Strategie consulting bij Roland Berger, Valerie neemt ons mee!

Roland Berger Valarie

Altijd al willen weten hoe je binnenkomt bij Roland Berger? Dit strategische adviesbureau van Duitse origine staat in de internationale top 5 en de Europese top 3. Maar hoe verschilt Roland Berger van haar Amerikaanse concurrenten, zoals McKinsey en Bain? En wat houdt het werk als strategie consultant in bij Roland Berger? We hebben genoeg vragen, gelukkig mogen we langskomen bij Valerie van Odijk, recruiter bij Roland Berger. Zij is dé aangewezen persoon om ons een kijkje in deze wereld te geven!

Hi Valerie! Leuk dat we je hier mogen interviewen! Vertel, wie is Valerie?
Ik ben Valerie, 27 en geboren in Utrecht. Als klein kind ben ik verhuisd naar Londen en Parijs, op mijn vijfde teruggekeerd naar Nederland en opgegroeid in Bilthoven. Tijdens de middelbare school heb ik gehockeyd op hoog niveau. Ik heb gespeeld voor Nederlandse jeugdteams zoals Nederlands B en A. Daarnaast heb ik gespeeld in de hoofdklasse met mijn club. Het nam natuurlijk veel tijd in van mijn leven. Op een gegeven moment moest ik beslissen welke studie ik wilde gaan volgen. Ik vond het erg lastig om hier achter te komen. Ik heb toen een studiekeuzetest gedaan en daar kwam onder andere uit dat ik graag met mensen wilde werken. Hiermee kon ik natuurlijk veel kanten op. Daarom begon ik met HRM op de HVA, maar dat bleek geen match. Ik vond het iets te stoffig. Ik wilde wat meer bezig zijn in de praktijk. Daarom wisselde ik naar The New School voor een studie marketing, communication and creativity. Dat was een leuke opleiding; van finance tot graphic design tot psychologie – je kon alle kanten op. Ik heb binnen mijn studie veel stages gelopen en ben daarna direct aan de slag gegaan bij Roland Berger.

Roland Berger Valerie van Odijk

Als je nu je studententijd mocht overdoen, wat zou je dan anders doen?
Eigenlijk niets. Ik heb een ontzettend leuke tijd gehad in Amsterdam, ben lid geweest van een studentenvereniging in Amsterdam en heb daar veel vrienden aan overgehouden die inmiddels werkzaam zijn bij veel verschillende bedrijven door heel Nederland. Het was destijds geen makkelijke beslissing om minder te gaan hockeyen en mij meer te focussen op mijn professionele carrière, maar ik ben blij dat ik die beslissing uiteindelijk genomen heb.

Roland Berger Valerie van Odijk

Hoe begon jouw werkende leven? Ben je zelf gestart als stagiair of trainee? Hoe ben je bij Roland Berger terechtgekomen?
Ik ben bij Roland Berger begonnen als event recruiter. Bij andere kantoren heet dat vaak campus recruiter, wat in feite hetzelfde is. Het bedrijf 2AssistU heeft mij heeft hier een faciliterende rol in gespeeld. Tijdens mijn sollicitatie had ik een gesprek met de recruitment manager en daarna met de principal die verantwoordelijk is voor Recruitment. Elke partner of principal is namelijk ergens bij betrokken, hetzij IT, hetzij marketing of recruitment. Ik vond het best spannend, solliciteren voor een echte baan. Maar ik werd hier direct heel warm ontvangen en voelde gelijk een klik. De functie en het gevoel bij het bedrijf klopte echt!

Waar ben jij als event recruiter bij Roland Berger allemaal verantwoordelijk voor?
We startten hier in die tijd met een heel nieuw team na covid, een periode waarin er enkel virtuele events werd georganiseerd met beperkte bezetting. Wij werden dus wel echt in het diepe gegooid. Ook leuk, want we konden echt onze eigen draai geven aan de invulling van onze werkzaamheden. Als event recruiter organiseer ik circa 40 recruitment events per jaar. Van in-house dagen en bezoeken aan universiteiten tot business courses. Van het transport tot het regelen van een restaurant en de tafelindeling – ik ben verantwoordelijk voor alles van a tot z: alle samenwerkingen, promoties voor events, besturen van studieverenigingen, interviews voor events, cv-screening, noem maar op. Nu ga ik zelf iets meer taken op me nemen op het gebied van employer branding en marketing, wat ik heel leuk vind.

