All Rise voor rechtenstudenten Tess en Megan!

Wist jij dat er vorig jaar ruim 6400 inschrijvingen waren voor de studie Rechtsgeleerdheid? Dit is een groei van 17% ten opzichte van het jaar daarvoor! De studie is razend populair. Daarnaast kan je na het afronden van de opleiding veel mooie kanten op. Wij zijn heel blij dat Robin de kans kreeg om Tess Walker en Megan van Strien, twee commissarissen van de Juridische Faculteit der Amsterdamsche Studenten (JFAS), te interviewen. Wil jij dit leuke interview lezen? Goede keuze!

Megan en Tess, welkom! Wie zijn jullie?
Megan: Hi! Mijn naam is Megan van Strien, 21 jaar en momenteel zit ik in mijn derde jaar van de bachelor rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ook doe ik een fulltime bestuursjaar bij JFAS waarbij ik de functie ‘Commissaris Marketing & Media’ mag bekleden. Daarnaast werk ik sinds kort bij Fort Advocaten op het secretariaat en wanneer de clubs open zijn vind je mij op de dansvloer.

Tess: Hi! Mijn naam is Tess Walker en ik ben 21 jaar. Momenteel zit ik in mijn master Privaatrechtelijke Rechtspraktijk aan de Universiteit van Amsterdam en doe ik een fulltime bestuursjaar bij JFAS (Juridische Faculteit der Amsterdamsche Studenten). Daarnaast zit ik in de Raad van Toezicht van OVAS (Ondernemingsrecht Vereniging Amserdamse Studenten).

Tess Walker en Megan van Strien JFAS

Megan

Op welk moment dachten jullie, Ik ga rechtsgeleerdheid studeren? En waarom?
Megan: Per toeval tijdens een open dag van de Hogeschool van Amsterdam ben ik er achter gekomen dat rechten wellicht wel iets voor mij kon zijn. Totaal niet de richting waarvoor ik toentertijd naar de HvA was gekomen. Ik dacht het namelijk toen helemaal te weten: ‘AMFI wordt het voor mij’, maar niets was minder waar. Na deze open dag ben ik mij meer gaan verdiepen in de studie ‘rechten’ en zodoende ben ik enthousiast geworden voor de opleiding. Om die reden ben ik doorgestroomd naar het VWO en toen wist ik het zeker, ‘Ik ga rechten studeren

Tess: Eigenlijk wilde ik nooit rechten studeren. Ik kom uit een rechtenfamilie en dacht altijd dat het niks voor mij zou zijn. Toen ik een studie moest kiezen ben ik voor de zekerheid toch maar gaan kijken naar de studie rechten. Er was een open dag van de UvA waar er een praatje werd gehouden. Ik werd hier zo enthousiast van dat ik het daarna zeker wist: ik wil rechten studeren!

Tess Walker en Megan van Strien JFAS

Tess

Megan, kan jij meer vertellen over JFAS?
JFAS, Juridische Faculteit der Amsterdamsche Studenten, de naam zegt het al. JFAS is de juridische faculteitsvereniging van de Universiteit van Amsterdam en brengen de rechtenstudenten samen in onze vereniging. Zo organiseren wij sociale activiteiten zoals, borrels, reizen en sportevenementen, maar ook inhoudelijke activiteiten samen met kantoren en de faculteit zelf. Daarbij kan je denken aan kantoorbezoeken, lezingen, recruitment-evenementen etc.. Daarnaast krijg je bij JFAS 10% korting op jouw studieboeken. Dat is zeker een reden om lid te worden bij JFAS, maar gelukkig zijn er nog veel meer voordelen. Je houdt er namelijk het allerbelangrijkste aan over: Vriendschap. Ik denk dat ik voor bijna alle leden wel kan spreken dat er mooie vriendschappen ontstaan tijdens de activiteiten en in onze commissies.

Hoe ziet de rolverdeling eruit binnen JFAS?
Megan: Dit studiejaar mag ik de functie ‘Commissaris Marketing & Media’ bekleden binnen het bestuur. Als Commissaris Marketing & Media ben jij verantwoordelijk voor eigenlijk alles wat online van de vereniging naar buiten wordt gebracht. Dit betekent ook dat ik het nauwst met iedereen samenwerk. Zij verzorgen natuurlijk de evenementen en ik ben verantwoordelijk voor het online uitbrengen van deze evenementen. Tevens zorg ik ervoor dat dit ook optijd gebeurd. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de merchandise en ook de ofline promitie voor JFAS. Gelukkig doe ik dat niet alleen, de grafische commissie is mijn steun en toeverlaat in deze kwestie. Zo maken wij de online posts, maar ook de merchandise, zoals de truien voor de eerstejaarsreis naar Berlijn en de wintersport. Ook valt er onder mijn functie de Nota Bene. De Nota Bene bestaat tegenwoordig uit een redactie en een podcast. Zo nemen wij podcasts op met verschillende kantoren, maar ook bespreken wij student gerelateerde onderwerpen. De redactie probeert dezelfde balans in de artikelen te brengen tussen juridische onderwerpen en het studentenleven.

