ANNEMIJN OPENT KULA, DÉ FOOD EN YOGA HOTSPOT IN ROTTERDAM!

Annemijn van der Vorm Kula Beer Romijn Rotterdam

Als vers afgestudeerde Hotello had Annemijn van der Vorm eigenlijk maar één droom: ondernemen! Na experimenten met vegan ijs (wat toen nog helemaal niet bestond), besloot ze om eerst haar rugzak te vullen bij Younique Concepts (onder andere bekend van Pesca en De Tulp)! Daarna ging het roer voor haar om, werd yogi in Bali en kwam terug om samen met haar vriend Berend Romijn de ondernemersdroom te gaan verwezenlijken. En hoe! Want binnenkort openen zij samen Kula in Rotterdam, de nieuwste hotspot voor goed eten, drinken en yoga! Be a first mover, lees dit interview en ga daar snel op de namas-thee! KnappeKop Syb ging je al voor! Daar gaan we!

Annemijn!! Wie ben jij?
Hoi! Vrienden of familie noemen mij ook wel Mijn of Mini. Ik ben 28 jaar, opgegroeid in een piepklein dorpje onder Rotterdam genaamd Mijnsheerenland. Ik fietste 3 kwartier door de polders om op tijd in de les te komen (wat niet altijd lukte, ik kon nogal veel kletsen onderweg). Na de middelbare school ging ik naar de hotelschool in Breda op de NHTV en verhuisde al snel naar Amsterdam waar ik zo’n 7 jaar heb gewoond! In die Amsterdamse jaren heb ik gewerkt bij bij Abn Amro, Diageo & Younique Concepts, heb ik een allround styling cursus gevolgd bij Artemis, een vegetarische koksopleiding en yoga teacher training gedaan, gewerkt als marketing freelancer, ben ik Brandstof de podcast gestart met Romy van Poppel en heb ik heel veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan. Inmiddels woon ik nu een half jaar in Rotterdam om Kula op te zetten samen met mijn vriend!

Ik ben altijd een beetje een rebel geweest. Ik hou ervan om buiten de gebaande paden te gaan, om anders te denken dan mainstream, om te ontdekken, om te kijken hoe iets anders kan. Ik ben enorm nieuwsgierig en creatief aangelegd. Ik wil begrijpen hoe mensen denken, waarom we hier met z’n allen zijn, wat we hier komen doen. De rode draad in alles wat ik doe is bewustzijn: hoe kunnen we een wereld creëren waar iedereen in z’n kracht staat en hoe kunnen we tegelijkertijd ook op een goede manier met de aarde omgaan.

Had je, terugkijkend, nog steeds voor de hotelschool gekozen?
Ja zeker! Ik heb een fantastische tijd gehad waar ik heel veel leuke mensen heb ontmoet, waaronder mijn vriend Beer, en waar ik veel heb geleerd over mezelf en wat voor mij belangrijk is. Voor ik begon met de hotelschool had ik geen idee wat ik wilde met mijn ‘carrière’. Mijn studie heeft me de ruimte gegeven om te ontdekken wat ik wel en niet leuk vond en welke richting ik daarna op wilde gaan. Het is een hele brede opleiding in een ‘middelbare school’ jasje gegoten. Je kent de leraren en leerlingen goed, het is intiem en gezellig. Wel denk ik dat je niet perse een studie nodig hebt als je wilt gaan ondernemen. Als je een super goed idee hebt: just do it! Ik heb het meeste geleerd van de werkervaring die ik heb opgedaan. Je kunt altijd nog de schoolbanken in als je specifieke kennis wilt leren, dat doe ik nu ook nog regelmatig.

Wat heb je geleerd allemaal geleerd bij Younique?
Ha! Waar zullen we beginnen? Ik ben heel erg dankbaar voor mijn tijd bij Younique. De eigenaren, Jos en Sven, hebben mij hun vertrouwen gegeven en daardoor kon ik gigantisch groeien in korte tijd. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je als werkgever je werknemers de ruimte geeft om zichzelf te laten zien en zich te ontwikkelen. Vertrouwen is een groot goed. Dit is voor mij een grote les, nu ook tijdens het opzetten van Kula. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Daarnaast heb ik bij Younique heel veel geleerd over ondernemen. Ik was de rechterhand van de eigenaren en kon daarom heel goed meekijken hoe dit eraan toe ging. Ik leerde hoe je een bedrijf gezond kunt laten groeien, hoe je jezelf in de markt zet, hoe belangrijk je team is en hoe belangrijk dromen is. Vooral dat laatste is heel belangrijk: waarom doe je wat je doet, wat is je visie en hoe kom je daar? Je neemt de eerste stap en de rest volgt vanzelf. Dus vooral altijd blijven dromen en je ziet vanzelf wat er mag en kan ontstaan.

