Femke is een Domoor!

Femke de Vries Domoor Utrecht Vrijwillig

Femke de Vries maakt de leukste shirts en sieraden onder haar label Domoor! Hoe is zij hiermee begonnen? Wat heeft Dom met haar te maken? En wat maakt zij eigenlijk? We begrijpen dat je met veel vragen zit, dat zitten wij ook. Sta dus snel op en lees het interview met KnapppeKop Janicke voor al je antwoorden en meer! Licht, camera, …

Actie! Hi Femke, wie ben jij?!
Ik ben Femke de Vries, 21 jaar en kom uit het altijd gezellige Breda! Afgelopen zomer heb ik mijn bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Utrecht Universiteit afgerond en inmiddels ben ik begonnen aan de minors Sociaal Ondernemerschap en Introduction to Criminology. Verder ben ik vaak te vinden op het terras en vind ik schilderen en hardlopen leuk.

Het hebben van een onderneming leek mij stiekem altijd ontzettend leuk. Zo had ik in groep 6 een bedrijfje met een vriendinnetje, waarbij klasgenootjes met zelfgemaakt geld onze oerlelijke armbandjes konden kopen. We pakten het heel serieus aan; een voorbeeldboek, algemene voorwaarden en contracten. Ook verkocht ik op een warme, toen nog, koninginnedag zelf-gebakken brownies en cola. Dit was gekocht van het statiegeld van opgehaalde plastic flessen uit de buurt en de opbrengst van verkochte zelfgemaakte tekeningen, waarvan dan weer nieuwe cola en brownies werden gekocht en uiteraard weer werden verkocht.

Femke de Vries Domoor Utrecht Vrijwillig

Wanneer wist jij het: ik ga Bestuurs- & Organisatiewetenschap studeren?
In de vierde klas zei de broer van een vriendinnetje, die zelf ook B&O studeerde, dat deze studie écht iets voor mij was. Na een aantal open dagen was de keus eigenlijk vrij snel gemaakt. B&O is een interdisciplinaire studie die naast kennis uit de bestuurskunde en organisatiewetenschap ook inzichten gebruikt uit vakgebieden als economie, politicologie, recht en antropologie, wat ik allemaal erg interessant vind. Ook is er in de studie oog voor vaardigheden die je nodig hebt om op een effectieve manier met complexe vragen bezig te zijn en die altijd van pas zullen komen, zoals onderhandelen, professionele gespreksvoering, analyseren en onderzoeken. Het kleinschalige onderwijs met gemotiveerde leerlingen in combinatie met de vele simulaties en oog voor praktijk, leken mij ontzettend leuk. Bovendien bevindt het gebouw van B&O zich op het gezellige Ledig Erf tussen eettentjes en cafe’s.

Domoor is veel meer dan oorbellen ondertussen! Vertel!
Ik ben altijd fan geweest van grote, mooie oorbellen. Echter was mijn portemonnee daar minder blij mee en was ik in de veronderstelling dat ik die dure oorbellen prima zelf kon maken. Daarom ben ik twee jaar terug een Instagram account gestart genaamd Domoorutrecht met de gedachte om mooie oorbellen te maken voor een betaalbare prijs. Ik woon op de Oudegracht in Utrecht dichtbij de Dom, dus de naam Domoor was snel bedacht. Al snel groeide mijn bereik buiten mijn bubbel in Utrecht, dus besloot ik een website te maken (https://www.domoorutrecht.nl). Sindsdien bestellen steeds meer mensen uit alle hoeken van Nederland en heb ik ook een eerste bestelling naar Denemarken verzonden.

Afgezien van het groeiende bereik, is ook het assortiment uitgebreid. Toen de Corona in maart 2020 ervoor zorgde dat de horeca moest sluiten, besloot ik een actie op te zetten waarbij ik geld ophaalde voor de Utrechtse horeca. Hierbij verkocht ik tassen en shirts met verschillende Domoor designs. In de winter van 2020 heb ik truien uitgebracht en afgelopen zomer shirts, waarbij klanten zelf de kleuren van hun shirt en logo kunnen bepalen. Verder verkoop ik DIY-pakketten waarbij mensen zelf thuis kettinkjes kunnen maken, zoals op de foto hieronder in het zonnige Barcelona.

Ook heb ik unieke DOMOOR-bedels ontwikkeld, zoals de Domtoren van Utrecht en de Martinitoren van Groningen. Voor de rest zijn ook het Amsterdammertje van Amsterdam, de Pieterskerk van Leiden, de Euromast van Rotterdam en Breda vertegenwoordigd.

Femke de Vries Domoor Utrecht Vrijwillig

Waar ben je zelf achter gekomen in de rol van creatief ondernemer?
Toen ik bedacht had dat ik een bedrijf wilde oprichten waarbij ik oorbellen zou verkopen en dit ‘Domoor’ wilde noemen, heb ik dit voorgelegd aan mijn omgeving. Ik wilde kijken of mensen enthousiast waren en of de naam pakkend genoeg was. Als reactie kreeg ik dat het een negatieve ondertoon had, het raar was en het mij te veel zou binden aan de stad Utrecht. Toch besloot ik mijn bedrijf ‘Domoor’ te noemen, wat misschien wel de beste keus is geweest. Vaak krijg ik namelijk complimenten over de naam, vinden mensen het grappig en blijft het hangen. Wat ik hiermee probeer te zeggen, is dat het belangrijk is om naar advies te luisteren, maar soms ook écht je eigen creatieve ideeën niet weg te stoppen.

