Speltip Carolien: Afval is cool!

Carolien Wiltink SeenonsLang leve de circulariteit, dat vinden wij leuk! Yes, want heel veel duurzaams wordt er al gedaan om onze toekomst te garanderen. Nog leuker, afval is geen eindstation, maar het begin van veel nieuwe producten. En al lijkt de wereld deze dagen af en toe in brand te staan, afval is cool! Allerleukst, Carolien Wiltink werkt sinds kort als Online Marketing Manager bij Seenons, dé circulaire startup van dit moment. Daar willen we meer over weten, dus let’s go interview met KnappeKop Syb!

Hi Carolien, wie ben jij?
Ha! Mijn naam is Carolien Wiltink, 26 jaar oud en opgegroeid in een dorpje in het zuiden genaamd Vlijmen, wat vlakbij Den Bosch ligt. Sinds 7 jaar woon ik in Amsterdam, maar stiekem ben ik (of was ik) veel in het buitenland te vinden.

Eind 2018 heb mijn bachelor Hotel- en Eventmanagement afgerond aan TIO University of applied sciences in Utrecht. Na mijn studie ben ik 8 maanden gaan reizen door midden- en zuid Amerika waar ik rondgereisd heb en 4 maanden ben blijven hangen in Mexico, waar ik alleen maar bezig was met surfen! Hier ben ik nog steeds in mijn vrije tijd veel mee bezig en wijd ik elk mogelijke vakantie aan. Inmiddels ben ik alweer 1,5 jaar terug in Amsterdam, waarin ik een jaar als freelance marketeer heb gewerkt en nu sinds 3 maanden fulltime aan de slag bij Seenons als Online marketing manager.

Naast werk ben ik zoveel mogelijk buiten te vinden om yoga te doen, kickboksen, surfen en ben ik altijd in voor gezelligheid met een wijntje of goede koffie.

Had je, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Jazeker! Ik heb nog een switch gemaakt overigens. In eerste instantie ben ik aan International Business begonnen aan de HU maar al snel bleek dit niet mijn ding. Na 3 maanden ben ik overgestapt op TIO. Hier kon ik in januari instromen dus dat was super fijn, waardoor ik geen tussenjaar hoefde te nemen. Daarnaast heb je veel opties om naar het buitenland te gaan voor een stage of uitwisseling en dat sprak mij zeker aan met mijn reis ambities. Hierdoor heb ik mijn eerste stage gelopen in London en ben ik tussen het 2e en 3e jaar nog 3 maanden naar Australië gegaan.

Daarnaast is Hotelschool eigenlijk heel breed ingericht waardoor je nog alle kanten op kan door de jaren heen. Je loopt veel stages (3) waardoor je meteen alles kunt toepassen en kunt leren door ‘doen’, wat bij mij persoonlijk goed past. Ik heb tijdens mijn eerste stage 5 maanden in London gewoond, waar ik stage liep bij een designbureau in London op de afdeling events, pr en communicatie. Mijn tweede stage was bij ING op de wholesale banking bij relatiemarketing en tot slot heb ik mijn scriptie geschreven bij Johnny Loco waar ik een public relations en marketing strategie heb geschreven voor mijn scriptie. Zie je, heel breed dus!

Overigens heb ik mijn minor alsnog gedaan in international business, gezien ik dat toch nog even wilde proberen.

Seenons! Voor wie nog geen idee heeft, wat doen jullie?
Seenons is een circulaire dienstverlener tegen afval! Met andere woorden, Seenons maak het mogelijk als platform de kleinste reststromen circulair te krijgen. Denk daarbij aan het inzamelen van koffiedrab die wordt verwerkt tot bekers en etensresten die biogas opleveren.

