Een Bestuursjaar Met Cathelijne!

Cathelijne Pallandt

Goede Tijden, Gekke Tijden. Ook voor AIESEC Amsterdam. Veel evenementen heeft Marketing manager Cathelijne Pallandt helaas moeten annuleren, maar stilzitten doet ze zeker niet. Op afstand is zij bezig met van alles en nog wat om dit en volgend studiejaar AIESEC te laten floreren als nooit tevoren. Ben je benieuwd hoe zij dit allemaal voor elkaar bokst? KnappeKop Syb kwam erachter! Lees snel verder!

Daar gaan we Cathelijne, wie ben jij?
Hoi! Ik ben Cathelijne, 22 jaar oud en studeer nu vier jaar in mijn lievelingsstad, Amsterdam! Ik heb vorig jaar mijn bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam afgerond en heb besloten om dit jaar te focussen op dingen die ik echt leuk vind. Dus meldde ik me aan voor een bestuursjaar bij AIESEC en een Geschiedenis minor, twee dingen die ik wel graag wilde doen maar daarvoor geen tijd voor had gehad. Ik kan nu acht maanden later zeggen dat ik van beide geen spijt heb! Naast studeren en bezig zijn met mijn marketingfunctie binnen AIESEC, ga ik in het weekend wandelen door de Jordaan met mijn huisgenoten, afspreken met vriendinnen, of ren ik achter een hockeybal aan.

PPLE is een interessante en brede studie! Zou jij hier, terugkijkend, nog steeds voor hebben gekozen?
Oeh, goede vraag! Tijdens de studie heb ik vaak geroepen dat ik toch wat anders had willen studeren waar je meer concreet te werk gaat, maar achteraf ben ik wel heel blij met de keuze. In het tweede jaar heb ik de economie track gekozen, maar ik denk wel dat je door middel van de bredere invalshoek die je bij PPLE aangeleerd krijgt, in staat bent om maatschappelijke problemen op een completere manier te bekijken. Het is toch vaak dat een politicus, econoom, psycholoog en jurist een andere oplossing voor een probleem aandragen dus dat maakt een vraagstuk moeilijker om op te lossen. Binnen de studie krijg je ook ruimte om de maatschappelijke problemen die jij interessant vindt, in mijn geval is dat klimaatverandering en het verduurzamen van de samenleving, aan te pakken en daardoor heb ik wel mijn interesse voor dit onderwerp kunnen verdiepen. Dus ja, ik zou het achteraf nog steeds hebben gekozen!

Dit jaar heb je bewust gekozen voor een fulltime bestuursjaar bij AIESEC! Een makkelijke keuze?
Ik vond het best moeilijk om me te committen aan iets waar je een jaar lang aan vast zit, maar was aan het eind van mijn bachelor aan het zoeken naar iets wat niks met studeren te maken heeft. Toen vriendinnen die bij AIESEC zaten mij wezen op de mogelijkheid van een bestuursjaar ben ik me daarin gaan verdiepen en kwam ik er snel achter dat dit precies was wat ik zocht. Ik wist dat studeren mij altijd makkelijk af was gegaan en door te kiezen voor een bestuursjaar kon ik leren hoe dingen in de praktijk gaan, hoe het is om samen te werken met 5 andere bestuursleden, en daarbovenop ook nog een eigen team leiden van 9 man. Daarnaast was ik al veel bezig met duurzaamheid, en het feit dat AIESEC samenwerkt met de Verenigde Naties op het gebied van de Sustainable Development Goals (SDG) verzekerde mij dat AIESEC de juiste organisatie was om een bestuursjaar te doen.

Voor wie geen idee heeft, waar staat AIESEC voor?
AIESEC is de grootste non-profit jongerenorganisatie van de wereld, maar soms voelt het een beetje als een best kept secret omdat niet elke student ons kent! We zitten in meer dan 120 landen en houden ons bezig met het ontwikkelen van leiderschap in jongeren, door middel van stages en vrijwilligersprojecten te faciliteren voor studenten in het buitenland. Om je te ontwikkelen is het belangrijk om je in een uitdagende omgeving te begeven, en daarom is een ervaring in het buitenland een goede manier om jezelf tegen te komen en andere culturen te leren kennen. Al onze projecten zijn gekoppeld aan een van de SDGs, omdat we wel op een duurzame manier willen bijdragen aan een betere wereld. Alle buitenlandprojecten worden geregeld door studenten, en dat is ook wat een bestuursjaar bij AIESEC inhoudt! Je bent dan bezig met andere studenten helpen een project te vinden in het buitenland, je begeleidt ze in dit proces, je bent in contact met bedrijven in Amsterdam om nieuwe stageplekken te openen, of je begeleidt trainees die vanuit het buitenland naar Amsterdam komen om een stage hier te volgen.

