Op Schoot bij Bas en Lex!

BasBen je met of zonder toeval op het profiel van Bas van der Werf terecht gekomen? Pak er dan maar popcorn bij. Dit aanstormend talent is nog maar 23 jaar oud en heeft al jaren ervaring in verschillende gebieden. Ervaring is inderdaad het toverwoord en dat heeft hij opgedaan in de vorm van politiek (JOVD) tot aan flottieljes begeleiden en van student assistant (Tilburg Universiteit) tot aan meerdere ondernemingen. Daarover, zijn nieuwste kindje is Lex, HalloLex om precies te zijn. Lex is dé oplossing voor ondernemers die verdwalen in het juridische en daar willen wij en jij meer over weten. Op schoot bij Bas en Lex. Daar gaan we!

Hi Bas (of Lex?!), wie ben jij?
Bas of Lex, ik luister inmiddels naar beide namen.. ik ben 23 jaar, opgegroeid in Doorn, Utrechtse Heuvelrug en wonend en ‘studerend’ in Tilburg als student Bedrijfseconomie. In 2015 ben ik hier terecht gekomen nadat ik eerst een paar maanden in Eindhoven op de TU gezeten had. De studie die ik daar volgde (Technische Bedrijfskunde) leidde mij op voor een branche waar ik mezelf eigenlijk helemaal niet werkzaam in zag, dus ben ik gestopt. Toen ik dus in 2015 begon in Tilburg, was mijn BSA halen wel even de eerste prioriteit, maar ben ik daarna in mijn tweede jaar aan de slag gegaan als bestuurslid bij de Academic Business Club (ABC). Veel geleerd over het ondernemerschap door starters te begeleiden en een groot netwerk opgebouwd, wat uiteindelijk in 2017 resulteerde tot mijn eerste onderneming.

Je hebt een semester in Texas (USA) gestudeerd. Cool! Is het leven in dorms en college echt zoals in de film? Met red cups, quarterbacks en cheerleaders?
Ja dat was bizar, het besef dat alles hoe je het kent uit de films en series ook daadwerkelijk een weerspiegeling is van de realiteit daar. Niet alleen de quarterback, maar de meeste spelers van het football team, worden gezien als helden en de cheerleaders, het ‘dance team’ waren een van de trekpleisters voor zo’n wedstrijd. Hetgeen me het meeste is bijgebleven is toch wel de uitdrukking; ‘everything is bigger and better in Texas’, wat niet eens gelogen is als je op een doordeweekse dag in het stadion van de universiteit zit met 104 duizend (!) anderen.

Je bent je studie bedrijfseconomie aan het afronden. Had je, terugkijkend, nog steeds voor deze studie gekozen?
Qua interessegebied zeker, al moet ik zeggen dat er in de afgelopen jaren zo ontzettend veel studies bij zijn gekomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Inmiddels zijn daardoor ook veel universitaire studies veel gerichter geworden. Een bachelor ondernemerschap, had dan misschien wel meer mijn voorkeur genoten

Nu met het ondernemen ernaast, had een HBO opleiding misschien ook wel beter gepast. Maar ja, achteraf..

Waar komt de politieke ambitie vandaan en ambieer je een stoeltje in Den Haag?
Die ambitie is er niet echt, of niet echt meer moet ik zeggen haha. Ik ben begonnen op mijn veertiende met debatteren en daardoor altijd veel in aanraking geweest met de politiek via onderwerpen in het debat of de locaties waar die wedstrijden waren. Destijds zei ik ook wel eens dat ik een carrière als die van Camiel Eurlings (afgezien van zijn politieke voorkeur) wel zag zitten, maar daar heb ik redelijk snel daarna vanaf gezien, ik denk dat we wel weten waarom.

Let’s go Lex! Voor wie geen idee heeft, wie en wat is Lex?
Lex is een online juridische dienstverlener die, gericht op starters, ZZP’ers en het MKB, op een toegankelijke en transparante manier contracten en pakketten aanbiedt ten behoeve van de juridische gezondheid van de onderneming. Met Lex wil ik eigenlijk een stukje bewustwording creëren dat je juridische zaken beter direct en vooraf kan regelen. Focus ligt daarom ook op het verlagen van de spreekwoordelijke drempel naar juridisch advies en het voorkomen in plaats van verhelpen van geschillen.

Hoe ging het proces van validatie (testen en verbeteren tot aan bevestiging van de markt dat Lex de oplossing voor een probleem is)?
Door mijn ‘ervaring’ weet ik waar je als ondernemer tegenaan kan lopen op juridisch gebied. Test en toets dat bij je netwerk en mensen hogerop en je hebt opeens best een leuk en concreet idee.

Uitgangspunt van Lex is toegankelijkheid, dat straalt zo’n karikatuur (hopelijk) natuurlijk uit. Door op alle sociale kanalen en in de communicatie lekker low key te blijven, wil ik dat ook echt vast proberen te houden. Ik ben Lex zo MVP mogelijk gestart, waardoor je eigenlijk steeds (ook nadat je de eerste klanten hebt gehad) je business aan het ontwikkelen bent zonder daar meteen tien duizenden euro’s aan kwijt te zijn als investering. Je test en verbetert daardoor eigenlijk constant.

