“Er is een reden dat ik dat vertrouwde leventje in Amsterdam heb achtergelaten..”

Down Under schijnt de zon altijd. Sunglasses (Sunnies) zijn dan ook een must! Maar hoe geef je die typische RayBan een persoonlijke touch? Of hoe voorkom je de eeuwige waar-heb-ik-mijn-zonnebril-nu-gelaten-struggle? Toen Florine Kemp twee jaar geleden in Sydney op zoek ging naar een zonnebrilkoordje, kwam het idee achter SUNNY CORDS tot stand! Op Bondi Beach zijn deze accessoires alvast niet meer weg te denken. De hype verspreidt zich sneller dan hoogtevrees onder de Kangoeroes dus het is de hoogste tijd om deze trendsetter even aan de haak te slaan! Knappekoppen Syb en Vicenta Digital Down Under bij Florine!

G’day Florine, wie ben jij?
Dat ben ik! Florine is de naam en ik ben geboren in São Paulo, Brazilië. Ik ben de jongste telg uit een gezin van drie kinderen en grotendeels opgegroeid in Nederland, maar de laatste jaren van de middelbare school heb ik in Hong Kong gewoond. Leeftijd zegt een dame niet maar ik mocht nog net niet legaal drinken tijdens de eeuwwisseling ;). In Amsterdam heb ik gestudeerd, IBA (International Business Administration) en Psychologie en ik woon nu zo’n vijf jaar in Australië, living the dream!

Wat cool, waarom besloot je naar Australië te gaan?
Het grappige is dat dit eigenlijk een hele spontane beslissing was. Vijf jaar geleden ging ik met een vriendin op vakantie naar Myanmar. Het plan was om drie weken te reizen en dan weer terug te keren naar Amsterdam. Op de laatste dag van onze vakantie besloot ik om m’n ticket om te boeken naar Australië. Ik stuurde een app’je naar m’n familie en vrienden dat de plannen waren gewijzigd – ik zou de volgende dag niet aankomen op Schiphol…

Ik was nog nooit eerder in Australië geweest en had ook niets bij me, anders dan een kleine tas met wat simpele reiskleding. Toen ik in Sydney aankwam ben ik de eerste beste winkel binnen gestapt Het eerste wat ik deed toen ik in Australië aankwam was outfit te kopen waarin voor sollicitatiegesprekken een beetje voor voor de dag kon komen. Twee weken later had ik een baan gevonden en ben ik nooit meer teruggekeerd naar Nederland..!

Mensen vragen vaak wat me ertoe heeft gedreven om op dat moment zo’n radicale keuze te maken? Mijn antwoord is dan dat het wellicht komt door de meditatie cursus die ik net daarvoor had gedaan. Tien dagen lang in stilte mediteren diep in het oerwoud van Myanmar was een enorm heftige ervaring. Ik zat in een heel streng klooster met traditionele monniken en mocht met niemand communiceren, zelfs geen oogcontact. Ik vond het moeilijk en merkte dat ik met mezelf werd geconfronteerd, maar tegelijkertijd wist ik dat ik er doorheen moest. Deze ervaring heeft me aan het denken gezet en waarschijnlijk de trigger om het roer van m’n leven helemaal om te gooien; op naar Australië.

Was het moeilijk om je vrienden, familie en het vertrouwde leventje van Amsterdam achter je te laten? 
Ja en nee… Er is een reden dat ik dat vertrouwde leventje in Amsterdam heb achtergelaten. Ondanks ik de belangrijke mensen in mijn leven af en toe heel erg mis, weegt het niet op tegen het gevoel van vrijheid dat het leven in Australië me brengt. Je kunt eigenlijk wel stellen dat ik heel erg allergisch ben voor alles wat gepland staat en bepaald wordt door de verwachtingen van je omgeving. Ik haatte het als mijn hele agenda stond met verjaardagen, dinertjes, feesten en partijen. Begrijp me niet verkeerd – ik ben sociaal en ik hou ervan om onder de mensen te zijn, maar in Amsterdam kreeg ik al snel het gevoel dat ik in een soort van grote kudde dieren was beland, met alle neuzen dezelfde kant op. Een gevoel van angst bekroop me dat ik later terug zou kijken en zou denken: “Waarom heb ik niet de dingen nagestreefd die ik belangrijk vind in het leven? Waarom heb ik me zo laten leiden door de verwachtingen van anderen?” Wonen in Australië geeft me de kans om te doen en laten wat ik zelf wil.

En toen kwam je op Sunny Cords?
Het idee kwam eigenlijk uit pure noodzaak: het gebeurde zo vaak dat ik m’n zonnebril verloor of dat ik hem beschadigde doordat ik hem op mijn hoofd zette of in m’n tas mieterde. Ik kende de bohemien koordjes uit Nederland en na een lange zoektocht op het Internet, kwam ik erachter dat deze accessoire nog helemaal niet bestond in Australië. Dit vond ik heel apart, omdat iedereen hier 24/7 een zonnebril draagt vanwege het warme klimaat. Toen dacht ik: “hier moet ik iets mee gaan doen” en vanaf die dag was Sunny Cords geboren.

