Carrière maken bij Kraft Heinz? Doreen vertelt hoe!

Doreen van Ingen, Talent Acquisition Lead Continental Europe bij The Kraft Heinz Company

Bijna afgestudeerd en klaar voor een geweldige carrière? Dan is het starten van je carrière bij een bedrijf met iconische merken en producten zoals Heinz & De Ruijter, het antwoord! Dat klinkt natuurlijk nog niet zo gek. En wist je dat er heel veel leuke posities beschikbaar zijn binnen Kraft Heinz? Achter het merk van onder andere de ketchupfles schuilt een Amerikaanse producent van voedingsmiddelen met zo’n 38.000 werknemers en een groot kantoor in Amsterdam. Hoe jij hier de volgende stappen kan zetten, gaan wij onderzoeken met Doreen van Ingen, Talent Acquisition Lead Continental Europe bij The Kraft Heinz Company! Daar gaan we. 

Doreen! Welkom! Wie ben jij?
Wat leuk dat jullie me hiervoor hebben uitgenodigd! Ik ben Doreen, 30 jaar, dochter van een Antilliaanse moeder en Nederlandse vader en woonachtig in Castricum samen met mijn vriend en twee katten. Na de middelbare school ben ik naar  de hotelschool in Den Haag gegaan en uiteindelijk via de hotelwereld en recruitment consultancy bij Kraft Heinz terecht gekomen. 

Doreen van Ingen, Talent Acquisition Lead Continental Europe bij The Kraft Heinz Company

Na het VWO heb je heel bewust gekozen voor de hotelschool. Waarom?
Een gevuld toekomstplan had ik nog niet voor mij liggen. Maar op een open dag kwam ik in contact met een jongen die zo leuk en gepassioneerd over de hotelschool vertelde dat ik meteen wist dat dit mijn plek zou zijn. Ik was zelf geïnteresseerd in economie, maar dan met name de menselijke kant. Dit kwam in deze studie perfect terug. Het was commercieel gedreven, maar dan servicegericht in plaats van productgericht. 

Had je, terugkijkend, nog steeds voor dezelfde studie gekozen?
Oef, dat is een goede vraag! Ik heb veel plezier gehad en waardevolle vaardigheden opgedaan. Daarnaast was het geweldig om in mijn eentje een half jaar naar Londen te gaan en alles hiervoor te moeten regelen. Dit was een geweldige kans en het heeft me veel geleerd. 

Maar ik had misschien toch voor een andere studie gekozen. Dat heeft te maken met het werk dat ik nu doe. Ik had het achteraf interessant gevonden om iets meer kennis over psychologie en Human Resource Management (HRM) opgedaan te hebben. Als je studeert leer je geen praktische kennis, maar een theoretische basis waar je op terug kunt vallen en doorbouwen. Alle kennis die ik nu heb is allemaal on the job geleerd. 

Doreen van Ingen, Talent Acquisition Lead Continental Europe bij The Kraft Heinz Company

Begrijpelijk! Wat heb je van je werkzaamheden binnen Recruitment Consultancy?
Het grootste verschil dat ik merkte binnen Page Group en Hilton Hotels, het bedrijf waar ik daarvoor heb gewerkt, is de doorgroei structuur. Binnen de hotellerie is de houding ten opzichte van groei binnen erg old school; je moet geduldig zijn en afwachten tot de persoon “boven” je weggaat. Daar ben ik te ambitieus en gretig voor. Binnen de recruitment consultancy, merkte ik de waarde van een meritocratie. Er was daar een transparante cultuur waar precies duidelijk was welke resultaten je moet behalen om een promotie te krijgen. Hierdoor ontwikkel je ongelooflijk snel leiderschapskwaliteiten. Er wordt een drang gecreëerd om ervoor te gaan, en wanneer je iets hebt behaald weet je exact wat je moet doen om het volgende doel te behalen. 

Ik heb hier ook mensen mogen managen en ben zo de waarde van empathie in gaan zien. Ik heb meegemaakt hoe ik niet wilde zijn als leider en heb dit actief toegepast. Als manager ben je er om te helpen en de ander te ontwikkelen, je kracht weg te geven. De medewerker is er niet om jou nog beter te maken. 