Hoe dan hoor ik je denken? Seenons is een logistiek platform waardoor wij in staat zijn om middels deze – zogenaamde – fijnmazige logistiek de kleinste stromen op te kunnen halen bij MKB bedrijven. En dan op zo’n manier dat de meest milieuvriendelijke optie als eerste wordt gekozen, zodat ook hier de impact maximaal is. Seenons regelt de logistiek, de fijnmazige inzameling gefaciliteerd in een samenwerking met bijvoorbeeld Pantar, CityHub, Suez en Renewi. Deze partijen rijden al door de stad dus er hoeven geen extra wagens ingezet te worden, waardoor er extra CO2 uitstoot wordt bespaard. Op deze manier kunnen alle stromen op tijd en naar wens van de klant worden ingezameld. De stromen die gescheiden worden ingezameld zijn: PMD, koffiedrab, Swill, blik, PET, glas, papier/karton en restafval (al willen we hier elke dag een beetje minder van).

Fijnmazige inzameling betekent gebruik maken van bakfietsen, elektrische wagentjes en busjes in combinatie met de grotere logistieke vormen als vrachtwagens en kraak-/perswagens. Een bijkomend voordeel hiervan is dat een veel hoger service niveau kan worden behaald. Via de webapp kan een ophaalmoment worden gekozen en besteld. Bij ons betaal je per inzameling, dit scheelt onnodige ledigingen en dus kosten en verkeersbewegingen. Verder kan de status van de inzameling worden gevolgd. Zo weet de ondernemer niet alleen wanneer de reststroom wordt gehaald.

Cool! Hoe ben jij hier terecht gekomen?
Na mijn studie ben ik een jaar aan het freelancen geweest op het gebied van marketing. Ik merkte dat ik toch graag aan de slag wilde bij een bedrijf om mezelf te ontwikkelen in duurzaamheid en innovatie. Na flink wat sollicitaties en zoeken kwam ik ineens via een facebook groep omtrent duurzaamheid op een vacature terecht van Seenons. Deze vacature sloot eigenlijk niet geheel aan bij mijn profiel maar omdat ik zo enthousiast werd van de missie en drive besloot ik een kort en bondige mail te sturen met mijn cv of we even konden bellen om te kijken naar de mogelijkheden. Zo kwam van het een, het ander en ben ik meteen aan de slag gegaan.

Oftewel blijf jezelf en ben vooral niet bang om je enthousiasme te laten zien aan een bedrijf waar je graag wilt werken. Dit wordt vaak gewaardeerd, en zeker bij startups is het van belang dat je allemaal bereid bent om samen het doel te bereiken met positieve energie en enthousiasme!

Wat weten veel mensen nog niet over de (ondoorzichtige) afvalmarkt?
Op dit moment verdient de afvalbranche meer geld wanneer er meer afval vrij komt. Door deze prikkel en efficiënte inrichting draagt men niet bij aan het oplossen van een aantal belangrijke vraagstukken van deze tijd, die we niet langer kunnen ontlopen.

Doordat afvaldienstverleners niet samenwerken rijden er dagelijks vrachtwagens van verschillende organisaties door dezelfde straat om bedrijfsafval op te halen. Dit zorgt voor onnodig veel halfvolle verkeersbewegingen en CO2 uitstoot.

Daarnaast zit je vaak zonder dat je het doorhebt aan een contract vast als bedrijf waar je niet zomaar meer vanaf komt binnen een paar jaar. De prijs neemt vaak toe per jaar en dit staat allemaal beschreven in de kleine lettertjes. Deze contracten zijn als je het mij vraagt niet meer van deze tijd en moeten we met z’n alle kijken hoe dit efficiënter kan.

Waar ben jij als Online Marketing Manager verantwoordelijk voor?
Als Online Marketing Manager houd ik mij vooral bezig met het alignen van alle kanalen online in onze uitingen. Dit houdt in dat alle social kanalen geleid moeten worden, maar ook de advertenties, websites, PR en communicatie en dat we campagnes uitdenken en opzetten voor de komende tijd. Seenons is net een jaar oud en is dus nog een echte startup. Hierdoor is geen enkele dag hetzelfde! Zo kan ik de hele dag zitten aan PR en communicatie maar de andere dag zit ik alleen maar in analytics en google tag manager om te kijken hoe we meer conversies kunnen krijgen met de middelen die we op dit moment hebben.

