zij of hij daarop kan uitoefenen zodat het niet meer in de weg staat voor de verandering die iemand wil. Daarvoor maken we een plan om de verandering uiteindelijk vast te kunnen blijven houden. Dit is nodig omdat sommige patronen altijd terug zullen blijven komen.

Bijvoorbeeld: Je hebt een teamlid die zich niet houdt aan de afspraak en je zegt daar niets van, sterker nog je lost het voor hem op. Een overtuiging die kan hebben is: ik moet leuk zijn, want als ik boos ben vinden mensen me niet meer aardig.
Hierdoor zit jij gefrustreerd ‘s avonds zijn bende op te ruimen. Dit doe je zo vaak dat je altijd bezig bent en nauwelijks je eigen ding kan doen. Dit wil je veranderen. Je wilt in dat geval assertiever worden. Dat houdt in: het doet er toe wat ik wil en vind én het doet er toe wat de ander wilt en vindt. Wat best kan betekenen dat je een keer boos bent en dat vertelt, zonder de ander verrot te schelden. Helaas, makkelijker gezegd dan gedaan. Het gedrag ‘altijd leuk’ gedrag vertoon je 25 jaar. Dat verander je daarom niet zo maar, dat zal stap voor stap gaan. Sterker nog, je zal de noodzaak moeten zien om het te veranderen anders verandert er niets.

Vergelijk het met ‘je wilt 50 push ups kunnen doen’. Dat kun je niet in een keer als je dat nog nooit gedaan hebt. Daarvoor moet je stap voor stap trainen en in gedachten houden wat je doel is.

Naast Mind the Body werk je bij Brout. Vertel?
Yes klopt! Ik had tijdens m’n reis wel bedacht dat ik niet direct zou kunnen leven van een eigen bedrijf, al moet ik zeggen dat ik niet had verwacht dat het zo goed zou gaan. Maar 3 maanden voordat ik weer in NL landde had ik de eigenaar, wat ook m’n eigen coach is (en leraar in het coachen) een mail gestuurd of hij een plek voor mij heeft om daar het vak van coaching verder te leren. Hiervoor creëerde hij zelfs een plek (soms vallen dingen op z’n plek) en ben ik 3 dagen in de week voor Brout aan het werk. Daar leer ik echt veel en dat kan ik meenemen in m’n eigen bedrijf.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Misschien niet het antwoord wat je zoekt, maar het ligt er echt aan wat je wilt. Toch, als je zeker weet dat je wilt gaan ondernemen? Ga dat dan direct doen. Je kan namelijk wel eerst werkervaring opdoen, maar daarmee doe je geen ondernemers ervaring op. Daarnaast zul je in het begin van het ondernemen toch ergens geld vandaan zien te hale, door ergens te gaan werken, daar doe je dan wel weer werkervaring op. Als je dan ook ergens werkt, ga dan altijd ergens werken wat al in lijn ligt met wat je wilt. Mocht je nog niet weten wat je wilt, dan zou ik wel aanraden om ergens te gaan werken waar je werkervaring op doet, maar waar je nog wel vrijheid houdt om eigen projecten te doen.

Cliché en oké, waar staat jouw bedrijf over 5 jaar?
Aan de top! Heeeujjj! Haha, altijd leuk om vooruit te blikken. Over 5 jaar bestaat Mind the Body uit 10 mensen. Wat trainings/coaches die zowel op coaching als op fysiek gebied kunnen helpen. Ook helpen we bij bedrijven met teambuilding door middel van fysieke uitdagingen en nemen we ze mee op een ‘trainingsweek’ naar Zuid-Afrika of Nepal. Een week waarin ze fysiek en mentaal worden uitgedaagd, zichzelf beter leren kennen, maar ook vooral het team leren kennen en vertrouwen.

Tot slot, heb je een huis-tuin-en-keuken tip voor studenten die net iets happier willen leven?
Schrijf de dingen op waar je nog niet helemaal happy mee bent (huidig gedrag) en wat je wilt veranderen. Let hierbij op dat je niet de situatie beschrijft, maar jouw gedrag.

Schrijf dan op hoe het eruit ziet als je dat gedrag verandert (gewenst gedrag) hebt en bespreek dat vervolgens met anderen.

In het begin zul je het misschien gek vinden om het te vertellen. Dit komt omdat je je huidige gedrag als ‘normaal’ ziet want je hebt het al je hele leven zo gedaan. Maar zodra je het bespreekbaar maakt zul je merken dat anderen je gewenst gedrag misschien juist als normaal zien, wat het dan weer makkelijker maakt om het voor jezelf te veranderen.

Hiermee train je jezelf om bewust te zijn wat je denkt, doet, wilt en hoe je je daarbij voelt. Als die vier op een lijn liggen ben je authentiek bezig.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.