A.S.V.Gay & Mars staan voor gelijkheid en inclusie!

Mars Planting A.S.V.Gay KnappeKoppen

Pride Amsterdam is net geweest en wat was het weer feest! Van de spectaculaire botenparade tot dansen diep in de nacht. Deze periode staat symbool voor de open en tolerante stad die Amsterdam wil zijn. Toch is deze tolerantie in het dagelijks leven toch minder vanzelfsprekend dan men misschien zou denken. De weg naar volledige inclusie in de maatschappij is nog lang. Het is ook pas sinds 20 jaar dat twee mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen! Gelukkig zijn er – ook voor studenten – verenigingen die hiervoor strijden en daar is A.S.V.Gay de-je-van-het voorbeeld van! Voorzitter Mars Planting vertelt!

Welkom Mars, Wie ben jij?
Hoi! Ik ben Mars, 26 jaar en vorig jaar afgestudeerd in antropologie. Tot mijn 18e woonde ik in Friesland, waarna ik via Middelburg, Dublin en Kopenhagen uiteindelijk mijn weg naar Amsterdam heb gevonden. Hier woon ik nu al twee jaar met veel plezier en ik ben van plan hier nog wel even te blijven. Mijn voornaamwoorden zijn hen/hun en ik hou me graag bezig met LGBTQ+ zaken. Zo hielp ik tijdens mijn studietijd in Kopenhagen met het opzetten van een queer club op de universiteit, ben ik vrijwilliger geweest bij TRANS Magazine en heb ik me het afgelopen jaar ingezet als voorzitter bij A.S.V.Gay.

Mars Planting A.S.V.Gay KnappeKoppen

Wat studeer je en had je, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Ik heb als bachelor Liberal Arts & Sciences aan UCR in Middelburg gestudeerd en als master Antropologie aan de Universiteit van Kopenhagen. Voor wie niet weet wat die wil studeren is Liberal Arts & Sciences echt perfect, het heeft mij in ieder geval erg geholpen met het vinden wat ik wél wilde doen: antropologie. En ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze! Door antropologie heb ik enorm veel geleerd over hoe de wereld werkt, op grote schaal maar ook op kleine schaal. Hoewel het onderwerp vaak deprimerend kan zijn, heeft het me ook hoop en vaardigheden gegeven omtrent sociale gelijkheid en hoe je dat praktisch aan kan pakken. Daarnaast is het gewoon heel interessant om te leren over hoe mensen op allerlei verschillende manieren hun leven vormgeven!

Voor wie A.S.V.Gay nog niet kent. Wie zijn jullie?
A.S.V.Gay is een LHBTQ+ studentenvereniging. Iedereen tussen de 16 en 30 jaar die zich identificeert met het studentenleven kan lid worden en deelnemen aan onze diverse activiteiten. Zo borrelen we elke woensdag bij de Amstel54, houden we regelmatig feestjes en organiseren we zo’n 1-2 activiteiten per week over van alles en nog wat. Van genitaliën kleien tot trampolinespringen – alles kan. Hoewel we vooral een gezelligheidsvereniging zijn, zetten we ons ook op maatschappelijk niveau in voor LHBTQ+ gelijkheid door bijvoorbeeld contact te houden met verschillende organisaties in Amsterdam en LHBTQ+ studenten te representeren bij universiteiten.

Mars Planting A.S.V.Gay KnappeKoppen

Hoe ben jij bij ASV Gay gekomen?
Een van mijn beste vrienden van de middelbare school woont al sinds hun 18e in Amsterdam en was gelijk bij A.S.V.Gay gegaan. Daardoor hoorde ik al jaren allerlei verhalen over de vereniging, dus toen ik op mijn 23e eindelijk in Amsterdam woonde ben ik ook gelijk lid geworden. Beste beslissing ooit!

En nu ben je voorzitter, hoe ben je dat geworden?
Elk jaar wordt er een nieuw bestuur gekozen. Als je deel wilt worden van het nieuwe bestuur, moet je hiervoor solliciteren. Ik was bezig met mijn scriptie in die tijd en dus niet heel erg actief bij de vereniging, maar ik deed wel een aantal commissies. Daardoor werd ik gevraagd of ik niet geïnteresseerd was en hoewel ik de verantwoordelijkheid in het begin een beetje spannend vond, leek het me een hele leuke uitdaging! Ik had aanvankelijk voor secretaris gesolliciteerd, maar de sollicitatiecommissie heeft me uiteindelijk als voorzitter voorgedragen en me overtuigd dat dit een geschikte functie voor me was. Achteraf geef ik ze helemaal gelijk en heb ik heel veel plezier in mijn rol!

Mars Planting A.S.V.Gay KnappeKoppen

Waar ben je dit jaar erg trots op als voorzitter?
Allereerst natuurlijk mijn bestuursleden; ik heb het redelijk makkelijk gehad als voorzitter aangezien ze allemaal heel enthousiast, hardwerkend en creatief zijn. Samen hebben we heel veel activiteiten georganiseerd, veel van onze beleidsdoelen gehaald en een prachtig mooi jaar mogen beleven met een hele actieve nieuwe lichting aan eerstejaars. Daarnaast heb ik me als voorzitter beziggehouden met het opzetten van meer samenwerkingen met maatschappelijke organisaties in Amsterdam, waar ik veel voldoening uit heb gehaald en heel trots op ben!