Bas van der Werf HalloLex

Nederland bureaucratieland, het wordt (jonge) ondernemers niet makkelijk gemaakt door het juridische labyrint?
Absoluut niet, juist ook door die reden ben ik Lex begonnen! Toen ik drie jaar geleden voor mezelf begon had ik uiteraard ook juridische documenten nodig. Wat doe je dan, als starter, die een advocaat niet kan bellen omdat dat weer vier, vijf honderd euro kost, je gaat googlen en plukt de eerste en de beste algemene voorwaarden die je kan vinden van het internet. Je voegt daar wat dingetjes aan toe die het enigszins betrekkelijk maken op jouw onderneming en die gooi je online.Vervelende alleen is, dat veel geschillen voortkomen uit deze handelswijze en wat voor jou en mij een redelijk contract lijkt, kan voor iemand die daar wel echt verstand van heeft eruit zien als een hockeystick met twee bolle kanten bij wijze van spreken.

Wat zijn de (nabije) toekomstplannen voor Lex?
Een abonnementsmodel! Lex kan dan ingezet worden als bedrijfsjurist. Via FaceTime, Skype, chat, mail, Whatsapp, etc. is Lex dan altijd bereikbaar voor eerstelijns juridisch advies. Zo heb je eigenlijk altijd een contactpersoon die jou, als ondernemer, even snel en gericht kan helpen met een vraagstuk. Uiteraard komen daar andere voordelen bij kijken zoals kortingen, revisies en een netwerk.

Als bezige bij, hoe ziet jouw dag er grofweg uit?
Vaak zit ik rond negen uur op kantoor, verschilt per dag of ik (bel)afspraken op kantoor of op locatie heb. Kop koffie en de krant open. Elke dag begin ik op kantoor met het lezen van het FD (geeft ook weer stof tot praten voor later die dag, smalltalk bij afspraken bijvoorbeeld). Meestal ga ik rond zes/ zeven weg van kantoor. Dan is het snel naar huis (doorgaans met tussenstop bij of de Happy Italy of de Jumbo), eten en naar de sportschool. Ik sport bijna elke dag, na een dag op kantoor vind ik het heerlijk ’s avonds even af te schakelen. Als ik dan thuiskom rond half tien, trek ik nog een bak kwark open, kleine late night snack.

De vraag die we altijd stellen: raad jij het studenten aan om te gaan ondernemen of eerst werkervaring op te doen in loondienst?
Zonder twijfel ondernemen! En nu heb je dit vast vaker gehoord van een ‘jonge ondernemer’ maar wat het zo interessant maakt, en dat zei een dispuutgenoot laatst weer tegen mij die net was afgestuurd, is dat je zoveel werkervaring op doet in een korte periode doordat je jezelf al letterlijk ‘in’ de markt zet. Je hebt bijna nul risico. Ik zei altijd, wanneer ik echt in de problemen raak zeg ik mijn kamerhuur op en ga ik weer bij mijn moeder wonen. Je vaste lasten zijn daarmee zo laag en flexibel, die maken de drempel om te gaan ondernemen alleen maar lager.

Zouden Hogescholen en Universiteiten meer ondernemerschap in het curriculum moeten opnemen? Ongeacht je studie?
Dit is een vraag die, als je die aan een ondernemer stelt, natuurlijk maar een antwoord heeft. Tuurlijk! Nee, zonder dollen, ik denk dat bepaalde vaardigheden die je leert tijdens het ondernemen (onderhandelen, spreken, sales, netwerk bouwen, etc.) voor een ieder van belang zijn in het bedrijfsleven, ondernemer of niet. Ik denk dat als er vanuit het onderwijs daar meer mee gedaan kan worden, dat we al een hele grote slag slaan in het verbeteren van de overgang tussen het onderwijssysteem en het bedrijfsleven.

Wat was je eerste/ meest gekke startup-idee wat je nooit hebt doorgezet?
Poe, daar moet ik even voor graven. Het leuke is dat als je, zoals ik al zei, als student begint met ondernemen je eigenlijk alles wel kan doen (mits de pecunia’s dat toelaten uiteraard).

Ik heb wel vroeger een keer een idee gehad om een autowasserij te beginnen, meer als uit de kluiten gewassen heitje voor een karweitje business. Ik had visitekaartjes gemaakt in Word, deze thuis geprint, uitgeknipt en gewoon door de brievenbussen in de straat gedaan. Dat is alleen (gelukkig) nooit echt van de grond gekomen.

Mijn kantoor zit nu in een pand waar meerdere bedrijven zitten en waar we een gemeenschappelijke keuken hebben. Een tijd geleden hebben we een blender gekocht om smoothies te maken en nu (en dat is het leuke als je met ondernemers omgaat) kwam daar een idee uit ja wat als we nou het bedrijf SmoothieBas (ipv Bar) beginnen. Dan brengen we elke dag smoothies rond voor een paar euro, lage kosten, dikke marge. Ik weet alleen niet of ik er rouwig om moet zijn dat dit tot op heden nog niet van de grond is gekomen. Lex is tot daar aan toe, maar SmoothieBas…

Haha wat goed! Tot slot dan maar: dit weet nog niemand over Bas? 
Ik denk dat ik al zo’n vijf jaar elke ochtend steevast mijn bakje Brinta eet. De associatie die velen hebben met Brinta, zal over het algemeen niet heel positief zijn als je denkt aan pap, maar ik zweer erbij. Vaak wel met kokos en rozijnen en soms, als het feest is, doe ik er blauwe bessen en banaan in. In ieder geval een goede start van de dag!

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.