De eerste indruk is veelzeggend, maar niet allesbepalend

In Utrecht zijn een hoop rechtenstudenten die vroeg of laat naar de hoofdstad wil vertrekken om de mogelijkheden te verkennen bij de grootste kantoren van Nederland. De Zuidas spreekt tot de verbeelding, maar vergis je niet want ook in Den Haag is een advocaten- en notarissenkantoor te vinden dat behoort tot de top 10 van ons koude kikkerland: Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. KnappeKoppen, Anne en Wouter, hadden het genoegen om met Elisabeth Matthes – recruiter bij Pels Rijcken – te spreken over de mogelijkheden voor rechtenstudenten bij haar kantoor. Lees snel verder!

Elisabeth, zou je wat meer over jezelf kunnen vertellen?
Ik ben Elisabeth Matthes, 27 jaar oud. Al vanaf de middelbare school wist ik vrijwel zeker dat ik advocaat wilde worden. Voor mij dus ook een logische stap om in 2008 te starten met de studie Rechtsgeleerdheid in Utrecht. In datzelfde jaar ben ik lid geworden bij een studentenvereniging, verhuisde ik naar een studentenhuis en kwam is dus terecht in een totaal nieuwe omgeving. Al die nieuwe indrukken maakte dat mijn focus niet volledig lag bij de studie. Uiteindelijk heb ik besloten voor 1 februari te stoppen met mijn studie. In 2009 ben ik opnieuw ingestroomd in de bachelor Rechtsgeleerdheid die ik 3 jaar later afrondde. Na een bestuursjaar heb ik mij gestort op een master Privaatrecht aan de VU. Tijdens mijn master wilde ik graag ervaren hoe het is om op een advocatenkantoor te werken en ben ik stage gaan lopen bij een middelgroot kantoor. Al snel bleek dat de werkzaamheden (veel schrijven en uitzoeken) in de advocatuur bleken niets voor mij te zijn.. Iets wat mij best beangstigde, aangezien ik al die studiejaren mijzelf al in die toga in de rechtbank zag staan. Maar wat wilde ik dan wel? Een vraag die mij een tijd bezig heeft gehouden. Na vele koffiemomentjes, inhousedagen en banenmarkten kwam ik tot de conclusie dat ik graag wilde werken in een omgeving waar mensen centraal staat en mijn organisatorische en creatieve skills van pas zouden komen. Dit alles vond ik terug in de functie van recruiter bij Pels Rijcken.

Hoe vond je het om te werken bij de Rechtswinkel?
In het derde jaar van mijn bachelor ben ik werkzaam geweest als rechtswinkelier. Dit wilde ik graag doen omdat ik mijn opgedane juridische kennis graag wilde inzetten in de praktijk. Samen met negen andere rechtswinkeliers werd ik ingedeeld bij de sectie woon- en huurrecht. Een rechtsgebied waar ik tot dan toe nog weinig van af wist. Gelukkig werden er verschillende cursussen georganiseerd, waardoor je de basiskennis snel onder de knie kreeg. Ik heb veel gehad aan mijn tijd bij de Rechtswinkel. Niet alleen op juridisch inhoudelijk vlak leer je snel veel nieuwe dingen, maar ook de soft skills worden je ‘spelenderwijs’ bijgebracht. Waar ik aan het begin dacht dat je het beste een juridische kwestie kon oplossen door er met gestrekt been in te gaan, leerde ik gedurende het jaar dat het minstens zo belangrijk is de verstandhouding met de wederpartij in de gaten te houden. Ik kwam erachter dat je ook wat betreft juridische problemen veel vaker de oplossing moet zoeken in onderhandelen en praten, dan het volgen van alleen de regeltjes uit het wetboek.

Waarom ben je na je master Privaatrecht geen jurist geworden?
Feitelijk gezien ben ik nog steeds een jurist (;-)), maar ik begrijp waar je op doelt. Zoals ik hierboven schreef kwam ik er tijdens een stage in mijn master achter dat ik niet gelukkig zou worden in de advocatuur, althans als advocaat. Dit was voor mij dan ook het einde van een hoofdstuk. Wel ben ik gaan kijken naar andere juridische functies, bijvoorbeeld werken op een juridische afdeling van een grote onderneming. Ook hierin zag ik mijzelf niet werken. Gelukkig kan je met een juridische achtergrond vele kanten op. Daarom ben ik mijzelf nog breder gaan oriënteren en buiten het juridische werkterrein gaan kijken.

Wat raad je rechtenstudenten aan die nog niet zeker weten of zij advocaat willen worden? Recruiter worden bij een advocatenkantoor?
Het advies dat ik studenten altijd meegeef is te onderzoeken of de praktijk echt zo leuk is als dat je denkt dat het is. Maak kennis met de advocatuur door middel van masterclasses, of door het lopen van een studentstage of een werkstudentschap. De laatste twee mogelijkheden raad ik in het bijzonder aan. Hierdoor leer je de praktijk van een kantoor én de mensen echt kennen. Ik ben van mening dat het belangrijk is om – voordat je aan je eerste baan begint – een kijkje in de keuken te nemen. Wat vind je van de werkzaamheden, de zaken, je collega’s en de sfeer? Antwoorden hierop krijg je tijdens een nadere kennismaking met een kantoor. Bovendien vind ik het belangrijk dat een kandidaat tijdens een sollicitatiegesprek kan uitleggen waarom hij of zij de advocatuur in wilt en waarom iemand graag voor Pels Rijcken wilt werken. Je motivatie komt veel geloofwaardiger over als je voorbeelden uit de praktijk kan geven.