Voor / tijdens /terug uit Bali kwam het Kula idee?
Toen ik bij Younique werkte deed ik al heel veel aan yoga en mindfulness. Werken in een startup vraagt om je eigen grenzen te bewaken en om goed voor jezelf te blijven zorgen, anders hou je het niet vol en komt je creativiteit niet tot uitting. Door alle yoga merkte ik dat er langzaam een shift ontstond in mij. Om mij heen hadden heel veel mensen last van burnouts, paniek, angst en ga zo maar door – ik dacht bij mezelf: dit kan anders. Hoe erg ik het ook naar mijn zin had bij Jos en Sven, ik voelde dat ik een ander pad mocht gaan inslaan. Ik besefte me dat ik mensen kon helpen om lekkerder in hun vel te gaan zitten. Daarom besloot ik om mijn baan op te zeggen en een paar maanden er tussenuit te gaan om een yoga opleiding te doen in Bali. Eenmaal daar zou ik wel bedenken wat ik daarna ging doen, dacht ik. Beer ging ook mee voor een paar weken. Eenmaal op Bali zagen we zo veel concepten waar eten, drinken, mindfulness, yoga, muziek & gezelligheid heel goed samen gingen, we vroegen ons af: waarom bestaat dit niet in Nederland? Mijn verlangen om zelf te gaan ondernemen was altijd gebleven en begon enorm te kriebelen door dit te zien. Wij besloten: we willen zelf zo’n soortgelijk concept opzetten in Nederland, juist in deze tijd waar er zo’n behoefte is aan verbinding. Kula was geboren. Waar en hoe precies, dat kwam later.

Wat heb je onderschat bij het openen van een eigen zaak?
Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat als je een idee hebt, je er gewoon voor moet gaan. Er komen namelijk sowieso obstakels en uitdagingen voorbij. Die hebben wij ook gehad en zullen we ongetwijfeld nog veel gaan krijgen. Dat maakt het spannend en daardoor leer je enorm veel. Wat wij het meest hebben onderschat als jonge ondernemers is dat we binnen 4 maanden zowel een volledige yoga studio als een volledig all day cafe (ontbijt, lunch & diner) tegelijkertijd op wilden zetten. Die 4 maanden zijn inmiddels 7 maanden en we zijn nog niet open. We zijn eigenlijk 2 aparte bedrijven aan het starten wat op de voorgrond 1 bedrijf lijkt en willen ook gelijk ‘all the way’ gaan, tot in het perfecte. Die perfectie heb ik gelukkig al voor een groot deel losgelaten. Ik heb geleerd dat het allerbelangrijkste je visie is en dat de rest vanzelf volgt. Als ik nu een advies mag geven: start small & go from there. Je visie mag dan misschien wel groots zijn, maar de grootsheid is soms ook overwhelming – bekijk eerst de stappen die voor je liggen die je nu kunt zetten.

Begrijpelijk! En voor wie nog geen idee of onder een steen leeft, wat is het KULA?
Kula is a place to unwind and come together’ – een totaal nieuw, speels en magisch concept waarbij eten, drinken, yoga, mindfulness, muziek & gezelligheid samen komen. In ons all day cafe kom je om te chillen met anderen, in de studio kom je om te chillen met jezelf. In een prestatiegerichte tijd is Kula een plek om te vertragen en te ontspannen. Een community waar iedereen welkom is en waar je zowel een biertje en een bitterbal kunt eten als een yogalesje kunt pakken. We zullen regelmatig events en workshops organiseren en in de toekomst retreats – alles wat te maken heeft met lekker in je vel zitten. Door ‘wellbeing’ in een hip jasje te stoppen hopen we het toegankelijk te maken voor heel veel mensen. Wij hopen de drempel te verlagen die mensen normaal ervaren om een studio in te stappen. Voor alle peeps die geïnteresseerd zijn: volg ons op Instagram @thekulalife en www.kula.nl!