Onlangs mocht je iets leuks maken voor de introductiedagen van het U.V.S.V./N.V.V.S.U.! Tell us more!
Klopt inderdaad! Tijdens de introductiedagen wordt er altijd merchandise verkocht en dit jaar dus ook voor het eerst Domoor-oorbellen, speciaal ontworpen in de kleuren van het uitweek-thema. Ik vind het altijd erg leuk als ik benaderd wordt voor een samenwerking, omdat het leuk is om een nieuwe doelgroep te leren kennen. Zo heb ik in samenwerking met DomDoen de Podcast voor hun eerste verjaardag oorbellen ontworpen en verkocht.

Samenwerkingen ga ik alleen aan met partijen waar ik achter sta, zoals Het Rode Kruis. Het Rode Kruis benaderde mij een aantal maanden terug met de vraag of ze mijn oorbellen mochten verloten, zodat zij geld konden ophalen voor hun goede doelen. Natuurlijk mag dat! Voor Stichting ’t Sticht, een stichting van U.V.S.V./N.V.V.S.U. en U.S.C. dat als doel heeft om een maatschappelijke meerwaarde te leveren aan de stad Utrecht, heb ik truien ontworpen en werden deze gedragen gedurende de Stichtweek. Ook bij initiatieven van Nacht van de Fooi, een landelijk studenteninitiatief dat in samenwerking met Wilde Ganzen geld ophaalt voor een goed doel, en de Voorrang Veiling, waar dit jaar geld werd opgehaald voor de F|Ford Foundation, heb ik mijn steentje met Domoor bijgedragen. Verder zaten er afgelopen jaar Domoor-oorbellen in de goodie bag van het inspirerende evenement Feminer Zoomt In, waar onder andere de hoofdredacteur van Linda-Meiden Yeliz Çiçek en Rebecca Gomperts, vorig jaar nog één van TIME magazine’s people of the year, te gast waren.

Zelf probeer ik ook wat terug te doen. Zo besloot ik zoals eerder verteld geld in te zamelen voor de Utrechtse horeca. Op dit moment ben ik met een actie bezig, waarbij voor elk verkocht paar met unieke Domtoren bedels, ik een bedrag doneer aan de restauratie van de Dom.

Femke de Vries Domoor Utrecht Vrijwillig

Welke tips zou je mee willen geven aan andere student-creatieven die ook willen ondernemen?
Het is erg belangrijk om altijd enthousiast te zijn over je eigen product, alleen dan zullen anderen ook in je product geloven. Door anders te zijn dan de rest, kun je jezelf onderscheiden van het saaie normaal. Wees dus niet bang om out-of-the-box te denken en omarm je creativiteit.

De vraag die wij altijd stellen: zou je studenten aanraden om eerst te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen?
Als je een goed idee hebt en gemotiveerd bent; doe het dan!! Hoe afgezaagd het ook klinkt, maar ‘niet geschoten, is altijd mis’ en ‘nee heb je, ja kun je krijgen’. Vraag hulp, twijfel niet te veel en luister naar advies van mensen om je heen. Je studententijd is dé tijd om risico te nemen en ‘gewoon’ aan de slag te gaan. Fouten maken mag, stel doelen en begin: je zult zien dat het echt niet zo moeilijk is.

Femke de Vries Domoor Utrecht Vrijwillig

Dit jaar ga jij je ook inzetten als bestuurslid van KnappeKoppen Vrijwillig Utrecht! Wat (hoop) je hier te gaan doen?
Ja, zo leuk! Samen met team Utrecht ga ik komend jaar elke maand een vrijwilligersevenement organiseren en hopen wij een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. We hebben kleine en grote acties op de planning staan, dus houd ons vooral in de gaten! Zin in!

Cliché en oké, waar heb je met Domoor over 5 jaar te staan?
Over 5 jaar wordt Domoor verkocht in meerdere winkels door heel Nederland, is ‘Domoor’ een bekend merk en heb ik klanten over heel de wereld. Inmiddels heb ik dan ook meerdere medewerkers in dienst en is het assortiment uitgebreid. Een winkel dichtbij de Dom zie ik ook zeker zitten.

Femke de Vries Domoor Utrecht Vrijwillig

#droomgroot  Welke celebrity zie je heel graag in Domoor wear?
Het lijkt mij gaaf als de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland, dat wordt nu wel echt tijd, Domoor draagt. Of Amal Clooney, juriste, activiste, auteur en inderdaad ‘vrouw van’, mag ook zeker Domoor dragen!

Tot slot, dit weet nog niemand over Femke?
Ik ben slecht in namen onthouden, maar goed in het onthouden van zelfbedachte bijnamen.

Femke de Vries Domoor Utrecht Vrijwillig

Femke de Vries Domoor Utrecht Vrijwillig

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.