Ella en de Ellastiekfabriek!

Ella Timmers Ellastiek

Als je haar maar goed zit! Dat is het motto van Ella Timmers en hoe leuk is het dan dat zij hiervoor Ellastiek  heeft bedacht. Maar er gaat nog zoveel meer schuil achter creatief wonder Ella en we zouden haar wel uren willen interviewen. Helaas was dat voor nu niet mogelijk, maar toch mocht KnappeKop Syb een hoop vragen stellen aan het meisje met de roze naaimachine. Glitter, fashion, entrepreneurship, rookworst en Ellastiek-ambitie, lees snel verder!

WIE. IS. ELLA?
Ik ben Ella! Ik ben 23 jaar, opgegroeid in Vlaardingen en woon sinds 3,5 jaar in Amsterdam met 5 super leuke huisgenoten. Ik ben in juni 2017 afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Instituut in Fashion & Management. Recent heb ik de Pre-master Business Administration aan de Universiteit van Amsterdam afgerond en mijn plan is om in september te beginnen met de master Marketing aan de UvA. Op dit moment ben ik aan het werk bij HEMA op de afdeling Social media en spaar ik voor mijn reis van aankomende zomer naar Indonesië & Vietnam. Ik ben altijd te herkennen aan een gekleurd knotje en vorig jaar zomer is het allemaal begonnen: ELLASTIEK!

Heb je lang getwijfeld om aan het AMFI te gaan studeren?
Ja. In eerste instantie wilde ik direct een Universitaire opleiding doen omdat dat toch een logische en betere stap leek. Maar de creatieve sfeer op AMFI sprak mij heel erg aan. Als kind was ik altijd al creatief bezig en in de laatste jaren van de middelbare school ontdekte ik ook de naaimachine waarmee ik leuke topjes en jurkjes voor mijzelf maakte. De open dag van Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam heb ik nog wel bezocht, maar toen ik hoorde dat ik door de AMFI selectieprocedure was, had ik snel mijn keuze gemaakt.

Terugkijkend, zou je nog steeds deze opleiding hebben gevolgd?
Ja zeker! Ik heb op het AMFI mijn creativiteit verder ontwikkeld en daarnaast veel kennis opgedaan die ik kan toepassen op Ellastiek. Wel miste ik na de eerste twee jaar het ‘studeren’ en daarom heb ik in mijn derde en vierde jaar van AMFI ook twee bedrijfskundige minoren aan de UvA gedaan. Deze combinatie van AMFI met alsnog een jaar Bedrijfskundige Bachelor-vakken was voor mij perfect. Daarnaast heb ik door AMFI ook de mogelijkheid gekregen om een vette stage te lopen bij HEMA!

Kan je iets vertellen over een (afstudeer)project waar je heel trots op bent?
Ik heb onderzoek gedaan naar tieners anno nu en daarmee een nieuwe HEMA-strategie gericht op tieners bedacht en een Hematienerfolder voor ontworpen. Toen ik ging afstuderen werkte ik als productmanager op de afdeling kindermode en ontwikkelde ik de collectie van de meisjesmode, dat was een hele toffe baan. Ik merkte toen dat HEMA moeite heeft met het aanspreken van de tienerdoelgroep en het imago van HEMA onder deze doelgroep beter kon worden. Hier was ik inderdaad trots op, omdat ik hiermee cum laude ben afgestudeerd. Ik heb mijn onderzoek en de resultaten ook opgestuurd naar de HEMA Creative director en Marketing director en ik ben door hen uitgenodigd voor een gesprek. Uiteindelijk ben ik zo dus aan mijn baan op de afdeling Social media van HEMA gekomen.

Vorig jaar ben je op je roze naaimachine begonnen met Ellastiek, vertel, vertel, vertel!
Vorig jaar juni was ik in de Kalverstraat opzoek naar scrunchies in een leuk kleurtje of printje voor de zomer. Helaas kon ik deze toen nergens vinden en ging ik ze dus zelf maken. Ik had toevallig nog een oude roze naaimachine op mijn kamer in Amsterdam staan en maakte met stof, gekocht op de Albert Cuyp, mijn allereerste scrunchie! Ik roeide toen Clubacht bij studentenroeivereniging A.S.R. Nereus en was daarom voor de clubkleur bordeauxrood met witte stipjes gegaan. De bordeauxrode scrunchie werd onze gelukselastiek voor de wedstrijden en ook steeds meer vriendinnen wilde er een hebben. Ik was al een paar jaar niet meer zo creatief achter de naaimachine bezig geweest en vond het weer helemaal leuk om te doen!

Door ieders enthousiasme merkte ik dat er vraag is naar scrunchies in een opvallende kleur of print. En toen ben ik van de een op de andere dag begonnen met een Ellastiek Instagram account. De naam Ellastiek is trouwens bedacht als grap door een vriendinnetje.. wat uiteindelijk een erg goede grap bleek! Via Instagram ben ik begonnen met de promotie en verkoop. En ik kreeg al snel bestellingen van mensen buiten mijn eigen netwerk. In de tussentijd heb ik ongeveer 900 Ellastieken gemaakt en verkocht via Instagram, marktjes en de online webshop. Ik maak ze nog steeds op mijn eigen naaimachine, maar ben wel in gesprek met een productiebedrijf. Laatst had ik een order van 70 stuks.. Ik kon geen Ellastiek meer zien! Alle Ellastieken worden van begin tot eind door mij gemaakt en dat kost erg veel tijd. Gelukkig helpen mijn huisgenootjes vaak mee, we noemen ons huis ook wel ‘De Ellastiekfabriek’. Ik heb al heel wat vriendinnen, disputen en hockeyteams voorzien van een customized Ellastiek! Daarnaast had ik 10 maanden geleden echt nooit gedacht dat onder andere Chantal Bles, Xelly Cabau van Kasbergen, Bobbie Eden, Sharon Doorson en Demi van Wijngaarden een van mijn Ellastieken zouden dragen!