Staat er de komende tijd iets cools op de agenda en heb je een tipje van de sluiter?
Absoluut! Er loopt sinds een paar weken een pilot met de Yoghurt Barn op locatie Neude in Utrecht. Hiermee hebben we inmiddels een besparing van maar liefst 82% kunnen laten zien en we gaan kijken of we kunnen uitbreiden naar meerdere locaties.

Tot slot gaat onze webapp live op 12 oktober en daarmee kan je al gescheiden afvalstromen indienen en laten ophalen. Dus veel dingen om in de gaten te houden!

De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Dat verschilt denk ik extreem per type persoon en aan je studie. Persoonlijk ben ik na mijn studie gaan ondernemen en freelancen en dit blijf ik denk altijd doen want ik zit altijd vol ideeën en plannen. Komt er een baan op je pad waarvan jij denkt ja hier groei ik persoonlijk van en ligt in lijn met mijn ambities maar wilde je eigenlijk ondernemen? Gewoon beginnen! Wil je eigenlijk een vaste baan maar komt er een briljant idee en de juiste mensen op je pad? Ook beginnen! What flows, goes 🙂 Belangrijkste is dat je ergens instapt en er vol voor gaat, welke optie dat dan ook is! 

Ik ben wel een extreme voorstander van leren door doen, en dat is ongeacht of je bij een bedrijf zit of onderneemt. 

Dus mijn antwoord: overweeg alle opties en kijk welk pad je wilt uitstippelen. Het een sluit het ander niet uit maar kies vooral wat aansluit bij jouw persoonlijke ambities op dat moment en lange termijn. Weet je dit niet kijk dan vooral naar wat je leuk vindt op dat moment, blijf vooral niet stilzitten. Switchen en bijsturen kan altijd nog.

Met de ‘Ladder van Seenons’ willen jullie 100.000 bedrijven restafval-vrij maken! Hoe gaan jullie dit bereiken?
Samen! We weten dat dit een missie met ambitie is. Dit kunnen wij alleen laten slagen als wij het belang van elke partij in het proces dit kunnen laten inzien. Het creëren van bewustwording van het grotere belang speelt hierbij een belangrijke rol.  

Het wordt tijd dat bedrijven en stakeholders onderling gaan samenwerken om het afvalprobleem aan te pakken en opnieuw in te richten. Door goede samenwerkingen, transparante communicatie willen wij met Seenons laten zien dat het anders kan. Door bronscheiding kan afval gescheiden worden opgehaald en door de toenemende circulaire oplossingen kan er weer een nieuw product van worden gemaakt. 

Hoe leuk is het als jij jouw sinaasappelschillen terug ziet in een likeur? (Lees: Dik en Schil) Of jouw koffiedrab terugziet in een zeep of oesterzwammen! Daarnaast is het goedkoper als je minder afval produceert, duurzaam opgehaald en circulair verwerkt. Win win voor people, planet en profit als je het mij vraagt!

Heb jij tips voor studenten die net iets duurzamer willen leven?
Begin klein en maak  er gaandeweg een gewoonte van. Hergebruik je oude pindakaaspot in plaats van een nieuw tupperware bakje. Leg je boodschappentas op een vaste plek zodat je toch niet stiekem elke keer een plastic tasje koopt. probeer eerst bewustwording te creëren door je afval eens te analyseren.  Waar komt het vandaan? Kan dit minder? Weet ik waar ik het weg moet gooien? Nee? Check afvalscheidingswijzer.nl

En ga 1x in de week naar de markt voor je groente en fruit dan de appie. Nog goedkoper ook. Ook de app TooGoodtogo is een goede om op je tel te zetten. 🙂

Tot slot, dit weet nog (bijna) niemand over Carolien?
Elke dag begin ik met een celery juice met ginger. Vervolgens ben ik pas aanspreekbaar na een goede kop koffie, haha. Maar mijn guilty pleasure snack is zoute popcorn, daar mag je me voor wakker maken!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.