Cedrique geeft Blazers een tweede kans!

Of de Devil nou Prada, Zara of vintage draagt. Waarschijnlijk heeft hij, zij of het wel een blazer in de kast hangen. Want de blazer is allang niet meer alleen van de grijze oudere, maar juist een super hip kledingstuk voor iedereen. Dit bewijst Cedrique Loyson ook met haar fashion label Loys.Laundry. Hoe zij dit doet? Wij kwamen erachter in dit interview, dus lees snel verder!

Hi Cedrique Welkom! Who is you?
Hi! Voordat ik mezelf voorstel wil ik jullie graag bedanken voor de uitnodiging!! Ik vind het heel leuk om op deze manier de kans te krijgen om mijn verhaal te doen!

Ik ben Cedrique, 26 jaar en geboren op 5 januari in Amsterdam. Op mijn 2de besloten mijn ouders all the way naar Maastricht te verhuizen waar ik opgroeide als middelste in een warm gezin. Mijn jeugd in Maastricht was vrij en creatief, met als gevolg dat ik me tot op de dag van vandaag een Maastrichtenaar voel. Toch besloot ik na een jaar reizen op mijn 17de Maastricht weer in te ruilen voor Amsterdam waar ik mijn studie Business Administration afrondde aan Hotelschool The Hague. Hoewel ik na deze opleiding met zekerheid kon stellen dat studeren niet mijn ding was/is, besloot ik toch om nog een Master Fashion Marketing and Communication af te ronden in Barcelona en mijn passie voor mode te volgen.

Geen dank! Had jij, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Oe, tricky question. Als we het hebben over hotelschool, had ik, los van de sociale contacten die ik eraan over heb gehouden, tot een jaar geleden volmondig nee gezegd. Ik heb heel lang spijt gehad dat ik niet voor de AMFI ben gegaan en me heb laten leiden door de angst niet creatief genoeg te zijn. Daarnaast vond ik de studie inhoudelijk niet altijd even interessant en daardoor koste het me extra moeite. Maar tegenwoordig kom ik daarop terug; Steeds vaker realiseer ik me hoeveel interessante dingen ik heb geleerd, zowel theoretisch als sociaal, en besef ik me dat ik veel dingen voor lief heb genomen tijdens mijn studie. Daarnaast, denk ik ook dat, doordat ik het niet altijd leuk vond en er moeite mee had, ik heb geleerd om door te zetten en dat komt me nu goed van pas!

Wat betreft mijn Master zeg ik volmondig ja! Er ging een wereld voor open – voor het eerst vond ik studeren leuk en ging ik plezier naar de les. Daarnaast zat ik met 11 extreem creatieve meisjes in de klas die me alle 11 op een andere manier inspireerde. Ik vond het fascinerend om te zien hoe we alle 11 dezelfde passie deelde maar deze op een totaal andere manier omarmden. Zo was er Natalia die professioneel tekende, Claudia met haar tassenmerk ByCloowa, Paula met haar bedrijf omtrent zelfliefde en zelfzorg, en Andrra die van elk fashion nieuwtje als eerste en beste op de hoogte was.

Jij hebt veel werkervaring opgedaan zoals een stage bij Adidas! Hoe gaaf was dit?
Ja klopt! Maar voordat ik deze stage begon heb ik heel wat bijbaantjes in de horeca gehad en heb ik heel wat uren lopen cheffen en kilometers gelopen. Dit was dan ook een vereiste om aangenomen te worden op Hotelschool en een om hem af te maken. Denk hierbij aan een stage als Food and Beverage Intern bij het W hotel in Barcelona, een bijbaan als office hostess bij CBRE Nederland en een als serveerster bij van ’t Spit.

Van deze ervaringen heb ik veel geleerd, maar tegelijkertijd hebben ze me ook doen beseffen dat de horeca/hospitality niet de industrie was waar ik mezelf zag werken. Gelukkig deed ik dit inzicht op voordat ik moest beginnen aan mijn eind stage voor Hotelschool en besefte ik mij op tijd dat ik een andere richting op wilde; ik wilde iets met mode doen en het liefst iets creatiefs! Maar goed, als hotelschool student bleek dit al snel makkelijker gezegd dan gedaan want ik had daarmee nou niet bepaald een creatieve opleidingsachtergrond. Daarom besloot ik het creatieve aspect even naast me neer te leggen en mijn passie voor sport erbij te betrekken. Op die manier had ik al snel mijn droomstage gevonden want bij het combineren van mode en sport kwam ik maar op een bedrijf; Adidas.

