DOE EEN DONNIE MET ANOUK!

Anouk de Vries Donnie

Een Kop, Barkie of Donnie! Jij weet dan natuurlijk meteen waar het over gaat, maar misschien je ouders niet. Geen probleem, want wij hebben de uitleg. Op de straat of de iets veiligere stoep staat een ‘Kop’ voor €1000, een ‘Barkie’ voor €100 en een ‘Donnie’ voor €10. En om dat tientje gaat het vandaag. Want wil jij de wereld verbeteren, maar weet je niet goed waar te beginnen? Become a Donnie! Hiermee geef je maandelijks tien euro aan een wisselend goed doel, gecureerd door stichting Donnie. Hoe cool dat is mochten wij aan oprichtster Anouk de Vries vragen. Daar gaan we! 

Het is Anouk! Welkom! Wie ben jij?
Sinds kort ben ik Anouk van Donnie. Daarvoor was ik Anouk Red Bull. En nog langer geleden was het kleine Anouk(je). Dat is soms nog steeds even schrikken voor de mensen uit het dorp waar ik vandaan kom. Ik ben flink wat centimeters gegroeid namelijk.

Anouk de Vries Donnie

Waar kom je vandaan en hoe ben je hier, in Amsterdam, terecht gekomen
Ik ben geboren op een boerderij in Ermelo (nee, dat is niet hetzelfde als Almelo). Je kunt je voorstellen dat ik rond mijn 16e met gierende banden het dorp verliet, toen ik kon gaan studeren. Inmiddels ben ik in de fase beland dat ik eindeloos (terug)verlang naar uitgestrekte weilanden, stilte en heel veel dieren, maar daar willen jullie het vast niet over hebben. 

Tijdens mijn studie aan de UvA kwam ik erachter dat ik een enorme passie heb voor filosofie, cultuur en politieke economie. Dat we als mensen in staat zijn om een concept te bedenken én (proberen) uit te voeren zoals de Europese Unie, dat vind ik super fascinerend. Het eindeloos daarover lezen, schrijven, praten, de helft vergeten, zonder daadwerkelijk tot actie over te gaan. Dat bleek echter toch minder iets voor mij te zijn. Ik moet iets ondernemen.

Had je, terugkijkend, nog steeds voor Europese Studies aan de UvA gekozen?
Ik zou Europese Studies aan de UvA iedereen aanraden; door deze studie begrijp ik beter hoe de wereld in elkaar zit en dat gun ik iedereen. Sterker nog: een basisbegrip hiervan is noodzakelijk, vooral in een tijd van overbevolking, natuurrampen en oorlogen. Die allemaal met elkaar in verband staan. Deze studie leert mensen hierover nadenken. Vanuit verschillende perspectieven kijken. Ik ben dankbaar voor wat ik weet en nog meer: dat ik nu weet wat ik niet weet. Waardoor ik mijzelf beter kan onderwijzen en niet zomaar iets meer voor waarheid aanneem. Ik heb absoluut geen spijt van mijn studiekeuze(s), wel van een deel van mijn studieschuld. Maar dat is een ander verhaal.

Anouk de Vries Donnie

Bijna Donnie-jaar heb je bij Red Bull gewerkt! Van skydiven tot underground evenementen, hier heb je megaveel meegemaakt en geleerd?
Tijdens mijn studie ging ik bij Red Bull werken als student. Ik wilde bij Red Bull werken omdat ik mij kon vinden in de persoonlijkheid van het merk (innovatief, anti-autoritair, ondernemend). Dit voelde als thuiskomen. Mijn rebelse karakter werd hier juist op waarde geschat, in plaats van gezien als moeilijk en vervelend. Van student ‘in die auto met dat blikje op het dak’, naar manager van het gehele team met uiteindelijk de overstap naar online content en verantwoordelijk voor alle social en web kanalen. Het had achteraf gezien niet beter kunnen lopen, maar het is zeker niet vanzelf gegaan. Ik heb keihard gewerkt, ben honderd keer op mijn bek gegaan en bij Red Bull moet je jezelf iedere keer opnieuw bewijzen. In een omgeving met heel veel goede mensen, waarbij je wordt gepusht om het maximale uit jezelf te halen, groei je harder en sneller. Dat vind ik heerlijk.