Roland Berger Valerie van Odijk

Dienen events ook als een recruitment tool?
Jazeker. Sommige samenwerkingen of events, zoals met De Kleine Consultant, YAG en De Veerstichting dienen inderdaad als recruitment events; daar komen veel potentiële kandidaten langs. Zij organiseren dan een dag vanuit hun vereniging in samenwerking met ons waar zij studenten voor werven. Op zo’n dag geven wij bijvoorbeeld een case training en kijken naar hoe iemand in een groep functioneert. Neemt iemand het voortouw? Is iemand te aanwezig? Wat voor krachten hebben de stillere mensen? Hoe is de groepsdynamiek? Op de borrel komen studenten vaak nog naar je toe voor vragen over het sollicitatieproces of Roland Berger. Het is dan altijd leuk om te merken dat ze zo enthousiast en nieuwsgierig zijn. Ik vraag dan ook naar hun ervaring van de dag en waarom ze zich hadden opgegeven. Sommige zijn nog oriënterend, anderen zijn juist al heel zeker van strategie consulting. Je hebt al snel door of er een fit is. Ben je sociaal, ambitieus en hou je van een uitdaging? Dan pas je bij Roland Berger.

Waar let jij op in een CV en motivatiebrief?
Op CV’s kijk ik of je een interessante opleiding hebt gedaan. Het hoeft niet een specifieke studie te zijn, maar studies die goed passen bij strategie consulting zijn bijvoorbeeld economie, econometrie, technische opleidingen en bedrijfskunde. Ook bijvoorbeeld rechten- of geneeskundestudenten die een andere kant op willen, kunnen bij ons solliciteren. Het is daarnaast ook belangrijk dat je naast je studie ook extra activiteiten hebt gedaan. Dit is goed voor je eigen ontwikkeling. Vertel me zeker waarom je strategie consulting interessant vindt, waarom je bij Roland Berger wil werken en waarom je als persoon bij ons past. Door een standaard motivatiebrief prik je direct heen. Schrijf een brief die niet door iedereen geschreven kan zijn.

Roland Berger Valerie van Odijk

Hoe zou je de cultuur omschrijven bij Roland Berger?
Als open en empathisch naar elkaar. Ik voelde vanaf moment één dat ik mezelf kon zijn hier op kantoor. Het maakt niet uit of je introvert of extravert bent of waar je vandaan komt, iedereen geeft je een veilig gevoel. Er heerst een familiaire cultuur, ook al is dit een beetje cliché om te zeggen, maar ik zie mijn collega’s ook gewoon in het weekend! We doen ook veel activiteiten met het kantoor, zoals padeltoernooien, een zeiltrip en een kerstfeest. Het is een jong bedrijf: gemiddeld ligt de leeftijd rond de 29. Er werken hier sociale, ambitieuze en jonge mensen. Zowel de consultants als de mensen in andere functies. Als wij een keer iets niet begrijpen van Excel of PowerPoint, schiet iedereen te hulp. En als we zitten te dubben over iets, kunnen we altijd even sparren met een consultant.

Wat fijn! Verschilt Roland Berger veel in vergelijking met andere kantoren?
Roland Berger heeft Europese roots, Duits om precies te zijn, en niet Amerikaans. Bij Roland Berger Amsterdam word je gestafft vanuit het Nederlandse kantoor. Dit kan op een project zijn in Nederland of in het buitenland. Roland Berger, de oprichter van het kantoor, had zelf voor een grote consultancy gewerkt en merkte dat hij iets miste. Dit was voor hem het persoonlijke contact met de klant. Er precies achter kunnen komen waar het probleem zit; ervoor zorgen dat we de klant begrijpen (dáár zitten); iedereen spreken, belangrijk en minder belangrijk. En ook eerlijk zijn als het niet werkt. Roland Berger streeft naar persoonlijke aandacht aan al haar klanten.

Heb je nog tips voor studenten die bij Roland Berger willen werken?
Jazeker, doe mee aan een business course of kom stage bij ons lopen! Veel mensen die hier nu werken hebben meegedaan aan een Business Course of hebben stage gelopen bij ons. Je leert super veel mensen kennen van ons kantoor en maakt vervolgens een weloverwogen beslissing. Ook wil ik jullie meegeven: Iedereen die hier werkt is ambitieus en vind het niet erg om hard te werken. Samen werk je met je team naar een doel toe. Dus als je veel wilt leren, ondernemend en een echte teamplayer bent, dan zou ik zeker overwegen om strategie consulting in te gaan.

Roland Berger Valerie van Odijk

Welke events staan er op de agenda waar studenten kennis kunnen maken met Roland Berger?
In november kan je deelnemen aan onze Business Course The Hub. De andere twee Business Courses zijn in 2024 rond maart en juni. Maar houd vooral de website in de gaten en volg onze Instagram @roland.berger.amsterdam. Die is altijd het meest up to date en actief!

Cliché maar oké; waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Ik vind het recruitmentvak heel leuk, voornamelijk het contact met mensen en elke keer weer iets nieuws verzinnen om de studenten te enthousiasmeren. Ik wil graag wat meer de creatieve kant op. Ik werk met veel plezier bij Roland Berger en hier nog veel stappen te kunnen maken.

Roland Berger Valerie van Odijk

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.