Wat Startup Entrepreneurs leren van de Islam!

Door Faouzi Mikael (stagiair bij KnappeKoppen)

Salam Alaikoem! Zo begroeten Syb en ik elkaar elke dag. Al een paar weken loop ik stage bij KnappeKoppen onder begeleiding van Syb. Als start-up ondernemer is hij altijd druk, druk, druk. KnappeKoppen verbindt studenten, die op zoek zijn naar een stage of bijbaan aan start-ups. Daarnaast is hij eigenaar van twee co-working spaces, SheSaidYes en festivalspullen.nl. Hij is lekker bezig en we hebben respect voor elkaar en voor wat we doen. Hoewel hij mij veel leert, heb ik hem ook al veel dingen bijgebracht, in het bijzonder over mijn geloof. Ik ben moslim en voor mij is het islamitische geloof erg belangrijk. Het is dan ook vaak een gespreksonderwerp in onze conversaties. Tijdens onze discussies ben ik een aantal punten op papier gaan zetten en zijn we gaan bijhouden wat een “start-up-ondernemer” kan leren van de islam. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Islamitische eetgewoontes en verboden voedingsmiddelen.
Het was even wennen voor Syb dat ik een ander eetpatroon heb. Voor een start-up-ondernemer is “bier-pizza-pingpong” een geloof op zichzelf, maar dit zorgt er wel voor dat je je lichaam vaak verwaarloost. Volgens het islamitische geloof is je lichaam een tempel. Waardoor er bepaalde restricties gelden wat betreft eten en drinken. Op kantoor zijn we iets meer gaan letten op wat we nou allemaal nuttigen en toegegeven, we schrokken toch wel van wat er elke dag gedronken werd. Nog maar te zwijgen over de vette hap waarmee dit steeds gepaard ging. Het leven van een ondernemer is onregelmatig, dat is zo, maar toch heb ik Syb kunnen bijbrengen dat je er alsnog regelmaat in kan brengen. Te beginnen bij de kleine dingen; gezond eten op vaste tijden. Dit was een goede stap en we zijn ook bezig om meer regelmaat in de werkzaamheden te brengen. Zo doen we nu elke ochtend een stand-up en kijken we aan het eind van de week of de doelen behaald zijn.

Het gebed
5 keer per dag bidden is een van de belangrijkste verplichtingen voor een moslim! Hiervoor heb ik een app die mij precies vertelt wanneer het tijd is om mezelf terug te trekken en te bidden. Hoe druk we het ook hebben, het gebed gaat voor. Wanneer ik mij terugtrek voor het gebed, neemt Syb een moment voor zichzelf en checkt hij of ik op schema ben met de to-do lijstjes etc.. Als we lange dagen draaien, is het goed om even een paar keer te checken waar we staan!

De ramadan
Tijdens de ramadan vasten moslims van zonsopkomst tot zonsondergang. Het vasten kan behoorlijk zwaar zijn, vooral in de zomerperiode. De dagen zijn langer en ook op warme dagen mogen we geen glas water om af te koelen. Meestal leidt dit tot sufheid en concentratieproblemen op je werk of tijdens het studeren. Doorzettingsvermogen, volhardendheid en geduld is van groot belang binnen de islam en ook goed toepasbaar in  het startup leven. De ramadan is een periode waar ik elk jaar naartoe leef en mezelf zo goed mogelijk op voorbereid. Syb trekt dit ook door naar zijn leven als ondernemer, doordat hij tijdens de ramadan geen alcohol gaat drinken, veel gaat sporten en uitsluitend gezond gaat eten.     

Het belang van solidariteit binnen de islam
Solidariteit is zeer belangrijk binnen de islam. Je naasten helpen en motiveren is iets waar ik mij dagelijks mee bezig probeer te houden. Hoe dichtbij of ver weg andermans doelen ook staan, ik probeer ze te helpen waar ik kan. Dit hebben Syb en ik ook vertaald naar KnappeKoppen. In de kern koppelen wij studenten aan start-ups voor een (bij)baan of een stage, maar sinds kort zijn wij KnappeKoppen Vrijwillig begonnen. Met KnappeKoppen Vrijwillig maken wij “vrijblijvend vrijwilligerswerk” mogelijk voor studenten. We merkten dat studenten graag iets terug willen geven aan de samenleving, maar nergens aan vast willen zitten. Daarom kan je sinds een paar maanden via KnappeKoppen een dagje werken bij de voedselbank of dansen met ouderen. Binnenkort gaan we ook met een groep studenten naar een Amsterdamse Moskee om te discussiëren over de islam. Ook hopen wij te laten zien wat voor een mooi geloof de islam is, aangezien dit niet tot nauwelijks belicht wordt in de (Nederlandse) media.

 

Ik ben heel erg blij dat ik stage loop bij KnappeKoppen! Syb en ik werken niet alleen hard, maar buiten het werk zijn we ook goed bevriend en leren we veel van elkaar. Toegegeven komt het islamitische geloof niet altijd positief in het nieuws, maar als je niet weet waar de islam allemaal voor staat, kan je daar ook niet over oordelen. Tot slot ben ik trots op mezelf dat ik erin geslaagd ben Syb bij mijn geloof te betrekken en hem kan laten zien hoe het er allemaal aan toe gaat!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.