Hoe ben je op het idee van Donnie gekomen?
Jaren geleden heb ik een soortgelijk idee gehad, voordat ik fulltime bij Red Bull aan de slag ging. Ik zat op de scooter bij mijn toenmalige vriendje, en we zagen een man en vrouw onder een afdakje liggen in een slaapzak. Ergens vandaan gevlucht in de hoop op een beter leven en dan beland je op de ceintuurbaan, in de stromende regen. Ik kan daar niet voor wegkijken. Na een (legitieme) discussie over hoe je omgaat met dit soort situaties, zonder depressief te worden, besloot ik: ik ga hier wat aan doen. Ik had alleen nog niet genoeg praktische kennis, skills en het (zelf)vertrouwen om door te pakken. Nu ik genoeg kennis, ervaring, vertrouwen en een netwerk heb opgebouwd, is het tijd om daad bij woord te voegen. En op dat moment kwam – heel cliché – alles samen. Ik ontmoette ineens wél die mensen met een soortgelijke passie, zoals Dex Holman van de Soul Startup Studio, waarmee ik samen tot een heel simpel concept ben gekomen: steun maandelijks een wisselend goed doel, met 10 euro. Iets wat nog niet bestond, gek he?

Anouk de Vries Donnie

Vond je het moeilijk om het veilige werknemerschap vaarwel te zeggen?
Ik heb geen moeite gehad met het opzeggen van mijn baan. Wel met stoppen bij Red Bull en vooral de functie, die ik nog niet helemaal had uitgespeeld. Ik had nog wel een interview met Max Verstappen willen opzetten voor de Dutch GP. TikTok naar 1 Miljoen volgers willen helpen, ipv van 0 tot 500K. Nog maar niet te spreken over de bizarre andere projecten en de strategisch creatieve rol daarbinnen. Maar uiteindelijk merk je, ondanks alles geweldig vet is, dat je die gekke wereld wel kent. Ik ben op zoek naar meer zingeving, iets waarvan ik over 10 jaar met tranen in mijn ogen zeg: ik heb echt iets toegevoegd aan het leven van iemand die hulp nodig heeft. Los van iets voor anderen willen doen is dat ook gewoon heel egoïstisch; ik wil mij niet meer machteloos voelen door alle ellende. Ik wil iets doen. Ook al is het maar heel klein. Dat kan nu met Donnie!

Precies! Waar let je op bij het selecteren van een nieuw goed doel?
We houden rekening met 10 criteria bij het uitzoeken en selecteren van goede doelen organisaties. Relevantie, urgentie en innovatie, zijn daarbij ons startpunt. Donnies kunnen goede doelen aandragen en daarnaast input geven wat zij van de organisaties vinden. In een later stadium willen we dit automatiseren en zelfs meerdere organisaties steunen per maand. Daarnaast hebben we een aantal gesprekken gevoerd met een mogelijke partner die ons kan helpen met het meten van impact, aan de hand van data. Dat is niet onze expertise en daar willen we ook niet naartoe. Voor nu maken wij dus zelf handmatig de selectie met input van de Donnies en andere mensen die reageren, waarbij ons gevoel ook zeker een rol speelt. Vooral met betrekking tot de samenwerking met organisaties; dat blijft een cruciale factor.

Donnie vindt het belangrijk om een online community te bouwen, waarbij Donnies en organisaties input leveren om de keuze te kunnen maken. Volg daarom Donnie op Instagram en praat mee, of stuur ons een mailtje!