Ik moet zeggen dat ik niet had verwacht dat ik door alle sollicitatie rondes heen zou komen. Al helemaal niet nadat ik in de eerste ronde had weten te zeggen dat ik groot fan was van Yeezy omdat ik zo op keek tegen Kanye West (daar kom ik nu op terug). Maar goed, tijdens de stage heb ik geleerd dat het sales proces een veel omvattend proces is en dat er meer bij komt kijken dan dat je in eerste instantie denkt. Klanten kennis en onderhoud zijn daarin enorm belangrijk evenals kennis van je eigen product en je concurrenten in de markt. Maar wat voor mij in the end het belangrijkste was, was dat de stage bevestigde dat ik met Hotelschool de mode in kon en dat dit was wat ik wilde.

Cedrique Loyson Loys Laundry

Let’s go Loys. Laundry! Waar is het ondernemende vuurtje gaan branden?
Als ik naar mijn gezin kijk, kan ik stellen dat ik niet uit een gezin kom met een 9-tot-5-mentaliteit. Zo werkte mijn ouders niet standaard 7 uur per dag, zaten we niet standaard om 6 uur aan tafel en werd het achtuurjournaal vaak gemist. Ondernemen zit in onze aard. Zo zei mijn moeder op haar 39ste haar baan bij KLM op om een Bachelor of Arts te behalen aan de Kunstacademie in Maastricht. Nu werkt ze als beeldend kunstenaar en als projectleider voor diverse culturele instellingen. Mijn vader was op zijn 45ste ook wel klaar met het passeren van aktes en zei daarom zijn baan als notaris op om te gaan ondernemen. Nu werkt hij als directeur bij een non-profit organisatie genaamd Big Brothers Big Sisters Amsterdam. Ik denk dat ik hier onbewust een voorbeeld aan heb genomen, alleen al als je kijkt naar de sales die ik deed op marktplaats als 15-jarig meisje.  Toen bestonden sites zoals Vinted en Vestiaire nog niet, dus verkocht ik daar mijn kleding op.

Waar is je passie voor fashion ontstaan?
Al heel jong en mede dankzij mijn beide oma’s en moeder. Als kind hadden we maandelijks familie dag en doken we met alle kleinkinderen de kast van mijn opa en oma in. Alles werd overhoopgehaald maar vooral mijn oma’s bak met sjaals werd leeg gegrist. Daar maakte we jurken en tops van. Daarnaast had ik als kind een lui oog met plakker en bril en ik denk dat ik onbewust kleding gebruikte om dit te compenseren. Tijdens mijn pubertijd speelde mode ook een belangrijke rol. In mijn vriendinnengroep stond mode centraal en was dit een belangrijke factor die ons verbond. Hoewel we in die tijd flink wat modemissers gemaakt hebben, gebruikte we kleding om ons te onderscheiden en onze creativiteit te ontplooien. Als vrije school scholieren was dit dan ook niet geheel onbelangrijk maar dit is nooit meer weggegaan.

Waar staat de naam Loys.Laundry voor?
Loys gebaseerd op achternaam “Loyson”. Laundry is geïnspireerd op de letterlijke betekenis van het woord: een plek waar kleding en beddengoed worden gewassen en gedroogd om er als nieuw uit te zien. Maar het heeft ook een visuele betekenis. De wasmachines in de laundry draaien namelijk rond, net als de circulaire mode-industrie waar ik naar streef.

Waar let je op voor en tijdens het ontwerpen van kleding? 
Tijdens de fase voorafgaand aan het ontwerpen van een collectie moet ik altijd denken aan een quote van Austin Kleon die zegt “Creative people need to sit down and do nothing”. Dit is echt zo. Afgelopen jaar woonde ik in Barcelona en leefde ik een veel minder gehaast leven dan in Nederland. Zo nam ik soms letterlijk de tijd om niks te doen en ging ik voor dertig minuten op een bankje zitten aan de zee of in mijn atelier in Born.  Ik deed dan ideeën op en schreef die op in een notitie op mijn telefoon. Als gevolg hiervan heb ik een verzameling aan notities gecreëerd die bestaan uit notes, tekeningen en foto’s.

