ALLES OVER REIN, RA*W EN RECLAME

Marketingfacts bracht ons het schokkende nieuws dat de reclamewereld haar inspirationele cultuur kwijt is! Creatief toptalent kiest steeds vaker voor het werken bij een merk in plaats van een reclamebureau. KnappeKop Syb kreeg de kans om Rein Hannah Bojahr te interviewen. Over toptalent in de reclamewereld gesproken: Rein heeft o.a. gewerkt voor Natwerk en Unilever en zit op dit moment voor Heineken op Malta. Living the dream. Daarnaast richtte zij met Gerben van der Zwaard (Selmore), Lex Noteboom (Publicis), Liza Hopman (NoProtocol) and Cathalijn van Hellenberg Hubar (Ogilvy & Mather Amsterdam) RA*W University op, het platform waar talentvolle studenten de reclamewereld écht kunnen leren kennen.

Daar gaan we: Wie is Rein Hannah Bojahr?

Haha, ik ben gewoon Rein hoor! Ik plak overal m’n tweede naam, Hannah, achter omdat men vaak denkt dat ik een jongen ben vanwege mijn naam. Maar goed, ik ben dus Rein. Geboren en getogen Amsterdammer en heb altijd een passie gehad voor reclame en sterke merken. Voor mijn middelbare school heb ik elk schooljaar verschillende stages moeten lopen. Hierdoor heb ik bij verschillende bedrijven ‘snuffelstages’ gedaan. Waaronder bij TBWA, een van de grootste reclamebureaus van Nederland. Mijn buurman was creative director bij TBWA Tequila, dit was in 2005 onderdeel van TBWA. Hij had altijd veel te sterke verhalen over zijn baan, en dus wilde ik graag een ‘snuffelstage’ lopen bij hem. TBWATequila werkte destijds voor Heineken, Mc Donald’s en Albert Heijn. Daar ging ik dan: 15 jaar een paar weken snuffelen bij een van de grootste bureaus van Nederland, haha! Als ik er aan terug denk, denk ik wel eens: zo die durft… Maargoed, misschien is het maar beter dat ik me daar destijds niet bewust van was. Ik kreeg toen bij TBWA Tequila de kans om bij een campagne voor Mc Donald’s mee te mogen kijken, ik heb het hele process (van pitch tot eindpresentatie naar de klant) van A tot Z gezien. Hier heb ik ontzettend veel van geleerd. Dit merkte ik echter later pas, tijdens mijn studie en stages. Na deze snuffelstage vond ik het zo leuk op kantoor, dat ik na schooltijd terug ging om te helpen. Vanaf dat moment wist ik het zeker: ik wil iets in de reclame doen óf ik wil werken bij een groot merk werken. Haha!

Voor mijn opleiding moest ik twee verplichte stages lopen, deze heb ik gedaan bij Rituals en Unilever, en daarna heb ik mijn scriptie geschreven en gewerkt bij Natwerk. Dat was te gek. Daar is niets gek. Daar heb ik geleerd om écht groot te denken. Haha, ooh shit, als ik het zo vertel dan klinkt het allemaal wel heel ambiteus en uit de hoogte….! Als je me een beetje kent weet je dat ik helemaal niet zo ben hoor!

De reclamewereld kenmerkt zich vandaag de dag  door ego’s, awards, uurtje-factuurtje, en het aantal gemaakte vlieguren in het vak?

Ha! Dat klopt wel. Dit komt volgens mij doordat merken tegenwoordig minder lange termijn relaties aangaan met reclamebureaus. Een merk werkt soms wel samen met vijf verschillende bureaus. Je kunt je wel voorstellen dat elk bureau dan ook extra hard zijn best doet om op te vallen bij de klant (het merk). Daarom zijn awards vandaag de dag nog steeds zo belangrijk voor de reclame denk ik…

Ook worden de budgetten steeds kleiner; een zorgelijke ontwikkeling?

