Sven & Ivan, een fles wijn, vuur en vlam!

Interview Winedelight

Wat is van glas, steek je een vuurtje in aan en maakt elke kamer gezelliger? Precies. De ‘Bottled Candles’ van WineDelight! Met dit bijzondere product proberen Ivan Blom en Sven de de Milliano het weggooien van glas in de horeca tegen te gaan en de wijnflessen een tweede leven in te blazen. Als jij net zo benieuwd bent als wij hoe het is om als student met horecazaken samen te werken kan je dit interview niet missen!

Hi Sven en Ivan! Wie zijn jullie?
Sven: Ik ben Sven 24 jaar oud en kom uit Alkmaar. Ik volg momenteel mijn 3e studiejaar Industrial Design Engineer op de Hogeschool van Amsterdam en ben daarnaast voor mijn minor samen met Maria en Ivan bezig met de onderneming WineDelight. Als de productontwikkelaar van WineDelight hou ik mij voornamelijk bezig met het product en de productie. Ik ben continu bezig met het verbeteren van het product en het optimaliseren van het productieproces.

Ivan: Mijn naam is Ivan en kom uit het kleine dorpje Hensbroek in de gemeente Koggenland. Ik doe, net als Sven, de studie Industrial Design Engineering, maar zit dan in mijn vierde jaar. Op het moment ben ik mijn tweede minor aan het volgen en heb hiervoor de minor Veranderkunde gedaan. Binnen WineDelight ben ik kort gezegd verantwoordelijk voor de sales en strategie, waarbij ik kijk naar mogelijke samenwerkingen met andere partijen, groeimogelijkheden en overzicht.

Ivan

Ivan, had je, terugkijkend, nog steeds voor de studie industrieel ontwerpen gekozen?
Zeker weten. Ik ben begonnen met de brede oriëntatie van engineering (BOE), waar vier studies samengevoegd zijn. Hier ben ik begonnen omdat ik eigenlijk niet goed wist wat ik voor studie wilde doen. Uiteindelijk ben ik richting product ontwerpen gegaan en is mijn afstudeerrichting industrieel ontwerpen geworden, wat ik nog altijd erg leuk vindt om te doen. Ik heb vele mooie projecten mogen doen, waarbij creativiteit en techniek samen komen.

Sven, is de passie voor ondernemen er met de paplepel ingegoten?
Leuk dat je het vraagt! Ondernemen is er bij mij inderdaad met de paplepel ingegoten. Mijn vader en tevens mijn grote voorbeeld is ook een ondernemer. Hij heeft een uitgeverij met voornamelijk boeken over Amsterdam. Ik vond het altijd erg leuk om met hem mee te gaan naar klanten en andere uitjes. Een a twee keer per jaar stond me vader dan ook op de de Albert Cuypmarkt in Amsterdam om zijn boeken te verkopen. En als klein jongetje mocht ik dan mee, dit vond ik geweldig! Ik herinner me nog heel goed dat ik dan samen met mijn tweelingbroer een kraampje ernaast had gepakt en zelf boeken begon te verkopen als echte ‘’jonge ondernemers’’. En als we klaar waren gingen we het geld tellen en was ik altijd erg onder de indruk van al dat geld dat we verdient hadden. Dit samen met de vrijheid die mijn vader als ondernemer had heeft mij van jongs af aan al geïnspireerd om ondernemer te worden. Mijn vader kon door deze vrijheid er altijd voor ons zijn, iets wat elk kind verdient.

Sven

Jullie doen dit samen met Maria, was dit direct een hecht team? 
Ivan: We zijn eigenlijk niet met z’n drieën begonnen, maar ik ben samen met twee andere met het idee begonnen voor een schoolopdracht. Deze klasgenoten stopten ermee na de schoolopdracht, maar ik merkte dat we er nog langs niet alles uit hadden gehaald. Al snel kwamen Sven en Maria bij het team en zij vervulden de eigenschappen die ik niet had. Het team heeft nu alle kwaliteiten die we nodig hebben en sindsdien zijn wij stappen gaan maken.