Anouk de Vries Donnie

Voor (creatieve) ondernemerstips krijg je hulp van serie ondernemer Ron Simpson. Jaloers! Waar heb je tot nu toe het meeste aan gehad?
Vet he? Het mooie is dat vanaf januari iedere (creatieve) ondernemer/young professional zich door hem kan laten adviseren. Ron Simpson is namelijk gestart met een heel vet inspiration platform: Skybox. Als member van Skybox ontvang je on demand kennis en inspiratie. Met een maandelijkse livestream, online magazine en bibliotheek met exclusieve content. Je kunt je hiervoor nu al aanmelden via de website. Op freelance basis werken voor Skybox naast Donnie is dan ook dubbel winnen.

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
In mijn ervaring had ik naast een goed idee, passie en ondernemersdrift meer vertrouwen, skills en een groter netwerk nodig. Werkervaring heeft mij hieraan geholpen. Als je dit vanuit jezelf hebt opgebouwd, kun je denk ik ook zonder (fulltime) werkervaring starten met ondernemen. Een andere optie is om je aan te sluiten bij een initiatief zoals de Soul Startup Studio, zij helpen je om sneller tot resultaat te komen – ook als je van sommige dingen nog totaal geen kaas gegeten hebt. Uiteindelijk leer je denk ik in ieder geval het meeste van dingen doen. Voor jezelf of voor iemand anders.

Anouk de Vries Donnie

Onlangs heb je Donnie feestelijk gelanceerd met een echte business shower! Vertel!
Ha, ja. We willen alle Donnies graag samenbrengen. Online en offline. Met ‘The Voice of Donnie’ wilden we graag de eerste groep Donnies ontmoeten en om input vragen. Het thema was dan ook ‘laat je stem horen’. En stemmen hebben we zeker gehoord. De Omgekeerde Supermarkt kwam langs. Ook de Special Social Club hebben we gehoord, vooral de show van MC Perez heeft flink indruk gemaakt op alle genodigden. En na de karaoke hadden alle Donnies geen stem meer om te laten horen. Het was een groot feest en we zijn van plan dit minimaal twee keer per jaar te organiseren om met elkaar en verschillende goede doelen organisatie te connecten.

Welke celebrity zou je, naast rapper Donnie, heel graag zien als boegbeeld voor Donnie?
Donnie is natuurlijk gewoon een geniale naam. Het staat niet alleen voor 10 euro, maar ook moet Donnie de nieuwe afko voor donatie worden. Het liefst verzamelen we daarom alle Donnies. Donnie Roelvink, Donny van de Beek. En alle (niet criminele) andere Donnies mogen zich ook aanmelden als ambassadeur. Of ieder ander die Donnie vet vindt en onderdeel van de familie wil worden.

Anouk de Vries Donnie

Waar ben je de komende tijd mee geholpen?
Eind dit jaar willen we 1000 Donnies hebben! Direct aanmelden kan hier. Daarnaast hoop ik vanaf nu op verjaardagen te komen en te horen ‘oooooh Donnie, ja daar heb ik over gehoord’. Het woord verspreiden is een kleine moeite, maar voor ons heeft dat een mega effect. Vertel dus vooral je vrienden en familie over Donnie. Het is super simpel en makkelijk te onthouden: steun maandelijks een wisselend goed doel, met 10 euro. 

Tot slot, dit weet (stiekem) nog niemand over Anouk?
Ik heb een obsessie voor geurkaarsen, geurstokjes, parfum en notitieboekjes. Daarnaast schrijf ik heel graag en heb ik altijd een drang om alles wat in mijn hoofd zit weg te pennen, als dat niet kan voel ik echt overal frustratie, vandaar ook dat ik echt wild enthousiast word van alle soorten boekjes. Vooral die van Peter Pauper Press en Moleskine. Ik heb een hele boekenkast vol met krabbels van vroeger tot nu. Volgende stap is ze allemaal volschrijven in plaats van op de helft switchen naar een nieuwe omdat ik weer zin heb in een nieuw hoofdstuk, of zelfs een nieuw boek.

Anouk de Vries Donnie

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.