Doorbreek met Quirine het taboe omtrent rouw en verlies!

QuirineHet verlies van een dierbare, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken en het blijkt dat veel mensen het moeilijk vinden om hiermee om te gaan. Daarom is het extra cool dat Quirine Wissink hiervoor de oplossing heeft bedacht, want haar LUTTO gaat ervoor zorgen dat jij makkelijker met het rouwproces om kan gaan. Ze gaat in 2020 live, maar nu staat zij al op meerdere podia om haar persoonlijke verhaal en business te delen. Hier willen wij en jij meer over weten. KnappeKop Syb op de koffie bij Quirine. Let’s go!

Wie is Quirine?
Een 26-jarige ambitieuze meid die, als ze eenmaal een doel voor ogen heeft, hier vol voor gaat. Op dit moment studeer ik Communicatie & Multimedia Design ben ik bezig met mijn Bachelor Interaction Design. Een super toffe studie waarbij ik veel leer over websites en apps en nog belangrijker: hoe deze zo gebruiksvriendelijk en intuïtief mogelijk te maken!

Je volgt een hele coole studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Op het moment studeer ik Communicatie & Multimedia Design met als profiel Interaction Design. Wat ik hier tof aan vind is de manier waarop je een website zodanig intuïtief en aantrekkelijk maakt voor de gebruiker, dat het gebruiken ervan als vanzelf gaat. Dat vind ik echt een ontzettend tof aspect! Het designen van de websites en apps vind ik ook leuk om te doen. Ik vind het heerlijk om aan de slag te gaan met Adobe XD en verschillende dingen uit te proberen.

Ook zien we al een heel start-up leven op jouw CV! Is het ondernemen met de paplepel ingegoten?
Aan de ene kant wel, en aan de andere kant niet. Ik kom niet uit een ondernemersfamilie, maar ik heb van kleins af aan wel geleerd mijn eigen boontjes te doppen. Mijn moeder is een ontzettend zelfstandige vrouw, dus van haar heb ik veel geleerd. Zij kan echt alles, van tegelzetten tot laminaat leggen tot bloemschikken tot trouwjurken maken. Zij is echt mijn grote voorbeeld!

Toen ik jonger was wilde ik altijd al graag een eigen bedrijf hebben. Het ‘’van niets iets maken’’ heb ik altijd al heel erg interessant gevonden. Ik bedacht dan fictieve bedrijven en ging daar dan hele businessplannen voor schrijven en kostenbegrotingen maken. Wat dat betreft was ik er wel altijd al mee bezig haha, want welk meisje van 17 zit op haar vrije avond een bedrijfsplan uit te werken?

Op mijn 18e begon ik mijn eerste eigen bedrijf, Top of the Shelf. Een webshop met fashion musthaves die ik zelf uitzocht en op de website plaatste. Mijn website had ik gemaakt in WordPress met een thema dat ik dan helemaal naar smaak aanpaste. Een paar jaar later stopte ik met Top of the Shelf. Het werd te druk om alleen te doen maar ik draaide ook te weinig omzet om iemand in dienst te nemen. Vervolgens begon ik met websites maken voor andere bedrijven. Dit doe ik nog steeds met mijn bedrijf Your Brand Media. Maar inmiddels heb ik het zo druk met LUTTO dat ik daar bijna geen tijd meer voor heb. Daar vertel ik zo meer over!

LUTTO is ontstaan uit eigen ervaring. Kan je hier iets meer over vertellen?
Zeker! In 2017 overleed mijn vader plotseling. Hij werd ziek en is maar 59 jaar oud geworden. Ik had een hele goede band met mijn vader en hij was er altijd voor mij. Voor de bedrijven die ik had deed hij altijd de boekhouding. Ik zocht dan alle bankafschriften en facturen bij elkaar, en hij diende deze dan in bij de Belastingdienst.

Toentertijd had ik geen idee hoe ik de kwartaalaangifte moest doen. Maar toen hij wist dat hij ziek werd zij hij ‘’Quirine, je moet nu echt leren hoe je dit zelf moet doen, want binnenkort kan ik het niet meer’’. Ik heb toen alles bij elkaar gejankt, want het was de harde realiteit. Maar hij had wel gelijk. Vanaf dat moment deed ik mijn boekhouding dus zelf en kwam ik erachter hoe belangrijk dit is. Ik had nu veel meer inzicht in mijn eigen financiën en kun hier dus nog bewuster mee omgaan.