Ook ga ik wekelijks naar rommel markten en kringloopwinkels. Dit doe ik niet voor de kleding maar voor materialen en inspiratie. Elke collectie begint namelijk met materialen die ik daar tegenkom en het publiek dat er rondloopt inspireert mij; Mensen met eenzelfde overtuiging want ook zij geloven dat je van iets ouds iets nieuws kan maken. Upcycling dus.

Tijdens het ontwerpen van de kleding hou ik er rekening mee dat de blazers van de hoogste kwaliteit zijn en dat er geen verspilling is van stof en materiaal. Om een voorbeeld te noemen; ik wilde sleeveless blazers designen maar het weggooien van de mouwen is voor mij een no go. Daarom heb ik nagedacht over een versatile design waarbij iemand de blazer met of zonder mouwen kan dragen. Dit design heb ik op verschillende manieren uitgewerkt en is nu in verschillende kleuren beschikbaar. Daarnaast vind ik het belangrijk dat elk design draagbaar is. Sustainable fashion moet namelijk gezien worden om fast fashion tegen te kunnen gaan.

Lois Laundry

Op welk manier breek jij de traditionele mannelijkheid en vrouwelijkheid?
Ik vind dat de vrijheid van veel mensen nog steeds wordt beperkt door de standaarden van de traditionele man en vrouw en ik vind dat de modewereld er een grote rol kan spelen in dit te doorbreken. Zodra iemand kan dragen wat die wil, dus zodra het sociaal geaccepteerd wordt dat iedereen alles kan en mag dragen, dan zijn we al een hele stap verder. Ik vind dat iedereen moet kunnen dragen waar die zich goed in voelt, en daar hoeft wat mij betreft geen stempel mannelijk of vrouwelijk op. Daarom maak ik blazers die oorspronkelijk gemaakt waren voor mannen beschikbaar voor iedereen en probeer ik te bewijzen dat het niet voor de hand liggende ook prettig en sexy kan zijn.

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik vind dit een lastige vraag. Ik heb Loys.Laundry al tijdens mijn studie opgezet waardoor de keuze om direct te gaan ondernemen voor de hand liggend was. Maar als iemand na zijn studie voor de keuze staat om een onderneming op te startte of om te gaan werken, dan raad ik die persoon aan om toch eerst werkervaring op te doen binnen een bedrijf. Dit niet alleen om kennis en vaardigheden op te doen maar ook om zichzelf sociaal te ontplooien en simpelweg te ervaren hoe het eraan toe gaat binnen een bedrijf. Daarnaast, als je je eigen onderneming start en je op een gegeven moment besluit om mensen aan te nemen, dan is het belangrijk om te weten hoe je een leidende rol aanneemt en je verantwoordelijkheden op de juiste manier te dragen. Ook dit leer je naar mijn idee het best via een baan of stage. Of je daar nou van leert hoe het ook zou doen of leert hoe je het anders zou doen.

Wat voor leuks staat op de agenda?
Ik heb exciting nieuws! Ik wissel namelijk per november mijn atelier in Barcelona in voor mijn eigen atelier in Amsterdam. Hier start ik een nieuw concept waarbij mensen op afspraak langs kunnen komen. Tijdens deze afspraak kun je een vintage blazer uit zoeken en die samen met mij (re)designen aan de hand van drie ontwerpen. Op deze manier wil ik overproductie tegen gaan en een persoonlijke/emotionele band creëren tussen blazer en klant.  Zodra een kledingstuk persoonlijk voelt is men er (vaak) meer aan gehecht en als gevolg daarvan voorzichtiger mee. Hierdoor wordt het item vaker en langer gedragen. Op deze manier wil ik ervoor zorgen dat de schokkende cijfers in de fashion industrie dalen en bijdragen aan een circulaire economie. Voorbeelden van cijfers zijn dat wij als Nederlanders 71% van alle kleding in onze garderobe niet één keer dragen in een heel jaar met als gevolg dat we jaarlijks 14 miljard kilo ongedragen kleding weggooien. De kleding die we wel dragen, dragen we gemiddeld maar 7 keer.

