About Wietske: Pionieren bij HEINEKEN!

Werken bij HEINEKEN. Een droom voor veel studenten en dat is totaal niet gek. Overal ter wereld is de Nederlandse biergigant bekend en daar zijn we als kikkerlandje heel erg trots op! De laatste jaren winnen techgiganten als Apple en Google aan populariteit onder Nederlandse studenten, maar Heineken staat nog steeds bovenaan dit verlanglijstje. Innovatie en ondernemerschap zijn twee belangrijke factoren die studenten graag zien bij hun toekomstige werkgever en dit is, bij uitstek, mogelijk bij Freddy’s familiebedrijf. Voor Wietske de Bruin, Trade Marketeer Topcities bij HEINEKEN, geldt dit ook en wij mochten heel even in haar ondernemende achtbaan stappen. Wist je dat ze vroeger bier eigenlijk niet zo lekker vond? KnappeKop Syb kwam erachter, dus lees snel verder!

Daar gaan we Wietske, wat is jouw mooiste herinnering uit jouw jeugd?
Haha nu voel ik me heel oud. Maar ik heb zeker bijzondere herinneringen. Na mijn middelbare school wilde ik de wereld verder ontdekken. Ik droomde al lang van een reis door Azië. Mijn grootste wens was om naar India te gaan, alleen vonden mijn ouders dit op 18 jarige leeftijd niet het beste idee. Ik heb een plan bedacht waardoor het me uiteindelijk is gelukt. Ontwikkelingswerk in India en een studie Chinees in China. Daarmee had ik ze aan boord.

In dat jaar heb ik bijzondere landen gezien en mensen ontmoet. Het hoogtepunt vond ik mijn treinreis van Beijing naar Tibet en de reis door Tibet zelf. Dat ik ooit op basecamp van de Mount Everest zou staan, had ik aan het begin van het jaar nooit gedacht. Dit jaar zal mij voor altijd bijblijven, want je leert jezelf echt goed kennen. Elke dag het avontuur opzoeken en nieuwe dingen ontdekken, dat is eigenlijk nooit veranderd.

Het volgende avontuur na je reis was studeren in Amsterdam?
Ja! Ik heb eigenlijk nooit getwijfeld over waar ik ging studeren. Ik wilde naar de hoofdstad, waar veel te beleven is en niet een stad waar studenten de boventoon voeren. Amsterdam was en is het voor mij.

Ik heb kort nagedacht over mijn studierichting. Wordt het de Amsterdam Fashion Institute (AMFI), Bedrijfskunde of Psychologie? Voor mijn studie was ik opzoek naar diepgang, intellectuele uitdaging en variatie, daarom viel de keuze op Psychologie. In je tweede jaar moet je een richting kiezen en koos ik voor Arbeid & Organisatie om toch meer over het bedrijfsleven te weten te komen.

Hoe ben je erop gekomen om bij L’Oreal stage te gaan lopen?
Tijdens mijn studie begon de kant van bedrijfskunde steeds meer mijn interesse te wekken en ik wilde ontdekken of een master in deze richting het zou gaan worden. Zodoende heb ik een marketing stage bij L’Oreal gedaan. Ik heb daar aan gave projecten mogen werken. Zo mocht ik de fashionweek organiseren, was ik verantwoordelijk voor het design van de displays in retail en mocht ik meedenken over verschillende lanceringen, waar ik op marketing vlak veel heb geleerd. Ook leerde ik hoe het er bij een corporate aan toe gaat. Zoveel verschillende afdelingen en de interne structuren, goed om mee te maken tijdens je studie.

Hierdoor kwam ik erachter dat ik graag een master in de richting van marketing wilde gaandoen. In die tijd had ik behoefte aan een nieuwe omgeving en uitdagingen, opzoek naar een nieuw avontuur. De master International Management aan de University of King’s College in Londen staat goed aangeschreven en er was geen schakeljaar voor Psychologie studenten, dus de keuze was snel gemaakt. De master was heel erg interessant en met een relatief kleine groep internationale studenten, heb ik een waanzinnig jaar gehad. Echt verliefd op de stad Londen ben ik nooit geworden. Het is zo’n grote en zakelijke stad, wat geweldig was voor een jaar, maar ik miste toch mijn fietsje, het spontaan een terrasje pakken; het knusse Amsterdam.