In de wandelgangen gaat rond dat veel recruiters, van verschillende kantoren, elkaar kennen. Is dit waar en wordt er onderling informatie over studenten uitgewisseld?
Het klopt dat de recruiters van de meeste kantoren elkaar kennen. Je komt elkaar geregeld tegen op bedrijvendagen en recruitmentdiners. Het is een ongeschreven regel dat je geen informatie met elkaar uitwisselt over (potentiële) kandidaten. Dit wordt dan ook niet gedaan. Het enige dat kantoren van elkaar kunnen inzien zijn de stage- of werkstudentbeoordelingen die worden meegestuurd door een sollicitant.

Hoe gaat een sollicitatie precies?
Een sollicitatie voor een studentstage of voor een werkstudentschap houdt één gesprek in met een recruiter en een advocaat. Er worden geen assessments of cases afgenomen.
Voor de functie van advocaat-stagiaire of startende kandidaat notaris hebben wij twee rondes. De eerste ronde bestaat uit een gesprek met een recruiter en twee partners. Is een kandidaat door naar de tweede ronde dan zal een gesprek volgen met drie partners, waarvan één de beoogd patroon. De rode draad in dit gesprek zal de casus zijn die de kandidaat voorafgaand aan het gesprek in onze bibliotheek heeft gemaakt. Na het tweede gesprek hoor je of je een aanbod krijgt.

Wat zoekt Pels Rijcken in een kandidaat?
Eigenlijk is elke werkgever opzoek naar het denkbeeldige schaap met de vijf poten, hun beeld van de ‘perfecte’ kandidaat; zo ook Pels Rijcken. Bij Pels Rijcken draait het om juridische kwaliteit. Jouw juridisch inhoudelijke kwaliteiten moeten dan ook naar voren komen in je sollicitatie. Denk hierbij aan cijfers, waarbij mastercijfers en je masterscriptie weer belangrijker zijn dan bachelorcijfers. Ook naar eerdere stagebeoordelingen van andere kantoren wordt gekeken. Daarnaast zijn ook sociale vaardigheden van belang. Hiervoor wordt gekeken naar nevenactiviteiten waaruit blijkt dat je je op persoonlijk vlak hebt ontwikkeld. Stages, juridisch relevante werkervaring, vrijwilligerswerk, een soloreis e.a. kunnen bijvoorbeeld hieraan bijgedragen hebben. Er is zoveel dat je kan doen om je te ontwikkelen. Ik raad dan ook altijd aan om deze kansen tijdens je studie te grijpen!

Waar let je op tijdens een sollicitatiegesprek, zijn er bepaalde trucjes en mogen er stiltes vallen?
Tijdens een sollicitatiegesprek kijken wij naar de inhoudelijke kwaliteiten en sociale vaardigheden van een kandidaat, maar bovenal naar de match met kantoor en desbetreffende sectie. Wij vinden de dialoog met de kandidaat belangrijk. Pels Rijcken is op zoek naar de juiste kandidaat voor de desbetreffende vacature, maar daarnaast vinden wij het ook belangrijk dat een kandidaat hier uiteindelijk op zijn of haar plek zit. Beide partijen moeten gelukkig worden met elkaar.

Weet je na de eerste vijf minuten al of een student geschikt is of niet?
De eerste indruk is veelzeggend, maar niet allesbepalend. Het kan in je voordeel zijn als de eerste indruk van jou goed is. Kleed je dan ook verzorgd en geef een goede handdruk aan de gesprekspartners bij binnenkomst. Hiermee heb jij de eerste (positieve) toon gezet.

Hoe kan je tijdens evenementen opvallen en tegelijkertijd authentiek blijven?
Het klopt dat kantoren tijdens evenementen veel studenten zien en spreken. Probeer vooral jezelf te zijn en toon oprechte interesse. Dit is hetgeen wat jou authentiek maakt en dus uniek. Zoals ik al eerder schreef ook hierbij geldt; de eerste indruk is veelzeggend.

In hoeverre heeft het feit dat jullie kantoor over de landsadvocaat beschikt invloed op (de sfeer binnen) het kantoor?
Wij horen wel eens van studenten dat ze in eerste instantie een formele, wat oubollige en serieuze indruk van ons hebben. Bij een nadere kennismaking komen ze erachter dat de sfeer echter heel anders is. Zowel de jongere garde als de oudere garde advocaten en notarissen zijn binnen ons kantoor goed vertegenwoordigd. Daarnaast kan ik vanuit mijn ervaring spreken over een informele, fijne, nuchtere en bovenal collegiale sfeer. Serieus zijn de advocaten zeker, er wordt hard gewerkt om de beste resultaten voor de cliënten te behalen, zo ook voor onze grootste cliënt; de Staat.

Afsluitend, een vraag die wij altijd stellen: eerst werkervaring opdoen (bij een corporate) of meteen je ‘entrepreneurial dream’ volgen?
Doe wat goed voelt, wat bij jou past en maak je eigen dromen waar. Alleen jij kan dit voor jezelf bepalen!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.