Paula maakt haken weer hot!

We love to see it, young professionals die op basis van hun hobby een start-up opzetten! Dit is dan ook het geval bij Paula Vaarkamp, de oprichtster van Haakspot. Haakspot is dé moderne bestemming voor iedereen die wil (leren) haken. Met verfrissende designs, handige DIY-kits en een inspirerende online community groeit Haakspot razendsnel en bereikt het steeds meer mensen. Benieuwd naar het verhaal achter Haakspot? Haak snel aan!

Welkom Paula, wie ben jij?
Hoi! Ik ben Paula, 27 jaar en ik woon in Amersfoort, al ben ik vaak een groot deel van het jaar in het buitenland. Portugal is mijn vaste uitvalsbasis, maar ook houd ik ervan om andere, verre landen te ontdekken. 

Na mijn studie MIC werkte ik drie jaar als producer bij TV, waarna ik voor mezelf begon als freelancejournalist en tekstschrijver. In coronatijd groeide dat uit tot een agency waarbij ik met mijn team klanten ondersteunde in tekst en marketing. Anderhalf jaar geleden maakte ik kennis met haken. Ik heb altijd veel hobby’s en elke maand wel een nieuwe, maar deze hobby bleef – en groeide uit tot mijn grootste passie ooit.

Hoe is het idee voor Haakspot ontstaan?
Sinds ik het haken ontdekte, doe ik niks anders meer. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Knuffeltjes, accessoires, kleding: alles is leuk. Toen ik het haken na een paar maanden redelijk onder de knie had, maakte ik een Instagram-account aan om mijn creaties te delen. Mensen vonden het leuk en wilden mijn producten kopen, dus ik begon te haken op aanvraag. 

Zo is het balletje gaan rollen. In het begin vroegen mensen voornamelijk of ik iets voor ze kon maken, maar na een tijdje kreeg ik steeds meer vragen van mensen die het zelf wilden leren. Ze vonden dat er weinig goede, Nederlandstalige content was. En daar was ik het volkomen mee eens. Ik ben mijn content daarop gaan aanpassen en zo groeide Haakspot uit tot wat het nu is.

Waar komt de passie voor haken vandaan?
Al van jongs af aan ben ik creatief. Ik heb flinke ADHD, wat volgens mijn docenten niet zo handig was, maar waar ik zelf nooit echt last van had. Juist door die ADHD kan ik snel schakelen, bedenk ik aan de lopende band ideeën en heb ik altijd zin en energie om iets nieuws te proberen. 

Wel is het soms een uitdaging om mijn gedachten op een rijtje te krijgen en focus te houden. Haken bleek hiervoor een fantastische remedie. Als ik haak, is het rustig in mijn hoofd en kan ik helder denken. Voor mij is haken alles in één: ik kan mijn creativiteit erin kwijt, het geeft me de mogelijkheid om nieuwe ideeën snel door te voeren en tegelijkertijd maakt het me zen. Daarnaast heeft het een groot sociaal aspect zodra je andere hakers ontmoet en elkaar inspireert, wat ik ook geweldig vind.

Hoe heb je Haakspot opgezet?
Heel kort was Haakspot dus het verkopen van haakprojecten op aanvraag, maar al snel groeide het uit tot een community met jongeren die interesse hebben om het ook te leren. Ik wil van mijn hobby mijn werk maken, dus zodra ik die ontwikkeling zag, voelde ik dat er een kans was en daar ben ik vol voor gegaan.

In het afgelopen jaar probeerde ik van alles om te kijken wat bij mij past en waarvan ik denk dat ik mijn publiek daarmee kan helpen. Denk aan workshops geven, een eigen garenlijn produceren met gerecycled katoen, beurzen bezoeken, zelf op beurzen staan als exposant, een webshop opzetten, online live sessies hosten en veel meer. Gewoon alles proberen en ervaren wat leeft en of ik het leuk vind.

Eerste product
Mijn eerste echte Haakspot producten waren haakpakketten. Ik bedacht 5 projecten waarvoor ik zelf het patroon ontwierp en pakketten samenstelde. Die ben ik toen gaan testen met een paar mensen in mijn directe omgeving. Met de feedback vanuit die mensen maakten we de pakketten beter.

Ondertussen deelde ik content over de stappen die ik zette om de pakketten te realiseren, waardoor ik nu een trouwe groep volgers heb die het naast het leren haken ook leuk vindt om te zien hoe Haakspot groeit. 

Wat waren de grootste uitdagingen tijdens het opzetten van jouw merk?
Stipt op nummer één staat bij mij focus – of eigenlijk: géén focus – als grootste uitdaging. Te veel tegelijk willen doen en daardoor niet voldoende tijd en ruimte hebben om alles goed te doen. Veel ideeën hebben is geweldig, maar ik kan ze niet allemaal tegelijk uitwerken als ik wil dat ze slagen. Langzaam maar zeker gaat dit steeds beter, maar het blijft mijn grootste uitdaging.

