Een healthy boost met Daphne!

Daphne Kolader Cups of Green

Zit je wel eens met bedorven groente of fruit? Het is nogal een onderneming om je dagelijkse portie gezondheid binnen te krijgen en helemaal als je niets wilt verspillen. Het is ook een onderneming om dit probleem te tackelen, maar dat onderneemt Daphne Kolader mooi wel! Met haar zakjes Cups of Green poeder kan jij eenvoudig je vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten tot je nemen. Onderweg of thuis, beetje water of bij je yoghurt, simpel en gezond! Hoe heeft zij dit voor elkaar gekregen? Hoe moeilijk is om een start-up in de food op te zetten? Wat zijn de toekomstplannen? Zo veel vragen, tijd voor antwoorden! Let’s go interview!

Daphne! Welkom! Wie ben jij?
Mijn naam is Daphne, ik ben 38 jaar, geboren in Suriname en opgegroeid in Nederland. Op mijn 13de zijn mijn ouders verhuisd naar Curaçao, maar ik wilde niet mee, omdat ik de vrijheid en zelfstandigheid niet wilde opgeven die ik had in Nederland als tiener: zelf naar school, muziekles en dansles en met vrienden afspreken zonder dat je steeds afhankelijk bent van het halen en brengen van je ouders. Ik mocht toen bij mijn beste vriendinnetje en haar moeder gaan wonen. 
Na het VWO ben ik in Maastricht gaan studeren, omdat ik heel graag European Law School wilde doen in het Engels. Ik wilde namelijk iets studeren waarmee ik weg kon uit Nederland. Ik had altijd de droom om in het buitenland te werken en ik zag mezelf op die jonge leeftijd dat niet doen met alleen Nederlands recht.

Na mijn Bachelor Europees recht begon ik aan de master Law and Languages dat eigenlijk Internationaal recht was met Frans waarmee je een jaar in het buitenland kon studeren. Ik heb toen gekozen voor McGill University in Montreal, Canada en Université Aix-Marseille in Aix-en-Provence, Frankrijk. Net toen ik in Montreal was aangekomen kregen we te horen dat mijn moeder ernstig ziek was. Zij was toen in Nederland waar ze ook haar behandelingen zou krijgen en ik ben toen teruggegaan. Gelukkig kon ik mijn studie omzetten naar de master Globalization and Law wat eigenlijk dezelfde studie was zonder het onderdeel taal en het deel buitenland. Ik ben toch nog wel naar Aix-en-Provence gegaan voor een Erasmus en zodoende heb ik een aardig niveau Frans, een taal erg belangrijk in het Internationaal Recht. Mijn master heb ik cum laude afgerond.

Daphne Kolender Cups of Green

Had je, terugkijkend, nog steeds voor dezelfde studies in Maastricht gekozen?
Ik had zeker nog wel dezelfde studie gekozen in Maastricht, omdat ik het heel interessant vond en vooral ook heel leuk. Door de studie heb ik een toffe ervaring gehad door stage te lopen op de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de VN in Genève en bij Böhler Franken Koppe Wijngaarden advocaten (nu Prakken d’Oliveira human rights lawyers). En mijn studie en kennis van de Franse taal heeft mij naar Parijs gebracht waar ik 5 jaar heb gewoond en gewerkt als diplomaat voor de Ambassade van Suriname. Ondanks ik er nu niets meer mee doe heeft het me gebracht waar ik nu ben.

Al jaren ben jij de manager van aja monet. Wat cool!
De eerste dagen dat ik in Parijs was ontmoette ik aja op een feestje bij een gemeenschappelijke kennis thuis en daar raakten we aan de praat. Zij was ook net aangekomen in Parijs. Ze vertelde dat ze een dichtster was maar ik wist helemaal niet wat ik me daarbij moest voorstellen dan alleen het schrijven van dichtbundels. Pas 6 maanden later ongeveer spraken we elkaar weer en kwamen we er achter dat we zo veel met elkaar gemeen hadden dat we toen hele goede vriendinnen zijn geworden. Een avond reciteerde ze enkele gedichten op een klein evenement georganiseerd door een vriendin. De hele zaal was plotseling stil en zat met open mond te luisteren, waaronder ik ook. Ik wist niet wat ik hoorde, prachtig! Ik heb haar toen gegoogeld en zag dat ze al best een naam had opgebouwd in de VS. Ik zei tegen haar “je kunt niet hier in Parijs zijn en alleen maar babysitten zonder je talent te delen met de wereld!”. Ik heb toen haar eerste booking geregeld in Parijs en zo ben ik er eigenlijk ingerold.

 Nu bijna 11 jaar verder en we zijn van kleine optredens in Europa waar we met de bus van stad naar stad gingen om maar een paar tientjes te verdienen naar grote boekingen gegaan. Dit jaar staat zelfs Australië op de planning!