Je gaat binnenkort live met LUTTO! Hoe werkt de app precies?
Na het overlijden van mijn vader kwam ik in een rouwproces terecht. Ik was op zoek naar een app waar ik tips zou kunnen krijgen over alle gevoelens en emoties waar ik mee moest dealen, maar die kon ik nergens vinden. Ik vond dat raar, want tegenwoordig heb je voor alles een app. Toen begon ik na te denken. Wat nou als er een app zou zijn die mij kon ondersteunen in het rouwproces door me gepersonaliseerde tips en adviezen te geven, op basis van de gegevens en verhalen die ik invulde in mijn online journal? En wat nou als ik dan via deze app in contact kon komen met een psycholoog? Gewoon om even kort een vraag te stellen over iets waar ik op dat moment mee zat. Ik ging namelijk naar een psycholoog die me hielp met het verwerken van mijn vaders overlijden, maar dat waren sessies van bijvoorbeeld een uur en ik was daarna altijd helemaal op. Zeker als je daarna nog naar je werk of zoals ik, naar college moet, is dat echt nerve-wrecking.

Op dat moment was eigenlijk het idee voor LUTTO geboren. De gebruiker kan dus de app downloaden en zélf bepalen hoe hij of zij de app gebruikt. Wil je hem puur voor jezelf gebruiken? That’s fine! Wil je je vrienden en familie uitnodigen voor de app en je verhalen en gevoelens met hen delen, met als doel hen meer inzicht te geven in wat er allemaal in jouw hoofd omgaat? Ook dat kan!

Mijn ultieme doel met de app is het taboe omtrent rouw en verlies doorbreken. Mensen vinden het lastig om geconfronteerd te worden met hun gevoel, en dat is het ook. Maar met een app als LUTTO krijg je net dat extra steuntje in de rug.

Wellicht vraag je je af wat het businessmodel achter LUTTO is. Dat zijn er eigenlijk drie. Op dit moment zijn we nog druk aan het valideren of we de gebruiker laten betalen voor de app of niet. Dit zou dan een bedrag van €7,00 per maand zijn, ofwel €84,00 per jaar. Als je er van uitgaat dat een consult van een psycholoog ongeveer €90,00 per uur is, valt dat best mee.

Het tweede verdienmodel zijn de psychologen. Zij betalen jaarlijks een fee om zichtbaar te zijn op het LUTTO platform. Dit houdt in dat de gebruikers naar een psycholoog kunnen zoeken in de buurt en hier contact mee kunnen leggen. Ze hebben de mogelijkheid een consult in te plannen maar kunnen hun consult ook ’’opknippen’’ in de chat.

Tot slot de blogposts. Via de blog kunnen gebruikers allerlei informatie en tips vinden omtrent rouw en verlies. Uitvaartondernemers krijgen hier dus een platform om hun diensten aan te kunnen bieden, maar niet in de vorm van een pop-up of banner die opeens in je beeld verschijnt, maar door middel van een advertorial met waardevolle content voor de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan een artikel over ‘’hoe rouwsieraden kunnen bijdragen aan het verwerken van je verlies’’ in samenwerking met een webshop die rouwsieraden maakt.

Quirine Wissink Lutto

Is het moeilijk om privé en zakelijk gescheiden te houden, aangezien LUTTO zo persoonlijk voor je is. Geeft dat juist de energie en drive?
Dat is zeker moeilijk, maar ik denk dat dat helemaal niet verkeerd is om toe te laten. Door bezig te zijn met LUTTO ben ik bezig met mijn vader. Ik denk sowieso al elke dag aan hem, dus waarom dit niet combineren met mijn ultieme droom: anderen helpen met hun rouwproces. Hier mee bezig zijn geeft me zeker energie. Ik ben LUTTO ten slotte begonnen vanuit een intrinsieke motivatie en ik denk dat dat ook de kracht is achter het gehele bedrijf.

Het lanceren van een app is niet makkelijk (en goedkoop) wat zijn of waren voor jou de grootste struikelblokken?
Zeker waar! Ik ben nu ongeveer een jaar bezig met LUTTO en ik vind het tot nu toe geweldig om er mee bezig te zijn. Een struikelblok heb ik (nog) niet mogen meemaken gelukkig. Wat wel moeilijk is aan een start-up is dat de investering die er gemaakt wordt onder risico-kapitaal valt. Hierdoor haken aardig wat potentiële investeerders af, omdat ze het te risicovol vinden. Mijn advies is blijven doorgaan en vooral vragen waarom bedrijven/investeerders niet met je in zee willen gaan op dat moment. Schrijf deze redenen allemaal op en maak een plan hoe je ervoor kan zorgen dat je wél aan hun eisen voldoet. Dat werkt echt, en het houdt je gemotiveerd!