Ik vind dit wel een zorgelijke ontwikkeling. Persoonlijk heb ik het idee (maar ik ben ook nog maar een broekie!) dat er aan klantzijde – bij de marketeers dus – kennis mist wat betreft het reilen en zeilen bij een reclamebureau. Even snel een aanpassing van een advertentie of banner kost nu eenmaal tijd. Ik vind het daarom heel goed als klanten (de brandmanager in kwestie) ook regelmatig bij het bureau werken. Dit kan natuurlijk ook andersom.Op die manier ziet de marketeer beter wat er allemaal speelt bij een bureau; of de account manager kan zien wat er speelt bij de klant. Volgens mij gebeurt dit te weinig, maar dat weet ik niet helemaal zeker, het idee heb ik wel. Daarbij, heeft de financiële crisis volgens mij ook invloed gehad op de marketingbudgetten. Er is nu eenmaal minder geld beschikbaar voor een campagne dan 20 jaar geleden het geval was. De verwachtingen blijven echter hetzelfde. Door een intensieve en goede relatie op te bouwen tussen merk en bureau kunnen deze verwachtingen beter gemanaged worden. Helaas zijn er vaak zoveel lagen bij de marketingafdeling van een merk,en is er een grote roulatie tussen de verschillende functies dat dit niet altijd makkelijk is. Als je hierin meeneemt dat merken met meerdere bureaus gaan samenwerken; wordt het natuurlijk steeds lastiger om een langer termijnrelatie op te bouwen.

Wat waren de beweegredenen om RA*W University op te richten?

Als universitaire student kun je ontdekken wat je ‘later wil worden’ door bijvoorbeeld inhouse dagen te bezoeken, of mee te doen aan van die Career Events. Voor hbo-studenten was dit er niet echt; en zéker niet in de creatieve sector. Bij grote bedrijven als Unilver, Heineken, Coca Cola en bijvoorbeeld Nestle kun je er achter komen wat je allemaal te wachten staat als je na je studie bij een merk wilt gaan werken. Maar in de reclamewereld bestond zoiets nog niet. Daarbij vind ik dat merken (noem bijvoorbeeld Unilever) zich teveel focussen op universitaire (marketing/communicatie) studenten. Er is een gat van creatieve universitaire studenten en ambitieuze hbo’ers die geen idee hebben wat er allemaal mogelijk is in de marketingcommunicatie industrie. Daarom vind ik het ook zo leuk wat KnappeKoppen doet met de Busineess OFF course!

Nou, dus toen dacht ik; er moet iets komen waardoor studenten kennis kunnen maken met de reclame wereld. Samen Gerben van der Zwaard heb ik toen RA*W Univeristy opgericht. Dit is het ‘broertje’ RA*W. RA*W. RA*W is een stichting die zich inzet voor talentontwikkeling in de reclame-industrie. van de oprichters van RA*W is trouwens Bart van der Kooij, de auteur van het artikel waar je zojuist naar refereerde. RA*W University bestaat nu uit een bestuur van vijf enthousiaste jongeren uit de reclame: Gerben van de Zwaard (Selmore), Dirk Jan de Krom (Glasnost) , Liza Hopman (No Protocol) en Sanne Kragten (JWT). Samen met hen organiseer ik informatieve én inspirationele sessies bij reclamebureaus om studenten kennis te laten maken met de reclame-industrie.

Welk bureau zou je met RA*W University nog héél graag willen bezoeken?

Ik zou heel graag een sessie willen doen met héél veel reclamebureaus bij elkaar. Samen met de brand- en of marketingmanagers voor wie ze werken. Een soort mega grote in-house dag van beide industrieën. Doel hiervan zou dan zijn om studenten kennis te laten maken met de reclame indurstrie en het marketingvak. Ik heb soms namelijk het idee dat studenten een verkeerd beeld hebben hiervan. Een superslimme stagiair bij Unilever zei een keer tegen mij: “Ik dacht dat Unox zelf hun reclames bedacht”. Dat verbaasde mij best wel… Door een groot evenement de organiseren met allerlei bureaus en marketeers bij elkaar, kun je denk ik echt een brug slaan tussen deze mogelijke carrieres en kun je als student al in een eerdere fase ontdekken waar je goed in bent.

