Floris is dé YouTube Baas van het Dierenrijk!

Floris Göbel DierenpraatTV

Wie wil er nou niet elke dag bezig zijn met dieren?! Floris Göbel presenteert al meer dan 2 jaar het YouTubekanaal DierenpraatTV en nu ook voor het YouTubekanaal Burgerszoo waar hij alles vertelt over de wonderen der dierenrijk. Met bij elkaar bijna 100.000 subscribers heeft dat natuurlijk wel onze interesse gewekt. Dus ging KnappeKop Lotte op bezoek om achter zijn verhaal te komen! Ben je er klaar voor? Daar grrrrrrrrraan we!

Hi Floris, wie ben jij?
Ik ben dus Floris, 23 jaar en ik woon in Amsterdam! Daar heb ik aan de UvA de bachelor Economics & Finance afgerond en begin ik aankomend jaar aan de Master Real Estate Finance.

Mijn grootste passie zit zeker niet in de stenen maar in de dieren en daar ben ik dan ook het liefst eigenlijk de hele dag mee bezig. Ik vind het geweldig om met dieren te werken en andere mensen enthousiast te maken over eigenlijk alles wat de natuur te bieden heeft.

Floris Göbel DierenpraatTV

Een bachelor Economie en Bedrijfskunde op zak als vangnet?
Niet zozeer als vangnet, ik wilde eigenlijk altijd erg graag diergeneeskunde studeren. Dan wilde ik later dierenarts worden van grote wilde dieren in de dierentuin, dat leek me gruwelijk. Toen ik mij inschreef gold er voor diergeneeskunde nog het oude lotingssysteem waar ik jammergenoeg 2 jaar op rij door ben uitgeloot. Als ik ergens niet van houdt dan is het stilzitten en ik wilde toch erg graag studeren, en ben daarom toch voor zekerheid gegaan en een studie economie begonnen. De studie ging me prima af en wilde ik ook zo gauw mogelijk vanaf zijn, en die heb ik toen afgerond!

Nu ik veel met het presenteren over dieren bezig ben merk ik toch dat ik naast een hele hoop lezen, kijken en dieren bestuderen, het interessant vind om nog dieper hier op in te gaan. Daarom volg ik nu de cursus ‘Animal Behaviour’ aan Wageningen University & Research en begin ik volgende maand aan de Cursus Biologie bij Laudius. Hier leer ik ontzettend veel en dit kan ik goed gebruiken bij mijn werk.

Je hebt lange tijd bij Nike stage gelopen op de megacoole campus in Hilversum. Waar heb je veel van geleerd?
Dit was m’n eerste werkervaring in dat vakgebied en heb daar ook veel geleerd. Ik heb vooral geleerd hoe het is om te werken in een groot, toch wel erg Amerikaans bedrijf, waar werken onder tijdsdruk niet ongebruikelijk was. Ik deed daar voornamelijk budgetteren en forecasten van Nike’s flagship stores in Europa. Op het moment dat ik begon brak Corona uit waardoor ik eigenlijk gelijk in een soort rollercoaster belandde van onvoorzienbare situaties en uiteindelijk ook reorganisaties. Hierdoor heb ik een hoop geleerd over flexibel omgaan met veranderende scenario’s in het daadwerkelijke werk, maar ook over hoe verschillende mensen anders reageren op onzekere situaties.

Floris Göbel DierenpraatTV
De liefde voor dier en planeet is er met de paplepel ingegoten?
Al sinds dat ik me kan herinneren vind ik dieren geweldig en ik heb eigenlijk ook geen idee waar het vandaan komt! Vroeger zat ik uren lang Animal Planet te kijken waar Steve Irwin mijn grote voorbeeld was, of naar Jan Wolkers in zijn achtertuin. Dan ging ik erna naar buiten om het een soort van na te doen, en zelf op onderzoek te gaan. Bijen verzamelen, kikkerdril in een pot houden en kijken hoe ze evolueren, vissen en kreeften vangen en een eigen vijver graven zodat ik ze elke dag kon bekijken.

Op vakanties was ik dan gewoon de hele vakantie pleite om hagedissen, slangen en gecko’s te vangen waar ik mijn broertje en zusje in mee trok. Toen ik 8 was mocht ik in de dierenwinkel in het dorp alle hokken schoonmaken waardoor ik al die dieren vast kon houden en kon bekijken, win-win 😉 Vooral de reptielen vond ik zwaar interessant en die halve dierenwinkel heb ik toen ook langzaam maar zeker naar mijn slaapkamer verhuisd, waardoor ik op een gegeven moment een stuk of 5 terrariums om mijn bed had gebouwd. Ik kon ook wel echt deze passie doorzetten doordat mijn ouders op dit gebied altijd alles goed en geweldig vonden. We hebben thuis van minivarkens op de bank, tot kwartels en neilganzen in de douche gehad. Het was soms eigenlijk bijna meer een dierentuin dan een huis eigenlijk.