Tess: Ik vervul de mooie rol van Secretaris binnen het bestuur. Als Secretaris zijn je taken heel divers. Zo werk je twee keer per jaar aan de boekenverkoop (semester 1 en semester 2). Daarnaast ga je over het contact met de leden. Als een lid een vraag heeft dan komt deze vraag bij jou terecht. Verder valt het notuleren onder de verantwoordelijkheid van de Secretaris. Als bestuur vergader je één keer in de week. Het wordt als Secretaris van je verwacht dat jij deze vergaderingen notuleert. Naast deze taken leid je ook twee hele leuke commissies: de almanakcommissie en de goededoelencommissie. Deze commissies zijn alle twee heel verschillend wat het des te leuker maakt! Bovendien ben je als Secretaris de persoon die naar buiten toe zorgt voor de informatie naar de leden. Denk hierbij aan het bekend maken van een algemene ledenvergadering, het versturen van de maandelijkse nieuwsbrief, maar ook het contact met andere juridische faculteitsverenigingen door heel Nederland. Al met al heeft de Secretaris dus een heel divers takenpakket.

Tess Walker en Megan van Strien JFAS

Wat hebben jullie tot nu toe geleerd binnen jullie rol?
Megan: Ik heb geleerd om duidelijk uit te spreken wat ik van iemand verwacht en dat ik ook op mijn strepen moest gaan staan. Binnen mijn functie ben ik voornameliijk bezig met de promotie van activiteiten, daardoor ben ik erg afhankelijk van mijn bestuursleden en breng ik ook veel tijd met hen door individueel. Dit heeft mij zeker geleerd om samen te werken, maar ook om mijn kalmte te bewaren. Iedereen werkt natuurlijk op zijn of haar eigen manier.

Tess: Ik heb geleerd dat ik soms geduld moet hebben. Binnen een bestuur ben je ook afhankelijk van je andere bestuursleden. Als je iets wilt regelen dan lukt dat soms niet zonder de hulp van een ander bestuurslid. Door deze rolverdelingen leer je om goed samen te werken.

Als jullie terugkijken naar jullie eerste dag bij JFAS, en waar je nu bent. Wat heeft JFAS jouw allemaal opgeleverd?
Megan: Tijdens mijn eerste jaar op de Universiteit en tevens ook mijn eerste jaar bij JFAS heb ik helaas maar een halfjaar echt kunnen genieten van JFAS, maar desalniettemin has ik er toentertijd al mooie vriendschappen aan overgehouden en de mogelijkheid gekregen om bij kantoren binnen te kijken. Als onderdeel van het bestuur heb ik mijzelf ontwikkeld op zowel juridisch als sociaal vlak. Daarnaast heb ik mijn huidige werk er aan overgehouden. Tijdens een activiteit van JFAS met Fort Advocaten heb ik de mogelijkheid gehad om te pijlen naar openstaande vacatures en ben ik op een later moment door hen benaderd.

Tess: Ik ben al vanaf dag 1 actief bij JFAS. Ik heb hier hele mooie vriendschappen opgebouwd. Ook heeft JFAS mij veel geleerd over het werkende leven. Door onderdeel te zijn van het bestuur heb ik mijzelf kunnen ontwikkelen op verschillende vlakken. Zonder JFAS had ik dat niet gekund.

Tess Walker en Megan van Strien JFAS

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Tess: Ik zou altijd eerst werkervaring opdoen! Hier heb je later veel aan en maakt het ondernemen later ook makkelijker.

Megan: Ik sluit mij bij Tess aan. Met werkervaring kan je bepaalde problemen in het ondernemen wellicht voorkomen.

Algemeen Dagblad: ‘Drukke advocaten hebben amper tijd voor een privéleven’. Wat vinden jullie van dit beeld? 
Megan: Dit is denk ik het typische beeld dat men heeft van een advocaat en natuurlijk hebben zij wel late avonden wanneer er op vrijdag nog een deadline is. Maar dat is zeker niet altijd het geval en ik denk dat het ook mooi is om als team nog laat samen te werken aan een groot project en deze vervolgens ook goed af te ronden. Dus het beeld dat advocaten amper een privéleven hebben, geeft zeker geen realistisch beeld van de advocatuur. Het verschilt natuurlijk ook per kantoor.

Tess Walker en Megan van Strien JFAS

Wat zijn de toekomstplannen voor JFAS?
Tess: Er staan nog hele leuke dingen op de agenda! Er komen nog een paar mooie reizen en borrels aan, maar er staan ook nog veel externe activiteiten op de planning.

Tot slot, Wat weet (bijna) niemand over Megan en Tess?
Megan: Mijn verborgen talent rijkt iets verder terug in de tijd, want vanaf 6 jaar tot en met mijn 18de heb ik op redelijke hoog niveau gedanst in teamverband tot aan de Nederlandse kampioenschappen. Vandaar dat ik nog altijd op de dansvloer te vinden ben ;).

Tess: Ik ben een actieve rocycler. Helaas bleef ik laatst haken met mijn voet in de fiets en moest ik tijdelijk met krukken door het leven. Oeps…

Tess Walker en Megan van Strien JFAS

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.