Free A Girl met Valerie!

Valerie Lhoëst UVSV Free A Girl

Studenten! Je eerste associaties zijn waarschijnlijk feestjes en nog eens feestjes. Misschien denk je bij studenten niet zo snel aan denken aan een ander. Gelukkig zijn er tal van student-initiatieven die dit wel doen en zo ook de steun aan Free A Girl door het Bestuur van de U.V.S.V. / N.V.V.S.U. Als Praeses spoort Valerie Lhoëst al haar leden aan om gedurende het verenigingsjaar geld te doneren om de seksuele uitbuiting van meisjes te stoppen. Dat verdient hulde, applaus en een interview met KnappeKop Guus! Daar gaan we!

Hi Valerie! Wie is Valerie?
Mijn naam is Valerie Lhoëst, ik ben 23 jaar en rechtenstudent in Utrecht. Ik kom uit Den Haag en heb er vier jaar geleden voor gekozen om rechten te gaan studeren in Utrecht. Na het afronden van mijn bachelor, doe ik nu iets heel anders, namelijk een fulltime bestuursjaar bij de U.V.S.V./N.V.V.S.U., waar ik de functie van Praeses vervul. Met veel plezier leid ik dit jaar samen met mijn groep de vereniging. Na dit jaar verhuis ik naar Amsterdam om daar aan mijn master te beginnen.

Tot op het moment nog geen spijt van je studies rechten en Internationale Betrekkingen?
Ik heb zeker geen spijt van mijn keuze om rechten te studeren. Het is een brede studie, waar je op academisch niveau analytisch leert nadenken. Ik heb een minor Recht, Innovatie en Technologie gedaan, die focust op media-, privacy- en intellectueel eigendomsrecht. Dit vind ik interessante rechtsgebieden, erg actueel ook. Ik zou vorig jaar via Erasmus naar Londen gaan om daar te studeren, maar als gevolg van corona kon dit helaas niet doorgaan. Toen heb ik ervoor gekozen om een extra minor International Relations te doen – dit om meer kennis op te doen op het gebied van internationale politieke verhoudingen. Goed voor de algemene kennis en even iets anders dan het (Nederlandse) Recht.

Hoe is het eigenlijk om Praeses te zijn van zo’n grote vereniging?
Een grote verantwoordelijkheid, maar gelukkig deel ik deze verantwoordelijkheid met mijn groep. Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. Ik zie dit jaar, dat tevens mijn laatste jaar in Utrecht is, als het gouden randje van mijn studententijd. Naast alle gezelligheid is het uniek om aan het roer te mogen staan van een vereniging met 1500 leden. Wij schrijven het beleid en zorgen dat deze ten uitvoer wordt gebracht. Vaak is het best hard werken, maar dat weegt absoluut niet op tegen de gezelligheid die het leiden van een studentenvereniging met zich brengt. Alle ervaringen die ik dit jaar opdoe en alles wat ik leer, van het voorzitten van vergaderingen tot grote groepen toespreken, neem ik voor de rest van mijn leven mee. Net zoals de waardevolle vriendschappen die ik sluit met de mensen met wie ik een jaar lang nauw samenwerk.

Waarom hebben jullie dit jaar gekozen voor Free A Girl?
Jaarlijks zet de U.V.S.V./N.V.V.S.U. zich in voor een goed doel. Dit verenigingsjaar zetten wij ons in voor stichting Free a Girl. Deze organisatie heeft tot doel het wereldwijd bevrijden van meisjes uit de kinderprostitutie. Wij zijn trots op deze samenwerking. De vrijheid die wij als meisjesstudenten hebben, geldt immers niet voor alle meisjes op deze wereld. Wij hopen op deze manier ons steentje bij te kunnen dragen aan dit goede doel. De afgelopen jaren heeft onze vereniging onder meer de Prinses Maxima Foundation, Stichting Matchis en FIFort Foundation gesteund.

Valerie Lhoëst UVSV Free A Girl

Wat goed! Welk bedrag hoop je dit jaar op te gaan halen?
Het streven is €10.000. Het geld zal naar een specifiek project van Free a Girl gaan, waardoor duidelijk wordt waar het geld naartoe gaat. Updates kunnen gevolgd worden via hun website en Instagram. Wij hebben zelf ook een eigen pagina op de website van Free a Girl. Hierop is een update van het gedoneerde geldbedrag te zien. Wil jij graag je steentje bijdragen aan Free a Girl? Ga naar onze pagina en doneer! Elke bijdrage wordt bijzonder gewaardeerd.