Haar nieuwe single The Devil You Know is net uit en je kunt het hier luisteren en kijken naar de video.

aja mojet

aja monet

Hoe ben jij op Cups of Green gekomen?
Mijn zus heeft een zware auto-immuun ziekte, namelijk SLE (Systemic lupus erythematosus) en in 2013 zocht ze naar een meer natuurlijke manier om meer controle over haar gezondheid te krijgen. Ik heb haar gesteund in haar zoektocht en we kwamen uit op een alkalisch dieet/leefstijl. Het juicen van veel groenten was hier een groot onderdeel van. Al heel snel merkten we een enorm verschil in hoe we ons voelden: meer energie en vele klachten die verdwenen. Daarna kregen we veel vragen van vrienden en weer vrienden daarvan. Zo begonnen we ook andere mensen te helpen die ook allemaal weer hele goede resultaten hadden. Ik heb me toen verdiept in whole food plant-based nutrition via T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies en heb de studie tot Integrative Nutrition Health Coach gedaan van het Institute of Integrative Nutrition. Ik heb vanaf dat moment veel workshops gegeven en individuele health coaching sessies gedaan.

Ik merkte aan mijn klanten dat tijd vaak het probleem is voor veel mensen om gezond te eten. Als we druk zijn grijpen we toch snel naar iets makkelijks dat vaak niet gezond is.
 Zelf merkte ik dit ook toen ik terug kwam in Nederland en weer in een nieuwe functie was gerold dat veel tijd in nam, dat mijn juicer onder het stof kwam te zitten.
 In september 2019 organiseerde ik een event voor mijn werk en daar was er een presentatie van het bedrijf Instock over hoe zij op het idee waren gekomen om afgewezen groenten en fruit te redden om zo voedselverspilling tegen te gaan. Dit bracht mij op het idee om juice poeders te maken van gered groenten en fruit om zo groenten en fruit een langere houdbaarheid te geven en om voedselverspilling tegen te gaan.
 Het is eigenlijk een product waar ik zelf al naar opzoek was. De enige poeders die ik kon vinden waren van die superfoods poeders die niet lekker smaakten, maar niets dat dichtbij een cold pressed juice kwam.

Daarnaast komen in Nederland 9 van de 10 mensen niet aan hun minimale dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit (250 gram), dus vind ik dat eerste de focus op groenten en fruit moet worden gelegd voordat we naar superfoods gaan. Verder hoor je ook steeds meer dat mensen allergische reacties krijgen door die groene superfood poeders met 50 ingrediënten, omdat men niet wordt getest op superfoods. De zangeres Anouk is er in 2020 nog door in het ziekenhuis beland.

Dus mijn product is lekker simpel gemaakt met groenten en fruit dat we allemaal kennen.

Daphne Kolender Cups of Green

Ondernemen in de foodbranche kent veel regels?
Het scheelt al heel veel dat ik geen vers product heb. Maar er komt nog steeds zo veel bij kijken. Als startup dat slechts bestaat uit “me, myself and I” voor nu nog met maar een beperkt budget kan ik nog niet de hele logistiek opzetten die ik wil: dus afgewezen groenten en fruit redden om die vervolgens tot poeder te maken. Dit kan wel over een paar jaar, dat is het doel waar ik naar toe werk. Maar nu kan ik wel een product maken dat langer houdbaar is dan verse groenten en fruit en verse sappen daarvan, waarmee ik toch nu al een duurzaam product maak.

 Een andere uitdaging is de MOQ’s waarmee je als klein beginnende onderneming te maken krijgt. Die liggen vaak zo hoog dat het heel moeilijk is om je producenten en leveranciers te vinden die je willen helpen aan kleinere hoeveelheden voor ook nog eens een redelijke prijs.

 Ook de verpakking vond ik een uitdaging. Je wilt heel graag een duurzame verpakking maar dan blijkt dat dus allemaal niet zo makkelijk te zijn. Als starter loop je aan tegen de problemen dat je productie nog te laag is om het überhaupt te kunnen bekostigen, de vraag is of je product wel in de duurzame verpakking opties kan, want sommige zuren in voeding kunnen de verpakking aantasten. Daarnaast wil de consument een bepaalde prijs betalen voor een product, maar als de verpakking dan heel duur is gooit dat de prijs direct omhoog en de vraag is dan of mensen die hogere prijs er voor willen betalen. Hierop had ik me toch wel verkeken. Gelukkig heb ik een mooie recyclebare oplossing gevonden nu, maar het zijn toch echt veel dingen die je moet uitzoeken.