Daarnaast heb je binnen de haak-/handwerkwereld veel hobbyisten die dingen gratis aanbieden, wat het niet makkelijk maakt om geld te verdienen in deze branche.

Veel mensen denken: ‘Waarom zou ik ervoor betalen als ik het ook gratis kan krijgen?’. Het is hierin de uitdaging om het juiste publiek te vinden, dat de waarde ziet in kwaliteit van de producten en in de community die je erbij krijgt. Ondanks dat het lastig is, weet ik zeker dat ik dit kan en ga ik er net zolang mee door tot het lukt. 

Heb je altijd al willen ondernemen?
Ja! Ik heb in mijn hele leven – los van bijbaantjes in mijn jongere jaren – slechts 4 maanden in loondienst gewerkt. Al snel begon ik voor mezelf en wist ik dat ik niks anders meer wilde, ook als dat betekent dat ik geen zekerheid heb over een inkomen.

Vrijheid is erg belangrijk voor mij, in elke zin van het woord. Ik wil zelf kunnen bepalen wat ik doe, wie ik om me heen heb en welke kant we opgaan. Ondernemen is daarin een perfecte aanvulling op mijn leven. Ik haal daar zoveel voldoening en plezier uit en heb er nooit over getwijfeld of ik dit wel zo wilde. Dit is gewoon wie ik ben.

Waar haal je inspiratie uit?
Uit mensen die passie hebben en dat willen delen. Ik word blij als ik zie dat andere mensen blij zijn. Mensen met een passie zijn direct een stuk aantrekkelijker vind ik. Zodra iemand enthousiast over iets vertelt, ben ik geïnspireerd. 

Dat kan zijn wanneer iemand een hobby heeft, een goed boek aanprijst of een bepaalde manier van denken met mij wil delen. Er is heel veel wat mij kan inspireren. Zolang het uit passie en een goed hart komt ben ik al snel bereid te luisteren en wil ik het in de meeste gevallen zelf ook proberen.

Hangt er een stigma of vooroordeel over haken?
Het heeft soms nog wel een oubollig imago, al merk ik dat dit de laatste jaren heel erg verandert. Door TikTok, Instagram en Youtube kunnen mensen eenvoudig zelf nieuwe dingen leren en ontdekken hoe leuk deze hobby is. Dat het totaal niet saai of suf is, maar juist heel trendy en leuk om te doen. Vooral sinds coronatijd waarin iedereen ineens nieuwe hobby’s kreeg, steeg haken enorm in populariteit en die trend zet gestaag door!

Welke rol speelde jouw studie achtergrond bij het opzetten van Haakspot?
Grappige vraag, nooit over nagedacht. Maar ik denk eigenlijk dat geen van die dingen veel heeft bijgedragen. Mijn MIC-studie maakt natuurlijk wel dat ik al lange tijd interesse heb in marketing en social media, maar denk dat ik zonder die studie ook wel mijn weg hierin gevonden had. 

Haakspot is volledig organisch ontstaan uit een idee dat in mijn hoofd zat en dat vooral met feedback en hulp van anderen om mij heen verder is gegroeid. 

Wat voor toffe events/samenwerkingen staan er op de Haakspot agenda voor aankomend jaar?
De komende maanden ligt de focus op het lanceren van een membership. Om mijn community nog beter te kunnen helpen, met ze de diepte in te gaan en een hechte groep te creëren van mensen met dezelfde passie. 

Als alles volgens planning loopt, gaan we in oktober live.

Wil je Haakspot volgen? Ik deel het meest op Instagram: @haakspot. Ook vind je me op TikTok @haakspot. Wil je de gratis community joinen, klik dan hier

Waar hoop je met Haakspot te zijn over vijf jaar?
Over 5 jaar hoop ik dat Haakspot een toonaangevend merk is binnen de hobby wereld in Nederland en dat duizenden jongeren zich hebben aangesloten bij het membership. Ik wil nog heel lang zoveel mogelijk mensen inspireren met deze fantastische hobby.

Daarnaast ben ik vorige maand begonnen met het bouwen van Yupa Studio: dat is gericht op de internationale markt, omdat ik merk dat er buiten Nederland ook vraag is naar een plek voor jonge creatievelingen om met elkaar te contacten. 

Met Yupa Studio hoop ik over 5 jaar ook een community te hebben met jonge creators wereldwijd, die klaar zijn om te professionaliseren in de creatieve hobby die zij beoefenen. Maar dat plan ligt nu nog even op de plank, eerst volle focus – kijk, daar heb je ‘m weer – op het membership.

Tot slot, een duivels dilemma: Zou je liever een jaar lang elke dag hetzelfde haakproject doen of elke week een compleet nieuw haakpatroon moeten ontwerpen en uitvoeren?
Sowieso elke week een nieuw haakpatroon ontwerpen en uitvoeren. Soms doe ik dat namelijk al en ik vind dat heerlijk. Moet er niet aan denken om een jaar lang hetzelfde te doen, dan zou ik doodongelukkig worden.

 

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.