Voorzitter Joar: dé Dubbelstudent In Duplo!

Joar Duvekot InDuploWaarschijnlijk het mooiste liedje over een stad is ‘Rotterdam Rotstad’ van de Hermes Houseband. Dat er uit Manhattan aan de Maas nog meer moois komt, weet Joar Duvekot als geen ander. Hij is dit studiejaar voorzitter van In Duplo, de grootste studievereniging voor dubbelstudenten in Nederland. Dubbelstudenten? Ja al deze KnapsteKoppen volgen namelijk de ‘Dubbelstudie in Economie en Rechten (voorheen het ‘Mr.drs.-programma’) of de ‘Dubbelstudie in Recht en Bedrijfskunde’. Een hele mond vol inderdaad, maar na zes jaar sta je dan ook in je cap and gown met twee bachelors en twee masters!! Hier moeten we meer over weten. Jij ook?  Hieronder begint het!

Joar! Hi! Wie is Joar?
Hoi! Ik ben Joar, 22 jaar oud en ik kom van origine uit Amersfoort. Ik zit in mijn vierde jaar van de Dubbelstudie in Economie en Rechten en rond dit jaar mijn beide bachelors af. Verder houd ik heel erg van hardlopen, pianospelen en met mijn huisgenoten doorzakken in Café in de Smitse hier op de campus.

Nog geen moment spijt van je keuze voor het dubbelstudent-pakket? 
Ik was op zoek naar een studie die leuk was, maar niet door heel veel mensen al gedaan werd. Rechtsgeleerdheid studeren vond ik zonde van mijn aanleg voor wiskunde en economie, maar economie vond ik weer te veel om cijfers draaien. Op een open dag van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) had ik een blok over en liep ik binnen bij wat toen nog het Mr.drs.-programma heette. Pas een jaar later viel het me op dat die studie steeds terugkwam in mijn gedachten en dat het goed voelde. Daarna heb ik er nooit spijt van gehad.

Naast het studeren tussen super ambitieuze mensen, houd ik genoeg tijd over om sociaal te doen. Het fijnste aan het programma vind ik dat je de ruimte hebt om gedurende zes jaar te schuiven met je vakken. Ik ben zelf snel door mijn eerste twee jaar van mijn bachelor gegaan om vervolgens bovenop het programma nog een half jaar in Milaan te gaan studeren en een bestuursjaar te doen. Er zijn weinig studies die je deze ruimte geven.

Op papier ziet het eruit als een pittige opleiding, hoe ervaar jij dit?
Het is eigenlijk heel gek hoe ik de studie ervaar. Het is zonder meer een zwaar programma, maar dat betekent niet dat ik dat gevoel ook continu heb. Je doet in dit programma namelijk twee studies, maar ziet bij beide studies ook de mensen die hun studie in vier jaar moeten afronden. Ten opzichte van deze mensen hebben wij zes jaar, waardoor het voelt alsof we er twee jaar langer over mogen doen (al doen we er een extra studie bij). Dit haalt de druk om te falen weg en biedt ruimte de lat wat hoger te leggen en ambitieuzer te zijn.

De mogelijkheid om een vak een jaar later nog eens te doen als het mislukt, zorgt ervoor dat ik ontspannen mijn tentamens in ga en het sneller haal. Daarnaast heb ik niet het gevoel dat ik heel veel meer doe, omdat ik tussen andere dubbelstudenten van In Duplo zit die ook de extra tentamenweken hebben. Zo trek je je aan elkaar op. Maar het is zeker een stuk meer werk dan een enkele studie.

Waar ben jij met je bestuur erg trots op?
In Duplo is de afgelopen jaren erg veranderd. We verwelkomden de studenten van Recht & Bedrijfskunde, richtten een consultancytak op en lieten de vereniging ieder jaar groeien. Wij namen ons als bestuur voor een jaartje te consolideren, maar stiekem lukte dit niet helemaal. We hebben nieuwe commissies opgericht, een nieuw langetermijnbeleid geschreven en op een aantal gebieden de vereniging toekomstbestendig gemaakt.

Persoonlijk ben ik trots op de discussies die we zijn aangegaan over de cultuur binnen (studie)verenigingen en diversiteit. Het belangrijkste vind ik echter, dat we er met z’n zessen een topjaar van hebben gemaakt ondanks Corona.