Sunny Cords is meer dan alleen bohemien koordje. Het is een echt sieraad. Dat zie je terugkomen in de materialen waarmee ik ze maak en hoe het gedragen wordt tijdens allerlei verschillende soorten gelegenheden. Klanten bestellen dan ook vaak meerdere soorten varianten, waarbij ze de één dragen als op het strand of op een festival zijn, en de andere als ze naar kantoor gaan voor bij een meer “classy” outfit.

In Nederland kennen we het product al een tijdje. Zijn er tips en tricks die jij meeneemt naar Australië? 
Ja, want Australië loopt enorm achter wat betreft de mode. Zo krijgen wij hier pas een jaar later de zomer collectie van de Zara binnen. Dat is echt ongelooflijk. Gelukkig weten Australiërs dit ook van zichzelf en daarom kijken ze met grote ogen naar wat er allemaal in Europa gebeurd en vinden ze alles ‘hot’ wat daar vandaan komt. Dit verklaart dan ook wel weer, waarom de trend van de zonnebrillen koordjes nog niet voorbij was gekomen. Je zit hier letterlijk “Down Under”, dus alles duurt wat langer voordat het hier aankomt…

Denk je er wel eens over na om met hele gekke materialen te gaan werken? Met zeewier bijvoorbeeld?
Zeewier, dat klinkt interessant…! Ik zie nu een soort van groene planten ketting voor me! 😉 Ja, het zou goed kunnen dat een paar varianten in de volgende collectie van wat meer bijzondere materialen gemaakt gaan worden.

Nu “handcraft” niet meer weg te denken is uit je leven, enige ambities om andere dingen te gaan maken en verkopen?
Mijn droom is om de nummer één in zonnebrillen koordjes te worden in de wereld. Om dit te realiseren is het belangrijk om gefocust te blijven, de expert te worden en geografisch uit te breiden. Daarom zal ik niet snel andere producten toevoegen aan mijn label – hoe verleidelijk dat ook is…

Leuk feitje: Toen ik twee jaar geleden aan het brainstormen was over de bedrijfsnaam, was “House of Cords” ook één van de opties, omdat deze naam duidelijk aangeeft dat het de one-stop-shop is voor koordjes en laat zien dat er veel verschillende ontwerpen en stijlen zijn – voor ieder wat wils. Uiteindelijk ben ik toch niet voor deze naam gegaan omdat het te veel klinkt als de Amerikaanse televisie serie “House of Cards”.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om ook te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Mijn advies is om hetzelfde pad te bewandelen als dat ik heb gedaan. Je begint met een baan in loondienst en zodra je daar volledig bent ingewerkt,  start je in je vrije tijd je eigen bedrijf. In deze proefperiode kun je je idee testen en kijken of het entrepreneur leven überhaupt iets voor je is. Vervolgens kom je op een punt dat dingen gaan lopen en dat het meer tijd van je vergt dan dat je naast je werk hebt. Op dat moment vraag je een sabbatical aan bij je werkgever. Ik kreeg 90 dagen vrij en heb letterlijk elke dag gebruikt om Sunny Cords een kickstart te geven. Als na deze periode je bedrijfsplan er nog steeds rooskleurig uitziet kun je overwegen om vervolgens part time terug te komen, of helemaal met je baan te stoppen. Als je op deze manier begint, is het risico klein dat je jezelf in de financiële schulden steekt en geef je jezelf de tijd om je idee te testen.

Heb je wel eens een momenten gehad waarbij je dacht “Fuck it, ik stop ermee”?
Ik heb zeker dieptepunten meegemaakt en ik geloof ook dat je op die momenten echt even getest wordt hoe graag je dit nou eigenlijk wilt. Ik heb dan ook veel begrip voor entrepreneurs die de stekker eruit trekken, want het is niet altijd makkelijk.

Ondanks de vele uitdagingen die op mijn pad zijn gekomen, heb ik er nooit over nagedacht om te stoppen. Ik ben ervan overtuigd dat succes bepaald wordt door de beweegredenen waarom je je eigen bedrijf bent gestart op de eerste plaats. Ben je gefocust op winst, resultaat en is vrije tijd je drijfveer? Dan is de kans dat je faalt groot, want dit zijn net de dingen die je juist niet hebt in het begin. Als je het daarentegen doet omdat je kickt op de uitdaging en alle levenservaringen die het met zich meebrengt, dan zal je altijd succesvol zijn ongeacht hoe het met je bedrijf vergaat.

Tot slot; Waar zie je jezelf binnen dit en 10 jaar?
Over 10 jaar hoop ik bij TEDx op het podium te staan, waar ik een verhaal vertel dat mensen in het publiek raakt en inspireert. Over tien jaar staat er een Sunny Cords winkel in elke grote wereldstad (New York, Hong Kong, Buenos Aires, Londen, etc.) en dan reis ik de wereld rond en biedt ik andere jonge mensen de mogelijkheid om werk te combineren met reizen, want zeg nou eerlijk dat is toch iedereens droom?

Meer weten over Florine en SUNNY CORDS? Check hier, hier, hier en hier!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.