Consultant worden bij BCG? Marieke deelt tips!

Marieke Verstappen Boston Consulting Group

Droom jij van een carrière als consultant in de top? Dan hoeven wij je vast niet uit te leggen dat BCG voor Boston Consulting Group staat. En al helemaal niet dat zij één van de populairste kantoren zijn waar slimme studenten van dromen om hun loopbaan te starten. Wel kunnen wij je vertellen hoe je het beste kan solliciteren bij een top strategie consultancy kantoor, want wij mochten op de koffie bij Campus Recruiter Marieke Verstappen komen. Na een geweldige rondleiding heeft ze ons veel verteld over het werken bij BCG. Die ene koffie werden er drie, dus als je alles wil weten, lees snel verder! Veel plezier!

Hi Marieke! Welkom! Wie ben jij?
Hoi! Ik ben Marieke en in Haren (dorp in de buurt van Groningen) geboren en opgegroeid. Mijn middelbare school lag in Groningen Centrum waar ik gymnasium deed. Toen ik na lang zoeken en twijfelen naar Amsterdam verhuisde om daar aan Hotelschool The Hague te studeren merkte ik dat ik echt op mijn plek zat.

Natuurlijk voelen alle studenten druk om te presteren, ik ook destijds. Maar het is zaak om daar goed mee om te gaan en er iets positiefs mee te doen.
Naast mijn studie zat ik bij een studentenvereniging, sportte ik en probeerde ik zo veel mogelijk andere ervaringen – zoals in het buitenland studeren – mee te maken. Later in mijn studie had ik ook een bijbaantje en dit was soms best aanpoten. Gelukkig kon ik dit omzetten in motivatie en heeft dat mij geholpen met afstuderen! Inmiddels ben ik al bijna anderhalf jaar met veel plezier werkzaam bij BCG en woon ik nog steeds in het mooie Amsterdam.

Marieke Verstappen Boston Consulting Group

Team van BCG’ers op een inhousedag

Had je, terugkijkend, nog steeds voor dezelfde studie gekozen?
Toen ik mij inschreef voor de bachelor rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen was ik hier nog niet helemaal zeker van. Na een koffie met iemand van Hotelschool The Hague heb ik mij toch nog ingeschreven voor de laatste open dag daar. Ik wist niet wat ik kon verwachten want er waren weinig mensen in mijn omgeving in Groningen die kozen voor deze studie. Bij die open dag van de Hotelschool vond ik eindelijk het gevoel waar ik naar zocht.

De theoretische, en dan met name de financiële vakken, lagen mij altijd erg goed. Het waren de meer praktijkgerichte vakken waar ik meer moeite mee had. Ik merkte dat hotellerie niet voor mij was weggelegd, maar ik wist wel dat de opleiding mij veel zou brengen.

In mijn tweede jaar ben ik stage gaan lopen in London. Dit was een geweldige ervaring maar tegelijk ook een bevestiging van mijn gevoel dat “het hotelleven” niet bij mij paste. De Hotelschool bood echter wel een bredere kijk op het bedrijfsleven en heeft mij de basis gegeven die ik nodig had.

Marieke Verstappen Boston Consulting Group

BCG kantoor Amsterdam

Wat goed! Hoe ben jij in aanraking gekomen met BCG?
In het vierde jaar van de opleiding moest ik opnieuw stage lopen. Ik sprak toen een vriendin die een business course van BCG had gevolgd en zij vertelde hoe leuk het team was. Ook gaf zij mij meer inzicht in de belangrijke rol die het recruitmentteam eigenlijk heeft. In eerste instantie leek HR niet helemaal mijn ding, maar nadat een teamgenoot mij uitlegde hoe recruitment bij BCG heel anders wordt aangepakt dan wat ik voor ogen had, werd ik heel enthousiast.

Ongeveer halverwege mijn stage kreeg ik een aanbod om als fulltime campus recruiter te gaan werken. Superleuk, maar ik vond het toch een moeilijke beslissing of ik door wilde met studeren of gelijk aan de slag zou gaan. Het moment dat ik mijn afstudeerscriptie heb ingeleverd, realiseerde ik me dat BCG mij de kansen en uitdagingen bood die ik zocht. De volgende dag tekende ik mijn contract.

Ik ben geïnteresseerd in consultancy én wil kennis maken met BCG, wat zou je mij adviseren?
Stuur mij een berichtje natuurlijk 🙂 Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om met ons kennis te maken. Samen met Bess Balhuizen en Bibi Testing vorm ik het campus recruitmentteam en kan je ons op veel evenementen tegen het lijf lopen. Daarnaast organiseren wij ook zelf business courses en inhousedagen waar studenten kennis kunnen maken met BCG. Alle informatie over deze evenementen zijn te vinden op onze career site!