Zijn jullie voor volgend studiejaar nog op zoek naar nieuwe leden? 
Wij zijn altijd opzoek naar leerlingen die de dubbelstudie willen komen doen! Daarnaast is iedere student van de Dubbelstudies in Economie & Rechten en Recht&Bedrijfskunde van harte welkom (actief)lid te worden!

Waar heb je persoonlijk erg veel van geleerd in je rol als voorzitter?
De samenwerking met andere bestuurders heeft mij heel veel geleerd. Je hebt in Rotterdam bij elkaar geloof ik ongeveer 90 verenigingen die door studenten (nota bene: vrijwillig) worden gerund. Met de studentenverenigingen en sportverenigingen had ik wat minder contact, maar al voorzitter moest ik het contact onderhouden met de studieverenigingen. Je leert enorm veel van al die verschillende persoonlijkheden en ervaringen die bestuurders hebben. In Duplo is voor Nederlandse begrippen al een grote studievereniging, maar de EUR huisvest de grootste verenigingen van Nederland. Het is mooi om te zien hoe de dynamiek is in een faculteitsvereniging met een begroting waar menig MKB bedrijf jaloers op zou zijn.

Toch heb ik het meeste geleerd van mijn eigen bestuur. Je werkt met zes mensen die een jaar lang zich 40 to 60 uur per week inzetten zonder salaris. Als je dan moet managen, is dat heel anders dan wanneer je iemand op de loonlijst staat. Je moet continu de balans houden tussen kritisch zijn op de kwaliteit van werk en zorgen dat iedereen meer uit het bestuursjaar haalt dan ze erin stoppen. Daarnaast hielden ze me regelmatig een spiegel voor en dat levert ook lessen voor het leven op (en heel veel lachen om jezelf trouwens).

Jullie hebben veel mooie en grote namen als partner en ik kan me voorstellen dat ze voor jullie in de rij staan?
Jazeker. We merken dat een aantal van onze sponsoren een soort van abonnement hebben, waarbij ze eigenlijk continue mensen van ons in dienst hebben als werkstudent of stagiair. Daarnaast zien we dat in de zee van bedrijven, studenten vaak beginnen bij bedrijven die ze bij ons hebben leren kennen. De stage- en vacaturebank is de meest bezochte pagina op onze website en onze leden zien ons echt als startplek van hun latere loopbaan. We zijn overigens altijd op zoek naar nieuwe partners, omdat onze studenten in enorm veel sectoren van nut kunnen zijn.

Organiseren jullie ook activiteiten om leden kennis te laten maken met de start-up scene?
De afgelopen jaren hebben wij ingezet op een beleid waarbij we naast de grote spelers ook start-ups en boetiekzaken aan ons proberen te binden. Onze leden vroegen om partners waar ze minder een radertje in het geheel waren. We hebben naar mijn mening nooit genoeg start-ups dus zijn ze altijd welkom. De mooiste verhalen komen naar mijn mening altijd van de Alumni die voor zichzelf zijn begonnen op evenementen als Fit For the Future.

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Je leert het meeste van je fouten. Mijn advies zou zijn lekker zelf te gaan ondernemen (als je kansen ziet en ideeën hebt). Ik heb nog nooit verhalen gehoord van ondernemers die nergens in loondienst aan de bak konden, maar wel van potentiële ondernemers die in loondienst bleven vanwege het comfort van de zekerheden. Ga het avontuur aan, ga ondernemen en bewaar de loondienst voor het moment dat je financiële verantwoordelijkheden groter worden en ondernemen niets voor jou blijkt te zijn.

Mooi antwoord! Nu een beetje cliché, maar oké, waar zien we Joar over 5 jaar?
Dan heb ik twee masters afgerond en me hopelijk losgeweekt uit de vertrouwde omgeving op de EUR. Ik denk dat ik dan nog wel in Rotterdam woon. Corona maakt de arbeidsmarkt wat onzeker, maar ik hoop dan in de fiscaliteit de kneepjes van het vak te leren tegen die tijd. Ondernemen vind ik prachtig, maar in het Fiscaal recht is het verstandig eerst wat praktijkervaring op te doen. Daarnaast blijft het bestuurlijke mij wel trekken, dus het kan ook zijn dat ik daar in rol.

Tot slot, dit weet nog niemand over Joar?
Mijn lievelingsschoeisel voor thuis zijn pluche klompen-sloffen, waar ik dan ook een aardige verzameling van heb inmiddels.

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.