Wat commercieel is hoeft helemaal niet fout te zijn

Velen van ons kiezen voor zekerheid, werken bij een groot bedrijf, ervaring opdoen. Creativiteit sneeuwt hierdoor vaak onder, want het keurslijf bepaalt. Creativiteit is nou net het punt waar het bij Sarah van Rij allemaal om draait. Als creative director bij Hutspot heeft zij de kleurrijkste touwtjes in handen. KnappeKop Syb mocht haar interviewen en hoe leuk dat was lees je hieronder!

Licht, camera, actie! Wie is Sarah?
Ik ben dus Sarah, 25 jaar en ik werk bij Hutspot. Bij Hutspot ben ik creative manager slash creative director, maar deze titel gebruik ik eigenlijk nooit.

Na mijn middelbare schooltijd ben ik naar Amsterdam gegaan en begonnen aan de toneelschool, omdat ik altijd dacht dat ik actrice wilde worden. Na een jaar kwam ik erachter dat het toch niks voor mij was. Het is een vrij intensieve opleiding, waar je niet iets naast kan doen en waar je echt met volle overtuiging voor moet gaan. Deze volle overtuiging had ik niet alleen voor het vak acteren, want ik was toen al erg geïnteresseerd in fotografie, styling, en meer.

Gestopt met je studie, het begin van een onzekere tijd?
Ja, ik was toen ook wel even in de war. ‘Wat nu’ was de grote vraag. Ik wist van mezelf al dat ik niet gemaakt was voor de schoolbanken en ik wist op mijn 19e dat ik iets in de creatieve sector zou willen doen, maar ik was ook maar 19 dus een echt idee waar ik zou moeten beginnen had ik ook nog niet. Wat ik wel wist is dat ik het schoolsysteem totaal niet trok, dat vond ik maar suf en ik werd er te ongeduldig van. Via via kwam ik na mijn jaar op de toneelschool in aanraking met de Akedemie Vogue, een hbo opleiding die je ook in deeltijd kan volgen, waar je zelf je vakken kan kiezen en het per jaar kan volgen. Dit leek mij ideaal en het zou mij enorm helpen bij mijn zoektocht. Zodoende ben de vakken interieurstyling, fotostyling en kunstgeschiedenis gaan volgen.

Op mijn 22e, na een jaar Vogue, liep ik Hutspot binnen. De sfeer en het concept spraken mij meteen aan. Dus met al mijn zelfvertrouwen en stoute schoenen vroeg ik meteen of ze nog iemand zochten en raakte ik in gesprek met Nick van Aalst (één van de eigenaren). Na ons gesprek werd ik opgebeld met de boodschap dat ik was aangenomen. Een unieke kans die ik meteen moest pakken! Toen werkten ”de jongens” (eigenaren: Nick, Pieter  Jongens en Reinier Bernaert) zelf nog fulltime in de winkel en kwam ik er als eerste werknemer erbij. Werken bij zo’n beginnende onderneming bied uiteraard allerlei mogelijkheden want er is nog zoveel wat moet worden gedaan. Dus ben ik meteen maar in het diepe gesprongen om zoveel mogelijk dingen op me te nemen, om zoveel mogelijk te leren, om mezelf zo onmisbaar mogelijk te maken en om elke dag de lat een stukje hoger te leggen.

En zodoende ging je ook de (online) creatieve kant op binnen Hutspot?
Ik ben begonnen met de Hutspot blog en het aanmaken van verschillende social media kanalen. Zonder een draaiboek of tot in de puntjes uitgedacht plan, maar gewoon doen op gevoel. Jazeker! Al vrij snel ben ik storemanager geworden, waardoor ik echt alles leerde binnen Hutspot. Personeel aansturen, teambuilden, met merken zitten, talenten aantrekken, etc. Een nog grotere sprong in het diepe, maar heel erg leuk en leerzaam! Dit kon ik toen nog best goed combineren met de online activiteiten, fotograferen en het organiseren van diverse Hutspot events. Ik vond deze meerdere functies in één ook erg leuk, maar op een gegeven moment merk je toch dat je niet overal alles uit kan halen en dat je sommige dingen half aan het doen bent, wat natuurlijk erg zonde is. Toen Hutspot (nog) groter werd kwam er een tweede storemanager bij en werd mijn huidige functie geboren: creative director en dit doe ik nu twee jaar van mijn bijna vier jaar bij Hutspot!