Daarnaast ben ik voor Amsterdam Fashion Week begonnen met het uitbreiden van mijn collectie met tops die gemaakt zijn van pantalons. Want ja, ook pantalons zijn tijdloos en verdienen een tweede kans! De pantalons die ik upcycle zijn losse pantalons maar ook pantalons die horen bij een blazer waardoor ze gedragen kunnen worden van co-ord set. De tops zullen tijdens de launch van drop 3 online beschikbaar zijn. Dat is sneller dan je denkt!

Welke bekende persoon zou jij willen in jouw kleding?
Oeh, heel wat! En ik zou hierin onderscheid maken tussen iemand die mij op gebied van design inspireert en iemand die mij op het gebied van styling inspireert.

Marine Serre (ook wel de upcycle girl genoemd) is een 30-jarige modeontwerpster en haar werk en filosofie inspireren mij extreem. Op haar 25ste ontwierp ze een eigen collectie om een beweging tegen overconsumptie te starten en de mode-industrie te hervormen. De collectie bestond uit een mix van haute couture en sportswear gemaakt van gerecycled materiaal en tweedehands kledingstukken. Hiermee won ze de LVMH Prize voor young designers. Dat is een van mijn grootste dromen. Na dit succes is Marine Serre uitgegroeid tot gerenommeerd modemerk en nu brengt ze succesvolle collecties uit. De modellen die deze collecties showen variëren in leeftijd, geslacht, etniciteit en gewicht en ook daar sta ik heel erg achter. Ik vind het verschrikkelijk als designers nog steeds werken met een kleine sample size. En dan, last but not least, probeert Marine Serre haar kleding betaalbaar te houden.  Ze vindt dat sustainable fashion beschikbaar moet zijn voor iedereen. Ook hier ben het volledig mee eens omdat ik denk dat alleen op deze manier om fast fashion te stoppen. Toch, helaas maar waar, scoort Marine Serre “not good enough” op Good On You, werelds leidende bron van duurzaamheidsbeoordelingen voor mode. Dit getuigt dat er nog veel te winnen valt – ook voor de merken die al op het goede pad zitten.

Dan de persoon die mij op styling gebied inspireert is al jarenlang Hailey Baldwin/Bieber. Dat is misschien cliché maar ik ben toch echt groot fan. Ik heb al sinds mijn 18de (dat is 8 jaar lang) een Pinterest map waarin ik foto’s van Hailey’s outfits bewaar. Hailey wordt ook wel “the queen of blazers” en “the queen of the power shoulder” genoemd en ik ben het daar mee eens. De manier waarop Hailey oversized blazers weet te combineren is altijd verassend en ze vindt voortdurend nieuwe manieren om oversized kleding zo te stylen dat het sexy voelt. Daar neem ik een voorbeeld aan voor Loys.Laundry waarmee ik ook wil bewijzen dat het niet het ander niet uitsluit.

Dan nog Suzy Menkes, die op 78-jarige leeftijd naar mijn mening werelds beste fashion journalist en criticus is. Ze heeft sterk en onafhankelijk standpunt en brengt op dit moment via boeken en haar podcast “Creative conversations with Suzy Menkes” haar wereldwijde publiek een diepe kennis en liefde voor mode.

Cedrique Loyson Loys Laundry

Waar staat Loys.Laundry over 5 jaar?
Als een merk dat tegen die tijd wereldwijd op de kaart staat. Ik treef naar een succesverhaal zoals Daily Paper. Ze zijn als Amsterdams modemerk uitgegroeid tot een wereldmerk en zijn nu niet meer weg te denken uit de street style modewereld. Ze inspireren mij en ik vind het verhaal achter het merk en de oprichters heel bijzonder. Daily Paper is dan wel een street style merk en ik zou Loys.Laundry willen laten uitgroeien tot een luxury merk. Dus daarom streef ik meer naar een merk zoals Stella McCartney. Maar ook Ganni die onlangs B-corp is geworden en werkt met extended sizes. Maar goed, dream big zullen we maar zeggen.

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Cedrique?
Hier komen mijn geheimen: Het liefst eet ik drie keer per dag chocola of Doritos chili chips maar doe mijn best om ayurvedisch te eten. Ik drink nooit koud water, alleen warm. Ik ben een ochtend mens maar wel een met een slowstart. Mensen die mij opjagen in de ochtend hebben het daarom zwaar te verduren. Het liefst reis in de hele wereld over maar heb ik een gat in mijn hand. Ik word al mijn hele leven Siet genoemd en heb eigenlijk krullen.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.