Tuk Tuk Cartel, de meest innovatieve NGO van het moment!

Wat vinden wij, van KnappeKoppen, het vet dat we met de eindbaas van het Tuk Tuk Cartel mogen praten! Maar eerst, wie is Alain?
Geboren in Amsterdam, altijd ondernemerschap met de paplepel ingegoten gekregen door mijn ondernemende familie. Ik dacht op mijn twintigste, tijdens mijn studie op de Hogeschool Amsterdam (HES) en een bijbaantje achter de bar in Hotel Arena, dat ik de koning te rijk was. Tot ik daarna besloot naar Thailand te verhuizen om daar alleen en zonder vangnet het avontuur op te zoeken. Het was in Bangkok waar ik in aanraking kwam met de, voor mij,  belangrijkere zaken in het leven; Reizen, Culturen ontdekken, Spiritualiteit verkennen, Goede boeken lezen en jezelf constant omringen met mensen uit totaal andere culturen. Toen ik terugkwam van mijn werkperiode als Expat kon ik niet meer terug naar mijn oude levensstijl.

Ik liet mijn horeca ervaring voor wat het was en ging op exchange naar een Spaanse universiteit in Las Palmas. Na die ongelofelijke ervaring ben ik gaan werken bij een reclamebureau in Duitsland, werd daarna bestuurslid van Erasmus Exchange Network in Amsterdam waar ik aanraking kwam met WO studenten,  en ging ik vervolgens aan de slag bij Rocket Internet in Berlijn. Het avontuur bleef aan me trekken en besloot ik om als travel-consultant aan de gang te gaan bij de reisorganisatie waar het allemaal begon in Thailand. Ik kreeg betaald om te reizen in Laos, Vietnam, Cambodja en Myanmar en stelde unieke pakket vakanties samen voor families en koppels die interesse hadden in Azië. Toen ik daar mijn plafond bereikt had wist ik dat ik een nieuwe uitdaging nodig had.

Ik ontwikkelde een passie voor WordPress websites, maakte een self-help blog a la Timothy Ferris en had een droom om bij een groot reclamebureau te werken. Mijn zelfvertrouwen was gebroken na honderden mislukte sollicitaties bij meerdere reclamebureaus  als Saatchi & Saatchi, Ogilvy en DDB, ik was bang dat ik mijn Marketing droom vaarwel moest zeggen.

Dit alles leidde ertoe dat ik ging solliciteren voor mijn tweede passie, technologie. Sollicitaties bij Google, Twitter, LinkedIn en Oracle, leidde tot verschillende aanbiedingen, echter besloot ik om te gaan werken bij Salesforce, wat toen het meest innovatieve bedrijf ter wereld was (een titel die ze vier jaar op rij hebben geprolongeerd maar dit jaar verloren hebben aan Elon Musk en Tesla) Fast forward drie jaar en kijk waar we zijn beland. Ik heb met een fantastisch team een NGO opgezet, en ben inmiddels werkzaam bij HubSpot waar ik als Inbound Marketing Consultant advies geef aan bedrijven als Ogilvy, DDB en Saatchi & Saatchi om ze klaar te stomen voor het digitale tijdperk binnen de Marketing. Dus zoals Harry Vermegen altijd zei, “de cirkel is rond”.

Je werd wakker, dronk een kop koffie en dacht eureka: Tuk Tuk Cartel!?!?
In november vorig jaar ben ik samen met collega’s naar Nicaragua gegaan om de lokale bevolking te helpen. Dit ging via een organisatie die vrijwilligersprojecten organiseert, per persoon hadden we 2500 dollar bij elkaar gespaard met de intentie echt een verschil te kunnen maken voor de mensen. Na wat gesprekken met de lokale bevolking werd duidelijk dat van mijn opgehaalde 2500 slechts 750 naar de lokale bevolking gaat. De rest verdwijnt in een mysterieus zwart gat, vliegtickets, salarissen van managers binnen de organisatie…Joost mag het weten…

Ondanks deze vervelende constatering vond ik het werk waanzinnig. Mensen helpen die minder kansen en mogelijkheden krijgen om dromen waar te maken is echt fantastisch. Tijdens mijn verblijf in Afrika wist ik het eigenlijk al, de volgende keer dat ik ergens kom heb ik de trip zelf geregeld en is voor iedereen duidelijk waar het geld vandaan komt en bovenal, waar het geld naartoe gaat.