Terug in het knusse, wist je meteen al waar je wilde gaan werken?
Ik had in mijn hoofd dat ik een traineeship wilde gaan doen, maar door mijn scriptie over ondernemerschap kwam ik in aanraking met verschillende ondernemers en start-ups. Zo kwam ik ook Jasper Mutsaerts tegen. Hij adviseerde mij om een cursus bij Yourlab te gaan doen, maar hij vertelde niet waarom, ik moest het gewoon doen! Yourlab gaf mij een wending in mijn denken. Ik wilde mijn loopbaan starten bij een klein bedrijf met een innovatieve en ondernemende cultuur. Ik denk dat het voor iedereen heel goed is om na zijn of haar studie een moment te nemen en af te vragen waar jij voor staat en wat je op dat moment wil. Je bent nog superjong en je kan alle kanten op.

Met dit inzicht ben ik stage gaan lopen bij Marqt, heb ik samen met Jasper Mutsaerts en Kurt Hamming Kula opgezet en ben ik gaan werken ben ik bij Moyee Coffee. In deze periode heb ik extreem veel geleerd en ben ik erachter gekomen dat ik liever voor een merk wil werken in plaats van een retailer. Ook heeft de start-up ervaring bij Moyee mij veel gegeven. Een start-up verandert nog regelmatig van koers, waardoor ik geleerd heb om flexibel te zijn, veel te experimenteren, vallen en op te staan. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik naast mijn interesse voor marketing ook salesgedreven ben. Na twee jaar wilde ik mezelf op een andere manier ontwikkelen. Ik wilde van andere mensen leren en in een groter team werken. Bij een start-up doe je alles van PR tot aan sales, hierdoor ga je niet echt de diepte in en daar had ik behoefte aan.

En toen kwam HEINEKEN!
Tijdens mijn studie ben ik bij twee open dagen van HEINEKEN geweest. Vanaf moment één voelde ik me er thuis. Daarom ben ik gaan kijken of er een vacature vrij was en die was er.

De vacature Brand Ambassador Topcities Regio Den Haag sprak mij direct aan. Zowel marketing en sales komen in de functie terug. Na verschillende rondes kreeg ik een aanbod en dat is nu twee jaar geleden. Ik ben begonnen als Brand Ambassador en sinds 1 januari ben ik Trade Marketeer Topcities binnen het Brand Ambassador Topcities team.

Waarom heb jij een droombaan?
Het idee van Brand Ambassadors Topcities is het bouwen van merken binnen horeca en festivals in de grote steden. Ik denk dat veel mensen niet weten dat wij als ondernemers te werk gaan binnen HEINEKEN. Pionieren, innoveren, experimenteren en co-creëren is de kern van ons werk. Dit doen we samen met inspirerende horeca, festivals, ondernemers en verschillende jonge partners. Het beeld bij veel studenten is dat het werken bij een corporate zich kenmerkt in politieke spellen en bureaucratische processen. Natuurlijk werk ik voor een multinational en gelden er bepaalde regels, maar voor een groot gedeelte werken we lean & mean. Dit betekent dat we veel aan het brainstormen zijn over nieuwe kansen en mogelijkheden, zoals nieuwe activaties. Hebben we een goed idee, dan pitchen we dit en zodra het team erachter staat, mogen we het testen. Dat is zo leuk, geloof me.

Waar ik mezelf over een aantal jaar zie? Natuurlijk denk ik daarover, maar op dit moment ben ik gelukkig in mijn huidige baan. Van deze job krijg ik elke dag een portie nieuwe energie. Het belangrijkste is voor mij dat er bepaalde aspecten in een baan zitten: ik wil creatief mogen nadenken, resultaatgericht werken, samenwerken met andere mensen en natuurlijk blijven ondernemen. Uiteindelijk wil ik graag leidinggeven, mensen inspireren, motiveren en ontwikkelen.

Wat zou jij studenten aanraden die jouw pad willen bewandelen?
Mijn advies zou zijn om iets te ondernemen tijdens je studie. Dit bedoel ik in de breedste zin van het woord, want het hoeft niet perse een eigen bedrijf te zijn. Daarnaast is zelfkennis ook van belang. Door een bijbaan te hebben of stage te lopen en met verschillende mensen te praten leer je jezelf kennen en kom je er ook achter wat je echt wil. Het belangrijkste is dat je dingen doet waar je energie van krijgt!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.