Daarnaast doe jij nog veel meer (modellenwerk, fotografie, bloggen), waar haal je de tijd vandaan?
Nou ik moet eerlijk zeggen dat ik door mijn baan wel veel minder voor mezelf doe. Aan de andere kant voelen deze dingen ook niet als werk, maar als hobby en creëer ik met mijn baan ook veel persoonlijke raakvlakken. Misschien cliché, maar mijn hobby is echt mijn werk en andersom. Ik plaats via Hutspot wel eens een foto van Amsterdam en ik merkte dat dit veel positieve reacties opleverde. Daarom ben ik @mylittleamsterdam begonnen, een instagram account over Amsterdam waar ik de laatste tijd helaas niet heel veel meer tijd voor heb, maar wel graag weer wil oppakken en misschien ooit nog professioneel ga uitrollen.

Daarnaast fotografeer ik buiten Hutspot ook graag, deze foto’s plaats ik op mijn persoonlijke instagram account. Een tip voor iedereen die wilt groeien op insta: wees actief! Zorg ervoor dat je met regelmaat post. Als er te veel tijd zit tussen je posts dan raken mensen ongeïnteresseerd en zijn ze niet meer echt betrokken. Let op een mooie afwisseling tussen de foto’s die je deelt. Zorg voor een mix van foto’s/beeld met mensen, objecten, straat, natuur en bepaalde kleuren. Zo creëer je een fijn totaalbeeld. Wees ook actief met de mensen die je zelf volgt, uiteraard moet je altijd alleen maar volgen wat je daadwerkelijk leuk vindt en ook alleen maar liken wat je leuk vindt, maar zo krijg je wel met die mensen die je volgt een wisselwerking, een ‘’digitale connectie’’.

En de Kate Moss in Sarah?
Haha, Kate Moss, zo zie ik mijzelf totaal niet hoor :). Ik heb zeker wat leuke photoshoots gedaan, maar ik ben nooit professioneel model geweest ofzo. Ik vind die wereld een beetje naar vanuit het perspectief van een model. Op creatief vlak, fotografie en styling, vind ik het wel leuk om daarbij betrokken te zijn en dat doe ik nu ook al voor Hutspot. Zo fotografeerde ik onlangs Sigrid ten Napel voor Hutspot in The Hoxton hotel.

Los van de foto’s nemen tijdens zo’n shoot, vind ik het ook erg leuk om samen met het team echt iets moois neer te zetten. Ook probeer ik degene die ik fotografeer op zijn of haar gemak te laten voelen en te laten meedenken in creatieve proces (voor zover dat kan). Dit zorgt voor een fijne en ongedwongen sfeer en dat zie in mijn optiek ook terug in de foto’s. Dus het echte modellenwerk voor de camera doe ik nu niet veel meer. Ik heb wel nog afgelopen jaar model gestaan voor See by Chloe (helaas heb ik die foto’s nog niet) en American Apparel. Half juli ga ik met mijn beste vriendinnetje en fotograaf Sophie van der PerreBo Maerten en Gaite Jansen, naar Frankrijk om daar foto’s te maken. Dus stay tuned ;)!

Terug naar Hutspot, is het niet gek dat jullie (nog) geen webshop hebben?
Wij vinden dat als je een online shop begint je goed moet kijken naar wie je concurrenten zijn en wat ze aanbieden. En natuurlijk bovenal, dat je het in één keer goed doet. Een webshop is een minibedrijf in je bedrijf waar veel bij komt kijken. Wij hebben er nu voor gekozen om de focus te leggen op het openen van meerdere winkels. Een webshop ligt midden op de vergadertafel hoor, begrijp me niet verkeerd, maar wanneer deze precies komt kan ik nog niet zeggen.

Desalniettemin heeft Hutspot een ijzersterk imago!
Ik denk dat deze vooral sterk is omdat wij bijna alles zelf maken en bedenken. Op het gebied van sociale media en content bedenk, creëer en schiet ik alles zelf. Vaak zie je dat retailers beelden gebruiken van de merken die zij verkopen. Uiteraard zijn deze beelden vaak prachtig maar passen ze niet zo goed bij het imago van de winkel. Doordat wij alles zelf schieten (product fotografie, lookbooks en de photoshoots zoals die met Sigrid) creëren wij een compleet eigen Hutspot beeld en imago. En dat we daar om geroemd worden is een heel groot compliment!