Valt je huidige Consultancy rol en het Tuk Tuk Cartel te combineren?
Het werken als consultant is mijn fulltime baan waar ik met veel plezier minstens 40 uur per week van mijn tijd in stop. Dagelijks praat ik met meestal met zo’n tien verschillende bedrijven. Dit is super leerzaam en vooral erg inspirerend. Wel moet ik dus elke dag super scherp zijn en op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen binnen zo’n bedrijf. Dat kost veel energie maar om daarnaast bezig te zijn met Tuk Tuk Cartel is zeker mogelijk. Het zijn totaal andere werkzaamheden, die afwisseling geeft mij weer veel energie waardoor ik tijdens de avonduren mijn plannen voor Tuk Tuk Cartel kan realiseren.

We hebben onwijs gave fundraisers in petto, zo willen we tussen kerst en oud en nieuw op van die kleine elektrische vouwfietsjes van Casabalance naar Granada fietsen, 700km in 7 dagen, puur om duurzaamheid te promoten. Daarnaast speel ik met de gedachte om met 10 mensen de marathon van Pyonyang in Noord Korea te lopen en zo een flink bedrag binnen te halen. Deze projecten geven energie die ervoor zorgen dat ik van negen tot vijf kan shinen op mijn werk en ’s avonds met Tuk Tuk Cartel bezig kan zijn.

Zoals je vertelde verdwijnt geld vaak in een zwart gaat, wat gaan jullie doen om dit te vermijden?
Tuk Tuk Cartel heeft een model bedacht waarbij je als geldschieter precies kan zien wat er met jouw geld gebeurt, wij doen dit door volledige transparantie te bieden over de fundraising van onze vrijwilligers middels een crowd-funding platform. Tevens publiceren wij de kosten van de projecten en laten wij zien welke investeringen gerealiseerd zijn door de vrijwilligers via een accountancy model met facturen.

Wij hebben het geluk dat we privé donoren hebben gevonden die onze operationele kosten willen betalen zoals technologie en marketing. Aangezien we geen kantoor hebben en in de Cloud opereren kunnen we de kosten verder drukken. Tot slot zijn er veel professionals die ons helpen door hun expertise als vrijwilliger aan te bieden.  Op deze manier kunnen wij garanderen dat elke cent die wordt opgehaald direct naar de projecten gaat.

Heb je toevallig ook een echte Tuk Tuk gebouwd 😉 ?!
Een Tuk Tuk bouwen heb ik nog niet gedaan. Tijdens mijn reizen in India, Kenya, Guatemala en Mexico heb ik er als toerist wel veel gebruik van gemaakt. Ook in Thailand, waar ik anderhalf jaar heb gewoond heb ik vaak achter het stuur gezeten. Op dit moment spelen we binnen Tuk Tuk Cartel wel met het idee om een Tuk Tuk te gaan bouwen die vooruit komt door middel van zonne-energie. Het plan zou vervolgens zijn om van Amsterdam naar een locatie in Afrika te rijden. Misschien moet ik maar eens een balletje op gaan gooien bij studenten van de TU Delft om ons hierbij te helpen.

Tuk Tuk Cartel is vast op zoek naar vers bloed, welke mensen zoeken jullie?
Wij zoeken ondernemende mensen die zelf met coole ideeën komen en vervolgens samen met ons gaan kijken hoe ze op korte termijn hun plannen kunnen realiseren. ‘Make things happen’ is onze lijfspreuk, wij zijn bereid je altijd en overal te helpen als jij er maar alles aan doet om de  dromen die je hebt op een transparante manier werkelijkheid te laten worden!

Geïnteresseerd?
Wil je na het lezen van dit artikel graag je steentje bijdragen en een project starten?? Mail dan naar info@knappekoppenamsterdam.nl  of ga naar kenya.tuktukcartel.org om te Tuk Tuk Cartel te helpen met fundraising!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.