In welk opzicht verschilt RA*W van JongeHonden?

Jonge Honden geeft jonge creatieven de kans om werk te maken voor hun portfolio. Zij organiseren pitches voor studenten en creatieven om, zoals je eerder al zei, vlieguren te maken. Het doel van RA*W University is om het gat te dichten tussen ambitieuze studenten en de reclamewereld. Bij ons kun je de reclamewereld écht leren kennen omdat wij sessies organiseren samen met bureaus zelf. Je krijgt dus echt een kijkje in de keuken en leert over de verschillende onderdelen van het vak. Hierdoor kunnen studenten erachter komen of ze wel bij een merk willen werken, of misschien beter op hun plek zijn als strateeg bij een bureau bijvoorbeeld.

Je zit nu voor Heineken een half jaar op Malta. Te gek en jaloers! Wat ben je daar aan het doen?

Haha, nou nou nou… Ik ben hier bij de distributeur van Heineken op Malta verantwoordelijk voor de merkactivaties van het Heineken merk. Ik houd me bezig met promoties, sponsorships en de zichtbaarheid van het merk op het eiland. Afgelopen weken was ik druk bezig met de promoties en events rondom de Champions League. Maar daarnaast ben ik ook aan het kijken hoe de kwaliteit van het tapbier verbeterd kan worden. Heel divers, maar ontzettend leuk. Het klinkt allemaal te gek, en dat is het ook, maar het is vooral heel hard werken hoor!

Je hebt bij verschillende grote en kleine bureaus gewerkt. Zou je studenten adviseren om bij een klein of groot bureau te werken?

Haha, werken, het waren vooral stages he!? Maar ik zou aanraden om beide te doen. Ik heb heel veel geleerd van het werken in een klein team (meer verantwoordelijkheid), maar ook van het werken in een groot team (meer politiek en strategisch van aard). Dus waar mogelijk: probeer beide uit en ontdek dan wat het beste bij je past. Uiteindelijk moet je iets zoeken waar je écht energie van krijgt, waar je met alle liefde (zelfs al heb je de volgende dag tentamen) een nacht aan door wil werken.

Welk bureau en/of toptalent in de reclamewereld moeten we in de gaten houden?

Dan toch Reinier Steures van Natwerk. Hij heeft RA*W opgericht, is nu partner bij Natwerk en zit in het bestuur van de ADCN (Art Directors Club Nederland). Van hem heb ik heel veel geleerd en hij heeft nog veel moois in petto voor de toekomst, samen met Natwerk en de ADCN. Én natuurlijk mijn partners in crime Gerben van der Zwaard en Dirk Jan de Krom; van hen leer ik ook heel veel.

Tot slot, de gaafste viral/campagne/reclame volgens jou is…

Ja, dit vind ik zó een moeilijke vraag! Er is te veel goed werk! Elke campagne is sterk op zijn eigen manier; het ligt er natuurlijk ook aan wat het doel van een bepaalde campagne is. Ik kom net terug uit Cannes, hier was ik samen met RA*W naar het Cannes Lions Festival of Creativity. Tijdens dit festival worden, onder andere, de meest pretentieuze prijzen uitgereikt: de Cannes Lions. Check hier alle winnaars van afgelopen week. Deze campagnes zijn op dit moment het beste van het beste. Politiek correct antwoord he? Haha. Er is een case die tijdens mijn studie veel indruk op me heeft gemaakt. Helemaal niet iets heel bijzonders, maar ik moet er altijd aan denken als ik een olifantje zie… Oh en deze is ook goed!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.