Cool! Waar ben je als VP Marketing allemaal verantwoordelijk voor?
Als Vice President Marketing ben ik bezig met alles rondom de marketing voor AIESEC in Amsterdam. Ik ben verantwoordelijk voor het bereiken van de studenten op de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, zowel offline als online en dus verantwoordelijk voor het eerste contact met de student. Het begrijpen van de customer flow, de doelgroep, en analyseren van data zijn daarin essentieel. Daarnaast ben ik veel bezig met het bedenken en uitvoeren van marketing strategieën op zowel lokaal (Amsterdam) als nationaal (heel Nederland) niveau.

Dit doe ik gelukkig niet alleen, maar samen met mijn team van acht studenten die parttime in het marketing team van AIESEC zitten. Ik leid elke maandag onze vergadering, en ben ook veel bezig met hun persoonlijke ontwikkeling tijdens het bestuursjaar. Het coachen en uitdagen van mijn ‘teamies’ vind ik een van de leukste taken in mijn functie, vooral als ik zie hoe zij door het jaar heen op verschillende vlakken zijn gegroeid! Naast deze functie als VP Marketing, ben ik als fulltime bestuurder onderdeel van de Executive Board (EB) van AIESEC Amsterdam. Met het EB zijn we altijd bezig met het implementeren van lange termijn strategieën en richten we ons ook op de cultuur binnen onze organisatie. Het is leuk om over dit soort dingen mee te denken en hopelijk AIESEC volgend jaar een stukje beter achterlaten dan toen we begonnen met ons bestuursjaar!

Hoe gaan jullie deze dagen om met de corona maatregelen?
In het begin was het even crisis management, omdat we meerdere studenten in het buitenland hadden zitten die een project aan het volgen waren maar door de huidige situatie zo snel mogelijk naar Nederland moesten terugkeren. Het belangrijkste in zo’n situatie is om veel contact te hebben met de studenten en samen te kijken wat de beste optie is, er zijn bijvoorbeeld ook internationale studenten die ervoor gekozen hebben om in Amsterdam te blijven en vanuit huis te werken. Voor studenten die wel vroegtijdig hun stage of project hebben moet afbreken, kijken we naar mogelijkheden om dit toch vanuit huis af te maken.

Naast de studenten in het buitenland zijn we ook veel bezig met hoe we wel connected kunnen blijven met ons eigen bestuur. We zijn inmiddels met 45 studenten in Amsterdam die samen deze uitwisselingen faciliteren en het is gek dat we elkaar nu niet meer elke maandag zien. Met mijn team heb ik wel nog team meetings, en we gaan aankomende week een online pubquiz doen om toch de gezelligheid van de borrel een beetje op te zoeken. Ook delen we met elkaar welke goede doelen en initiatieven je kan steunen zodat we ook nu als AIESEC iets kunnen betekenen voor de kwetsbaren in de maatschappij.

Waar ben je tot nu het meeste AIESEC-trots op?
Ik haal de meeste voldoening uit het begeleiden van mijn team en hen helpen in hun ontwikkeling. Het is belangrijk om te blijven vragen of het jaar is wat ze ervan verwacht hadden om er achter te komen waarin ik hen nog kan helpen om zich meer te ontwikkelen of meer te leren over marketing. In november kwam ik daarom tot de conclusie dat er meer trainingen moesten zijn voor de marketing parttimers en na dit nationaal te hebben overlegd heb ik dit samen met een andere VP Marketing opgepakt om een dag te organiseren die hier volledig om draaide. Het bedenken van een programma waarbij veel geleerd zou worden over marketing, de toekomstperspectieven als marketeer worden besproken, en de studenten met een gemotiveerd gevoel de dag zouden afsluiten was een uitdaging, maar wel eentje waar ik zelf veel energie uit heb gehaald. Het gaf een kick om te zien hoe de dag uiteindelijk was, en om te horen van mensen dat ze er wat aan gehad hebben!