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen?
De grootste uitdaging voor mij is plannen. Naast werken bij Hema, een commissie bij A.S.R. Nereus, sporten en een sociaal leven is het soms lastig om prioriteit te geven aan Ellastiek. Ik heb nog veel meer leuke ideeën voor Ellastiek, dus ik probeer wekelijks uren in mijn agenda te blokken zodat ik deze kan uitwerken. Daarnaast ben ik ook echt nog een dummy in boekhouden en is dit dus zeker een uitdaging. Maar ik vind het leuk om mezelf dingen aan te leren en ben vast en zeker van plan hier een succes van te maken.

Wat is de volgende mijlpaal voor Ellastiek?
Sinds vorige maand zijn de Ellastieken te koop bij Spott. Amsterdam. Dit is mijn eerste verkooppunt en dat was al een mijlpaal op zich. Het zou voor Ellastiek zeker een mijlpaal zijn als het aantal verkooppunten stijgt naar 5 of 10. Daarnaast ben ik bezig met een nieuw ontwerp van Ellastiek, de ‘Ellastrik’. Dat nieuwe ontwerp zal binnenkort in verschillende stofjes online komen. Tot slot zou het ook zeker een mijlpaal zijn als er een Ellastiek in een show op TV shined.

Heeft de ervaring van de minor Entrepreneurship je erg geholpen tijdens het opzetten van Ellastiek?
Een beetje. Het is ons groepje uiteindelijk nooit gelukt om echt een onderneming te starten, omdat ons idee te ingewikkeld was. Maar ook hier heb ik van geleerd. Het idee, het product en de uitvoering is heel belangrijk om een succesvolle onderneming neer te zetten. Ik heb tijdens de minor entrepreneurship ervaren dat ondernemen heel lastig kan zijn en je bereid moet zijn er veel tijd en energie in te stoppen. Je begint tenslotte met niks en creëert zelf wat het uiteindelijk gaat worden. Hier ben ik me nu erg van bewust bij Ellastiek, omdat het echt mijn eigen ding is.

Werk jij ook met duurzame materialen? Is dat een hype of een trend to stay in de fashion?
Ik werk voor de verkoop op dit moment niet met duurzame materialen, maar zie hier zeker mogelijkheden in. Ik ben op dit moment bijvoorbeeld bezig met het uitwerken van de Vintage-stiek. Het concept is dat ik van oude vintage kleding Ellastieken ga maken. Ook lijkt het me cool om een Ellastiek-collectie te maken van gerecyclede stoffen, waarbij je bijvoorbeeld stoffen gemaakt van plastic garens gebruikt, net als de veters van startup Strick Amsterdam.

Je werkt bij Hema op de Social Media afdeling. HOE cool is dit? 
Ja, sinds februari werk ik op de afdeling Social media bij de HEMA op het hoofdkantoor in Amsterdam-Noord. Ik beheer de sociale media kanalen van HEMA en bedenk de content voor de Instagram van HEMA Het is een creatieve baan waarbij ik in HEMA-taal beelden en teksten moet bedenken en fotografen voor moet aansturen. Daarnaast leer ik veel over de HEMA online marketingstrategie en is deze ervaring voor mij ook weer handig om toe te passen op Ellastiek.

Hoe komt het dat HEMA zo’n sterk imago heeft, waar bijvoorbeeld een Blokker en Marskramer kopje onder gaan.
Alle HEMA producten worden ontworpen in Amsterdam-Noord. Er wordt goed over nagedacht en de typische HEMA huisstijl wordt bij elk product doorgevoerd. Je weet bij HEMA altijd wat je kan verwachten. Daarnaast is HEMA een eenvoudig, gewoon en Hollands bedrijf, sterk in basics en ik denk dat veel mensen aanspreekt. De Blokker en Marskramer verkopen daarentegen allemaal verschillende merken, waardoor hun huisstijl minder sterk is en het lastiger is om hun assortiment aan te passen.

Een vraag die we altijd stellen: zou je studenten aanraden om te gaan ondernemen of om de veiligheid te kiezen van een baan in loondienst?
Ik vind de combinatie van beide eigenlijk top! Bij mijn baan bij HEMA leer ik veel dingen die ik weer kan toepassen op Ellastiek. Maar als ik echt zou moeten kiezen: Ik zou nooit het advies geven om voor ‘veiligheid’ te gaan. Als je een goed idee hebt of een passie hebt voor ondernemen dan zou ik dat zeker aanraden. Het vereist wat lef en doorzettingsvermogen, maar uiteindelijk kom je er dan wel.

Tot slot, wat is de Ellastiek-ambitie?
De Ellastiek-ambitie is om door heel Nederland, en het buitenland, vrouwen (en mannen) te voorzien van gekleurde knotjes zodat de #meisjes, en jongens, #met #knotjes community groeit! En wie weet wat er nog meer voor leuks gaat komen…

 

Meer weten over Ella en Ellastiek? Check hier, hier en hier

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.