Wat kunnen we dit jaar verwachten van Free A Girl acties?
Gedurende het jaar wordt door de vereniging en haar leden geld opgehaald door middel van verschillende evenementen, zoals een veiling op 20 januari en een speciale actieweek. Deze actieweek vindt plaats van 7 tot 13 maart 2022. Verschillende sprekers, zoals ambassadeurs van Free a Girl, worden dan uitgenodigd op de Club en wij eindigen deze week met een groot benefietfeest. Hopelijk kan dit allemaal fysiek doorgaan!

Valerie Lhoëst UVSV Free A Girl

De media is erg gehaaid op het “zuipimago” van studentenverenigingen. Zouden ze ook meer deze kant moeten belichten?
Studentenverenigingen zijn waardevolle instituten die studenten de mogelijkheid bieden om het maximale uit hun studententijd te halen. Vriendschap staat bovenaan; een lidmaatschap van een studentenvereniging betekent dat je de kans krijgt een breed sociaal netwerk op te bouwen en vriendschappen voor het leven te sluiten. Daarnaast biedt een vereniging mooie kansen om jezelf naast de studie op verschillende terreinen te ontplooien – dit door je actief in te zetten voor de vele commissies en subgezelschappen die studentenverenigingen rijk zijn. De volgende aspecten komen hierbij aan bod: intellect, carrière, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. Naast ontplooiing en gezelligheid rust op leden de verantwoordelijkheid om een positieve bijdrage te leveren buiten de muren van de vereniging, aan de maatschappij. Leden hechten steeds meer waarde aan deze aspecten en wij zien de focus verschuiven op dit vlak. Toch worden studentenverenigingen nog weinig op die manier gerepresenteerd. Dit is jammer. De andere – positieve – kanten, zouden absoluut meer moeten worden belicht.

De vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Dit verschilt per persoon en per studie. Dat neemt niet weg dat het als student denk ik altijd goed is om ervaring op te doen in ondernemerschap. Als student heb je nog relatief veel vrijheid en flexibiliteit om te ondernemen op welk gebied en in welke mate dan ook. Wel denk ik dat ondernemerschap bij je moet passen; je moet ervan houden en een bepaalde handigheid in hebben. Voor veel andere studenten is het ongetwijfeld zinvoller om werkervaring op te doen tijdens of na de studie.

Waar kunnen we Valérie over 5 jaar zomaar tegen het lijf lopen?
Ik wil graag na mijn master in de advocatuur beginnen. Ik zal over vijf jaar dus hoogstwaarschijnlijk in Amsterdam te vinden zijn, werkzaam als advocaat. Toch zou ik ook graag nog een keer in het buitenland willen wonen, dus die kans is er zeker ook. En of de advocatuur het helemaal voor mij is, weet ik ook nog niet zeker. Een stiekeme droom is om voor de Verenigde Naties te werken en op een positie te komen waar ik écht iets kan betekenen en waardevol werk kan verrichten op internationaal niveau.

Valerie Lhoëst UVSV Free A Girl

Als dit studiejaar het moment komt dat alles weer mag, welke artiest ga je direct boeken voor een groots feest voor al je leden?
Als dit verenigingsjaar alles weer kan en mag, willen wij natuurlijk groots uitpakken voor onze leden. Een feest met goede artiesten mag dan niet ontbreken. Op dit moment zijn John & mr. Smith een favoriet van mij. Zij weten met goede hitjes en een geweldige saxofonist echt een mooi feest neer te zetten!

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Valerie!
Eigenlijk heb ik altijd geneeskunde willen studeren, mijn wens was om arts te worden. Op vroege leeftijd tekende ik de hele anatomie van het menselijk lichaam, leerde alle organen uit mijn hoofd en vroeg om een extra prik omdat ik het interessant vond om naar te kijken… Ja, écht. Helaas had ik de vakken niet en bleek rechten voor mij een goede keuze.

Valerie Lhoëst UVSV Free A Girl

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.