Als ik een fles wijn zie is niet de eerste gedachte die in mij opkomt om er een kaars van te maken, hoe zijn jullie tot het idee gekomen?
Ivan: Op school kregen wij de opdracht om binnen een week een product te bedenken, te maken en te verkopen, waarbij het van een afvalstroom gemaakt moest zijn. Wij zijn op dat moment gaan denken welk product we wellicht binnen één week konden verkopen en welke grote afvalstromen er allemaal zijn, waarbij we deze afvalstromen ook gemakkelijk moesten kunnen krijgen. Uiteindelijk hebben wij bedacht om glas te gebruiken om een lamp te maken. Na verschillende ideeën op tafel te gooien en te testen is de eerste versie van ‘Bottled Candle’ ontstaan.

Ivan Blom Winedelight

Hoe reageren de horecazaken op jullie idee?
We hebben op dit moment al aan verschillende horecazaken verkocht en zijn goed in contact gebleven om te kijken wat ze van ons product vinden. Dit doen wij om ons product te kunnen verbeteren en de klanten tevreden te houden. Hierdoor hebben wij al een aantal verbeterslagen kunnen maken met het product, wat ook wel nodig was. De horecazaken waar we aan verkocht hebben zijn erg enthousiast over ons product. Ze vinden het leuk dat we oude wijnflessen een tweede leven geven door hier een sfeervol product van te maken. Ook krijgen ze veel enthousiaste klanten naar hun toe over de ‘Bottled Candle’ wat voor de horeca eigenaren natuurlijk het belangrijkst is. Maar daarbij reageren veel particulieren ook positief op ons product, dit heeft ons wel aan het denken gezet.

Bij welke cafés kunnen we de kaarsen al aanschouwen?
Sven: Op dit moment zijn onze ‘Bottled Candles’ te bewonderen in verschillende cafés, een van deze cafés is Cafe Sweelinck in de Pijp waar we nog regelmatig uitgenodigd worden voor een drankje. Hij heeft, net als Café de Doelen, als een van de eerste vertrouwen gehad in ons product en heeft ervoor gekozen om de ‘Bottled Candles’ te kopen. Aan het begin waren er nog wel wat kleine verbeterpunten in het product maar door goed in contact te blijven met Jasper van Café Sweelinck, die ons altijd met enthousiasme helpt, hebben we het product kunnen optimaliseren tot een gelikt eind product. Nu het product na een lang optimalisatieproces eindelijk af is, is de verkoop in gang gezet en kan je het product ook vinden in onder andere Café Roest.

Ivan Blom Winedelight

De vraag die we altijd blijven stellen: zouden jullie andere studenten aanraden om te gaan ondernemen?
Ivan: Ik vind het persoonlijk te makkelijk om anderen meteen aan te raden om te ondernemen. Je hebt inderdaad veel vrijheid, waardoor je kan doen wat jij wilt. Maar daarbij moet je in staat zijn om jezelf te kunnen enthousiasmeren en motiveren, je moet tegen tegenslagen kunnen en vooruit kunnen denken. Veel dingen leer je natuurlijk, maar dit zijn voor mij nu de grootste uitdagingen.

Sven: Ik zou het zeker kunnen aanraden om te gaan ondernemen. Het geeft je veel vrijheid in wat je wil doen, hierdoor kan je je creativiteit en passie stoppen in iets wat je leuk vind. Twijfel je of ondernemen wel iets voor jou is en moet je nog een Minor doen kijk dan wat de mogelijkheden zijn om met je Minor iets met ondernemen te doen. Voor mezelf is dit een goede test geweest of het ook echt wat voor mij is want ondernemen is niet voor iedereen weggelegd. Want het brengt behalve de vrijheid ook uitdagingen met zich mee.

Ivan Blom Winedelight

Welke celebrity zou je heel graag met jullie product zien?
Als groot wijnkenner zou het leuk zijn als we Ilja Gort met ons product zouden zien. Als Nederlandse wijnboer in Frankrijk wint hij op internationaal niveau veel prijzen en heeft hij in verschillende televisieprogramma’s gespeeld. Dit maakt hem een indrukwekkend persoon voor veel wijnliefhebbers.

Mocht Ilja geen interesse hebben, kunnen we altijd nog Martien Meiland vragen als groot wijnliefhebber 😉

Tot slot, wat moeten de mensen nog weten over de ‘Bottled Candle’?
Met elke fles zouden wij in principe een ‘Bottled Candle’ kunnen maken en vinden het dan ook leuk om hiermee te testen. Daarom staan we altijd open voor nieuwe leuke ideeën, waarvan wij kunnen uitzoeken of het mogelijk is.

Ivan Blom Winedelight

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.