Daphne Kolader Cups of Green

Onlangs ben je gestart met een crowdfunding! Wat wil je bereiken met de opgehaalde investering?
Ik ben een crowdfunding gestart op het platform Ulule om een eerste professionele batch van mijn Cups of Green juice poeders te produceren waarmee het ook in de originele verpakking komt. Hiermee kan ik de juice poeders eindelijk introduceren op de markt.

Hiervoor heb ik een aantal testen gedaan van de juice poeders waaronder een hele grote testbatch van 3000 stuks die ik met de hand in reageerbuisjes had verpakt. Het zag er super leuk uit maar uiteindelijk helemaal geen handige verpakking, want er komt toch te veel lucht en vocht nog bij het poeder waardoor het niet meer goed uit de buisjes kwam na een tijdje. Van deze testen heb ik veel geleerd en ook allemaal goede en kritische feedback gekregen waarmee ik mijn product kon verbeteren en de recepten kon verfijnen.

Mijn crowdfunding moet nu de eerste officiële productie gaan financieren. Hiervoor heb ik minstens 15K euro nodig om het mogelijk te maken. Nu na de eerste 14 dagen heb ik al 75% van mijn doel behaald! Op naar de 100%!

Hier kun je de lancering van Cups of Green juice poeders steunen.

Wat goed! Waar ben je verder nog mee geholpen?
Naast financiering ben ik ook erg goed geholpen met beurzen en retail connecties en samenwerkingen met influencers.

 Mijn plan is om de juice poeders te verkopen in winkels zoals Holland & Barrett maar ook op vliegvelden en stations. Dus naast financiering ben ik ook erg goed geholpen met mensen die mij hiermee kunnen helpen.

 Ook wil ik directe verkoop doen vanaf mijn webshop met een abonnementsmodel. Om dit te promoten zijn samenwerkingen met influencers natuurlijk ideaal.

 Ik zou het ook tof vinden om te kijken naar leuke partnerships zoals met een mineraal water merk.

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik denk dat je om te ondernemen vooral heel nieuwsgierig moet zijn en dingen zelf moet kunnen uitvogelen. Jezelf vele skills aan willen leren. Bij de een zit dat in zijn/haar/hen karakter en bij de ander wordt dit ontwikkeld door werkervaring.

Met werkervaring kom je er wel achter hoe een bedrijf wordt gerund en wat er allemaal bij komt kijken. Ik had bepaalde stappen niet zo snel kunnen maken als ik die ervaring niet had gehad; het had me dan meer tijd gekost om bepaalde dingen uit te vogelen.

Daphne Kolader Cups of Green

Waarom is het eigenlijk zo moeilijk om een plant-based dieet te volgen?
Het is vooral heel moeilijk omdat bijna overal wel melk in verwerkt zit. Zodra je alle ingrediënten gaat lezen op verpakkingen zal je verbaasd zijn in hoeveel producten dat wel niet verwerkt zit. Daarnaast is het vooral moeilijk, omdat vlees en melkproducten (vooral rood vlees en kaas) een verslavend effect hebben en het is ook erg ingebakken in de maatschappij dat je vlees moet eten. Gelukkig is dat nu hard aan het veranderen en is het nu wel veel makkelijker geworden met de vele vleesvervangers en plantaardige melk producten op de markt. 
Maar toen ik begon 10 jaar geleden was dit er nog nauwelijks, het begon net een beetje, maar ik maakte echt alles zelf van scratch.

Welke celebrity zou je heel graag zien als ambassadeur voor Cups of Green?
Voor de Nederlandse markt zou iemand als Arie Boomsma een toffe ambassadeur zijn omdat hij een gezonde leefstijl echt promoot en mensen helpt met tips hoe je kleine simpele dingen elke dag kunt doen om gezonder te leven. Hij inspireert echt op het gebied van gezonde gewoontes creëren en dat match goed met Cups of Green dat een makkelijke simpele gezonde gewoonte kan worden voor elke dag.

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Daphne?
Ik ben ooit gekroond tot Miss Limburg 2008 in mijn studententijd in Maastricht en stond daarmee in de finale van de nationale Miss Nederland verkiezing.
 En ik heb ooit meegedaan met een hot foods eetwedstrijd zonder training en op een nuchtere maag… Ik was aan het opscheppen dat ik wel mee zou kunnen doen, jammer dat ik niets afwist van die wedstrijd van te voren. En toen werd er omgeroepen dat er nog 2 plekken open waren. “I had to put my money where my mouth was.… “ Ik heb het toch nog gehaald tot ronde 4 van de 6. De “soep van hel” gemaakt van 8 verschillende heetste pepers van de wereld heeft me uiteindelijk verslagen. Ik ben er hartstikke ziek van geweest, wel een hele week lang, en ik heb ongeveer een jaar geen pittig eten kunnen verdragen.

Daphne Kolender Cups of Green

Daphne Kolender Cups of Green

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.