Je hebt een hekel aan de schoolbanken, heb je de meeste (creatieve) kennis on-the-job geleerd?
Dat klopt, ik heb dit grotendeels geleerd on-the-job, maar ik geloof ook dat het al ergens in je karakter en vingers moet zitten. Het geestige is dat mensen nu naar Hutspot komen en vragen wat ons online marketingplan is en hoe het kan dat we zo innovatief zijn op het gebied van content. Ik kan verklappen dat we eigenlijk niet echt een vast plan hebben. Natuurlijk hebben we wel terugkerend items, werken we met een kalender en weten we heel goed waarom we een bepaald item maken en wat de commerciële waarde hiervan is. Desalniettemin komt veel ook aan op eigen initiatief en gevoel. Ons bereik is best groot, maar achter de schermen werken we met een klein en hecht team, waardoor we nu nog wel zo kunnen werken. Deze strategie krijgt veel lof, maar we maken ook wel eens een foutje hoor. In mijn optiek blijven we hierdoor authentiek en dat heeft ook zo zijn charme!

In de online strategie richt ik me voornamelijk op onze producten en merken, maar ook op onze lokale omgeving en personeel. Ik heb lang gewacht om bekende personen te gebruiken om Hutspot te promoten, voornamelijk omdat ik zelf niet altijd achter deze strategie sta, maar aan de andere kant zie ik ook wel in dat het je bedrijf veel goed kan doen. Dus we doen het wel, maar wel op onze eigen manier. Willem de Bruin, Roxanne en SefOlivia Lonsdale en Geraldine Kemper kwamen sowieso al naar onze winkels en omdat ik een groot aantal van deze mensen ook persoonlijk ken vonden zij het oprecht leuk toen wij vroegen of zij een item met ons wilden maken, wat de synergie alleen maar groter maakt.

Jij kan al je creativiteit kwijt in je baan en andersom! Krijgt jong creatief talent wel genoeg kans in Amsterdam?
Ja en nee. Je moet als creatieveling (vreselijk om jezelf zo te noemen) echt je eigen pad en tegels leggen en hier zouden bedrijven wel meer in kunnen sturen. Aan de andere kant zijn deze (student)talenten vaak angstig voor het commerciële. Ze hebben hier vaak een afkeer tegen, maar wat commercieel is hoeft helemaal niet fout te zijn, iets wat ik bij Hutspot ook echt heb geleerd. Het is voor studenten juist de kunst om het creatieve met het commerciële te binden. Om iets over te brengen aan een groot publiek, maar wel dichtbij jezelf en het merk te blijven, is juist heel leuk en een enorme uitdaging. Artemis is één van de weinige opleidingen die studenten leert om creatief en commercieel te denken en ik vind dat een goede ontwikkeling.

Wat staat echt heel heel hoog op je to-do list?
Binnen Hutspot zou ik het echt te gek vinden om meer te doen met jong talent. Een manier hoe ik dat zou willen doen is een Hutspot Design Contest om jong talent in de spotlight te zetten. Ook Hutspot Agency zou ik te gek vinden. Vooral omdat je dan echt goed ziet dat we veel meer zijn dan een winkel. Bij deze Agency zou ik jong talent een springplank willen geven, maar ook samenwerkingen met bijvoorbeeld Foam, The Hoxton en Kinfolk zouden hieronder kunnen vallen. Hutspot zou dan ook vanuit deze agency kunnen worden ingezet voor diverse projecten die niet direct zo zeer met de winkels of de verkoop te maken hebben. Hierbij kan je denken aan de inrichting van (publieke) ruimtes, concepten bedenken en nog veel meer.

Hutspot wordt in de wandelgangen soms geassocieerd met hipsters. Hoe denk jij daarover?
Persoonlijk vind ik Hutspot geen hipster tent, sowieso vind ik dat woord een beetje stom. Ik weet wel dat Hutspot door sommigen gezien wordt als een hipster tent, maar daar heb ik eigenlijk geen boodschap aan. De grap is dat we een zeer breed publiek aantrekken, en ja, natuurlijk zitten daar ook vast wel wat hipsters tussen. Echter zijn we te druk om ons daarmee bezig te houden. We willen vernieuwend zijn én blijven voor een breed publiek (jong/oud/hip/niet perse zo hip) die onze passie voor lifestyle, mode, design, kunst en muziek deelt en samenbrengt!

Tot slot, wat kunnen we na Hutspot van Wou, Hutspot Rozengracht, Hutspot Bar en Hutspot Utrecht nog verwachten?
Natuurlijk kan ik niet te veel verklappen, maar wij zijn al druk bezig met het kijken naar eventuele nieuwe steden en winkels…

Meer weten over Sarah en Hutspot? Kijk hier, hier, hier en hier!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.