Hoe denk je dat jouw studententijd er uit zou zien als A.S.V.Gay niet zou bestaan?
Ik studeerde natuurlijk vooral voordat ik lid was van A.S.V.Gay, maar mijn leven is er zo veel beter op geworden sinds ik lid ben bij de vereniging. Ik was altijd een beetje verlegen, maar bij A.S.V.Gay voelde ik me al heel snel op mijn gemak en ben ik helemaal uit mijn schulp gekomen. Je leert superveel mensen kennen bij A.S.V.Gay, maar ook veel queer plekjes in Amsterdam. Door A.S.V.Gay is Amsterdam echt als thuis gaan voelen.

Mars Planting A.S.V.Gay KnappeKoppen

Aan de wereld kenbaar maken dat je jezelf identificeert met de LGBTQIA+ community vinden veel mensen best spannend . Hoe heb jij dit ervaren?
Dat is het absoluut! In de eerste jaren dat ik van mezelf wist dat ik queer was vond ik dit ook heel lastig. Vooral open zijn over dat ik non-binair ben vond ik erg lastig, omdat veel mensen niet wisten wat het was en ik mezelf daardoor veel moest uitleggen. Daardoor hield ik het vaak stil. Nu voelt het alsof de meesten in ieder geval weten wat het is, waardoor ik er makkelijker over praat. Ook geef ik nu veel minder om wat andere mensen van me denken. Dit komt deels ook omdat ik zoveel support vanuit de gemeenschap voel dat het me niet uitmaakt wat anderen vinden: ik heb mijn plekje gevonden.

Heb jij een persoon waar je heel erg naar opkijkt binnen de LGBTQIA+ community?
Nanoah Struik heeft zich ontzettend hard ingezet voor bewustwording en acceptatie van non-binaire personen in Nederland, waar ik enorm veel respect voor heb. Luister eens naar hun podcast Genderkwiebus bijvoorbeeld.

Mars Planting A.S.V.Gay KnappeKoppen

Het is natuurlijk net Pride geweest. Hoe ervaar jij deze periode?
Het voelt heel dubbel. Aan de ene kant is het echt wel een periode van feestvieren en met een grote groep met trots de ruimte innemen die ons vaak wordt ontnomen. Tijdens Queer & Pride kan ik met een groep vrienden gekleed zoals ik wil over straat, en niemand kijkt er van op. Aan de andere kant voelt het soms wat gespeeld: twee weken lang hangen er overal regenboogvlaggen en het voelt alsof we er even mogen zijn voor die korte periode, waarna we maar weer ‘normaal’ moeten doen. Ik hoef niet twee weken lang overal regenboogvlaggen. Ik zou veel liever willen dat mijn trans vrienden niet twee jaar hoeven te wachten op zorg die ze nodig hebben, dat er niet ‘homo’ naar ons wordt geschreeuwd als ik met een groepje op het terras zit bij een gay bar, dat ik altijd de vrijheid kan voelen die ik tijdens die twee weken bij Queer en Pride voel.

Wat wil je meegeven aan studenten die niet zichzelf kunnen en/of durven zijn?
Voel je vooral niet schuldig of alsof je niet queer genoeg bent als je er niet open over kunt zijn. Soms lijkt het alsof je er open over moet zijn om te bestaan als LGBTQ+ persoon, maar dat is absoluut niet waar. Weet dat er een gemeenschap voor je is en dat je niet alleen bent. Er zijn plekken zoals Veilige Haven waar mensen die niet open kunnen zijn over hun identiteit terecht kunnen, maar ook bij A.S.V.Gay ben je altijd welkom. Daarnaast zijn er altijd nog online fora en discord servers waar je mensen kunt ontmoeten en je ei kwijt kunt.

Kunnen geïnteresseerde studenten zich nu aanmelden voor volgend studiejaar? Is iedereen welkom?
Onze inschrijvingen zijn nog open tot 4 oktober! Iedereen tussen de 16 en 30 jaar is welkom, je hoeft dus geen student te zijn. Elke woensdag is er vanaf 21u een open borrel bij de Amstel54, dus je kunt vooral even langskomen om te kijken of het wel iets voor je is. Als je dit nog spannend vindt, kijk vooral even op onze site om een borrelbuddy aan te vragen. Dan gaat iemand van de vereniging van tevoren alvast even iets met je drinken en kan die je introduceren aan andere leden. Ook hebben we een aantal open activiteiten, daar kun je op onze instagram meer informatie over vinden. Kom vooral eens langs!

Mars Planting A.S.V.Gay KnappeKoppen

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Dit is een beetje cop-out, maar het hangt helemaal van je situatie af. Als je een goed netwerk hebt en een goed idee voor een onderneming: ga ervoor! Als je dat nog niet hebt, kun je beter eerst in dienst gaan om dat netwerk via een ander bedrijf op te bouwen. Ik heb nou eenmaal een voorzichtige persoonlijkheid.

Tot slot, dit weet stiekem nog niemand over Mars?
Het was vroeger tot ongeveer mijn 15e mijn droom om acteur/actrice te worden. Geen idee waarom, want ik hou helemaal niet zo van aandacht – dus dat was geen goede combinatie geweest. Ik heb wel negen jaar lang toneellessen gevolgd en de kunst van acteren zelf spreekt me nog wel heel erg aan, maar voor nu vind ik het voldoende om gewoon veel films te kijken.

Mars Planting A.S.V.Gay KnappeKoppen

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.