Marieke Verstappen Boston Consulting Group

Bibi (collega recruitment team), Marieke en Rik (consultant)

Gelukkig kunnen sollicitatiegesprekken weer fysiek, wat hoop je hier te horen?
We zijn blij om weer fysieke sollicitaties te kunnen doen! Het maakt mijn werk als recruiter een stuk leuker. Een sollicitatie bestaat namelijk bij ons uit meerdere ontmoetingen en gesprekken. Natuurlijk kijken we naar de CV’s maar wij hanteren geen lijst van voor ons interessante studies. Alle studieachtergronden zijn welkom en het volledige plaatje is het belangrijkst.
Iets waar we op letten is analytisch denkvermogen. Verder zoeken we naar enthousiaste studenten die zich breed hebben georiënteerd. Stages, sport, ervaring in het buitenland en andere nevenactiviteiten zien wij graag terug in een profiel, maar elk profiel is natuurlijk anders en die diversiteit is iets waar wij juist op zoek naar zijn.

Nadat we CV’s hebben bekeken bestaat de sollicitatieprocedure uit een aantal rondes met voorafgaande een online strategiecase en een kwantitatieve test. In de eerste interviewronde, voer je twee gesprekken. Hierin gaat het het eerste deel over je CV en motivatie en in het tweede deel werk je een case uit. De tweede ronde bestaat uit vier interviews verspreid over twee dagen; twee case-interviews, een talentfit interview met een recruiter en een “written case”. De written case is anders dan andere case-interviews. Je krijgt hierbij namelijk zelf twee uur de tijd om de data in te duiken. De vaardigheden die hier worden getest zijn onder andere timemanagement en hoe goed je hoofd- en bijzaken kan onderscheiden.

Marieke Verstappen Boston Consulting Group

Door de straten van Parijs met Bess tijdens de Business Course

En hoe ziet een dag werken er voor jou als campus recruiter uit?
BCG Nederland heeft een gezellig maar klein campus recruitmentteam. Dit betekent dat we met z’n drieën veel op ons bord krijgen maar dus ook enorm veel leuke en interessante mensen kunnen spreken. Hierin hebben we wel het een en ander verdeeld; zo ben ik bijvoorbeeld het aanspreekpunt voor nieuwe samenwerkingen.

Een belangrijk doel van ons team is om de aanwas van studenten die zich aanmelden zo divers mogelijk te houden. We organiseren hiervoor onder andere diversiteits- en inclusie evenementen. Voor dit doel ben ik verantwoordelijk voor onze verbinding met de LGBTQ+ gemeenschap.

Marieke Verstappen Boston Consulting Group

Wat voor leuke activiteiten staan er allemaal op de agenda?
Nou, heel veel! Zo organiseren we bijvoorbeeld op 19 april een digital strategy challenge. Dit is een inhousedag in samenwerking met de Digital Consulting afdeling van BCG. Op 20 april vindt het women event plaats op kantoor en in juni organiseren we een masterclass. De masterclass is een driedaags recruiting event. Tijdens dit event zul je samen met 24 andere studenten werken aan een case, personal development trainingen volgen en veel BCG collega’s leren kennen. Ook hebben we elke maand een monthly Q&A. Tijdens dit evenement zullen drie consultants meer vertellen over hun carrièrepad bij BCG, advies geven over een kickstart in consulting en ook over hun persoonlijke ervaringen als consultant bij BCG vertellen. Daarnaast is er veel ruimte om vragen te stellen! Dit was nog lang niet alles. Ik zou zeggen neem vooral een kijkje op onze website voor een uitgebreid overzicht van alle evenementen en business courses die we aanbieden.

Marieke Verstappen Boston Consulting Group

Laurence en Jules klaar om een workshop te geven aan studenten

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Concreet advies over ondernemerschap durf ik niet te geven, maar ik denk dat het altijd kan helpen om eerst wat ervaring op te doen, bijvoorbeeld bij BCG! Door bij een bedrijf als BCG te werken kom je namelijk in contact met allerlei verschillende mensen, ondernemingen en industrieën. Deze kennis en ervaring kan je dan later gebruiken om eventueel in je startup te steken of te gebruiken in je rol bij een startup. Het alumni netwerk van BCG zit vol met inspirerende verhalen als die van Pauwel Wiertsema (CEO van HelloFresh) en Rien Kamman (oprichter van Source).

BCG stimuleert altijd haar mensen om door te groeien. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een transfer naar een ander BCG kantoor, een MBA aan een topuniversiteit of een secondment van zes maanden bij bijvoorbeeld een social impact gerelateerd bedrijf.

Daarnaast bieden we onze consultants ook de mogelijkheid om langer met onbetaald verlof te gaan. Wil je bijvoorbeeld de ruimte nemen om te reizen of een boek te schrijven? Maak dan een plan en wij zullen je helpen het meest geschikte traject te bepalen op basis van je achtergrond, prestaties en ambities!

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Marieke?
Vroeger wilde ik Eva Jinek worden… Ze weet zoveel over allerlei onderwerpen en dat wilde ik ook! Daarnaast heeft ze de kracht om zonder zelf een positie in te nemen met allemaal verschillende stakeholders aan een tafel te zitten, een interessant gesprek te organiseren en hier belangrijke output uit te halen. Ik vind mijn baan ontzettend leuk dus zie geen carrièreswitch aankomen maar wie weet in de toekomst! 😉

Marieke Verstappen Boston Consulting Group

Bibi en Marieke

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.