Hoe ben je bij Kraft Heinz terecht gekomen?
Op de plek waar ik zat begon ik verveeld te raken. Alle uitdagingen die er waren had ik voltooid en ik wilde op zoek naar een werkgever waar ik al mijn kennis en ervaringen kon bundelen om daar de interne recruitment te verbeteren. Ik kwam per toeval deze vacature op mijn Linkedin timeline tegen, en dacht ‘Hey, ketchup, dat bedrijf ken ik!’. Tijdens de sollicitatieprocedure zag ik enorm veel kansen voor verbetering en ik werd enthousiast om dit aan te pakken.

 Maar wat mij ook hielp is dat ik niet hopeloos op zoek was naar een nieuwe baan. Dit gaf mij de ruimte om ontspannen de gesprekken in te gaan. Het voordeel hiervan is dat je veel vragen terug gaat stellen en onderzoekt of het bedrijf ook bij jou past. Zo kun je nagaan: Wat vind ik van de mensen met wie ik spreek, zie ik mezelf met hen samenwerken, hoe ziet het groeipad eruit? Als je te graag een rol wilt, is de kans groot dat je dit punt vergeet. Een leuke bijkomstigheid is ook dat het voor de interviewer veel leuker is wanneer iemand engaged overkomt. Je komt veel authentieker over dan wanneer je alleen maar over jezelf probeert te verkopen.

Doreen van Ingen, Talent Acquisition Lead Continental Europe bij The Kraft Heinz Company

Mooi! Wat maakt dit bedrijf zo uniek volgens jou?
Het is moeilijk om hier geen cliché verhaal van te maken. De sterke bedrijfscultuur spreekt mij aan; van onze diversiteitsagenda tot wat wij noemen “Champion Great People”, waarbij het bedrijf een actieve houding aanneemt om jou als individu op zowel professioneel als persoonlijk vlak te ontwikkelen. Overal binnen ons bedrijf hoor je het woord ‘ownership’ terug komen. Je krijgt hier zo ontzettend veel verantwoordelijkheid aan het begin van je carrière en je gaat meteen aan de slag met echte projecten. 

Verder is Kraft Heinz is een bedrijf dat als geen ander fluïde om kan gaan met structuren. Op het moment dat wij zien dat er ruimte is voor verbetering en dat daardoor zaken op een andere manier geregeld moeten worden, dan doen wij dat. De belofte om hier een actieve speler in te mogen zijn vind ik mega uitdagend. 

Voor studenten en afgestudeerden, waar let je op in een CV en motivatiebrief?
Een tip die ik graag mee wil geven voor het begin van je zoektocht naar een stage, traineeship of baan, is om echt uit te zoeken wat je wilt. Ik zie het vaak gebeuren dat studenten denken ‘Ik wil marketing in’, maar marketing is zo breed. Je hebt brand management, digital marketing, consumer insights, noem het maar op. Lees goed wat je gaat doen binnen een bepaalde functie en bedenk of dit echt is wat jij wil gaan doen. Wanneer dit zo is, moet je klaar staan om uit te gaan leggen waarom. Wees dus selectief in waar je op solliciteert, bereid dit goed voor en dan kom je er! 

Doreen van Ingen, Talent Acquisition Lead Continental Europe bij The Kraft Heinz Company

Eenmaal aan tafel bij Doreen, wat wil je echt horen van sollicitanten.
Het begint met je huiswerk doen. Dit lijkt een no brainer, maar ik zie toch dat het hier vaak al fout gaat. Het gaat er niet om dat je kan benoemen hoeveel merken we verkopen of weet in hoeveel landen we actief zijn, maar je moet kunnen onderbouwen waarom de bedrijfscultuur bij jou als persoon past. We verwachten niet dat je bakken met ervaring hebt, je bent tenslotte een starter. Wat we proberen uit te zoeken, is of je potentie hebt om te groeien en onze organisatie kan helpen te verbeteren. We kijken hierbij naar:

  • Analytisch denkvermogen, door te letten of je op een logische manier kan redeneren.
  • Interpersonal skills, hoe goed ben jij in een boodschappen simpel overbrengen.
  • Growth mindset, ben je in staat om creatief te zijn en groots te denken.