Als yogi sta je heel bewust in het leven, dit wil je ook je gasten meegeven in KULA?
Ja zeker! Onze missie met Kula is ‘making wellbeing easy & fun for all’. Door heel bewust stil te staan bij wat voor jou belangrijk is in het leven en daarvoor te kiezen, komt er veel meer flow in je leven en ga je je veel fijner en gelukkiger voelen. Vaak houden we ons vast aan een bepaald beeld waarvan we denken dat we zo moeten zijn, omdat we denken dat anderen dat van ons verwachten. Met Kula willen we mensen eraan helpen herinneren dat je de tijd mag nemen om te chillen, ontspannen en de verbinding met jezelf aan te gaan. Ik geloof dat alle antwoorden al in je zitten en dat je heel goed weet wat je nodig hebt. Je hoeft alleen maar te luisteren. Ik hoop dat we mensen daarmee kunnen helpen bij Kula.

Samen met je vriend ondernemen kan pittig zijn.. Hoe zorgen jullie dat Valentijnsdag leuk blijft? 
Dit is zeker waar, haha! Wij zijn nu net 9 jaar samen en dachten elkaar al goed te kennen. Toch, doordat we samen zijn gaan ondernemen, zie je weer hele andere kanten van elkaar. Dat is super leuk, maar soms ook wel uitdagend. We gaan allebei op een andere manier met stress om bijvoorbeeld, dit weten we nu en zo kunnen we elkaar helpen op de momenten een van ons er even doorheen zit. Het belangrijkste om chill met elkaar te blijven is communicatie en tijd voor elkaar nemen. Beer en ik leven heel bewust, we starten de dag altijd met meditatie. Ik doe vaak yoga of loop een groot stuk met onze hond Pip, Beer gaat hardlopen of langer mediteren. Daarna doen we een check-in moment samen: hoe voelen we ons, wat is vandaag belangrijk, wat heb je nodig, etc. Aan het einde van de dag doen we ook altijd zo’n reflectie momentje.

Soms kiezen we ervoor om bewust even niet over Kula te praten. Als alle energie stagneert, pakken we de auto en gaan we naar het strand of uiteten om elkaar zo weer te vinden. Soms kunnen we ook echt wel een heftige discussie hebben of kunnen we elkaar niet uitstaan, dan laten we dat zakken en zoeken we daarna altijd naar de onderlaag. Er zit op zo’n moment vaak iets dwars wat uitgesproken mag worden. Maar over het algemeen gebeurt dat vrij weinig. Beer en ik weten heel goed wat onze krachten zijn en kunnen elkaar daarop vertrouwen.

De vraag die wij altijd stellen: zouden jullie studenten aanraden om eerst te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen?
Het ligt eraan hoe helder je ondernemersidee is. Als je niet scherp hebt wat je wil en waarom je het wil, zou ik eerst lekker werkervaring op gaan doen. De ‘why’ is het belangrijkste, de rest volgt vanzelf. Niemand kan je voorbereiden op het ondernemerschap. Wat overigens wel enorm helpt: een groot netwerk! Kula zou nooit kunnen ontstaan zonder alle hulp die wij vanuit heel veel hoeken hebben ontvangen.

Dromen jullie (al stiekem) van meerde Kula’s in Nederland?
Jaaa! Zeker weten. Beer, ik en ons team zouden het super vet vinden als Kula op die manier kan gaan groeien en we meer en meer mensen kunnen helpen en inspireren om in hun kracht te gaan staan. Ik geloof dat als je in je kracht staat, je leeft vanuit liefde. Voor jezelf en de wereld om je heen. We need more love in this world! En dus meer Kula’s! Ik hoop dat we over een paar jaar een paar community locaties hebben, super vette events organiseren, retreats hosten en duizenden mensen verbonden zijn met Kula. Kula betekent community of the heart. Beer & ik zijn niet alleen Kula, dat is iedereen.

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Mini?
Ik ben popcorn verslaafd, eenmaal begonnen met een goede serie kan ik niet stoppen met kijken, rij regelmatig boetes en was een Italiaanse kok in mijn vorige leven 😉

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.