Quirine Wissink Lutto

Uit onderzoeken blijkt dat veel mensen problemen hebben met het rouwproces. Hoe zit het met de durf en welwillendheid van deze doelgroep om geholpen te worden?
Dat klopt inderdaad. Ik denk dat de durf en welwillendheid ‘m vooral zit in het feit dat de gebruiker zélf mag bepalen of en in hoeverre hij of zij haar naasten betrekt in het proces. Is iemand besluit de app helemaal voor zichzelf te gebruiken, is dit ook helemaal oké. Naar mijn idee werkt dit drempelverlagend.

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Hele goede vraag! Ik denk dat dit altijd afhangt van jouw eigen doelen, ambities en wensen. Heb jij vanaf dag 1 van je studie al jouw droombedrijf in gedachte waar je in loondienst wil, alle kneepjes van het vak wil leren en tot je pensioen wil blijven werken? Ga ervoor! Wil je from scratch je eigen bedrijf starten met een super tof idee dat je hebt? Doen! Mijn advies zou dus zijn: volg je eigen gevoel en stel je eigen doelen op die passen bij jou als persoon.

Wat staat er de komende tijd op de LUTTO agenda?
Heel erg veel toffe dingen! Tijdens het KNAPPEKOPPEN X Red Bull Study Pitch Event liep ik Josephine van der Hoeven tegen het lijf. Een super toffe meid die een expert is in pitchen en met passie een eigen onderneming heeft. Helaas heb ik niet gewonnen tijdens het event, maar ik ben er wel een vriendin en veel ervaringen rijker door geworden, dus dat is echt super!

Tevens ben ik bezig met mijn aanmelding voor de Take-Off subsidie. Hierbij krijgen studenten de mogelijkheid een bedrag tot €25.000 (!!) toegekend te krijgen om een haalbaarheidsstudie mee uit te voeren. De deadline is deze maand, dus fingers crossed.

Ook doe ik mee aan de Blue Tulip Award 2019. Ik zie dit als een mooie kans om mezelf en mijn bedrijf te ontwikkelen en deze door te laten groeien en lopen er volop gesprek met potentiële investeerders. Zo kom ik stap voor stap dichter bij mijn doel: ondernemen vanuit mijn hart en zorgen dat iedereen die het nodig heeft, gebruik kan maken van LUTTO.

Welke tip(s) heb jij voor studenten wanneer ze echt de stap willen maken om hun idee om te zetten in een bedrijf?
Als eerste wil ik aanraden om goed op papier te zetten wat jij wil bereiken en wat jouw doel is met je bedrijf. Dit kan in de vorm van een korte to-do lijst zijn of een complete database in Notion met korte-en langetermijn doelen, wensen en milestones (me). Mensen zullen je altijd vragen waarom je je bedrijf bent gestart, en ‘’omdat ik heel veel geld wil verdienen’’ is naar mijn idee geen motivatie waarmee je een goede indruk achterlaat.

Tevens is het schrijven van een businessplan en een financiële prognose een echte aanrader. Buiten het feit dat investeerders en incubators vaak naar deze informatie vragen is het voor jezelf zó ontzettend fijn dit op papier te zetten. Als je gaat nadenken over je bedrijf en dit op papier zet, om vervolgens na te denken over de kosten die je moet maken, breng je alles stap voor stap in kaart. Dat heeft mij ontzettend geholpen. Oh, en zorg ervoor dat je businessplan en pitch deck er grafisch gelikt uit zien. Geloof me, dat werkt!

Tot slot wil ik aanraden om te netwerken. Klinkt afgezaagd maar echt, doe het! Ga naar borrels, events en lezingen en breng visitekaartjes mee. Maak een praatje met mensen die je niet kent, wie weet wat je er aan overhoudt! Tip: download de Eventbrite app of kijk op de website en zoek op ‘’start-up, ondernemers, borrel’’, enzovoorts, en kijk wat er in de buurt allemaal te vinden is. Meld je aan, neem iemand mee als je het misschien nog wat spannend vindt en pitch je idee voor wildvreemden! Daar kun je echt zo veel aan hebben!

Tot slot, dit weet nog niemand van Quirine? 
Niet zozeer een gekke hobby, maar wel een hele leuke hobby! Ik zing heel erg graag en post mijn covers op Soundcloud. Sinds kort ben ik lead-zangeres in een band, The Armchair Rebels. We repeteren elke woensdag en ik vind het echt fantastisch om te doen! We zijn nog niet zo lang een band, dus we zijn nu druk aan het oefenen. Optredens en muziek uitbrengen staan voor in de toekomst zeker op de planning!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.