Floris Göbel DierenpraatTV

Wanneer wist je het: met deze passie wil ik voor de camera?
Vroeger dacht ik eigenlijk dat iedereen dieren net zo geweldig vond als ik, en had ik het niet helemaal door. Toen ik een jaar of 13/14 werd merkte ik dat mensen toch redelijk gek werden als ik de hele dag over dieren wilde praten, en activiteiten rondom dieren met vrienden wilde doen. Zo drong het langzamerhand een beetje tot me door dat ik het eigenlijk allemaal toch veel leuker vond dan de rest om mij heen.

Op een gegeven moment zag ik dat ze een nieuwe presentator zochten voor het YouTube kanaal DierenpraatTV en wist ik zeker: dit MOET ik doen! Je moest zelf ook alle items bedenken, informatie zoeken, scripts schrijven en locaties regelen. Los van het presenteren van de video’s deed ik al deze dingen toch al wekelijks in dierentuinen en waar dan ook, dus dan kon ik daar zo in 1 knal mijn baan van maken! Ik heb toen de casting hiervoor doorlopen en ben het uiteindelijk geworden.

Floris Göbel DierenpraatTV

Heb je tips voor studenten die een eigen kanaal willen beginnen?
Ik geloof dat YouTube zeker voor de jeugd het nieuwe ‘televisie kijken’ is en dat je er dus ook zo naar kan kijken. Net als dat je op donderdagavond 8 uur (ik zeg maar wat) klaar zit voor een expeditie Robinson, zitten mensen op een gegeven moment ook te wachten tot jij op een bepaald tijdstip een video plaatst en dat die van een bepaalde kwaliteit/kaliber is. Het belangrijkste is daarom denk ik om consistent, leuke content te maken. Voor een kanaal is het dan belangrijk dat je duidelijk hebt wat je wilt overbrengen, en wie je publiek is. Heb je dit allemaal en heb je zelf ook nog eens veel plezier in wat je wilt gaan presenteren, dan heb je een geweldig begin. Dan lopen mensen vaak tegen het grootste obstakel op: namelijk dat ze bang zijn wat anderen er van zullen denken. Daar zal ik vooral maling aan hebben.

Floris Göbel DierenpraatTV

Krijg je al vaak de vergelijking met Freek Vonk naar je toe geslingerd? En is dit ook de droom?
Freek is net wat van na mijn tijd en ik ben er niet mee opgegroeid, maar ik vind zijn programma’s en alles wat hij doet natuurlijk geweldig. Hoe hij op een enthousiaste manier kinderen dingen leert over de natuur kan ik me erg in vinden, en als mensen dan wel eens zeggen dat ik de nieuwe moet worden is dat natuurlijk een super compliment!

Als ik alleen iets niet wil zijn dan is het een kopie zijn van iemand anders. Zo zou je ook kunnen zeggen dat Freek de Steve Irwin is van Nederland, of de Jan Wolkers in het kwadraat. Toch is hij helemaal zijn eigen ding, en maakt hij op zijn manier wat hij wil maken. Net als dat niet iedere advocaat de nieuwe Moszkowicz is. Mijn droom is dan ook altijd geweest om later mijn eigen dieren programma te kunnen presenteren en de hele wereld af te kunnen reizen om mensen te enthousiasmeren over alles wat de natuur te bieden heeft. Maar niet om Freek 2.0 te zijn.

De vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Hmm, mijn eerste reactie zou zijn eerst werkervaring op doen en daarna ondernemen. Aan de andere kant zie ik heel goed hoe je in bepaalde dingen kan rollen waar je op een gegeven moment minder makkelijk uit stapt. Als je gaat werken en straks een gezin krijgt, lijkt het me erg moeilijk om een vast salaris op te zeggen voor een hoop onzekerheid. Dan zou ik dus bij nader inzien eigenlijk zeggen dat als je nu een goed idee hebt en je hebt nog redelijk weinig verantwoordelijkheid af te leggen, dat je het gewoon moet doen. Al ga je 3x de mist in, in het ergste geval slaap je een maand op de bank van een vriend en ga je ook weer door. Gaat het goed dan is het goud, lukt het niet is dat ook weer te overzien en heb je altijd nog de optie om in loondienst te gaan.

Floris Göbel DierenpraatTV

Wat zijn je toekomstige dromen en plannen?
De droom is om mijn eigen televisie programma te hebben over dieren. Ook vind ik het gaaf om programma’s te maken met kids, ik begrijp hun enthousiasme erg goed en voel me er zelf vaak ook nog één. Een kids programma op Zapp lijkt me erg gaaf.

Wat is eigenlijk je favoriete dier?
Lastige vraag, er zijn veel dieren waar ik groot fan van ben! Een van mijn favoriete is wel de Okapi, omdat die toch wel wat mysterieus en onbekend is. Het is een soort combinatie van een giraffe en een zebra met een infrasone roep, die kan communiceren via geurklieren in zijn hoeven.

Okapi

Tot slot, dit weet nog niemand over Floris?
Ik drink twee liter karnemelk per dag en doop broodje bapao in chili saus.

Floris Göbel DierenpraatTV

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.