Olivier’s Kookkunsten, Lekkerder Dan Je Moeder!

Olivier Lieshout Olivier Kookt

Wauw! Wauw! Wauw! Drie keer amazing, want Ollies Meals  is mégalekker. En het “over smaak valt niet te twisten” gaat zeker op bij zijn maaltijden! Olivier Lieshout is de man achter dit geweldige concept en zijn weg naar succes is om van te watertanden. Van student-investeerder, Masterchef, naar culinair entrepreneur! Hier willen wij (en jij) meer over weten. Dus lees snel het interview met KnappeKop Lotte!

Olivier, who is you?
Hi! Ik ben eigenlijk altijd iemand geweest met enorme passie voor koken. Na m’n studie economie ben ik een weg gaan zoeken om mijn grote fascinatie voor eten te gebruiken in wat ik doe in m’n werk. Ik zat namelijk tijdens m’n werk of studeren altijd weer nieuwe menu’s en gerechten te bedenken. Als dat nou onderdeel van m’n werk zou worden dan hoefde ik me niet meer schuldig te voelen over dit studieontwijkend gedrag. Die keuze heb ik drie jaar geleden gemaakt en eigenlijk heb ik van dat moment nooit spijt gehad!

Had je terugkijkend nog steeds voor je economische studies gekozen?
Ja, dat wel. Economie heeft toch veel toegevoegde waarde nu ik een eigen bedrijf heb. Ik snap mijn eigen administratie, weet hoe ik marktonderzoek moet doen en ik kan de voorwaarden van een lening op waarde schatten bijvoorbeeld. Daarnaast denk ik dat studeren mij wel een stuk volwassener en zelfstandiger heeft gemaakt.

Wat heb je allemaal geleerd als voorzitter bij ASIF Ventures?
ASIF Ventures is een venture capital fonds gerund door studenten. Ik was de eerste voorzitter en moest met mijn team het concept van de grond zien te krijgen. Ik kwam er eigenlijk vrij snel achter dat niets vanzelf gaat als je voor jezelf aan het werkt. Om iets van de grond te krijgen is veel nodig en je zet zo vaak een stap in de verkeerde richting. Ik heb in dat jaar geleerd dat het heel belangrijk is om fouten te durven maken en dat de wereld niet vergaat als je iets niet perfect doet of er iets de soep in loopt.

Olivier Kookt! Is deze passie met de paplepel ingegoten?
Ik was denk ik 15 toen ik echt begon met koken. Ik was net de puberale frikandelbroodjes en energy drink ontgroeid en had wel nog honger als een puber in de groei. Ik zat dagelijks op youtube filmpjes te kijken van Jamie Oliver en keek mega veel 24 Kitchen. Ik ben toen begonnen met de gerechten maken die ik graag at, en kwam er achter dat het helemaal niet zo lastig is om lekker te koken.

Eigenlijk ben je een Food-Entrepreneur?
Ik ben eigenlijk alleen maar dingen gaan doen die ik zelf heel leuk vind om te doen. Nou heeft dat bij mij wel eigenlijk altijd iets met eten te maken ja. Ik ben bijvoorbeeld een catering bedrijfje begonnen om te koken op grote diners en huwelijken. Ik vond dat gewoon een hele leuke uitdaging om dan opeens voor 80 man een diner te koken. Ik heb ook kookworkshops gedaan, een eigen pop-up restaurantje gehad en nu ben ik bezig met de aller lekkerste verse maaltijden voor in je vriezer.

Hoe ben je op de Ollies maaltijden gekomen?
Toen ik als kok thuis zat in de eerste lockdown ben ik allemaal klassieke gerechten gaan maken en gaan perfectioneren om mezelf bezig te houden. Iedereen zat thuis toen en het leek me leuk om vrienden een maaltijd langs te brengen. Toen ben ik eenpersoons porties gaan maken van deze gerechten rondgebracht op mijn fiets door Amsterdam. Wat toen begon als een hobby is nu helemaal uit de hand aan het lopen. Ik ben nu fulltime hier mee bezig en heb een professionele keuken gehuurd. Ik verkoop nu alle maaltijden via mijn webshop Ollies Meals en ben ook in gesprek met een aantal winkels!

Spannend! De vraag die we altijd stellen: zou je het studenten aanraden om te gaan ondernemen of om eerst werkervaring op te doen?
Ik denk dat werkervaring heel waardevol is. Ik heb vanaf m’n 15e altijd minimaal 2 dagen in de week gewerkt naast m’n school of studie. Dit helpt wel om een idee te krijgen van hoe een bedrijf werkt en waar je tegenaan kan lopen. Tegelijkertijd denk ik dat als je een idee hebt waar je volledig achter staat dat je je nooit moet laten belemmeren door dingen die je zelf niet kunt. Je hoeft het nooit alleen te doen en er zijn altijd mensen met ervaring die je willen helpen of zelfs volledig met je mee willen gaan ondernemen.

Heb jij voor ons DE-JE-VAN-HET studenten recept?
Wat ik altijd maakte was pasta carbonara, maar dan op de echte Italiaanse manier. Het is namelijk super snel en je hebt het ongeveer altijd in huis. Je mengt per persoon 50 gram parmezaanse kaas met 1 ei voor de saus. Je kookt pasta en giet die af. Op het moment dat je pasta terug in de pan gaat meng je de saus er doorheen als het vuur uit staat. Traditioneel gaat hier natuurlijk Italiaans spek bij, maar je kan er ook gebakken paddestoelen, vega spek of een schep truffeltapenade bij gooien om een heerlijke Italiaanse pasta te serveren.

Cliché en oké; waar hoop je over 5 jaar met Ollies te staan (koken)?
Ik zou het heel vet vinden als het door heel Nederland goed te verkrijgen is in winkels en via online supermarkten. Ik zie een grote keuken voor me waar ik met mijn team dan alle maaltijden maak en zorg dat we veel nieuwe smaken en nieuwe ideeën kunnen testen. Ik zou het dan heel leuk vinden om voornamelijk bezig te zijn met het ontwikkelen van nieuwe recepturen, want dat blijft toch wel het aller leukste.

Ollies woordgrappen zijn briljant en de designs idem dito. Krijg je hier hulp bij?
De tekeningen voor de verpakkingen zijn door mijn neef gemaakt. Hij is een briljante tekenaar en heeft er echt iets heel vets van gemaakt. Al die hele slappe woordgrappen doe ik zelf om het allemaal niet te serieus te maken. Zo zie je op de verpakking van de rendang een rennende RENdang. Mijn hele instagram @olliesmeals staat vol met eten en hele slechte woordgrappen.

Heb je tips voor studenten die ook een culinair wonder willen worden?!
Ik zou iedereen aanraden de serie ‘In search of perfection’ te kijken van de BBC, hier gaat Heston Blumenthal, een van de topkoks van de wereld, standaard gerechten maken op 3 sterrenniveau. Hij geeft een kijkje in zijn manier van denken en legt uit wat er nou voor zorgt dat eten lekkerder wordt. Ik heb alle afleveringen in ongeveer 2 dagen gekeken. Echt heel vet.

Tot slot, dit weet nog (bijna) niemand over Olivier?
Ik heb drie jaar geleden meegedaan aan MasterChef, maar dat was eigenlijk niet het TV-debuut wat ik als klein kind voor ogen had. Toen ik in groep 5 zat was ik er namelijk heilig van overtuigd dat ik Idols ging winnen door alleen maar verschillende Westlife nummers te zingen. Ik kan alleen voor geen meter zingen, dus dat had nog best wel eens leuke TV op kunnen leveren..

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.