Je kunt je als kandidaat voorbereiden door voorbeelden te hebben. Dit hoeft niet werkgerelateerd, maar kan ook situationeel zijn. Ik geloof er heilig in dat je in groepsprojecten, een commissie die je hebt gedaan of je sportteam relevante competenties hebt opgebouwd die je kunt gebruiken om jezelf te onderbouwen. Zoek hier naar moeilijke situaties en beschrijf wat jij hebt toegevoegd om dit op te lossen. 

In Nederland hebben jullie voor afgestudeerden het International Management Trainee Program! Vertel!
Het traineeship is een 1-jarig traject waar het doel is om jou een holistisch beeld te geven van de mechanismen binnen een voedselbedrijf. Het eerste half jaar bestaat uit een maand waar je op pad met het sales team om een beeld te krijgen hoe de producten in de supermarkt terecht komen, je krijgt trainingen en je gaat aan de slag met een project dat bedoeld is om jouw creativiteit te prikkelen. In het tweede half jaar krijg je je eerste echte functie. 

Na het traineeship ben je meteen een volledige medewerker. We zien dat de trainees door hun brede oriëntatie op veel plekken binnen Kraft Heinz terecht komen, en afhankelijk van hun persoonlijke leertraject, binnen 5-10 jaar een managersfunctie bereiken. Om deze reden is het traineeship ook mega competitief, we willen deze belofte waar kunnen maken. Het traineeship is bedoeld voor mensen die een toekomst voor zich zien binnen de voedselsector, en daarbij een leiderschapsfunctie ambiëren los van een specifieke afdeling. Als je al weet dat jij bijvoorbeeld een brand manager wilt worden, kun je beter voor deze functie binnen ons solliciteren!

Doreen van Ingen, Talent Acquisition Lead Continental Europe bij The Kraft Heinz Company

Wat zou je nog mee willen geven aan studenten die dromen van een carrière in de FMCG, maar nog wel even moeten studeren?
Voor een traineeship denk ik dat een relevante stage heel waardevol is. Al is dit alleen voor de voorbeelden die je kunt geven over bepaalde ervaringen. Ik merk dat kandidaten die geen stage hebben gelopen of waardevolle bijbaan hebben gedaan, soms moeilijk de link kunnen maken met commercie. Ook wanneer je binnen je studie geen ruimte voor een stage hebt zou ik er toch voor gaan. 

Voor studenten die een stage zoeken, vind ik het zelf minder belangrijk dat ze bijvoorbeeld een bestuursjaar hebben gedaan. Diversiteit en inclusiviteit zijn voor ons erg belangrijk, en zelf ben ik ervan bewust dat niet iedereen altijd de kans krijgt om plaats te nemen in het bestuur van een vooraanstaande sociëteit of studentenvereniging. 

Cliché, maar meer dan oké; waar sta jij over 5 jaar?
Dat vind ik een hele lastige vraag om te beantwoorden. Maar ik zie mezelf over 5 jaar in een functie waar ik veel van mijn ervaringen binnen Kraft Heinz kan delen, maar ook daarbuiten. Dit klinkt misschien nog wat abstract, maar vorig jaar heb ik voor de Marketing Association Amsterdam een presentatie gegeven. Dit ging over inclusive hiring en de nieuwe generatie medewerkers. Voor mij was deze informatie een no brainer, maar er kwam na de presentatie een recruiter naar mij toe die he-le-maal mind blown was. Dit gaf mij het inzicht dat sommige informatie nog helemaal niet zo wijdverspreid is als ik dacht, en dit zie ik als een toffe uitdaging. Daarom zie ik een rol voor me waar ik kennis over kan brengen naar anderen en op deze manier impact kan maken.  

Tot slot, dit weet nog (bijna) niemand over Doreen?
Haha! Wat een leuke vraag. Ik ben een enorme fan van ongemakkelijke reality TV. Dat is echt mijn guilty pleasure. Je kent het wel, TV waar je verplaatste schaamte van krijgt. Wat ik dan precies kijk verandert per periode, maar tijdens mijn vakantie heb ik veel afleveringen van de B&B Vol Liefde gebinched.

Doreen van Ingen, Talent Acquisition Lead Continental Europe bij The Kraft Heinz Company

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.