Jullie krijgen ook veel (corporate) begeleiding en training! Waar heb jij het meest van geleerd?
Ik heb het meest geleerd over hoe ik samenwerk in een team. Vooral met de vijf andere fulltimers, waarmee je elke dag op kantoor zit en veel vergadert, is de samenwerking heel intens. Dit zorgt ervoor dat je heel snel leert wat je werkstijl is, hoe je dit kan aanpassen aan andere werkstijlen en hierdoor leer je ook heel goed en gericht feedback te geven op elkaar. Het is echt bijzonder om op je 22ste al te weten waar je sterke en zwakke punten liggen, hier vervolgens op te reflecteren en bewust mee aan de slag te gaan.

Het andere waar ik het meest van geleerd heb, is een driedaags trainingsweekend waarin je wordt opgeleid tot trainer. Het is best wel confronterend als er drie dagen lang tien mensen zich volledig op jouw manier van public speaking focussen, je jezelf moet filmen en daarna dit terug moet kijken om te zien wat je wel en niet goed doet. Maar dit heeft heeft er wel voor gezorgd dat ik nu zelfverzekerd voor een groep sta en een training kan geven!

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen?
Het is maar hoe je werkervaring definieert. Als je gelijk begint met ondernemen kan je er wat naïef instaan omdat je nog niet zoveel weet over hoe je moet ondernemen, maar doordat je minder beren op de weg ziet zijn je ideeën wel innovatiever. Toch, als ik naar mezelf kijk, zou ik zeggen dat zonder dit bestuursjaar en deze ervaring ik niet klaar zou zijn voor het opzetten van een eigen bedrijf maar ik weet niet in hoeverre dat telt als werkervaring. Ik zou zeggen, ga een bestuursjaar ergens doen, of zoek een werkplek waar je vrij bent om veel dingen te proberen en waar het niet zo erg is om een fout te maken. Dan kan je daarna met die ervaring je eigen bedrijf opzetten, maar zorg er wel voor dat je niet alle creativiteit verliest ;)!

Voor volgend studiejaar zijn jullie opzoek naar een nieuwe Cathelijne! Waar ben je precies naar opzoek en hoe kunnen geïnteresseerden zich aanmelden?
Met AIESEC Amsterdam zijn we op zoek naar studenten die zichzelf willen ontwikkelen en uitdagen door een jaar fulltime de veertig parttime bestuursleden van de organisatie te leiden. We zoeken dus studenten die willen leren hoe ze een team kunnen leiden en tegelijkertijd hun eigen leiderschapskwaliteiten ontwikkelen, die strategie willen creëren en uitvoeren, en die bij willen dragen aan internationale uitwisselingen voor jongeren over de hele wereld.

Tijdens je bestuursjaar ontwikkel je je jezelf door meerdere conferenties bij te wonen en trainingen te volgen van onze partners zoals McKinsey, Unilever, Randstad en Booking.com. Buiten de functionele trainingen en taken hebben we elke week een borrel en verschillende leuke weekenden en diners door het jaar heen! Wil je meer informatie over de verschillende bestuursfuncties? Bekijk dan onze brochure, of stuur een email naar amsterdam@aiesec.nl. We helpen je graag en de aanmelddeadline is 26 april.

Wat ga jij volgend jaar doen? Werken? Doorstuderen?
Ik ben nog een beetje aan het twijfelen wat ik volgend jaar ga doen, maar nu het wat rustiger is heb ik vorige week voor het eerst naar masters gekeken. Waarschijnlijk wordt het Sustainable Business and Innovation of Environmental Economics, in ieder geval iets met duurzame transities binnen bedrijven. Toch sluit ik een stage of tussenjaar nog niet volledig uit, maar dat is iets waar ik de komende tijd maar over na moet gaan denken. Het enige wat zeker is, is dat ik per 1 juli mijn AIESEC stokje zal overdragen aan een nieuwe student!

Tot slot, dit weet nog niemand van Cathelijne?
Juist als ik te druk ben met AIESEC of studie, ga ik het liefst naar de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Niks is zo fijn als wandelen tussen de geiten en andere dieren daar!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.